abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Problemy s DHCP na Debianu

    3.3.2003 18:41 martinu
    Problemy s DHCP na Debianu
    Přečteno: 164×
    Dobry den,
    mam pocitac pripojeny k siti konfigurovane prostrednictvim DHCP. Po instalaci Debianu byla vnitrni sit nedostupna, na Internet jsem se dostal. V /etc byl skript dhclient-script. Dhcp-clienta jsem odinstaloval a zkusil podle navodu CIJOML nastavit sit v /etc/network/interfaces a /etc/resolf.conf
    Po rebootu jsem se nedostal ani na Internet. Takze jsem sit nastavil podle druhe casti navodu rucne prostrednictvim ifconfig a route (IP a adresu DHCP serveru jsem zjistil z Windows) a dostal jsem si i na lokalni sit i na Internet (Do rc* jsem nic nepridaval). Nainstaloval jsem zpatky Dhcp-clienta a vsechno bezi az na prevody jmen na IP na lokalni siti.

    Prosim o rady:
    1. Jak zprovoznit sit bez dhpclienta? Nastaveni interfaces a resolf.conf nepomohlo.
    2. Nemuzu najit odkaz na dhclient-script v inittab, ani v rcS.d, ani v rc2.d (pouzivam runlevel2). Jak se tedy spousti?
    3. Vypada to, ze pokud je dhclient-script naistalovany, tak je jedno, jestli je kernel zkompilovany s DHCP nebo bez. To nechapu.
    4. Jak na prevody jmen na IP na lokalni siti (cetl jsem par diskusi na tomto serveru, ale moudry z nich nejsem) ???

    Odpovědi

    4.3.2003 11:15 kokot
    Rozbalit Rozbalit vše Problemy s DHCP na Debianu
    nikdo neodpovida tak zkusim ja, myslim, ze vse souvisi s nastavenim gateway v /etc/networks/interfaes, to bych zaponamkoval 1. podle me si to dela samo jadro pri bootovani, ale nevim jestli to muze delat i nekdy pri behu, na to je prave ten dhcp-klient 2. zkus /etc/init.d,ale myslim, ze dhcp-client tam nebude, ten se musi poustet rucne 3. protoze to dela dhcp za nej 4. zkus napsat vic, prevody jmen dela name server jako bind, pdns,..
    4.3.2003 20:44 martinu
    Rozbalit Rozbalit vše Problemy s DHCP na Debianu
    1. Bez dhclienta s /etc/network/interfaces nastavenym takhle:
    auto lo
    iface lo inet loopback
    auto eth0
    eth0 na iface eth0 inet dhcp
    jsem to zkousel a nesla mi vubec sit (Internet, local). Jadro jsem mel zkompilovane s podporou dhcp. V cem je chyba?

    2. Prohledal jsem soubory v /etc, ale v zadnem se nevyskytlo jmeno toho skriptu. Jak se spousti?

    4. Ty prevody mi uz jdou. Hrabal jsem s v konfiguracnim souboru dhclienta (dhclient.conf), donastavil jsem tam domenu. A uz to jde. Chtel jsem zjistit, zda to bylo tim, tak jsem dhclient.conf vratil do puvodniho stavu a ono to stale funguje! To nechapu.

    S tim dhclientem je nastaveni site nepruhledny. Rad bych to nastavil v jadru a /etc/network/interfaces. Ale jak?
    4.3.2003 21:18 kokot
    Rozbalit Rozbalit vše Problemy s DHCP na Debianu
    no jen typuju, ale neni v tom dhcp-client.conf ze se nastavuje defaultroute? zakladni prikazy pro overeni site (funguji vzdy) jsou ifconfig (mel by vypsat aktualni adresu, masky, atd..) a route -n (nebo netstat -rn) ktery vypisuje kam se co posila, zkusil bych to jak s clientem tak bez, snad se to pozna, pokud nejde internet, tak se me casto stava, ze mam natvrdo nastavenou tu route a pak to neposila packety jinam jo jeste k 2. dpkg -L dhcp-client vypise vse co je v baliku, podle toho se pozna jak se to zpousti, urcite to nebude v /etc, a bude se to jemenovat asi [/usr/sbin/]dhcp-client
    4.3.2003 22:47 martinu
    Rozbalit Rozbalit vše Problemy s DHCP na Debianu
    Tak to vypada, ze se dhclient pri startu spousti, pokud je v /etc/network/interfaces nastaveno tohle: iface eth0 inet dhcp

    Myslel jsem, ze se pri startu spousti pouze programy, na ktere je odkazovano v /etc/inittab, /etc/rc.boot, /etc/rcS, rcS.d a rcX.d (x ... cislo runlevelu). Jak to tedy je?
    4.3.2003 23:01 martinu
    Rozbalit Rozbalit vše Problemy s DHCP na Debianu
    Zkousel jsem zkompilovat jadro s podporou DHCP a bez DHCP a sit funguje bez ohledu na tuto volbu. Proto bych se chtel zeptat: proc nezalezi na tom, zda je jadro zkompilovane s DHCP nebo bez? Podle /usr/src/linux/Documentation/Configure.help to vypada, ze pokud chceme DHCP pouzivat, tak musi byt ta volba zapnuta.

    Jinak diky za rady, nasmerovaly me spravnym smerem. To DNS na lokalu funguje a pada s balickem dhcp-dns.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.