abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    13.5. 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (11%)
    Celkem 276 hlasů
     Komentářů: 16, poslední včera 11:05
    Rozcestník

    Dotaz: OPENSUSE 15.3 + Virtual Machine Manager, Neustálý požadavek na zadávaní hesla

    14.11.2021 19:46 Luky
    OPENSUSE 15.3 + Virtual Machine Manager, Neustálý požadavek na zadávaní hesla
    Přečteno: 455×
    Prosím o radu jak vyřešit neustálý požadavek na opětovné zadávaní hesla při správě serveru. Server jsem nainstaloval OPENSUSE 15.3 a to pouze textový režim. Přes YAST jsem doinstaloval KVM + příslušenství. Z notebooku si krásně přidám přes Virtual Machine Manager tento server podle IP adresy (u mě to je 192.168.88.101) a snažím se vytvořit připojit na virtuálku (Ubuntu 20.04) . Což jde dobře do té doby než se spustí tento virtuál. Jakmile 2x kliknu na virtuálku tak se mě zobrazí nové okno kde bych měl vidět ,,obrazovku,, tohoto virtuálu ale požaduje to po mě heslo. To zadám a chce to heslo po mě znovu a tak pořád dále. I 10x jsem ho zadal a nepustí mě to dále. Opět vyskočí požadavek na zadání hesla. Takto mě nejde zjistit IP adresa virtuálky a nemůžu se k ní dostat standardně přes SSH.

    Odpovědi

    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 14.11.2021 21:10 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OPENSUSE 15.3 + Virtual Machine Manager, Neustálý požadavek na zadávaní hesla
    Takže máš server OpenSUSE, na kterém běží virtuálka Ubuntu 20.04 na kterou se chceš připojovat z notebooku, ale to se nedaří, neb neustále vyplňuješ dokola heslo, pochopil jsem to správně?
    15.11.2021 09:05 Luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OPENSUSE 15.3 + Virtual Machine Manager, Neustálý požadavek na zadávaní hesla
    Ano, přesně tak. Myslel jsem, že to je tím, že nejsu na stejné síti (nějaké bezpečnostní omezení), ale právě to testuji doma a je to stejné. Dokážu se připojit na server + vidím virtuálky, ale jakmile je rozkliknu a měl bych vidět ,,obrazovku virtuálky,, tak to neustále požaduje heslo root. Snažil jsem se to vygooglit, ale nerad bych oslabil zabezpečení.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 15.11.2021 09:39 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OPENSUSE 15.3 + Virtual Machine Manager, Neustálý požadavek na zadávaní hesla
    Takže začnu tím nejblbějším, vyplňuješ správné heslo roota? To jest, skutečně po tobě požaduje heslo serveru? Nechce heslo virtuálky? Předpokládám, že nejsou shodná.
    15.11.2021 10:45 majales | skóre: 29 | blog: Majales
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OPENSUSE 15.3 + Virtual Machine Manager, Neustálý požadavek na zadávaní hesla
    Nevím jak v opensuse, ale v ubuntu 20 mám svého uživatele ve skupině livbirt. Připojuji se virtual machine managerem ze svého desktopu svým uživatelem přes odemčený klíč v ssh agentu a vše funguje. ( Po přidání do skupiny libvirt se nejdřív musí se restartnout služby na serveru nebo udělat reboot ). Ip virtuálky by šlo zjistit i jinak. Pokud máte přístup dhcp serveru který virtuálce přiděluje IP, a nebo pokud máte správně nakonfigurované přidělování adres přes libvirt a síť tak stačí na serveru zavolat:
    virsh net-list a zjistit jména sítí 
    virsh net-dhcp-leases < jméno sítě >
    
    a vypíše vám to IP všech virtuálů které mají síťovku v dané síti.
    
    lkocman avatar 19.11.2021 09:22 lkocman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OPENSUSE 15.3 + Virtual Machine Manager, Neustálý požadavek na zadávaní hesla
    Otevřete nám prosím bugu na https://bugzilla.opensuse.org/enter_bug.cgi?product=openSUSE%20Distribution

    Jinak to zní jako polkit problém. Zkuste se ujistit že používáte policy pro desktop. Já měl obdobný problem se server policy na SLESu s NetworkManagerem/WIFI když jsem ho využíval jako desktop.

    https://doc.opensuse.org/documentation/leap/security/html/book-security/cha-security-policykit.html (/etc/polkit-default-privs.standard)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.