abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 127.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 127 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 9.5 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:44 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi dnes vstoupila na Londýnskou burzu jako Raspberry Pi Holdings plc (investor).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:22 | IT novinky

    Do 17. června do 19:00 běží na Steamu přehlídka nadcházejících her Festival Steam Next | červen 2024 doplněná demoverzemi, přenosy a dalšími aktivitami. Demoverze lze hrát zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:33 | IT novinky

    Apple na své vývojářské konferenci WWDC24 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek: svou umělou inteligenci pojmenovanou jednoduše Apple Intelligence, iOS 18, visionOS 2, macOS Sequoia, iPadOS 18, watchOS 11, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 21:44 | Nová verze

    Vyšla nová verze XMPP (Jabber) klienta Gajim, která přidává podporu reakcí pomocí emoji (XEP-0444: Message Reactions) a citace zpráv (XEP-0461: Message Replies). Přehled dalších vylepšení je k dispozici na oficiálních stránkách.

    sonicpp | Komentářů: 1
    včera 15:00 | Nová verze

    Po po téměř roce vývoje od vydání verze 5.38 byla vydána nová stabilní verze 5.40 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 75 vývojářů. Změněno bylo přibližně 160 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 12:00 | Zajímavý článek

    Uroš Popović popisuje, jak si nastavit Linux na desce jako Raspberry Pi Zero, aby je šlo používat jako USB „flešku“.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 08:44 | Zajímavý software

    Andreas Kling oznámil, že jelikož už se nevěnuje nezávislému operačnímu systému SerenityOS, ale výhradně jeho webovému prohlížeči Ladybird, přičemž vyvíjí primárně na Linuxu, SerenityOS opustí a Ladybird bude nově samostatný projekt (nový web, repozitář na GitHubu).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    včera 02:22 | Nová verze

    Po dvou měsících vývoje byla vydána nová verze 0.13.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 73 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Kernel crash dump/kernel panic howto

    2.5.2011 21:53 timeos | skóre: 32
    Kernel crash dump/kernel panic howto
    Přečteno: 284×

    Zdravim vospolok,

    dnes som riesil problem, kedy po kompilacii vlastneho kernela mi tento kernel pri boote zhasne kernel panicom. Hlavny problem je v tom, ze tu najdolezitejsiu chybovu hlasku nevidim.. to co na obrazovke nakoniec zostane zobrazene (bez moznosti scrollu/pgup-u) je Callback (resp. traceback?) a tu najpodstatnejsiu cast vidno nieje.

    Preto ma zaujima akym sposobom dokazem odchytit (idealne komplet) kernel log od zaciatku bootovania az po finalny callback? Tu musim dodat ze kernel panic naskoci snad _okamzite_ po nadetekovani zakladneho hw (procesor a pod). Snazil som sa to odchytit HD kamerou, problem je to vsak aj pre nu - to prebehnutie je velmi rychle (na nej som zachytil detekciu procesora kernelom, pricom z pozadia rovno vybehol koniec Callbacku (LCD display)).

    Dokonca ma napadlo zmenit konzolove rozlisenie pre kernel (napr na vga=791) ale to ostala obrazovka komplet cierna (monitor ma pomer stran 13:7 a vga rozlisenia pre kernel len 4:3, takze je to v kybli).

    Este dodam, ze som chcel skusit aj kernel-crashdump ale bud ho neviem spravne pouzit, alebo mam smolu v tom, ze doba, kedy pride ku kernel panic je tak skora, ze kernel nema k dispozicii ziadne zapisovacie zariadenie a teda vo /var/crash nic nepribudne (pricom spustam kernel s upravenymi parametrami pre rezerovanie pamate).

    Kolega mi poradil presmerovat konzolu napr. na serialovy port a cez nejaky serialovy null modem odchytit komplet vypis... otazka je vsak opat v tom, ci v tom case kernel vie o serialovom porte (a asi aj celkovo o devfs kedze serial je dostupny len cez neho...). No a samozrejme nemam na toto kabel takze je to len otazne.

    Avsak videl som niektore diskusie, kde dotycny tazatel pripojil k diskutovanemu problemu komplet log z kernela od bootu po jeho crash, preto si myslim ze to predsalen nejakym sposobom musi ist.

    No a na zaver snad len dodam, ze sa jedna o ubuntu (tusim ze posledny release) - bol som k tomuto problemu zavolany len ako troubleshooter :)

    Za akekolvek rady na toto tema vopred dakujem

    Odpovědi

    3.5.2011 00:58 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kernel crash dump/kernel panic howto
    Pro kernel-crashdump je potřeba patchnuté jádro a diskový oddíl, kam se jádro dumpne. /var/crash vyrobí až aplikace, která analyzuje obsah toho oddílu.

    V Ubuntu se používá kernel-oops, ale ten dokáže reportovat jenom oops, kdy něco selže, ale jádro pokračuje dál, ne úplný panic.

    Zkuste při spuštění zadat vga=ask a tam vybrat rozlišení s 80×50 znaky (je to standardní VGA rozlišení). Mohlo by to pomoct.
    michich avatar 3.5.2011 06:53 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kernel crash dump/kernel panic howto
    Možná ti bude stačit použít boot_delay=... (Milliseconds to delay each printk during boot.)
    Kolega mi poradil presmerovat konzolu napr. na serialovy port a cez nejaky serialovy null modem odchytit komplet vypis... otazka je vsak opat v tom, ci v tom case kernel vie o serialovom porte (a asi aj celkovo o devfs kedze serial je dostupny len cez neho...).
    Kernel žádný devfs nepotřebuje. Viz parametry console=..., earlyprintk=....

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.