abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 126 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 126.0.6478.55 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 21 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 127.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 127 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 9.5 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:44 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi dnes vstoupila na Londýnskou burzu jako Raspberry Pi Holdings plc (investor).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:22 | IT novinky

    Do 17. června do 19:00 běží na Steamu přehlídka nadcházejících her Festival Steam Next | červen 2024 doplněná demoverzemi, přenosy a dalšími aktivitami. Demoverze lze hrát zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.6. 22:33 | IT novinky

    Apple na své vývojářské konferenci WWDC24 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek: svou umělou inteligenci pojmenovanou jednoduše Apple Intelligence, iOS 18, visionOS 2, macOS Sequoia, iPadOS 18, watchOS 11, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    10.6. 21:44 | Nová verze

    Vyšla nová verze XMPP (Jabber) klienta Gajim, která přidává podporu reakcí pomocí emoji (XEP-0444: Message Reactions) a citace zpráv (XEP-0461: Message Replies). Přehled dalších vylepšení je k dispozici na oficiálních stránkách.

    sonicpp | Komentářů: 1
    10.6. 15:00 | Nová verze

    Po po téměř roce vývoje od vydání verze 5.38 byla vydána nová stabilní verze 5.40 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 75 vývojářů. Změněno bylo přibližně 160 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    10.6. 12:00 | Zajímavý článek

    Uroš Popović popisuje, jak si nastavit Linux na desce jako Raspberry Pi Zero, aby je šlo používat jako USB „flešku“.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    10.6. 08:44 | Zajímavý software

    Andreas Kling oznámil, že jelikož už se nevěnuje nezávislému operačnímu systému SerenityOS, ale výhradně jeho webovému prohlížeči Ladybird, přičemž vyvíjí primárně na Linuxu, SerenityOS opustí a Ladybird bude nově samostatný projekt (nový web, repozitář na GitHubu).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    Rozcestník

    Dotaz: instalace v openSUSE

    24.2.2015 20:27 Michal
    instalace v openSUSE
    Přečteno: 355×
    Zdravím všechny, může mi, prosím, někdo vysvětlit, jak funguje instalátor v openSUSE? Mám na mysli toto: při základní instalaci jsem odmítl LibreOffice 4.3.5 a později si doinstaloval LibreOffice 4.4. Nicméně, nyní se mi při každé instalaci jakéhokoliv software (hra, program, cokoliv) vnucuje instalace LibreOffice 4.3.5, prostě tam číhá. Dal jsem u ní příznak Tabu - nikdy neinstalovat, ale je to marné, stále tam naskakuje a stále to musím hlídat. Navíc - proč distribuce openSUSE 13.2 není schopná poznat, že má již nainstalovanou verzi LibreOffice 4.4 a stále se mi snaží vnutit svojí interní 4.3.5? Lze toto nějak definitivně zakázat? Mnohokrát děkuji za rady. Jo - mám poslední verzi openSUSE 13.2, netbook Acer Aspire One 756, linux je jediný OS, navždy :-)


    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Blaazen avatar 24.2.2015 20:31 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace v openSUSE
    A jakým způsobem byla ta vyšší verze instalována?
    24.2.2015 20:34 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace v openSUSE
    Stáhnul jsem si jí ze stránek www.libreoffice.org a následně podle pokynů - Uvh -rpm atd...
    Blaazen avatar 24.2.2015 21:36 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace v openSUSE
    YaST by to měl vidět, když se to nainstaluje v konzoli pomocí rpm. Tak nevím, co je špatně. Možná zkusit najít nějaký repozitář, kde jsou novější verze softwaru (openSuSE je velký distro, něco určitě bude) a přeinstalovat to z něj.
    24.2.2015 22:02 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace v openSUSE
    nevím, nevím... kromě této chybky mi to šlape jako hodinky...
    24.2.2015 22:36 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace v openSUSE
    Tímhle způsobem se v linuxovém světě prakticky nic neinstaluje, kromě pro uživatele významných a běžně nepodporovaných balíků. Standardně se vše instaluje přes strukturu repozitářů, které zabezpečují aktualizace a vzájemně vyřešené závislosti. A díky závislostem na knihovnách se právě YAST nebo PackageKIT nebo zypper snaží vytvořit konzistentní strukturu knihoven a chce některé změny knihoven, které ve finále díky vzájemným závislostem chtějí změnit i verzi libreoffice.

    U distribucí s vydáními může nastat situace, kdy některé balíky jsou o nějakou subverzi starší než aktuální upstream. A pokud opravdu potřebujete aktuální verzi libreoffice, tak správné řešení je zahrnout do vyší instalace takový repozitář, který má aktuální verzi.

    Nejjednodušší řešení je jít na vyhledávací stránku openSUSE, kde se v první instanci hledají balíky a najít libreoffice http://software.opensuse.org/package/libreoffice

    zvolit používanou distribuci (openSUSE 13.2) a rozkliknout "zobrazit nestabilní balíčky". Tahle volba nabídne i verze, které nejsou oficiálně podporovány. Verze "LibreOffice:Factory" právě obsahuje verzi 4.4.0 a pomocí "OneClickInstall" se jednak přeinstaluje se správnými závislostními balíky a jednak bude LO ve stavu, kdy se budou provádět aktualizace. Po instalaci přímo z upstreamu se automaticky žádné bezpečnostní ani jiné aktulizace nedprovádí. A "nepodporované/nestabilní" znamená hlavně to, že verze nebyly testovány proti dalším součástem systému a někdy se něco může rozbít a je třeba s tím počítat.
    25.2.2015 15:17 reb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace v openSUSE
    Pomohlo by sem pastnout, co přesně zypper při instalaci něčeho hlásí nebo nabízí. Z toho by se mohlo dát zjistit, kde je problém (potenciálně to může být nějaká nekompatibilita s rpmky přímo z lo.org a distribucí; v takovém případě by bylo řešení nainstalovat s balíčky z OBS z LibreOffice:Factory).

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.