abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 530 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    12.11.2002 10:11 David Tesař
    Rozbalit Rozbalit vše Porovnání OS
    Nemohu souhlasit s tím, že by bylo nesmyslené porovnávat Linux s kterýmkoliv jiným OS. I kdyby se chtěl autor (nebo kdokoliv jiný) vyhnout problémům porovnávání jablek a hrušek, vždy může Linux porovnávat s jinými Unixy.
    Pavel Dobeš avatar 12.11.2002 11:24 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Programy
    Kdyz jsem zacinal s Linuxem, tak jsem mel velike problemy s hledanim adekvatnich nahrad k vseobecne znamym programum z MS Windows. Myslim, ze by stalo za uvahu vytvorit tabulku se seznamem pragramu pod Windows a jejich ekvivalenty pod KDE, GNOME a WindowMaker (3 nejpouzivanejsi). Pripradne pridat jeste nejake nezavisle projekty. Mam dojem, ze by to docela pomohlo. Anebo to jiz nekde existuje a tvorba by byla zbytecna? Mozna za by to byla dobra sekce sem :) PaD PS: Uvedomuji si moznost volby, ale pro zacatecnika by to byla sluzba k nezaplaceni. Klidne se pridam, ale nemam vhodny server, kde bych to provozoval (asi PHP & SQL).
    Windows? A kdo to ještě používá?
    12.11.2002 11:42 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Programy
    diky za napad, az budu predelavat sekci software, urcite to doplnime.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    12.11.2002 13:30 kmarty
    Rozbalit Rozbalit vše Programy
    Problem je ale v tom, ze hodne veci s v MS Windows dela tak rikajic "drbanim se levou nohou za pravym uchem". A co je horsi, uzivatele vokenniho systemu jsou na to zvykli a od Linuxu ocekavaji totez (nerikejte mi ze jste jeste nikdo neslysel vetu "...ale ja to ve Windows delal vzdycky takhle|timhle...") :-(
    Petr Krčmář avatar 12.11.2002 13:51 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Programy
    Bohuzel slyseli, ale tady pomuze asi jenom osveta. Moje zena uz taky vi ze vi + LaTeX je lepsi nez MS Word ... :-).
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    12.11.2002 14:58 Lojza Chytil | skóre: 19 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Programy
    Jeste bych pridal neco o multimediich - hudba, video, vypalovani.Napriklad Mplayer je ve spojeni s Linuxem užasnej program. Zprovoznoval jsem jako zacatecnik DVD na PC a ve WinMe nic jednoducheho a nic free. S Mplayerem hracka. Ve větsine distr.jede vypalovacka hned po instalaci. Fotak pokud podporuje USB storage (coz dnes asi vetsina) pripojite okamzite jako new disk. Pro upravu fotek Gimp. Narozdil od Gimpu pro Win podporuje GIF (sice nevim proc).
    Jo a kdyz se tak divam v praci na IE je to podle Mozilly hnus.Zatim ahoj all. :-)
    18.12.2002 10:09 Churchill
    Rozbalit Rozbalit vše LaTeX lepší než Word?
    Tak s tímto konstatováním opravdu souhlasit nemohu. Vždyť jde úplně o něco jiného... Zkuste například během několika minut vytvořit v LaTeXu trochu originálnější dokument nebo naopak ve Wordu velmi dlouhou technickou publikaci. Obojí je zkrátka na něco jiného a pro někoho jiného. Mimochodem, proč mají všichni výhrady k Wordu, když např. OpenOffice.org Writer je svou koncepcí vlastně to samé?
    12.11.2002 14:36 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Sve prostredi lze mit stale u sebe
    V sekci o sitovani mi chybi ta snad uplne neujuzasnejsi vec v oblasti unixu a tedy i Linuxu a to moznost mit sve uzivatelske prostredi stale ssebou. Na rootu o tom ted probehla dosti vasniva debata a v ni se ukazalo, ze lide zvykly na pseudo OS jiste nejmenovane firmy vubec netusi o co se jedna. Kazdy uzivatel si nejen muze zkonfiguovat sve prostredi k obrazu svemu, ale take ve sprave spravovane podnikove siti muze mit toto sve prostredi na libovolnem pocitaci ke, kteremu si v te praci sedne a to bez jakehokoliv preinstalovavani a nastavovani. Proste sedne, zaloguje se a jede. No a aby toho nebylo malo, tak si toto sve nastaveni muze nahrat na disketu a prenest domu a pokud ma nainstalovane doma stejne aplikace tak se mu budou chovat nachlup stejne. No a to nemluve o sitovosti protokolu X, takze muzete program spoustet na stroji A, data tahat ze stroje B a pritom to cele sledovat a ovladat ze stroje C a to pri zachovani plne funkcnosti toho programu jako by jste sedeli u toho stroje A. Az se vsechny ty udelatka v tom pseudo OS aspon vzdalene priblizi transparentnosti tohoto postupu ve svete Unixu, tak budu mit vousy po kolena, jestli vubec.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    12.11.2002 17:03 Mti
    Rozbalit Rozbalit vše link ...
    Zapomneli jste smazat dvojtecku v linku na kde-look.
    Na muj vkus prilis optimisticky clanek, zejmena pro cloveka neznaleho, ale proc ne
    CIJOML avatar 12.11.2002 21:24 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše ale no tak... :(
    Leosi, to uz nas server spadnul do tenat propagandy? Tech nekolik az do oci bijicich FUDu....
    12.11.2002 23:39 Tomáš Hála | skóre: 39 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše skodliva propagace
    Nemohu si pomoci, ale ten clanek se mi opravdu nelibi. Je to tipicky priklad toho, jak Linuxu uskodit tim, ze ho nekdo bezmezne propaguje. Az si tento clanek precte uzivatel woken a pln nadeje si nainstaluje svuj novy linux, asi ho zase rychle smaze, protoze misto ocekavaneho super systemu zjisti, ze mu nefunguje jeho starsi zvukovaka, ze mozilla pouziva naky osklivy fonty, ze rozchozeni tech wokenich her je nad jeho sily atd. A diky tomu na linux akorad zanevre. Hned na zacatku clanku se pise, ze linux je dobry i bez widli, ale cely clanek neni o nicem jinym, nez ze se s nima srovnana a to naprosto neobjektivne. Clanek na me pusobi dojmem, ze autor clanku je sice linuxovy nadsenec, ale ma s nim pramale prakticke zkusenosti. Prosim, nevnucujme lidem linux, at ho pouziva jen ten, komu to opravdu usnadni praci.
    13.11.2002 00:03 Tomáš Hála | skóre: 39 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše jeste jednou
    Omlouvam predem, ze tento prispevek, ale jsem moc a moc zklaman timto clankem a tim, ze se objevil na mem oblibenem serveru. Chci proste rici, ze neni treba psat stale nove clanky za kazdou cenu. Kdyz nemam o cem psat, tak se do toho proste nenutim. Rikejme prosim lidem o linuxu objektivni pravdu nebo nazory plynouci z vlastnich zkusenosti. ABC jsem vzdy povazoval ze seriozni a velmi prakticky server a tak doufam, ze toto byl jen politovani hodny ulet, ktery se stava maximalne jednou za deset let.
    13.11.2002 03:45 Pavel 'Goldenfish' Kysilka
    Rozbalit Rozbalit vše komentar
    zdravim,
    dost nazoru bylo jiz receno v diskuzi.ale neco jenom preci dodam.
    1)budu sice kritizovat a prilis to momentalne nema podlozeno svoji praci a clanky
    2)pravy linuxak, kdyz uslysi slovo windows, se jenom usmeje, nereaguje a jde psat zase neco v konsoli ci v X-ach
    3)dobre srovnani bylo na root.cz , myslim si ze to bylo srovnani programu a hledani jejich nahrad pod linux. nicmene by to chtelo aktualizovat. za ty asi 2 roky se dost veci pohnulo jak v linuxu , tak i v jinych OS, treba ve Win.
    4)nabozenstvi linuxu jedine uskodi.proste wokna tu jsou, tak at. budto se znici samy nebo tu budou.
    5)mozna by chtelo neco pridat na obsahove slozce.jak informace, tak zajimavosti.proste kvalitni slohovka.
    6- az nekonecno) moc kecam a mel bych neco casem napsat rozumejsiho nejen do diskuze. jinak abc bude jak lupa ci zive.
    zatim goldenfish
    13.11.2002 10:21 Vortex
    Rozbalit Rozbalit vše jojo
    musim souhlasit s prispevky vyse, je to nesmyslna propagace, ktera u neznalich vzbuzuje neduveru v linux a ti co ho znaji tak jim tuhne usmev nad amaterismem s kterym je to napsany. zajimava by byla situace, kdyby byla vetsi kontrola licencni politiky; myslim, ze by vetsina lidi, co bezne pouziva widlacky aplikace jako office, orcad... najednou zjistila, ze se jim nedostava financi a ze existuji i jine alternavni aplikace, ktere jsou bud stejne kvalitni, nebo i lepsi (a nebo i horsi-malo ktery uzivatel pouziva napr. M$Word tak, aby misto nej nemohl pouzivat i mene dokonali software)... je to stale dokola, lidi chtej pracovat a ne hledat alternativy.... jinak viva TeXu (LaTeXu)!! nechapu argumenty, ze tvorba dokumentu pomoci techto nastroju je otrocina, vzdyt tu existuji podle me dost zdarile "pomucky " jako je Lyx...
    15.11.2002 15:03 Milan Muller
    Rozbalit Rozbalit vše Poznámka k článku...
    V mnohém musím s kritikou souhlasit. Bohužel celý článek vypadá na první pohled jako hloupá propaganda Linuxu, ale tak jsem to opravdu nemyslel! Měl to být jen pohled začátečníka na celý Linux. Chtěl jsem tím říct, že v něm můžeme najít mnohé, zvláště to, za co se u Microsoftu draze platí! Souhlasím s tím, že článek je psán amatérem, který o Linuxu ví jen to, na co přišel sám. Jenže celý vtip je v tom, že takto amatérsky byl článek míněn a psán, nebo si myslíte, že smí popisovat Linux (nebo cokoli jiného) jen ten, kdo má diplom? Chtěl jsem se podělit o své nadšení, chtěl jsem ukázat co je Linux. Psát odborně mohou ti, co to opravdu odborně dělají. Já to beru jako laik, ne jako administrátor Linuxového serveru. Navíc jsem dlouhá léta pracoval pod Microsoftem, začínal jsem na MS-DOSu a pokračoval až k W2K, nakonec jsem zkusil Linux a zjistil, že OS umí mnohem více než jen to, co nabízí Microsoft. Z toho možná pramení ta propaganda... :-) Každopádně děkuji za přečtení a za vyjádření se, dalo mi to něco k zamyšlení...
    4.2.2003 11:12 Peterson von Klaxon
    Rozbalit Rozbalit vše Ne vse lze dnes nahradit...
    Jak zde autor uvadi, je Linux vsestranny a pouzitelny de facto kdekoliv, nicmene po zkusenostech s pouzivanim tohoto OS jsem prisel na tyto skutecnosti: Pro beznou praci v kancelari se sice hodi jakz-takz, ale v kazdem kanclu je zapotrebi ucetnictvi a to holt na Linuxu neni zadne (nebo zatim o tom nevim). OpenOffice ci StarOffice a veskrze vsechny ostatni *Office jsou v dnesni dobe stale mlade a ne zcela vyresene projekty, predevsim z pohledu rychlosti spousteni vlastnich aplikaci a vsemoznych problemech s kompatibilitou (ackoliv se OO propaguje jako zcela kompatibilni s MSO, neni tomu zdaleka tak). A jiste sami vite, ze vice nez 90% vsech dokumentu v kancelari je ve formatu *.doc, cili MSWord. Kamarad chtel take zkusit Linux, ale kdyz se me ptal na hudebni programy srovnatelne alespon s FruityLoops ci ReBirth nebo zakladnim CoolEdit, musel jsem konstatovat neexistenci podobneho SW. Samozrejme o takovy OS nestoji. Dalsi veci jsou zcela jiste hry. Sice Linux oplyva desitkami her a na netu se daji sehnat dalsi a dalsi, nicmene takove, s prominutim stupidity typu karty, piskvorky apod. se nemuzou chytat. Kvalitni adventuru jsem neobjevil, RPG ani nahodou. Kdyz jsem chtel vytvaret grafiku, mel jsem k dispozici pouze jediny balik a to GIMP - tezkopadny, chybovy a ne tak moc dobry. KDE, Gnome..... jsou pekna a dosti rozsiritelna "okna", ale na zakladni nastaveni a udrzbu domaciho uzivatele velmi velmi slozita... a padaji taky dost. Cili, doma zustanu u Windows, ktere si zdarma stahnu z netu spolu se stovkami skvelych her, vynikajicich programu firem Adobe, Corel, Macromedia a dalsich... a Linux necham lidem, kteri maji hodne penez na poplatky za internet, kde vsemozne hledaji a shaneji navody a rady typu: jak rozchodim tohle, mam problem s timhle, nejde mi to nainstalovat apod...
    20.2.2003 03:35 Mikulka
    Rozbalit Rozbalit vše Ne vse lze dnes nahradit...
    Musim nesouhlasit!!! *.doc soubory jsou pro Linux znamou veci a umi si s tim dost dobre poradit (OpenOffice.org). U her je to v Linuxu uz o neco lepsi, vychazeji hotove skvosty a jsou podporovany primo vyrobci (Unreal Tournament apod...). Co chces???? Stahnout okna zdarma???? Bacha na klepeta!!! Mnoho veci je pod okna licencovano a stazenim se sice k nim dostanes, ale dopoustis se protizakonneho jednani!!! ;) Jinak jsem o stazeni oken zdarma neslysel :D Faktem zustava, ze kazdemu nech to co mu vyhovuje ;) A zavereme podotykam, ze kdo chce Linux, tak hledat na internetu nemusi, alespon ne tak jak si myslis :D Staci si projet CD-ROM s Linuxem a mas to doma :D Zkus u woken napsat na radek man a nazev programu, ktery te zajima. Nedostanes radnou odpoved ani na help!!! U Linuxu je vse opravdu dost dukladne dokumentovano a pokud tomu prece jen nerozumis, tak se mas kam obratit. U woken se orat a plat!!!! :D Dle mych zkusenosti je Linux skutecne levnejsi, ale nedelejme pracku z lednicky, chces-li na PC hrat jen hry, tak mej okna a nebo si kup konzolku, ale nechtej po Linuxu neco, k cemu nebyl urcen (i kdyz to umi taky ;) )...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.