abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1066 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Prasiti se nemá!

    1.10.2005 00:34 | Přečteno: 1643× | Ze života

    Toto ponaučení dostal Eurotel od ČTÚ za to, co spáchal loni v létě. Podle ČTÚ došlo k závažnému porušení telekomunikačního zákona praktikami, které Eurotel provozoval u svého připojení k Internetu.

    V minulých dnech jsem se dočetl, že ČTÚ po stížnosti jednoho ze zákazníků/uživatelů datových služeb (resp. po jednom zamítavém rozhodnutí ČTÚ a následném odvolání) rozhodl, že Eurotel porušil § 82 odst. 10 telekomunikačního zákona. Toto rozhodnutí je precedentní z hlediska zásahů do datové komunikace.

    O co tehdy šlo? Před 2 lety Eurotel zavedl (prakticky jako první na světě) internetové připojení přes technologii GPRS za paušální cenu. Ta byla o půl roku později snížena a byly dočasně přidáno 100 volných minut. Zájemci se jen hrnuli, proto Eurotelu začaly (zcela logicky) nejprve docházet IP adresy, a vzápětí začal mít problémy i s kapacitou připojení do Internetu.

    První problém byl řešen už na jaře. Byl zaveden NAT/PAT, adresy se přidělovaly z v síti 10.0.0.0 a veřejné adresy byly jen za poplatek. Byla to nepříjemná změna, ale ještě relativně únosná. Mnohem horší bylo řešení druhého problému.

    Řešení, zavedené (pokud si pamatuji) v červenci, spočívalo v instalaci transparentního proxy serveru pro protokol HTTP. Ten nepracoval tak, jak tyto servery obvykle pracují, nýbrž zasahoval do HTML kódu stránek a měnil odkazy na obrázky. Z původních absolutních či relativních adres dělal absolutní adresy směřující na několik různých serverů v síti 10.0.0.0 (kde se cachovaly obrázky).

    Toho řešení, hrubě porušující mj. RFC 2616 (a také zákon o telekomunikacích a obchodní podmínky Eurotelu), způsobovalo nemalé problémy mnoha uživatelů. Zažil jsem to "na vlastním preparátu", protože jsem tyto služby také používal (ale narozdíl od mnohých jiných lidí jsem nepodal reklamaci ani stížnost - což se dnes ukazuje jako chyba, protože bych měl pravděpodobně nárok na vrácení části peněz). Jaké tedy byly následky použitého "zlepšováku":

    1. Zhoršení efektivity linky - opatření prakticky znemožňovalo efektivně používat cache prohlížeče.
    2. Nefungovalo stahování částečného obsahu.
    3. Problémy s HTTP autentifikací.
    4. Spojení často zůstávalo viset (na každý server zůstal otevřen TCP spoj)
    5. Kvůli zásahu do HTTP požadavků (včetně metody POST) byl poškozován HTML kód vkládaný přes formuláře.

    Doufejme, že rozhodnutí bude varování všem, kdo by chtěl prasit přenášená data nebo jinak nechutně zasahovat do datové komunikace.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.