abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    dnes 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 61
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (71%)
     (7%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 213 hlasů
     Komentářů: 14, poslední dnes 15:03
    Rozcestník

    Dotaz: Online komprese souborů

    23.11.2007 22:05 Radek Hladik | skóre: 20
    Online komprese souborů
    Přečteno: 1955×
    Zdravim, rad bych se přeptal, zda někdo používáte nějaký nástroj na online komprimaci souborů. Mám záložní server, kam rsyncem replikuju jendou denně hlavní server. Rád bych soubory na disku měl komprimované, protože se jedná především o logy, php kódy atd... Víceméně mi je jedno, jestli to bude na úrovni filesystému, blokového zařízení nebo někde jinde. Potřebuju ale, aby to bylo spolehlivé (i na úkor výkonu a míry komprese), nerad bych v případě potřeby zálohy zjistil, že je záloha naprd :-)

    Podle strýčka googla jsem našel několik projektů, nejvyspělejší se zdál compFUSEd. Když jsem ho zkoušel, tak jsem ovšem objevil několik zádrhelů. Musel jsem lehce šahat do zdrojáků, zlobil se soubory většími 2GB a nakonec se mi finálně zhroutil při snaze smazat symlink, který shodou okolností ukazoval mimo namountovaný FS.

    Proto bych se rád zeptal, zda někdo něco takového používate a jaké s tím máte zkušenosti.

    Odpovědi

    23.11.2007 23:37 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Online komprese souborů
    /Přísahám, že nechci začínat nesmyslnou hádku, provokovat, nebo dělat to, co tu nazývaj troll (no, to často bejvá taky prosté vlastnění nepohodlného názoru)./

    Nedávno jsem se zajímal o něco podobného na desktop - mám na přenosném málo místa, a šiklo by se mít komprimovanou dokumentaci, man a podobně, zvlášť když dělá hodně slack space. Ale na nic, co by nebylo v experimentálním stádiu sem nenašel. Nic z toho se taky asi široce nepoužívá - takže o spolehlivosti se tam z principu nedá mluvit.

    Nakonec jsem to vzdal, ale vidím to takhle - na NTFS funguje transparentní komprese (není solid, asi je to základní zip), používá se to na spoustě win mašin, já sám jsem nikdy neměl problém. Takže jestli to jde rozchodit na linuxu, tak to bude paradoxně nejschůdnější řešení. NTFS taky tuším nedělá tolik slackspace jako ext3, ale to může být jen moje iluze.

    Reiser4 má mít podporu kompresních a kryptovacích pluginů, ale vůbec netuším, do jaké míry je to plánovaná featura, nebo už hotová věc. Ale reiser4 není v jádře, nikdo ho tam nechce mrsknout, netestuje se to (a ten plugin už asi vůbec) a všechno. Myslím, že ačkoliv je to po těch letech odladěné celkově, minimálně ta komprese (pokud je) ještě připravená na vážné použití není.
    Josef Kufner avatar 24.11.2007 00:27 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Online komprese souborů
    Když už jsi zmínil ty kryptovací pluginy, tak možná by nebylo od věci se kouknout po něčem, co by spolupracovalo s cryptoloop... IMHO by to nemělo být moc složité, ale spolehlivé by to být mohlo.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    24.11.2007 01:44 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Online komprese souborů
    Mám pocit, že někde jsem zahlédl náznak řešení s dm_crypt, ale nechtěl jsem se pouštět do "větších akcí" než se zeptám :-). To, že to už dávno umí NTFS vím, ale nevím, jestli chci riskovat nějaký zápis, u kterého nevím, jak je spolehlivý a ještě s kompresí.

    Ten compfused vypadá přesně tak, jak bych si to představoval, přes fuse, krásně má adresář, kam si každý soubor jednoduše zakomprimuje,.... Možná bych mohl věnovat nějaký čas jeho doladění, ale při mých znalostech C to bude zajímavé...

    Druhá možnost je nějak ukecat rsync, aby každý soubor po přenesení zabalil a před porovnáním rozbalil :-) nečo jako beforeCompare: gzip -d $soubor, afterTransfer: gzip $soubor. Ale zdá se, že nic takového neumí....
    onion avatar 25.11.2007 22:03 onion | skóre: 8 | blog: onion | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Online komprese souborů
    A co skusit napsat nejaky wrapper kolem rsyncu, treba v Pythonu? Je to jen nerealizovany napad, ale vzhledem k nedostupnosti rozumnych reseni se mi to zda, jako nejschudnejsi reseni. Navic to ma tu vyhodu, ze tam prilis neni moc pokazit (zadny novy neodzkouseny software).
    24.11.2007 08:53 Milan Svoboda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Online komprese souborů
    Zkousel jsi FuseCompress? www.miio.net/fusecompress
    24.11.2007 15:55 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Online komprese souborů
    Koukal jsem na stránku projektu, ale odradily mě hlášky typu:
    This is highly experimental software, don't use it unless you are a developer!

    New version available! It has been completly rewritten, it's now in C++ and it's design is much better than design of the previous versions. And yeah, file format has been changed again...

    Version 0.9.1 is buggy. Please don't use it. I'm working on new version, which I hope will be bug-free.

    File format has been changed! Version 0.9.1 is not compatible with previous releases. Please accept my apologies and upgrade to 0.9.1.
    Asi nemá smysl se tě ptát, jestli s tím máš nějaké zkušenosti :-), tak se spíš zeptám, jestli nejnovější verze (1.99.14) je natolik stabilní, aby bez problému fungovala - t.j. klidně ať má horší kompresní poměr, vyšší zátěž procesoru, ale ať po roce používání nezjistím, že mám na disku místo dat několik giga náhodných bájtů....

    Každopádně vyzkouším a dám vědět výsledek.....
    24.11.2007 18:01 Milan Svoboda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Online komprese souborů
    No, ty hlasky jsou tam z minulosti a taky aby byla jistota ze kdyz to nekdo uz zacne pouzivat tak ze si to pred tim nejdrive vyzkousi.

    Pokud pouzijes verzi 1.99.14 a po roce to zkusis cist zase pomoci verze 1.99.14 tak muj kvalifikovany odhad je ten ze s tim nebudou problemy ;-)

    Rad bych se dozvedel vysledky tveho testovani...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.