abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 146 hlasů
     Komentářů: 10, poslední 8.5. 17:35
    Rozcestník

    Dotaz: X11 + nVidia - dva monitory

    2.3.2015 17:13 radeczek | skóre: 7
    X11 + nVidia - dva monitory
    Přečteno: 490×

    Zdravím Vás, nedávno jsem si ke svému postaršímu notebooku s grafárnou nVidia 310M připojil druhý monitor. Původně jsem chtěl mít dvě plochy i s možností přesunovat aplikace, ale nějak jsem to nebyl schopen nastavit.

    Nyní běžím s konfigurákem: http://pastebin.com/QPT2YZVJ kde mám dvě oddělené Xscreeny, každou pro jeden monitor. Na kterém XScreen aplikaci pustím, tam mi prostě běží. Není to ideální, ale jakž takž to běhá.

    Jediné, co mi dost vadí, že mi vedlejší plocha "krade focus".
    Příklad: Používám vysouvací terminál "Yakuake" na monitoru ntb, při zmáčknutí klávesové zkratky terminál vyjede, při zmáčknutí znova zajede. Když chci totéž udělat znovu, tak klávesová zkratka nefunguje a focus je na vedlejším monitoru v Netbeans.
    Příklad 2: Notes má "multimediální" klávesy na zeslabování/zesilování zvuku, které při focusu na druhém monitoru nefungují.

    To zesilování je asi nějaký problém "globálnosti" klávesových zkratek, to první nevím. Máte někdo podobnou zkušenost? Vyřešil to někdo? V čem je problém? Nebo máte ověřené konfiguráky?

    Málem bych zapomněl konfiguraci: Lenovo g560 - nVidia 310M, Gentoo, KDE 4.14.3

    Děkuji za jakékoliv podněty
    Rcz


    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Beda0 avatar 2.3.2015 19:23 Beda0 | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: X11 + nVidia - dva monitory
    A řešení pres ovládací panel KDE nefunguje? Používám Arch, nVidii a jeden nebo dva externí monitory / projektor a na konfiguraci X sem vůbec nešahal...
    4.3.2015 03:54 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: X11 + nVidia - dva monitory
    Obávám se, že možnost mít dva oddělené desktopy (na jedné grafické kartě) už dnes nikdo příliš aktivně neudržuje a funkčnost něčeho takového je otázkou štěstí. Doporučuji vyhodit všechny konfigurační soubory pro X.org a místo toho naklikat nastavení buď v nvidia-settings nebo v systemsettings od KDE.
    4.3.2015 08:07 radeczek | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: X11 + nVidia - dva monitory

    Tady to doporučení mi už někdo říkal, leč když jsem odstranil konfiguráky, tak mi Xka nenaběhly vůbec tuším s hláškou "No screen found". Navíc můj xorg.conf vznikl naklikáním z nvidia-settings a dodáním flagů pro podtaktování grafiky, aby tolik nehučel větráček.

    Vím, že "novější" distra už xorg.conf nemají, ale jak je na tom gentoo? Ať googlím sebevíc, tak všude píšou o configu přes xorg.conf. Jak jsou na tom ostatní gentooisti? Máte jej ještě? Jsem "pozadu" jen já nebo je to ještě standard?

    4.3.2015 08:20 radeczek | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: X11 + nVidia - dva monitory

    Tak jsem to zkusil znovu, bez konfiguráku. http://pastebin.com/9KGJqLa3 Zdá se, že se to snaží nějak autokonfigurovat, ale sletí to při načítání driverů. Mám tomu nějak předhodit nvidii a zbytek nechat prázdný? Nebo něco jiného?

    4.3.2015 08:42 zekor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: X11 + nVidia - dva monitory
    Zdravím, gentoo (xorg-server verze 1.16.4) používá konfigurační soubory z /usr/share/X11/xorg.conf.d/ a /etc/X11/xorg.conf nebo /etc/X11/xorg.conf.d/, podle toho, jestli uživatel nacpe konfiguraci do /etc/X11/xorg.conf nebo rozdělí do souborů v /etc/X11/xorg.conf.d/. Do /usr/share/X11/xorg.conf.d/ jde konfigurace od ostatních balíčků (u mě aktuálně udev, quirks a synaptics). Dva monitory používám u ntb s [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7550M/7570M/7650M] a konfiguraci jsem naklikal přes Catalyst Control Center. Každý monitor má svou nezávislou screen. Občas se mi stane, že program spouštěný z menu (používám KDE) ze screen:1 se spustí na screen:0 (třeba pro program Konsole jsem si musel přidat spouštěče s příkazem konsole --display :0.1).

    4.3.2015 08:50 radeczek | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: X11 + nVidia - dva monitory
    Ano, takhle to přesně dělám - dvě nezávislé screeny, co kde spustím, to tam běží. Přetahovat nejde. Nepozorujete nějaké divné chování globálních klávesových zkratek či focusu oken?
    4.3.2015 10:14 zekor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: X11 + nVidia - dva monitory
    Zkratky nepoužívám, focus mi občas sebere firefox, když se spouští. Většinou mám vlevo 2x konsole a vpravo firefox plus ostatní na jiné viruální ploše. Oba monitory mám stejné, připojené k dokovací stanici, displej ntb nepoužívám. Víc už nepomůžu.
    4.3.2015 10:26 radeczek | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: X11 + nVidia - dva monitory
    I tak díky, spouštění např. netbeansů mi taky krade focus, ale to se dá přežít, to je jednou za den :D. Ty zkratky mě vážně iritují. Jinak mi to nastavení vyhovuje, nepotřebuju přesunovat aplikace.
    4.3.2015 14:31 Erbureth | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: X11 + nVidia - dva monitory
    Tak zrovna u AMD grafiky je výhodnější použít opensource r600g/radeonsi (podle generace GK) ovladač a nastavovat monitory přes RandR nástroj (xrandr nebo nějaký grafický nástroj v oblíbeném DE). Pokud nepoužíváte OpenCL, tak dnes není důvod jet na fglrx.
    4.3.2015 16:11 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: X11 + nVidia - dva monitory

    Vypadá to, že by to chtělo odinstalovat/blacklistnout nouveau (tedy blacklistnout kernelový modul a pro jistotu odinstalovat i odpovídající X.org ovladač) a pak to zkusit s binárním NVidia driverem znovu. Podle toho logu se tam načítají drivery, které by se fakt načítat neměly.

    4.3.2015 09:09 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: X11 + nVidia - dva monitory
    Pokud chcete použít proprietární ovladač, tak to potřebujete Xkám říct. Já mám v /etc/X11/xorg.conf.d/nvidia.conf tohle:
    Section "Device"
        Identifier    "nVidia"
        Driver        "nvidia"
        Option        "NoLogo" "true"
        Option        "RegistryDwords" "EnableBrightnessControl=1"
    EndSection
    
    Je to jediný konfigurák, který to potřebuje, vše ostatní se už detekuje samo, resp. se nakliká v Nastavení systému.
    4.3.2015 09:36 radeczek | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: X11 + nVidia - dva monitory

    Díky, to už jsem před chvílí zkoušel a skutečně to naběhlo. Pak přišel další problém s rozlišením monitorů - jeden je 16:9 a druhý 4:3, ale pro oba to nedovolilo jiné rozlišení než, se společnou výškou. To by se asi ještě poštelovalo.

    U tohoto jsem si vzpomněl, proč jsem si dříve tu konfiguraci pro dva monitory udělal tak jako teď. Při maximalizaci okna na jedné obrazovce se natáhlo přes obě. S tímto se nikdo nesetkal? Že by se mu maximalizovalo okno přes oba monitory?

    Googlil jsem podobný problém, a radili dát useflag xinerama a překompilovat ovlivněné balíčky, vyzkouším, ale nevím nevím.

    Díky za reakce
    4.3.2015 16:16 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: X11 + nVidia - dva monitory

    Opravdu to nejde normálně nakonfigurovat v nvidia-settings nebo v systemsettings od KDE? TwinView má NVidia už nějaký ten pátek a tohle prostě musí fungovat.

    Jinak maximalizaci okna na správném monitoru zajišťuje window manager, tedy KWin. V KDE se dá několik detailů nastavit. Rozhodně je potřeba se navíc podívat do systemsettings na nastavení monitoru (kvůli čemuž je někdy potřeba doinstalovat nějaký KDE RandR balíček, který je například v ArchLinuxu tak nějak automaticky, zatímco v jiných distrech implicitně být nemusí a v tom případě se pak nastavení monitorů v systemsettings neobjevuje) a zkontrolovat, jak rozvržení a vzájemnou polohu monitorů „vidí“ KDE.

    Xinerama je věc z minulého století, která snad už ani neexistuje a které je potřeba se vyhnout nejširším možným obloukem. Naposledy jsem něco takového použil v roce 2005 na tak staré grafické kartě Intel, že tam jiná možnost nebyla.

    Řešení 1× (radeczek (tazatel))
    6.3.2015 08:25 radeczek | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: X11 + nVidia - dva monitory

    Ha, tak mám částečné řešení... Opravdu pomohlo přidat USE flag "xinerama" do make.conf a udělat "emerge -DN world" sice ovlivnil málo balíčků, ale maximalizace funguje tak jak má - na tom monitoru, kde ono okno je.

    Aplikace jdou normálně přesouvat mezi monitory, jediné, co mám v xorg.conf je definici grafárny + ty podtaktovací blbosti.

    Jediné, co je zatím špatně je rozlišení exterňáku. Interní monitor má 1366x768 a ani nvidia-settings ani kScreen nedovolí na externím dát více na výšku než 768. Dělá vám to taky?

    Dík moc. Rcz
    6.3.2015 16:44 radeczek | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: X11 + nVidia - dva monitory
    Tak jo, onen monitor dělal nějakou chybku že z něj Xka nemohla vyčíst EDID, teď odzkoušeno s jiným monitorem a šlape jako hodinky. Díky všem, co se zúčasnili diskuze.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.