abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (11%)
     (11%)
    Celkem 246 hlasů
     Komentářů: 16, poslední dnes 11:05
    Rozcestník

    Dotaz: https - self-signed cerifikát

    9.12.2016 21:02 pavele
    https - self-signed cerifikát
    Přečteno: 446×
    Jaký je správný postup pro vytvoření self-signed certifikátu?
    1. Vytvořím klíč pro certifikační autoritu CA.key.
    2. Pomocí CA.key vytvořím žádost CA.csr.
    3. Pomocí CA.key a CA.csr podepíšu žádost a vytvořím certifikát CA.crt
    
    
    4. Vytvořím klíč pro můj webový server MUJWEB.key.
    5. Pomocí MUJWEB.key vytvořím žádost MUJWEB.csr.
    6. Pomocí CA.key a CA.crt podepíšu žádost MUJWEB.csr a vytvořím certifikát MUJWEB.crt
    
    
    7. Vytvořím klíč pro klienta mého webového serveru KLIENT.MUJWEB.key.
    8. Pomocí KLIENT.MUJWEB.key vytvořím žádost KLIENT.MUJWEB.csr.
    9. Pomocí CA.key a CA.crt podepíšu žádost KLIENT.MUJWEB.csr a vytvořím certifikát KLIENT.MUJWEB.crt
    10. Převedu KLIENT.MUJWEB.crt na KLIENT.MUJWEB.pk12
    
    
    Otázka: Je špatně, pokud vynechám body 4, 5 a 6 a pro webový server použiju CA.crt?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Jendа avatar 9.12.2016 21:40 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: https - self-signed cerifikát
    Self-signed znamená, že je podepsán sám sebou, žádná CA tam nefiguruje. Podle mě nemáš na mysli selfsigned, ale vlastní CA.
    Je špatně, pokud vynechám body 4, 5 a 6 a pro webový server použiju CA.crt?
    Přijde mi to koncepčně divné. „Správně“ bys měl mít jednu CA, která vydá certifikáty třeba pro 5 různých serverů, a privátní klíč té CA by se na těch serverech válet neměl.
    10.12.2016 09:57 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: https - self-signed cerifikát

    Podle toho, jak definuješ špatně.

    Certifikát serveru by neměl mít nastavený CA bit, protože browsery a jiné klientské aplikace se na to můžou tvářit kysele. Jinak (obecně) může být samopodepsaný.

    Pokud místo certifikátu od (své) autority použiješ přímo na serveru samopodepsaný certifikát, zaděláváš si tím na určitý „logistický“ problém. S autoritou stačí, aby měl každý klient u sebe certifikát autority. Pak může ověřovat identitu všech serverů, kterým autorita v budoucnu vydá certifikát. Se samopodepsanými certifikáty musíš nějak bezpečně dostat každý certifikát na každého klienta, aby zabezpečení dávalo smysl.

    10.12.2016 10:20 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: https - self-signed cerifikát
    Jedná se o intranet.

    Stejně budu muset nakopírovat certifikát autority a klientský certifikát na vybrané klienty, aby se browsery netvářily "kysele" a fungovalo zabezpečení "SSLVerifyClient require" - pouze klient s cerifikátem se může připojit k serveru.
    10.12.2016 10:33 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: https - self-signed cerifikát

    Když už tam autoritu tak nebo tak máš (pro vydávání těch klientských certifikátů), pak podle mě není důvod nepoužít ji taky pro podepsání certifikátu serveru. Ušetří to manuální distribucí toho serverového certifikátu na klienty, což je pořád drobné plus, i když každý klient musí dostat svůj klientský .p12 balíček.

    10.12.2016 10:34 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: https - self-signed cerifikát
    Když používáte HTTPS přihlášení klientským certifikátem, nemusí být certifikát serveru a certifikát klienta od stejné autority. Přihlášení klienta self-signed certifikátem jsem nikdy nezkoušel - server posílá klientovi seznam autorit, jejichž certifikáty akceptuje, ale je možné, že tento seznam může být prázdný a klient pak nabídne jakýkoli certifikát. Každopádně v takovém případě asi bude jednodušší pro klienty použít opravdu vlastní CA (pokud nechcete platit za komerční certifikáty), pak ale nebudete vydávat self-signed certifikáty, ale certifikáty podepsané vaší certifikační autoritou.
    10.12.2016 10:28 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: https - self-signed cerifikát
    Self-signed certifikát znamená, že certifikát je podepsán privátním klíčem příslušným k veřejnému klíči, který je v tom certifikátu - nebo-li certifikát je podepsán sám sebou, není tam žádná certifikační autorita.

    Používáte názvy souborů podle OpenSSL, takže předpokládám, že chcete vytvořit self-signed certifikát právě s ním. K tomu vám stačí jeden příkaz:
    openssl req -x509 -newkey rsa:4096 -keyout key.pem -out cert.pem -days 3660
    
    Záleží na tom, kde pak certifikát chcete použít - unixové servery obvykle používají OpenSSL rozhraní, takže jim bude vyhovovat certifikát a privátní klíč ve formátu OpenSSL. Pokud byste to chtěl použít ve Windows nebo v Javě, budete spíš potřebovat formát PFX/PKCS12, což je certifikát i s privátním klíčem v jednom souboru, takže to pomocí OpenSSL musíte převést. (V tom vašem kroku 10 máte chybu, pro vytvoření .pk12 vám nestačí jen certifikát, potřebujete k tomu i privátní klíč.)

    Pokud byste to chtěl na víc, než jen jednoduché testování, nebo byste těch certifikátů potřeboval víc (a uvažoval o vlastní autoritě), doporučuju raději upravit infrastrukturu tak, abyste mohl používat certifikáty Let's Encrypt. Se self-signed certifikáty a vlastními CA budete mít čím dál tím víc problémů - HTTP se dnes používá jako aplikační protokol, konečně se víc zabezpečuje, takže se přechází na HTTPS, a tak najednou problémy s nedůvěryhodnými certifikáty neřešíte jen v prohlížeči, ale s wgetem, curl, v Gitu, Dockeru, u spousty management konzolí atd.
    10.12.2016 13:18 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: https - self-signed cerifikát
    Jak mám upravit infrastrukturu, abych mohl použít pro intranet Let's Encrypt? Let's Encrypt nevydává cerifikáty pro IP based adresy pro vnitřní síť.
    10.12.2016 13:57 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: https - self-signed cerifikát
    Použijte ve vnitřní síti DNS názvy z veřejného DNS prostoru. Např. pokud máte firemní doménu example.com, použijte pro intranet adresu intranet.example.com, která se může překládat na IP adresu ve vnitřní síti a klidně se může překládat jen ve vnitřní síti. Ve veřejném DNS akorát vystavíte TXT záznam _acme-challenge.intranet.example.com, pomocí kterého to doménové jméno LE ověří.

    Používat přímo IP adresy ve vnitřní síti je nešťastné, je to nepohodlné pro uživatele a když potřebujete něco změnit, musíte všem uživatelům rozeslat novou IP adresu.
    10.12.2016 19:07 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: https - self-signed cerifikát
    Díky za odpovědi.
    10.12.2016 19:25 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: https - self-signed cerifikát
    V tom navrhu je jedna tezka chyba. V pripade nasazeni do firemni produkce je nesmysl podepisovat certifikaty pro servery/klienty pres root CA, cili rozhodne pouzit intermediate certifikat.
    10.12.2016 19:31 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: https - self-signed cerifikát
    Proč?
    11.12.2016 12:10 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: https - self-signed cerifikát
    Ve firemní produkci jsem já "Root CA" a intermediate certifikát nepotřebuji, protože nejsem zprostředkující certifikační autorita navázaná na "Root CA".

    Navíc se nemám na koho navázat. :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.