abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    13.5. 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.5. 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.5. 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    13.5. 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (73%)
     (6%)
     (11%)
     (11%)
    Celkem 253 hlasů
     Komentářů: 16, poslední včera 11:05
    Rozcestník

    Dotaz: HP server OS na jednom HDD

    12.1.2023 20:08 kysučan | skóre: 14
    HP server OS na jednom HDD
    Přečteno: 635×
    Páni, potrebujem odbornú pomoc, a vopred sa ospravedlňujem za nepresnú termin. Dostal sa mi do rúk server HP Pr. DL380G7. Sú tam dva HDD(asi nejak synchr.), proste ak sa jeden vyberie, tak ako by tam nebol žiadny. S tými to funguje ok(ubuntu server). Potrebujem nainštalovať ďalší OS(desktop), ale na iný hdd. Je to možné? Tie pôvodne dva hdd som vybral a nahodil jeden iný na miesto mimo tie pôvodné. Systém ten hdd vidí, inštalácia z usb prebehne, no po reštarte systém z toho hdd nenabehne. Treba ešte niečo nastaviť v bios, prípadne niečo prepojiť?

    Odpovědi

    k3dAR avatar 12.1.2023 20:40 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP server OS na jednom HDD
    server neznam, ale obecne... je mozne ze:
    - je v BIOSu zaple u SATA portu RAID a muze to vadit
    - ma v sobe vice SATA portu a ty si zapojil na nejaky z ktereho neumi bootovat
    - instalace byla z USB v rezimu Legacy, ale nainstaloval se UEFI (nebo obracene) => zkontrolovat v BIOSu jestli ma moznost zapnout oboje
    - pri instalaci se Grub zavadec nenahral spravne na ten "iny" HDD

    k poslednimu bodu... muzes:
    - nastartovat na tom USBLive, provest chroot do systemu na HDD a preinstalovat Grub
    - u ciste instalaci bych (byt tebou) asi zkusil znovu instalovat a overit ze pri otazce rozdeleni disku je spravne vybrat pro instalaci zavadece ten disk (mam pocit ze nekdy to zblbne a zkousi na flashku, nebo sice na cilovej disk ale na oddil (sdXY) a ne primo disk (sdX)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    12.1.2023 21:28 kysučan | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP server OS na jednom HDD
    Ok, dík. Skúsim to ešte celé prejsť. Ešte jedná vec. Sú tam dva sloty - primary a sec riser. Malo by sa jednať o 2xPCIex16. Pôvodne bol v jednom slote adaptér na 2xPCIex4 a 1xPCIex8(boli v tom nejaké sieťovky). Je možné pripojiť grafiku PCIex16? Do toho adaptéru pasuje do slotu x8, ale to asi nepôjde. Ako sa to potom pripája - je potrebný adaptér na x16 slot, alebo by stačila len nejaká prepojka(teda ako by sa tá grafika dala priamo do toho riser slotu)?
    Max avatar 12.1.2023 21:29 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP server OS na jednom HDD
    Co tam je za řadič? Tyto servery mívaly SmartArray. Každopádně já s nimi nikdy neměl podobný problém.
    Jinak G7 bude asi default v bios modu, nevím, zkontroluj.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.1.2023 07:28 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP server OS na jednom HDD
    DL380 má IMO všechny hotswap porty na disky připojené do SmartArray řadiče. Pokud byly ty dva ve stripingu (raid0), pak by po vyhození jednoho fyzického disku celý logický disk zmizel, logicky. Pokud byly do mirroru, pak by měl jet dál.

    Je mi divné, že po zasunutí nového disku by live linux z USB ten disk viděl. SmartArray, se kterými jsem dělal, vyžadovaly nejdříve ručně vyrobit z nových fyzických disků nějaký logický disk. Ale možná to má nějaký jiný default.
    13.1.2023 09:54 kysučan | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP server OS na jednom HDD
    Celé som to ešte raz prešiel, inšt. prebehla v poriadku. Pôvodné hdd boli v slote 1,2, tie boli vybraté a do slotu 1 sa dal nový hdd.Problém bude asi v tomto:

    Boot logical drive is confugured but is missing or offline

    Proste systém asi čaká niečo iné ako solo hdd. Ide o to ako to prepnúť. Je tam Smart Array P410i controller. Pri boote sa dá cez F8 dostať do configu(cez F6 do cli). Ešte by som podotkol, že sa nejedná o problém - ten je jedine medzi klávesnicou a stoličkou. Len potrebujem tým previesť.

    Inak staršia grafika(GT9500) v tom riser adaptéry ide. Je v slote označenom ako x8, ale fyzicky je to x16.

    Max avatar 13.1.2023 11:22 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP server OS na jednom HDD
    No, takže co, to nevíš, jak máš nastavený řadič? Když měníš disky u hw řadiče, vždy si snad ověřím jeho konfiguraci a zda byl disk správně nastaven (přidán do pole, proběhl sync apod.).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.1.2023 12:57 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP server OS na jednom HDD
    Takže jsi nenastavil na novém logickém disku bootovací příznak.
    13.1.2023 23:29 kysučan | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP server OS na jednom HDD
    Tak sa mi to, ani sám neviem ako, podarilo spustiť z toho nového disku. Ešte ako tam dostať w10, ale s tým mi tu asi neporadite.
    Max avatar 16.1.2023 08:35 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP server OS na jednom HDD
    Úplně normálně, vložíš instalačku a načteš driver pro řadič třeba z flash disku. Prostě jako dřív u desktopu, když Win neměly driver pro řadič.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.1.2023 11:25 kysučan | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP server OS na jednom HDD
    Jj už to frčí. Nebolo potrebné inštalovať drivre(iba ak by si sa prepol do sata ctrl), SmartArray radič inštalačky poznajú. Problém bol v tom, že inšt. W10 hlásila nejaký problém s GPT(to boli asi tie pôvodné disky), ale už som sa cez to prehrýzol. Takže aj Linux, aj Win sa tam inštalujú celkom bežným spôsobom.

    Ešte k tým PCIe riser. Sú k nim potrebné adaptéry. No napr. x16 adaptér stojí toľko, čo samotný server. Ja tam mám 2x_x4,1x_x8 adaptér a grafika(GT9500) v tom ide, ale asi nie celkom korektne(CUDA aplikácia spadne). Otázka znie, či je na plnohodnotné pripojenie dostačujúce niečo takéto, prípadne či nie je možné ten x448 riser "prerobiť". Nemáte s tým niekto skúsenosť?

    21.1.2023 17:46 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP server OS na jednom HDD
    Můžu se tě zeptat, proč to děláš? Pokud není cílem pracovat s virtualizací (tam bych to chápal) tak moderní procesor nabídne mnohem lepší účinnost instrukcí na watt. A vzhledem k tomu, že tam dáváš jen jeden disk, tak to spíše vypadá, že server chceš používat jako desktop, a pak jednak nevyužiješ serverové funkcionality, které to má, a jednak budeš mít o mnoho wattů vyšší spotřebu na stejnou funkcionalitu.
    21.1.2023 19:24 kysučan | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP server OS na jednom HDD
    Je to len v rámci výuky. Na linuxe sa dá spustiť napr. yafu(faktorizácia) a na win napr. csa-rainbow-table-tool, ale to by som tam musel dostať nejakú lepšiu grafiku.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.