abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    DARPA Robotics Challenge vyhrál linuxový robot

    15. 6. 2015 | Martin Stančík | Hardware | 2426×

    V Kalifornii se minulý týden odehrálo finále mezinárodní soutěže robotů DARPA, jehož se zúčastnilo 23 týmů z celého světa. Z třiadvaceti robotů se podařilo splnit všech osm úkolů pouze třem z nich a vítězem se stal linuxový robot DRC-Hubo.

    Na druhé příčce za DRC-Hubo jihokorejského týmu KAIST skončil humanoid Running Man od Institute of Human and Machine Cognition (IHMC) a bronz získal robot CHIMP týmu Tartan Rescue z univerzity Carnegie Mellon. Nutno podotknout, že všechny tři týmy si za své umístění odnesly nemalou finanční kompenzaci - Team KAIST získal 2 miliony dolarů, IHMC milion a tým Tartan Rescue půl milionu dolarů.

    Na rozdíl od ostatních robotů, které se soutěže zúčastnily, se všichni tři vítězní roboti pohybují po dvou končetinách, i když DRC-Hubo a CHIMP fungují spíše jako roboti z filmu Transformers - namísto chůze po dvou se mohou pohybovat i po čtyřech nebo jezdit pomocí zabudovaných motorků. I díky této variabilitě DRC-Hubo zvládl splnit všech osm úkolů za pouhých 44 minut.

    Darpa

    Úkoly, které museli roboti během soutěže zvládnout, jsou pro člověka velmi snadné, většina robotů však s nimi měla poměrně velké problémy. Robot musel například sednout do automobilu, sám s ním dojet na určité místo, vystoupit a otevřít dveře do budovy. Kromě toho museli roboti „ručně“ otevřít ventil nebo vyjít schody. Na počátku vedl CHIMP a v těsném závěsu za ním byl Running man. CHIMP však na úplném konci narazil do bariéry a Running man si „zlomil ruku“, takže zvítězil DRC-Hubo. Problémem většiny robotů bylo to, že při vysedání z automobilu spadli na zem nebo se jim nepodařilo otevřít dveře.

    Možná se ptáte, kolik výroba takového robota stojí. Podle představitelů týmu KAIST se náklady na výrobu 80kilového DRC-Hubo pohybovaly mezi 500 000 - 1 milionem dolarů. Vývoj DCR-Hubo probíhal již od roku 2002 a vedl jej profesor působící v Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) Jun Ho Oh.

    Darpa

    Jak již bylo uvedeno, na DRC-Hobo běží Xenomai Linux doplněný frameworkem PODO, který se stará o kontrolu nad pohybem robota. Robot má 33 motorů chlazených vzduchem a jeho torzo se otáčí o 180 stupňů, což se hodí třeba při zmíněném ježdění a dalších činnostech. Každá z paží robota unese až 150 kilogramů.

    Soutěž DARPA vznikla po katastrofě v japonské Fukušimě a jejím cílem bylo urychlit vývoj v oblasti robotiky tak, aby bylo možné roboty nasadit v oblastech zasažených přírodními katastrofami vedle lidí. Soutěž se skládala z tří kol, které se odehrály během dvou let a byly odstupňovány podle obtížnosti. Podle pořadatelů je pravděpodobné, že na DARPA Robotics Challenge v budoucnu volně naváže jiná soutěž.

    Jak na oficiálním webu DARPA uvedl její ředitel Arati Prabhakar, „i když DARPA Robotics Challenge končí, budoucnost, v níž budou roboti schopni pracovat v oblastech zasažených přírodními katastrofami vedle lidí, právě začíná.“

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.