abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 984 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Dotaz: Dualboot na úrovni EFI

    23.2.2020 12:29 Zack
    Dualboot na úrovni EFI
    Přečteno: 386×
    Zdravím, potřebuju poradit. Budu oživovat nový počítač a plánuji tam dát současně Win10 a Lubuntu. Win10 bude primární systém, Lubuntu akorát na zálohy a řešení problémů.
    S EFI nemám moc zkušeností, ale chápu dobře, že na EFI oddíle může být libovolně mnoho zavaděčů? Chtěl bych tam mít zavaděč zvlášť pro každý systém zvlášť, aby se nemohly navzájem ovlivnit (např. že Win smažou GRUB) a ani by se nemuseli navzájem vidět, s tím že který systém se spustí by se volilo na úrovni EFI. Je to co popisuji možné a jak toho případně dosáhnout?

    Odpovědi

    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 23.2.2020 15:30 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dualboot na úrovni EFI
    Jestli tam budeš mít linux jen na opravy a zálohy, pak se domnívám, že nemá smysl jej mít na disku a zabírat jím zbytečně místo. Můžeš ho pohodlně nosit na flashdisku a používat jej nejen na tento počítač. Navíc, když se ti poškodí disk, nemusíš nabootovat ani jedno.
    23.2.2020 15:39 PetebLazar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dualboot na úrovni EFI
    +1 Osobně mám vyhrazenou klíčenku, na které mám řadu Live DVD distribucí a tools (u některých i s malou perzistencí?). Některé lze pouštět z RAM (natáhnou se celé do paměti),takže se dá ušetřit USB port, kterých není na některých dnešních ntb nazbyt. https://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/amp/
    23.2.2020 21:55 debian+
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dualboot na úrovni EFI
    Jedno je chciet a druhe mat. Zrob z nasledovneho.

    Ak tam bude aj Linux, tak Windows bude vediet, ze su tam ine odiely. Na Linux by nemal sahat, ale ktovie (virus, zbabrana apka). Daj tam v pohode Windows aj Linux do jedneho UEFI. Velkost je mala. To radsej si zaarchivuj na USB/cloud a keby treba tak to obnovis - prekopirujes z nejakeho Live Linuxu).

    Malo by byt (ak nemas nejak specialne PC) v pohode mat zvlast aj UEFI odiely na nacitanie pre kazdy system zvlast. Pri boote sa precitaju vsetky odiely UEFI.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.