abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (73%)
     (6%)
     (11%)
     (11%)
    Celkem 251 hlasů
     Komentářů: 16, poslední dnes 11:05
    Rozcestník

    Dotaz: Problémy s midi v Ubuntu

    19.11.2011 22:06 Haide
    Problémy s midi v Ubuntu
    Přečteno: 1383×
    Mám problém s přehráváním midi souborů v Ubuntu 10.10 a to v jakémkoliv programu k tomu určeném (Rosegarden, LMMS,...). V nastavení programů se vůbec nezobrazuje k výběru moje zvuková karta (Realtek ALC262), tudíž to vypadá, že programy s ní nekomunikují. Pokud se pokusím midi přehrát v nějakém běžném audio programu, midi se sice přehraje, ale špatně (špatné zvuky stop - neodpovídají, některé nejsou). Na internetu už jsem prošla spoustu nefungujících návodů. Proto prosím o nějaké návrhy, co se to vlastně může dít a jak to případně vyřešit.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    20.11.2011 00:50 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problémy s midi v Ubuntu
    Co se může dít ? Třeba si přečíst něco co je to MIDI a bude ti to jasné.

    Tvoje zvuková karta určitě neumí MIDI.

    Takže musíš použít SW třeba timidity++ můj oblíbený.

    Spustíš ho jako server a v rosegardenu ho vybereš jako výstup.

    Kvalita zvuku je úměrná tomu jaké vzorky pro timidity použiješ.

    PS. Pokud chceš z midi profesionální zvuk budeš muset k PC připojit pořádný sintetizátor.

    PS2. Rozhraní MIDI na osobních počítačích

    20.11.2011 12:08 Haide
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problémy s midi v Ubuntu
    :D Teď jsem se lehce zasmála. S midi pracuji už několik let, ale ve windows. Na počítači mám oba dva tyto OS. Ve win není žádný problém, ale v ubuntu nefunguje. Takže rozhodně není problém ve zvukovce, maximálně v nějakém ovladači v ubuntu...
    xkucf03 avatar 20.11.2011 20:04 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problémy s midi v Ubuntu
    Jde o to, jestli MIDI umí přehrávat přímo zvukovka nebo jí to musí nejdříve „předžvýkat“ nějaký software a CPU. Je to podobné jako s grafikou (jestli 3D scénu zvládne spočítat grafická karta nebo se to musí dělat softwarově).
    Takže rozhodně není problém ve zvukovce
    Nevím, jestli problém… ve zkukovce prostě chybí HW podpora přehrávání MIDI – takže to musí udělat software, třeba ten TiMidity++.

    Např. v Debianu/Ubuntu je to otázka instalace jednoho balíčku:
    aptitude show timidity
    Ve win není žádný problém, ale v ubuntu nefunguje.
    To není nic skandálního – prostě sis ten potřebný softwarový syntetizér ve Windows už nainstalovala, zatímco v Linuxu ještě ne.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    kotyz avatar 21.11.2011 20:40 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problémy s midi v Ubuntu
    Ve win by měla bejt nějaká podpora midi (general midi) už z výroby případně je to součástí directx. Taky sem se po přechodu na linux divil že midi nehraje když ve win šlo a nemusel sem instalovat nic (kromě nějakýho přehrávače, ale na to stačil i media player s winampem). Druhá věc co mě překvapila když sem nainstaloval to timidity bylo, jak přehrávání blbýho midi zatíží procesor (opět na win to nebylo). On si to tam nějak na pozadí syntetizuje a ještě bůhví co s tim dělá. No ale hrálo to. Sranda na tom je, že sem to stejně nepotřeboval, rozcházel sem to jenom proto že to nešlo. HW podpora midi je tušim jenom v pár zvukovkách jako sou sounblastery nebo byl gravis ultrasound, mají vlastní paměť na instrumenty/samply a někdy bejvaj i přímo v rom na kartě nebo sou součástí ovladačů. Creative měl nějaký soundbanky/sounfonty v různejch kvalitách (tušim od 2 do 12 MB) na cd. Já teda nikdy neměl lepší zvukovku než integrovanou, tak ani nevim jak by mělo takový "profi" midi znít, vždycky to bylo jen takový umělý pískání a vrzání.

    Podle wiki arch linuxu je potřeba nainstalovat timidity nebo fluidsynth (s tim že timidity je určitě potřeba na zvukovkách který nemají vlastní syntetizér) a pak je třeba ještě aby z toho šel nějakej zvuk nainstalovat instrumenty a/nebo sounfonty (zmiňujou se tam nějaký freepats, to by měla bejt free kolekce instrumentů, asi +- ta samá základní kolekce jako je ve windows) a pak je to připravený k používání.

    Ubuntu wiki

    Arch wiki

    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    20.11.2011 20:19 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problémy s midi v Ubuntu
    Tak prosím, kde v popisu ALC262 vidíte MIDI sequencer nebo alespoň wave table synthesis? Řekl bych, že posledních patnáct let jsou běžné zvukové „karty“ spíše obyčejný DA převodník, než cokoliv jiného.
    21.11.2011 00:07 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problémy s midi v Ubuntu
    Však ji nech ona to přece používá už několik let tak ví co je to MIDI.
    ":D Teď jsem se lehce zasmála. S midi pracuji už několik let,"
    A to že její zvukovka midi nezvládá tak to se dozvěděla teprve teď - tak potom nevím jak doteď fungovala.

    Radu dostala jak to sprovoznit.
    21.11.2011 20:40 Haide
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problémy s midi v Ubuntu
    Pravděpodobně jsem fungovala tak, že jsem doteď s tímto v Ubuntu nepracovala. S midi jsem pracovala ve Win, kde jsem používala Cakewalk a nikdy nebyl s funkcí problém. Nicméně postup pro Ubuntu samozřejmě zkusím. :o)
    22.11.2011 18:48 Balda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problémy s midi v Ubuntu
    Pravděpodobně jsem fungovala tak, že jsem doteď s tímto v Ubuntu nepracovala. S midi jsem pracovala ve Win, kde jsem používala Cakewalk a nikdy nebyl s funkcí problém. Nicméně postup pro Ubuntu samozřejmě zkusím. :o)
    A jsme doma;-) Takze - ano ve windows je jakasi wavetable synteza primo v systemu a je na podobne urovni jako zde zminovane timiditi coz obstara to stejne. Ale pokud pisete, ze jste pracovala v cakewalku (dnes Sonar) tak asi od toho chcete neco trosku vic. Takze budto jste ho pouzovala jen jako midi sekvencer a zvuky tahala z te zabudovane syntezy ve windows (coz je asi jen na nejake domaci muzicirovani) a nebo jste pouzivala virtualni instrumety DXi nebo lepe VSTi. V kazdem pripade bych Vam doporucil budto program Reaper (bezi bezproblemove pod wine) nebo posledni beta verzi programu Ardour, ktera jiz midi sekvencer obsahuje. Dale muzete zkusis qtractor, Rosegarden, energyXT, openoctave nebo Renoise (i kdyz tohle je tracker). Z virtualnich instrumentu dostupnych pro linux nativne bych jmenoval napriklad Pianoteq. Ale pokud chcete opravdu jen nejak prehrat midi soubor tak nainstalujte to timidity a problem je vyresen...
    kotyz avatar 21.11.2011 20:50 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problémy s midi v Ubuntu
    Jak by fungovala? Normálně! Na win to jde na všech zvukovkách přes sw syntézu a sou tam i instrumenty, takže se ani nemusí nic instalovat (i na přehrátí by měl stačit windows media player). Na linuxu si to musíš všechno nejdřív rozchodit. Na timidity se mi nelíbilo jak to bylo náročný, on ty midi v reálnym čase převádí na wav a ten rovnou přehrává, měl sem tenkrát 1GHz P3 a ukous si dobrejch 60% (pak sem používal nějaký nastavení co to trochu omezovalo, ale to si už nepamatuju a ani ten návod nikde nenajdu). Kdo to myslí s midi vážně, asi by bylo lepší pořídit si jednu z asi 10 zvukovek s hw syntézou a zároveň podporovanejch v linuxu (většina sou soundblastery).
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    22.11.2011 17:16 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problémy s midi v Ubuntu
    Kdysi mě taky na jednom PC timidity žral neůnosně CPU - proč jsem nezjistil. (Asi nějaká volba při překladu)

    Ovšem když jsem si přeložil vlastní timidity tak to přestalo - vytížení kleslo a o dost.
    23.11.2011 22:38 doron | skóre: 21 | blog: Sensors a Ksysguard | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problémy s midi v Ubuntu
    Hlavně bych se moc nesoustředil na přehrávání MIDI souborů, GM/XG je přeci jen dosti limitované. Timidity se sice v posledních letech zlepšila, ale je to především přehrávač souborů, který ovšem může sloužit jako zvukový server, a mnoho distribucí s tím počítá. K tomu je třeba pořídit původní GUS zvukové banky (tuším že to pochází od Gravis Ultrasound), nebo lze také použít nějakou GM sadu ve formátu sf2. Samozřejmě i speciální banky přijdou vhod, měla jsem takto nehrazené PIANO, pomocí sf2 banky v řádu desítek MB samplů. Ale pokud mohu radit, spíš bych se soustředil na fluidsynth, což je softwarový sf2 syntetizér. Pro fluidsynth existuje i DSSI plugin (něco jako VSTi, či DXi pod Windows). Fluidsyth plugin je použit i v Audacious, což je přehrávač zvukových souborů (něco jako WinAmp pod Win).

    Pokud chcete dělat hudbu v Linuxu, tak jako pod Windows, tak to jde na stejné úrovni, k tomu se ale musíte naučit používat:

    Jack, Realtime zvukový server pro Linux.

    DSSI nástroje: FLuidsyth, Hexter (Yamaha DX7), Xsynth (analogový synth), Whysynth (aditivní synth - zhruba jako Kawai K4), ZynAddSubFX (asi znáte již z Windows, subtraktivní a aditivní syntéza - nástroj té nejvyšší kategorie), LinuxSamler (zvukové banky pro Gigasamler), pak je tu ještě celá série nástrojů Calf (poněkud slabší, ale stojí za vyzkoušení, někdy se jednoduché věci hodí).

    Pokud budete chtít použít VSTi nástroje a efekty pro Windows (i když máme i nativní VST pro Linux), tak bych doporučoval spíše 32bit distribuci (alespoň se mi doposud ve 64bitech nepodařilo zprovoznit wineasio - tedy nástroje je mi nepřipojí skrze jack, kompilace se už daří, i když možná by to chtělo spouštět wine ve 32bit chroot prostředí, zkusím, jak si přenesu 32bit a 64bit instalaci na jeden stroj).

    Pro začátečníka by bylo možná pro začátek použít nějakou hudebně orientovanou distribuci. Co třeba Ubuntu Studio?

    http://ubuntustudio.org/

    Možná by také pro Vás mohlo být schůdné řešení se zvukovými kartami s hardwarovým syntezátorem, jako je Soundblaster Live, Audigy, Audigy 2, které pořídíte na Aukru již od 100Kč. Velkou výhodou těchto je i hardwarový mixer, což oceníte, až budete krotit PulseAudio, obzvlášť v koexistenci s Jack, i když to jde, i docela elegantě (normálně používám: hardware-ALSA-PulseAudio, jen když chci dělat něco s hudbou tak to přepnu do konfigurace hardware-ALSA-JACK-PulseAdio, jde to i bez přerušení běhu PulseAudia.)
    You can't fuck everyone, but you can try to.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.