abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 961 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Dotaz: Apache autorizace - zaujímavá úloha

    28.1.2009 14:47 Ján Regeš
    Apache autorizace - zaujímavá úloha
    Přečteno: 291×

    Zdravim.

    Predstavte si, ze mate nejaku kniznicu suborov (bezna databaza suborov, spravovana nejakym redakcnym systemom s tym, ze mozte na rozne subory nastavovat prava roznym uzivatelom, uzivatelskym skupinam, je tam dedenie prav, expiracia prav, atd... vsetky tieto info su ulozene v DB a kvoli zlozitosti je cast autorizacnej logiky v PHP)

    Takze o co mi ide ?

    V skratke .. ako docielit toho, aby sa pri odoslani bezneho, priameho requestu na nejaky non-executable subor (pdf,txt,doc,xls,...) zavolal napr. aj nejaky CGI skript, ktory by to autorizoval (nestaral sa ale o response-handling, ten by mal ostat plne v rezii Apache)

    1. riesenie vlastnym download skriptom (aj ked to navonok vdaka mod_rewrite moze vyzerat dobre) uz je dost zastarale a nepaci sa mi (ak je request na stiahnutie napr. 2GB suboru, je nutne tam riesit postupne nacitanie suboru, aby sa nealokovala pamat, atd.. atd... da sa to zoptimalizovat, ale kvoli tomu nepisem :)

    2. skusal som apache output filter s tym, ze ako filter sa zavola CGI PHP skript, ktory na STDIN prijme telo response a na STDOUT vrati data (tam je mozne dostat sa k SIDu, inicializovat session, overit, ci ma prihlaseny uzivatel pravo stiahnut subor a ak nie, tak na STDOUT vyhodim "Access denied"). Problem je ale v tom, ze hlavicky nastavuje Apache, takze ak leti request na PDF a uzivatel nema prava, poslu sa PDF hlavicky ale v tele je "Access denied" (takze sa obvykle otvori napr. Acrobat Reader a vyhlasi chybu). Ucinok 100%, ale efekt mizerny (skusal som aj apache input filter, ale tam som sa nijak nedostal napr. k SIDu, ktory potrebujem pre overenie uzivatela).

    3. apache moduly na autentizaciu/autorizaciu vedia overovat voci nejakemu auth-suboru, alebo priamo voci databaze, prip. pravam na filesysteme, ale nenasiel som moznost, ktora by sa hodila - moznost vyvolat nejaky prikaz, ktory by v parametroch dostal napr. hlavicky+telo requestu, ten by si to interne autorizoval a vratil napr. 0/1 podla toho, ci je pristup autorizovany.

    Napada vas nejake riesenie mojho problemu ?

    Som vdacny za kazdu radu a myslim si, ze nie som sam, kto by uvital riesenie :-)

    PS: Apache, PHP, grntoo distro (vsetko v aktualnych verziach)

    Dik.

    Odpovědi

    28.1.2009 15:03 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apache autorizace - zaujímavá úloha

    Já myslím, že první řešení je nejlepší. Akorát to bude třeba trochu zoptimalizovat :-) - ideálně aby se soubor dalo stahovat např. odprostředka, aby byly relevantní hlavičky času poslední modifikace apod. Výkonostně by to snad nemělo být horší, než kdyby se PHP použilo jen jako autorizer. Proč by tohle řešení mělo být zastaralé?

    Nebo mě ještě napadá FastCGI autorizer (nebo jak se tomu říká), ale nevím, jestli PHP dokáže běžet v tomto módu.

    28.1.2009 15:18 ag3nTt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apache autorizace - zaujímavá úloha

    Zdravim.

    Ako som pisal, download file sa mi nepaci a to uz z jedneho prosteho systemoveho dovodu. Nechcem nijak zasahovat do response handlingu, chcem len pred handlingom overit a pripadne obmedzit moznost stiahnutia suboru.

    Download file mame celkom sikovny, zvlada "resume support" apod., ale je to z mojho pohladu riesenie typu "systemovejsie sa to vyriesit neda" ..  ale ja viem, ze cesta existuje a zatial sa nenasiel HC borec co by sa v tom povrtal a pomohol mi :-)

     

    29.1.2009 01:09 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apache autorizace - zaujímavá úloha
    1. nejjednodussi reseni bez zbytecneho sahani mimo rozsah webovky. 2. muzete nastavovat hlavicky dle libosti. 3. prilis narocne.
    29.1.2009 01:13 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apache autorizace - zaujímavá úloha

    ad 2. jestli jste myslel mod_filter, tak tam nevim, jestli to jde.
    ad 3. myslena narocnost na systemove zdroje.
     

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.