abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    13.5. 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.5. 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (11%)
    Celkem 261 hlasů
     Komentářů: 16, poslední včera 11:05
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    17.6.2005 00:25 --.----...--.-. | skóre: 6 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše dakujem
    Dakujem za clanok.

    Chystam sa na leto spachat nieco pre mikrokontrolery, pretoze aktualny stav nie je bohvie co a je to aj jedna z veci preco musim mat este win na hdd. Este nemam presnu predstavu, ale mal by tam byt hlavne programator a simulator pre 51 a AVR. Dostupne compilery su vcelku dobre, tak tie nebudem robit. No a samozrejme, ak by sa mi to podarilo, spravim clanok o postupe vyvoja a implementacie programov pre mikrokontrolery. Snad mi to vyjde...

    Inac pre PIC uz je spravene IDE.
    Chtěl bych upozornit jen na malou nepřesnost. Už před čtyřmi měsíci jsem našel na internetu jak uisp, tak avr-gcc s podporou ATtiny2313.
    Petr Tomášek avatar 20.6.2005 19:49 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ATtiny2313
    Dobrý den!

    Děkuji za upozornění, v době, kdy jsem hledal já (pár měsíců to bude, kolik přesně vám neřeknu), ještě v oficiálních vydáních podpora nebyla. Přesto doufám, že článek může být inspirací třeba v nějaké podobné situaci ;-)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    20.6.2005 20:52 CalebCZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ATtiny2313
    Dobrý den,

    tak mohu potvrdit, že program uisp už čip ATtiny2313 podporuje. Sehnal jsem verzi 20050207 (boužel už nevím kde, LOL) a řekl bych, že vše funguje jak má. Na officiálních stránkách je k dispozici poslední release 20040311, ale už by měl podporovat také ATtiny2313.

    Další moje zkušenost je, že avrdude má vetší problémy s komunikací než uisp (mám asi tak 1,75 m dlouhel kabel :-)). Ale uisp je naprosto v pohodě...tak nevím.

    Našel jsem jeden odkaz k věci: zde .-)

    Přeji pěkný den, PIC.
    21.6.2005 17:38 J.M.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ATtiny2313
    verze 20050207 je na: http://savannah.nongnu.org/download/uisp/
    17.6.2005 17:00 nebuzerujte s nickem
    Rozbalit Rozbalit vše usart ;-)
    co se tyce uart vs usart tak uart = universal asynchronous receiver/transmitter usart = universal synchronous/asynchronous receiver/transmitter
    18.6.2005 15:56 CalebCZ
    Rozbalit Rozbalit vše Poděkování
    Chtěl bych poděkovat za článek. Ušetřil mě dalších spoustu hodin browzdání na netu.

    Pokud by kdokoliv z Vás chtěl napsat nějaké užitečné návody na programovaní jednočipů (samozřejmě v souvislosti s linuxem) určitě to spoustě lidem pomůže :-) Například na HW.cz linuxové věci moc neřeší.

    Když už jsme u toho, docela by se hodily i clanky jak v linuxu ovladat napr. USB či LPT port. Článek na ovládání RS232 jsem tady už našel.

    Přeji hodně úspěchů nejen s dalšími články .-)
    19.6.2005 23:54 kovacj@netkosice.sk
    Rozbalit Rozbalit vše pozor
    pozor na makra sbi a cbi, boli odstranene z kniznic a ak mate aktualnu verziu, prekladac sa moze tvarit kyslo :] staci si ich nadefinovat odznova, ved su to len makra...
    Billy avatar 2.9.2007 23:01 Billy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pozor
    pozor na makra sbi a cbi, boli odstranene z kniznic a ak mate aktualnu verziu, prekladac sa moze tvarit kyslo :] staci si ich nadefinovat odznova, ved su to len makra...
    Prosim te a jak mam nadefinovat ty makra?
    18.9.2009 01:04 neasi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pozor
    #ifndef cbi
        #define cbi(sfr, bit) (sfr &= ~_BV(bit))
    #endif
    #ifndef sbi
        #define sbi(sfr, bit) (sfr |= _BV(bit))
    #endif
    
    23.6.2005 09:49 Petr Slansky | skóre: 30 | blog: slansky
    Rozbalit Rozbalit vše SP12
    GPL programator SP12 ma take podporu pro Linux i ATtiny2313: http://www.xs4all.nl/~sbolt/e-spider_prog.html#linux_version
    26.6.2005 14:51 CalebCZ
    Rozbalit Rozbalit vše Problém s kompilací
    Dobrý den,

    tak jsem se odhodlal, že si nainstaluju vše potřebné pro kompilaci zdrojáků na ATtiny2313. Měly by to být tyto 3 programy: binutils, gcc a avr-lib.

    Když jsem zjistil, že v rpm (mám MDK 10.1) žádná vyhovující verze není, byl jsem donucen ke stažení zdrojáků:

    binutils-2.16.1.tar.bz2

    gcc-3.4.4.tar.bz2

    avr-libc-1.2.3.tar.bz2

    Postupoval jsem podle návodu na instalaci avr-libc (online manuál).

    Nejprve instalace binutils, poté gcc a nakonec avr-libc. Přesně podle návodu, takže při konfiguraci mimojiné i parametr --target=avr.

    Instaloval jsem do adresare $HOME/local/avr. Vse krome avr-libc se nainstalovalo (takže počítám, že dobře). Avr-libc mě při make (i ./domake) vyhodil asi tři errory ohledně assembleru (že už nějaké makro bylo definováno nebo co)...Navíc jsem si při konfiguraci všimnul hlášky, že avr-gcc nepodporuje ATtiny2313 (přitom dám-li avr-gcc --target-help, je tam i MCU attiny2313).

    Netuším co s tím. Děsně mě to se.... Takovej mamut jako gcc se zkompiluje a malej šmejd avr-libc dělá problémy. Progoogloval jsem snad celou sobotu a stejně jsem s tim nepohnul.

    Mohl by mě někdo pls poradit?

    Děkuji a PIC.
    27.6.2005 12:19 CalebCZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s kompilací
    Dobrý den,

    Tak už jsem to vyřešil...doufám. Řešení je asi dost neprofesionální a nelinuxovské (ale co chtít od lamky) :-)

    Včera jsem "zabil" celý den řešením tohoto problému. Měl jsem jediný problém a to při kompilaci avr-libc-1.2.3. Jak bylo uvedeno v návodu, je potřeba nejprve nainstalovat binutils, pak gcc a nakonec avr-libc.

    Bohužel avr-libc šlo zkompilovat jen tehdy, pokud jsem měl nainstalovány binutils-2.15 a gcc-3.4.4. (jinak to při překladu hlásilo chybu). Při ./configure jsem si ale všimnul hlášky, že avr-gcc nepodporuje ATtiny2313 a ještě mnoho dalších (novějších). Zkusil jsem i něco přeložit s parametrem attiny2313, ale linker nenašel soubor myslím, že attn2313.o. Opravdu nikde nebyl.

    Nastalo otravné hledání kombinace binutils, gcc a následné kompilace avr-libc (vždy instalace binutils ve verzích 2.15, 2.16 a 2.16.1, poté kompilace gcc ve verzích 3.4.4 a 4.0.0 a nakonec zkouška, zda se avr-libc přeloží). Naštěstí, jsem si pomocí checkinstall vytvořil rpm balíčky, takže testování bylo snadnější, ale gcc jsem musel vždy kompilovat pro momentální verzi nainstalovaných binutils. Snad jsem to popsal, tak, že se v tom nezamotáte .-)

    Výsledek byl, jak už jsem zmínil, že avr-libc se podařilo přeložit jen při avr-binutils-2.15 a avr-gcc-3.4.4. Podpora ATtiny2313 nebyla k dispozici. To mě opravdu nepotěšilo :-)

    Nakonec jsem se rozhodl, že si nainstaluji nejnovější verzi avr-binutils-2.16.1 (už jsem je měl v rpm z předešlého testování) a avr-gcc-4.0.0. Avr-libc by zkompilovat sice nešlo, ale díky tomu, že jsem si už před tím udělal rpm balíček avr-libc-1.2.3 ("postaveného" na avr-binutils-2.15 a avr-gcc-3.4.4) nebyl žádný problém. Soubory se nahrály kam měli :-) O podpoře ATtiny2313 se mě mohlo jen zdát, neboť nebyl k dispozici soubor attn2313.o

    Tak jsem začal pátrat na internetu po tomhle souboru a našel jsem ho v rpm balíčku pro 64-bit SuSE Linux (alespoň myslím, že to byl 64-bit). Poté další hlednání, jak balíček rozbalit, ale neinstalovat. Nakonec jsem se ke kýženému souboru (vlastně souborům) dostal. Vše co nebylo v mém nainstalovaném avr-libc jsem přidal z tohoto balíčku. Mno a teď to vypadá, že vše funguje jak má. Zdroják si přeložím i pro ATtiny2313, slinkuji (nebo jak to nazvat) a vytvořím intel hex. Ten úspěšně nahraji do čipu a ten pracuje jak ma. Uffff to bylo vyčerpávající....jestli jste došli až sem, tak gratuluji .-)

    PIC
    16.11.2005 11:15 skywaker
    Rozbalit Rozbalit vše nemam programator
    zdravim.

    v skole som sme sa ucili programovat 8051 a ja by som chcel prejst na AVRka. konkretne som chcel 2313 ale ked tato sa nevyraab uz tak skusim Attiny2313 ovsem neamm nan programator .... nevie niekto o nejakom programatore na seriovy port? a taktiez aby to nepotrebovalo dodatocny procesor ma to byt jednoduche. nasiel som schemu SDK2313 v aradio 2003/2 ale ten je na obycajnu 90s2313 da sa to pouzivat aj na novy attiny? a ako je podpora serioveho portu v linuxe? inac dalsim problemom je ze nemam assembler a program na zapis do procaka. dakujem za pomoc.lukas. (pracujem v opensuse 10.0, ale keby strebalo dam si slackware 10.2 :) lukas.
    16.11.2005 11:16 skywaker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nemam programator
    a moja adresa je (vesi.lukas@post.sk)
    19.8.2006 07:32 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jednočip ATtiny2313 pod Linuxem
    Já jsem použil programátor SP12 pod windows 98 mi to funguje normálně ale pod win XP to nejde.
    7.12.2022 11:21 danone?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jednočip ATtiny2313 pod Linuxem
    A CO NA TO DANONE?

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.