abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (78%)
     (5%)
     (9%)
     (8%)
    Celkem 362 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Dotaz: 802.1x - jak ověřit autenticitu wifi sítě

    14.5.2014 02:06 liuk
    802.1x - jak ověřit autenticitu wifi sítě
    Přečteno: 346×

    Ahoj. Na linuxu mi běží freeradius, radius klient je wifi AP, wifi zařízení se ověřují přes PEAP-MSCHAPv2. Je nějaká možnost, aby klient (koncové zařízení - notebook, ...) mohl ověřit, zda komunikuje opravdu s danou wifi sítí, tzn. aby nemohlo dojít k tomu, že útočník se stejným SSID, MAC, způsobem autentizace apod. se bude prohlašovat za pravou wifi síť?

    Vím, že se standardně ověřuje EAP certifikát RADIUS serveru, ale to mi připadá naprosto k ničemu. Zaprvé spousta klientů toto ignoruje (např. v ubuntu projde připojení, i když nesouhlasí CA certifikát), zadruhé toto mi nijak nezaručí, že komunikuji s danou sítí či serverem. Lze nějak ověřovat, že komunikuji s daným RADIUS serverem? Ověřením certifikátu jen zjistím, zda byl podepsán důvěryhodnou CA, ale to mi nezaručí, že patří opravdu danému serveru - common name se myslím neověřuje.

    Odpovědi

    14.5.2014 09:40 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 802.1x - jak ověřit autenticitu wifi sítě
    Polkud chces pritvrdit nakonfiguruj vyzadovani certifikatu, ktery rozdistribujes.

    Falesne AP nema konektivitu na radius takze bude dos obtizne podvrhnout overovani.
    14.5.2014 09:50 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 802.1x - jak ověřit autenticitu wifi sítě
    Pokud jsi schopný vybrat, které CA certifikáty pro WiFi uznáváš, tak to vyřešit lze - uděláš si vlastní CA a v konfiguraci na klientovi budeš požadovat, že certifikát RADIUS serveru bude podepsaný danou CA. Nicméně, jestli to některé implementace momentálně neověřují vůbec, tak je to horší...
    14.5.2014 13:25 liuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 802.1x - jak ověřit autenticitu wifi sítě

    Tak klienti jsou většinou Windows (7/8, ale možná i XP), android telefony/tablety a pár notebooků s ubuntu či fedorou. Neznamená to, že nebudou i jiné, ale teď je to takhle. Zkoušel jsem android 4.2 a tam se dá nahrát CA, ale standardně na to kašle. Ubuntu to ignoruje, ale jen do restartu (po provedeném nastavení) nebo do uspání a znovuprobuzení jak jsem zjistil, fedora nevím. Každopádně Windows klienti pokud vím, tak standardně ověřují podepsání serverového certifikátu důvěryhodnou CA, kterou mají lokálně k dispozici - proto by bylo jednodušší použít certifikát od důvěruhodné CA - ušetří se tím dost práce s tím, že něco někde nebude fungovat nebo si to ti lidé nebudou umět nastavit. Tím padá i možnost klientských certifikátů, protože to sice bude wifi síť s radius ověřováním, ale klienti jsou soukromá zařízení, které nemám pod správou => uživatelé to prostě nastavit nedokážou (tedy ne všichni).

    Spíš by mě zajímalo, jestli neexistuje nějaké řešení, jak pokud možno transparentně ověřovat třeba common name radius serveru certifikátu? Příp. dá se toto řešit i jinak než vlastní CA či klientskými certifikáty?

    14.5.2014 19:00 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 802.1x - jak ověřit autenticitu wifi sítě
    Důvěryhodná CA ti nepomůže, pač ten certifikát od ní si může koupit každej (neověřuješ v něm SSID). U Windows IMHO jde ke konkrétní síti vybrat, které CA certifikáty jsou platné, nicméně zase je to konfigurace na daném klientovi... Na druhou stranu, jestli na klientech nemůžeš nic ovlivnit, tak je skoro zbytečné se tím trápit, protože takový uživatel typicky bez problémů odklepne i to, aby poslal číslo svojí kreditky banditovi...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.