abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    7.6. 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Jaké distro na notebook?

    27.1.2013 11:25 Darkhunter
    Jaké distro na notebook?
    Přečteno: 734×
    Zdravím, koupil jsem si notebook http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400000000001RLB a chci na něm provozovat linux. Chci jít na FIT na ČVUT, takže počítač by měl být primárně na zápisky/programování. Jde mi hlavně o výdrž - Aby byla cca stejná jako ve windows. A pak mi jde o výkon - pod výkonem si představuji co nejfunkčnější ovladače grafické karty a žádné sekání při klasických věcech, co se na počítači dělají (web-browsing atd.). Dále bych si na tom rád zahrál nějaké hry. Nejlépe kdyby mi tam jel Steam pro linux. A kdyby tam byl nějaký undervolt soft pro procesor, tak bych byl moc rád. Děkuji za odpovědi.

    Odpovědi

    27.1.2013 12:23 Darkhunter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?
    Popřípadě bych snad nějak zvládl si zkompilovat vlastní jádro a tak, kdyby to vedlo ke zvýšení výdrže baterie.
    Max avatar 27.1.2013 12:25 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?
    Dej tam takové, které ti nejvíce vyhovuje. Požadavky, které jsi uvedl, se nevztahují na konkrétní distribuci, ale spíš na GNU/Linux obecně.
    Se Steamem není problém kdekoliv, ani v současné době jen pod wine. Nicméně oficiální podpora bude jen pro ubuntu, zatím. Tak si vyzkoušej ubuntu a uvidíš ;-). Pokud ti nebude vyhovovat, zkus alternativu v podobě Linux Mint.
    Pokud by jsi chtěl držet distro v maximálně aktualizovaném stavu, tak jdi do ArchLinux (distro : udělej si sám).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    27.1.2013 12:30 Darkhunter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?
    Oukej dík, ale já v phoronixu koukal na spotřebu srovnání dvou verzí ubuntu a tam byla u každýho jiná. Spíš jestli nemá někdo graf srovnání spotřeb různých distribucí.
    27.1.2013 13:47 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?
    Spotřeba není moc otázka distribuce, ale vyladění a neinstalování různého bordelu, který má tendenci se spouštět a velmi intenzivně dělat cosi zbytečného (nepomuk, etc.).
    27.1.2013 14:02 Darkhunter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?
    Ahaaa, takže nejlepší věc pro snížení spotřeby je zkompilování vlasního jádra a naházet si tam opravdu jen to, co potřebuju?
    27.1.2013 15:26 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?

    Zrovna jádro v tomhle případě tolik nepomůže. Jádro si stavím sám na Archu už pár let a že by to nějak pozivitně ovlivnilo výdrž na aku bych fakt neřek. Navíc nikdy nevíte, jakou funkci či modul budete potřebovat a překompilovávat jádro pokaždé, když si přinesete domů nový kousek HW je poněkud otravné.

    Radit takhle obecně se moc nedá, ale mně se při provozu na aku osvědčilo kromě výchozích úsporných nastavení ještě vypnout BT a snížít výkon WiFi rádia. Na některém HW pomůže předat jádru parametr pcie_aspm=force.

    otula avatar 27.1.2013 12:43 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?
    Za sebe bych ti doporučil, stejně jako Max výše, Arch Linux. Výkonově je na tom skvěle, dostupnost sw balíčků je také mnohem lepší, než u ostatních distribucí. Akorát, že ti k instalaci nebude stačit cvičená slepice, klovající do myši. Pokud chceš prodloužit výdrž, je potřeba maximálně snížit příkon, koukni třeba na How to Maximize the Battery Life on Your Linux Laptop. A určitě bude vhodné i některé nenáročné desktopové prostředí.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Jendа avatar 27.1.2013 16:47 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?
    Výkonově je na tom skvěle
    Řekl bych, že stejně, jako u všech ostatních distribucí, prostě záleží na nastavení.
    otula avatar 27.1.2013 17:30 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?
    No samozřejmě. Jenže když normální člověk neví, co kde všude nastavit, aby systém zrychlil, vyleze mu z toho Arch dost dobře. Nestačil jsem se divit na notebooku. Nacpal jsem si tam Sabayon, jenže zastaralé verze programů a nedostupnost spousty sw mne dotlačila k tomu, že jsem ho v podstatě překopal na Gentoo. Až jsem jednoho pěkného dne skončil s tím, že systém nemohu aktualizovat, protože se mi nějak prokřížily závislosti na čemsi, co nešlo zkompilovat ani když jsem hledal záplaty po všech možných čertech, abych se přes to překousal. Tak jsem tam nacpal Arch a zůstal jsem zírat, že všechno nabíhá znatelně rychleji a i odezvy jsou mnohem rychlejší. Netvrdím, že by to Gentoo/Sabayon nešlo také tak vyladit, ale proč, když mi dá Arch po všech stránkách více?
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    27.1.2013 17:39 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?

    +1

    Arch Linuxu se dost dobře (dle mě) daří naplňovat "Keep It Simple, Stupid" (KISS).

    vencour avatar 27.1.2013 16:25 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?
    Pokud se jedná o spotřebu na baterku, v principu jde o nastavování governoru a maximální frekvence, případně odebírání žravých modulů - pro usb, wifi apod. podle možností a potřeby.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    27.1.2013 17:29 Darkhunter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?
    Dobře, takže je to úplně jedno. A jak je to s ovladačema na grafické karty AMD? A prosím nemohli byste mi doporučit nějaký pěkný návod na vlastní kompilaci linuxu?
    27.1.2013 18:08 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?

    Ad GPU
    Ovladače pro AMD GPU jsou děs a hrůza, minimálně co se pro použití v notebooku týče. Opensourcové ovladače se dají pro Radeony s jádry r600 a r300 celkem slušně použít na desktopu (pokud tedy nechcete OpenCL nebo maximální výkon ve 3D), pro použití v notebooku jim chybí smysluplný powermanagement.
    Oficiální AMD Catalysty sice fungují lépe, nicméně tempo, se kterým vycházejí nové verze je značně pomalé. To je problém ve chvíli, kdy vaše distribuce např. updatuje na novější verzi jádra nebo X.Org. V takovém případě musíte buď počkat na nějaký neoficiální hackopatch nebo tyto komponenty neaktualizovat (oboje má samozřejmě svá negativa).

    Do notebooku bych doporučil buď Intel nebo nVidii. Osobně bych teď šel do Intelu, protože nehraju hry. Jejich GPU od Sandy Bridge dál mají výkonu víc než dost a oficiální otevřený ovladač. Současný notebook s nVidií mám už čtvrtým rokem a taky si nemůžu moc stěžovat. Bacha na magickou technologii Optimus, ta na Linuxu moc nefunguje a nějakou dobu asi ještě nebude.

    Ad kompilace
    Vlastní kompilace Linuxu = kompilace vlastního jádra? Návodů na ruční překlad jádra je dost, doporučuju prolézt Wiki různých distribucí, je to poměrně jednoduché. Za lepší řešení považuji sestavit si instalační balíček s vlastním jádrem přímo pro distribuci, kterou používáte, což se dělá na každé distribuci trochu jinak. Ze zkušenosti vím, že např. na Archu je to otázka jednoho příkazu:).

    27.1.2013 18:16 Darkhunter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?
    Já už ten notebook ale mám koupený. ;) Takže tam prostě budu mít grafiku od AMD.
    27.1.2013 18:23 Darkhunter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?
    Takže http://www.root.cz/clanky/lfs-postavte-si-vlastni-linux/ může být dobré řešení ?
    27.1.2013 18:32 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?

    LFS je spíš pro "hračičky", kteří se chtějí naučit, jak systém funguje. Kompiluješ si v něm prakticky všechno sám. Musíš mí na to dost času. Pokud tě čas tlačí, tak se (zatím) do LFS nepouštěj.

    27.1.2013 18:56 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?
    LFS rozhodně není "distribuce" pro čajíčky. Nemá žádný chytrý balíčkovací systém, takže veškeré závislosti apod. je třeba řešit ručně. Kompilace něketerého SW jako LibreOffice či Firefoxu zabere klidně i několik hodin.
    Pokud si chcete mermomocí užít DIY Linux, doporučuji spíš Gentoo. Má solidního správce balíčků a i jako totálnímu amatérovi se mi jí povedlo (pro cca 3 dnech;) ) úspěšně nainstalovat. Pokud chcete ten počítač fakt používat, určitě je to lepší volba než LFS.
    otula avatar 27.1.2013 20:10 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké distro na notebook?
    Ze zkušenosti vím, že např. na Archu je to otázka jednoho příkazu
    Aby náhodou někdo nenabyl dojmu, že kompilace vlastního jádra je otázkou jednoho příkazu ;-)

    Ale určitě je to u Archu jednodušší, než jinde. Hodit si do IgnorePkg linux a linux-headers, nakonfigurovat si vlastní .config, uložit si ho jako config.x86_64, přepsat s ním tentýž soubor v aktualizovaném adresáři ABS stromu, smazat kontrolní součty v PKGBUILDu a spustit
    $ makepkg -g >> PKGBUILD && makepkg && sudo pacman -U *.pkg.tar.xz
    
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.