abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (62%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 154 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník

    Dotaz: moderní distribuce bez bloatware

    28.8.2016 10:01 Roman
    moderní distribuce bez bloatware
    Přečteno: 808×
    Existuje linuxová distribuce pro desktop s konzistantním, moderním gui (startmenu a taskbar dole, ovládací prvky okna vpravo nahoře, "OK" vlevo, "cancel" vpravo), bez předinstalovabého bloatware typu java a flash v prohlížeči, steam a hry!!, obsolete programy pro vypalování a IM atp.? Děkuji R.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    28.8.2016 10:17 Vašek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Existuje linuxová distribuce pro desktop s konzistantním, moderním gui

    Tomu vyhovují všechny "hlavní" distribuce (nevím jestli *buntu). Jinak si můžeš pomocí správce balíčků doinstalovat libovolné DE (KDE, Gnome...) a v případě potřeby přizpůsobit si ho (editací konfiguračních souborů nebo přes "klikátka").

    bez předinstalovabého bloatware typu java a flash v prohlížeči, steam a hry!!,

    A co takhle nainstalovat minimální systém (s ručním výběrem instalovaných balíčků)? Resp. od čeho tu máme správce balíčků? Stačí nechtěné balíčky odinstalovat, jak prosté.

    28.8.2016 10:20 RH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Zkus ArchLinux, ten si "namixuješ" jak chceš (kromě toho mají super dokumentaci/wiki). Ještě mě napadá Debian, Fedora (i když v nich asi "vypalování a IM" bude předinstalováno, ale nebude problém odinstalovat... No a nebo si vyber něco na distrowatch...
    Řešení 1× (eagle.metawerzum)
    Max avatar 28.8.2016 11:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Je to nějaký pokus o flame, nebo o co jde? To, co je zmíněno, má každý distro (u každého lze zvolit, co se má nainstalovat). A jak s bloatware souvisí vybrané grafické prostředí? Opět tu každého distra lze nainstalovat / odinstalovat grafické prostředí dle libosti.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.8.2016 12:09 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Pokud máš potíž s porozuměním dotazu, tak místo nesmyslné a arogantní odpovědi raději mlč! Vyzkoušeno mám víc jak snad deset distribucí. Žádná však nesplňuje zadání, bez nutnosti týdny ladit prostředí do jakžtakž použitelné podoby. Relativně nejlépe po vizuální stránce zatím dopadl poněkud exotický ChaletOS.
    28.8.2016 12:34 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Vybral si si klon Ubuntu (Debian) s nainštalovaným grafickým prostredím XFCE, a nejakými grafickými témami. Popularita toho klonu je podľa distrowatch, minimálna. Vyberal si si podľa vizuálnej stránky ktorá je ľahko konfigurovateľná v každej distribúcii, a argumentuješ bloatware. Dosť zúfalý pokus o troling.
    28.8.2016 12:46 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Hodně by pomohlo, kdybys vysvětlil, co ti na dosud vyzkoušených distribucích tak vadilo. Ze zadání dotazu se totiž skutečně zdá, že by ti vyhovovala jakákoliv distribuce vyjma těch, co mají standardně předinstalovaný Gnome Shell nebo Unity. Nepotřebných programů je nejlépe se zbavit provedením nějaké minimální instalace a ručním doinstalovaním toho, co potřebuješ. Ideální je na toto Arch Linux či Debian. Přetáhnout si panel na požadovaný kraj obrazovky a natahat na něj applety, které tam chceš snad není problém. ChaletOS se tváří jako distro vehementně se snažící vizuálně imitiovat Windows 10, je toto cíl tvého hledání?
    28.8.2016 13:06 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    V zásadě bych neměl výhrady, pokud by po výchozí instalaci měl linuxový desktop stejně konzistentní rozhraní, ovládací prvky a kvalitní vykreslení fontů jako windows 7. Příchod windows 10, zejm. "call to home" funkce, mě přiměl k hledání linuxové alternativy.
    28.8.2016 13:35 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Aha, a nebylo lepší napsat toho do úvodního dotazu rovnou? Hned zkraje je třeba říci, že skutečná linuxová alternativa k Windows neexistuje. (GNU)/Linux je samostatný projekt, který se nijak nesnaží přiblížit se Windows. Nainstalovat nějaké linuxové distro a chtít od něj, aby se chovalo, používalo a vypadalo jako Windows tedy není dost dobře možné. Určitá nekonzistence v prvcích UI je dána používáním různých tookitů pro programovaní GUI a nedá se s tím nic moc dělat. Větší distribuce se aspoň snaží poskytovat pro různé toolkity jednotné grafické téma, úplně dokonalé to však nikdy nebude. Kvalita vykreslování fontů závisí zejména na použité knihovně FreeType. Ubuntu aplikuje nějaké vlastní patche zlepšující subpixel rendering, pro některé distribuce (např. Arch Linux) je k dispozici alternativí patchset Infinality, který mi subjektivně přijde lepší. Komplexnější řešení má přijít s FreeType verze 2.7. Mimochodem dost záleží na použitých řezech písma, třeba Plasma 5 ve Fedoře 24 používá rodinu písem Noto, která i s FreeType 2.6 a subpixelovým renderingem vypadá solidně i na špatném displeji s 90 DPI.

    Windows 10 žádný "phoning home" neprovádí, pokud se vypnou služby jako Cortana a podobně, na root.cz o tom vyšel celkem profesionálně zpracovaný článek.
    28.8.2016 14:24 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Mám z dosavadních poznatků bohužel stejný pocit. Stovky distribucí, který řeší marginality, který si každý dokáže snadno vyřešit sám. Ale, že webová stránka ve firefoxu vypadá v linuxu nohem hůř než ve windows, jako by tvůrce distribucí nezajímalo a uživatel to zlepšit nedokáže. Nemluvě o tom, že v jednom programu je pro potvrzení button "OK", ale v jiném "Budiž", někde je moderní uhlazené gui, jinde zas hranaté, v úplně jiném stylu, wtf?! Pro autory je zřejmě důležitější uživatelům nacpat několik přehrávačů pro multimedia, vypalování, kreslení, skenování, IM... Ale to už se opakuju.
    28.8.2016 14:41 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Tohle jsou věci, se kterými distribuce nemůžou vůbec nic dělat. "Budiž" je ještě relikt z aplikací postavených na GTK2, kde se takto překládalo "OK". Totéž platí o výchozích skinech pro různé toolkity, Ubuntu nebo Fedora tohle mají vyřešené celkem dobře, distribuce poslepované jedním člověkem na tom budou hůř. Nastavení vykreslování písma se ale konfigurovat dá a dokonce velmi dobře, s sérií patchů Infinality se dá dosáhnout i lepšího renderování než na Windows, ale na displejích s nízkým DPI to chce trochu práce.
    28.8.2016 14:50 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Tak dobře, tak která distribuce podle tebe vypadá po výchozí instalaci nejvíc uhlazená a s konzistetním gui, které má nejblíž windows? Mám na mysli distribuci s gui instaláterem (nic proti archlinuxu, ale pro mě ani moje přátele není). Děkuji
    28.8.2016 15:06 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Kterákoli, kde si nainstalujete jen čisté desktopové prostředí. Když si nainstalujete čisté Windows, také tam nemáte Firefox, nemáte tam kancelářský balík. A mimochodem, nemáte tam ani konzistentní GUI. Internet Explorer nemá systémové GUI, Edge nemá systémové GUI, různé ovládací panely a nástroje mají GUI odpovídající tomu, ve které verzi Windows je zrovna předělávali. Když si nainstalujete Microsoft Office, dostanete ještě jiné GUI...
    28.8.2016 15:18 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    "Kterákoli" rozhodně nikoli, jak bylo popsáno. Ale, v klidu, od tebe přínosnou odpověď neočekávám, šetři klávesnici.
    28.8.2016 15:27 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Dobře, tak abyste měl napsaná konkrétní jména: Fedora, Kubuntu, Manjaro Linux, OpenSUSE. To vše splňuje vaše zadání.
    28.8.2016 15:38 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Vida, zejména Manjaro by mohlo být zajímavé, pokud by se mu nechal bezpečně vnutit tento repozitář.
    28.8.2016 18:19 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Celkem obsáhlá diskuze na téma je v odkazu níže. Špatné vykreslování písma v linuxu je zjevně známý problém. Závěrečné doporučení distribuce bohužel chybí, ale aspoň užitečná poznámka: "Fedora and Opensuse have awful font rendering". https://www.reddit.com/r/linux/comments/4iy3mg/why_ubuntu_is_the_only_worried_about_font/
    28.8.2016 19:04 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Příloha:
    No, ta diskuse je spíš snůška generických plků. Písma vykreslují všechny linuxové distribuce stejně, protože ta část systému, která je za to zodpovědná je všude identická. Jedinou výjimkou je Ubuntu, které si už dlouhou dobu udržuje sérii vlastních patchů pro lepší subpixelové vykreslování. Zbytek je jen otázkou nastavení (a na Fedoře ještě doinstalací balíčku freetype-freeworld).

    AbcLinuxu.cz na mém notebooku vypadá takto (viz příloha). Neřekl bych, že Windows nebo macOS by to vykreslily výrazně lépe.
    28.8.2016 19:14 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Promiň, ale ta ukázka pro mě vypadá dost šíleně - hrozně rozmázlý, z toho musí bolet hlava. Ale ten prohlížeč máš naskinovaný pěkně, to je firefox?
    k3dAR avatar 28.8.2016 19:49 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    urite se na ten obrazek divas v 1:1 ve 100%? ;) ten prohlizec je Vivaldi ve vychozim(zda se) nastaveni...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    28.8.2016 20:26 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Na obrázek je potřeba se dívat v nenaškálovaném měřítku, jinak se samozřejmě zdeformuje a rozmaže. Dál je třeba myslet na to, že screenshot sám o sobě nevystihuje příliš dobře, jak vypadá výsledný obraz na displeji. Aby sis udělal představu, jak moc se dá vykreslování písem ovlivnit jen změnou pár nastavené, přidávám ještě dvě porovnání:

    Arch Linux vs. Fedora 24 (trochu zkreslené použitím rozdílných prohlížečů)

    Vliv nastavení síly hintingu pro subpixelové vykreslování (none, slight, medium, full), F24
    28.8.2016 21:10 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Stále mám z ukázek pocit, že bych potřeboval brejle:) Ale jinak díky za tvůj čas!
    28.8.2016 21:32 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    A na jakém displeji na to koukáš, případně máš možnost se na to podívat někde jinde? Neprasí ti to nějak prohlížeč obrázků? Začínám mít pocit, že disponuješ nějakým fakt příšerným zobrazovadlem, které by bez masivní podpory na straně vykreslovacích knihoven nezobrazilo koukatelně naprosto nic. V jednom starším HPčku jsem třeba narazil na displej, pro který bych asi musel parametry FreeTypu ladit asi hodně dlouho.
    Jendа avatar 28.8.2016 22:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Na mém monitoru ten jeho screenshot taky vypadá mizerně. Třeba máme jiné pořadí nebo tvar subpixelů.
    29.8.2016 00:51 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Problém bude spíš v tom, že co je vhodné pro 14" 1600x900 displej asi nebude vypadat dobře na displejích s nižším DPI, kde budou ty lehce rozpité hrany písma asi už působit doslova rozmazaným dojmem. Jednoduché nebo nedej bože univerzální řešení pro dokonalé vykreslování písem na displejích s viditelným rastrem prostě neexistuje :)
    28.8.2016 21:56 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Subpixelové vyhlazování přizpůsobuje výstup danému výstupnímu zařízení (obrazovce), takže dívat se na jeho výstup na jiném zařízení je k ničemu.
    Jendа avatar 28.8.2016 22:47 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Příloha:
    Mně se dobře kouká na můj desktop, ukázky různých GUI prvků v příloze.
    28.8.2016 15:36 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Upřímně nemám tušení. Jednak si nejsem moc jistý, co znamená UI podobné Windows - ty základní nabídky a dialogy jsou všude skoro stejné a jestli mám to či ono tlačítko zde či o kus vedle jsem nikdy moc neřešil. Na desktopu mám Fedoru, na notebooku Arch Linux, obojí s Plasmou 5 a tématem Breeze Dark, které je k dispozici pro všechny GUI toolkity, na které je možné běžně narazit. Vzhledově mi vadila akorát situace, kdy při použití tmavé verze tématu Adwatia (výchozí v Gnomí verzi Fedory) nebylo jednoduše možné nastavit odpovídající tmavé téma i pro Qt/KDE aplikace; zubaté fonty jsem řešil Infinality patchsetem. Dále než posud jsem se vizuální stránkou nezabýval, protože na GNU/Linuxu oceňuji jiné věci, než jak vypadají systémové dialogy...
    Chytrex avatar 28.8.2016 14:49 Chytrex | skóre: 30 | Bohumín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Ale, že webová stránka ve firefoxu vypadá v linuxu nohem hůř než ve windows, jako by tvůrce distribucí nezajímalo a uživatel to zlepšit nedokáže.
    Nemyslím si. Uživatel má možnost vybrat si fonty dle libosti (i ty windowsí pokud chce a stáhne si je odněkud (neřeším licenční problémy etc)). Nastavit si subpixel hinting a vyhlazování není nijak složité. A fakt, že některé věci jsou ve firefoxu nastavené absolutně kreténsky není vinou distribuce ale firefoxu jako takového.
    Nemluvě o tom, že v jednom programu je pro potvrzení button "OK", ale v jiném "Budiž", někde je moderní uhlazené gui, jinde zas hranaté, v úplně jiném stylu, wtf?!
    Ehh ztratil jsi paměť nebo ses praštil do hlavy? Já si ještě docela dobře pamatuju appky pro win které si komplet gui kreslí jak chtějí, nerespektujou nastavení systému atd. V linuxu máš 2-3 toolkity které jsou běžné a když si to správně nastavíš, tak s tím už nebudeš mít problémy.. I ty prohozené buttony u QT vs GTK jdou řešit. Jenže tohle je právě to co ty nazýváš marginalita.. Je to jen věc grafiky. Tvůrce distra netuší co ty si nahodíš za DE, netuší který grafický toolkit budeš preferovat, takže to ani za tebe moc řešit nemůže.. ..nemá jak.. leda že by v distru založeném na KDE zakázal instalovat věci co jsou postavené na GTK.. ..což zas je proti filozofii linuxu.

    Poradil bych ti se s mířit s tím, že si holt budeš muset buď řádně nastavit DE tak aby ti vyhovovalo, nebo si pořádně hlídat jaký toolkit instalovaná appka používá, nebo se vrátit k windows kde tyto problémy řešit nemusíš.
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS .:. define QUESTION ((bb) || !(bb)) .:. Odmítám vaši realitu a nahrazuji ji svou vlastní..
    Řešení 1× (eagle.metawerzum)
    28.8.2016 14:57 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Když to shrnu, na Linuxu vám vadí, že každý program má jiného autora, který má vlastní názor na to, jak mají věci vypadat, není tam žádný šéf, který by rozhodl, že všechno bude vypadat stejně. Na Windows vám zase vadí, že je tam šéf, který rozhodne, že všechno bude vypadat stejně, a vy nemáte na výběr - byl byste raději, kdybyste si mohl ve Windows vybrat mezi více implementacemi téhož.

    Mám pro vás špatnou zprávu - neexistuje software, který by vyhovoval vašim požadavkům.
    28.8.2016 15:01 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Prosím nenamáhej se a nezapleveluj diskuzi těmito planými větami. Děkuji. R.
    eagle.metawerzum avatar 28.8.2016 16:12 eagle.metawerzum | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    fifty : fifty - zaplevelení je odpověď na trollení.
    Bonvolu alsendi la pordiston. Lausajne estas rano en mia bideo!
    Řešení 1× (eagle.metawerzum)
    k3dAR avatar 28.8.2016 16:20 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    jedinej kdo pleveli ses ty, tak se prober, prisel si bezi komunitu uzivatelu, co maji znalosti ktere ti v jejich volnem case mohou odpovedet na tve dotazy, zacni se chovat slusne, nebo tahni odkud si prisel a jdi si urazet a trollit tam ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    28.8.2016 17:16 Vašek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware

    +1

    A nekrmte ho prosím.

    Max avatar 28.8.2016 16:16 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Windows 7 a konzistentní rozhraní? Dobrej joke. Win7 mají dva druhy UI + tuna app má vlastní UI vymykající se těm dvěma.S Win8 přišlo třetí UI do win.
    Příklady app, které mají rozdílné UI : různé AV, Office, Photoshop, Adobe Reader, VLC, Total Commander a spousta dalších a dalších app. Stav app na win mi přijde oproti linuxu silně nekonzistentní.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 28.8.2016 16:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Jedinou aroganci, co tu je, vidím v tvých komentářích. Zadání, které jsi napsal, splňuje každá distribuce. Pokud si myslíš něco jiného a něco jiného píšeš, tak máš asi problémy s vyjadřováním.
    Jinak obecně platí, že každý se ke "své" distribuci musí dostat sám, doporučení nehledej, každému vyhovuje něco jiného.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.8.2016 17:17 Vašek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    Jedinou aroganci, co tu je, vidím v tvých komentářích.

    Přesně tak.

    28.8.2016 21:37 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: moderní distribuce bez bloatware
    KDE. To je, oč tu běží.

    Na distribuci nesejde až tolik; aby byla „moderní“, stačí se ujistit, že buď má každého půl roku nebo častěji „release“, nebo (ideálně) je to rolling release distribuce. Příklad prvního je Fedora, příklad druhého Arch nebo Tumbleweed (SUSE).

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.