abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    7.6. 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Zahadna zmena SDH -> HDA

    20.11.2009 14:55 Ales
    Zahadna zmena SDH -> HDA
    Přečteno: 300×
    Zdravim vsechny!

    Uznavam, ze toho o L moc nevim, ale snazim se. Zatim vse vyresil google, pripadne kamarad. Ale ted mam problem, u ktereho jsem se na 3 dny zasekl v googlu.

    Stehoval jsem rhel5 ze stroje na stroj (kompletne novy HW vcetne 128GB SSD disku). Takze kopie, prepis v fstabu, instalace grubu. Po nejakych (vetsich) problemech jsem to rozjel, dokonce obcural i problem se sitovkou (spane se identifikovala do Linuxu). Rikam si, mam hotovo. Hura. Jen pripojim datove uloziste (2x500G segate), odpojim monitor a hodim to pod stul. Po pripojeni a startu mi stroj nenabehl. Ze nenasel proc a sys a kernel panikou to zabalil. Takze boot do live knopix. Hrozne me udivilo, ze se mi najednou vsechny disky zmenily z DEV/SDx na DEV/HDx.

    Mate nekdo predstavu cim to muze byt? Proc se zmenily ty pismenka?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Null avatar 20.11.2009 14:58 Null | skóre: 5 | 0
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zahadna zmena SDH -> HDA
    sdx su sata disky, hdx su pata disky. Uprimne povedane, z tvojho popisu mi nie je celkom jasne, z akych diskov na ake si migroval.
    20.11.2009 15:08 Ales
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zahadna zmena SDH -> HDA
    Omlouvam se. Zkusim to znovu:

    Mel jsem stary ntb s 80G (IDE) a 2*500G Segate pres USB. Koupil jsem komplet nove zelezo, v nem 128G SSD Kingston disk (SATA). Vyndal jsem disk z ntb, prekopiroval pres redukci miniIDE<->IDE a zahodil (rozumejte nodpojil z noveho PC). Pak rozchodil redhat na novem zeleze. Nasledne vybrakoval z USB disku samotny HDD, pripojil pres SATA do noveho PC a pustil. V tu chvili se mi zmenil SSD disk z dev/sda na dev/hda. Samozrejme vim jaka je filozofije oznacovani, proto mi nejde do hlavy proc se vsechny SATA disky oznacilu hdx. BTW: pri odpojeni tech dvou 500G disku je SSD disk stale hda. :(
    20.11.2009 15:39 crt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zahadna zmena SDH -> HDA
    nemas nahodu v biose zapnute Legacy IDE? potom by sa tvaril jak IDE disk.
    20.11.2009 15:42 kulik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zahadna zmena SDH -> HDA
    Co takhle treba vypis dmesg? Nedoslo k nejake zmene parametru kernelu v grubu apod.? /dev/sd* jsou SCSI zarizeni, pokud mas disky jako hd* tak se SCSI emulace nepouziva (a predtim pouzivala), je tedy treba asi hledat duvod proc. A s temi hd* misto sd* to pak normalne funguje (po uprave fstab)?
    20.11.2009 17:39 Ales
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zahadna zmena SDH -> HDA
    crt: nemas nahodu v biose zapnute Legacy IDE? potom by sa tvaril jak IDE disk.

    To me napadlo. Ale prolezl jsem BIOS trikrat a nenasel jsem tam nastaveni saty vubec. Coz me trochu desi. Mam desku Gigabyte G41M-ES2H. Je mozny,, ze to tam neni? A jak to, ze se to pred tim tvarilo jako sda?

    kulik: Co takhle treba vypis dmesg? Nedoslo k nejake zmene parametru kernelu v grubu apod.? /dev/sd* jsou SCSI zarizeni, pokud mas disky jako hd* tak se SCSI emulace nepouziva (a predtim pouzivala), je tedy treba asi hledat duvod proc. A s temi hd* misto sd* to pak normalne funguje (po uprave fstab)?

    dmesg jsem chtel pridat. Ale kdyz dam dmesg, tak je to vypiz liivecd knopixe. Nevim, kde najit zpravy redhatu.. Nakopnete me? A fstab jsem zkousel upravovat, dal jsem do fstabu i grubu odkaz na disk pomoci UUID a stale nenabiha...
    20.11.2009 23:07 Wily
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zahadna zmena SDH -> HDA
    A upravuješ ty konfiguráky přímo na tom RH? Nebo na tom LiveCD? Jinak pokud chceš pracovat s tím RH, tak si musíš na chrootovat root. A pak tam můžeš spouštět příkazy ;) A normálně s tím pracovat :-)
    23.11.2009 09:52 Ales
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zahadna zmena SDH -> HDA
    Tak vyreseno. Pri bootu gentoo z livecd byly ty disky videt zase jako SDA. Po editaci grubu, fstabu a initrd skriptu nabootoval redhat, ale s hromadou erroru. Zkratka mel spatny modul na disk a neumel s nim delat. Nez bych se s tim piplal a predelaval, nainstaloval jsem cerstvyho debiana. Tak to je jen tak kdyby nekdo mel stejny problem. Chyba byla v driverech disku.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.