abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1063 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Jaderné noviny 46

    4. 11. 1999 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 1039×

    Chcete vědět, co se událo předminulý týden v konferenci linux-kernel, kde vzniká jádro Linuxu? Jaké problémy se objevují na clusteru s 2000 počítači? Pak si přečtěte tento článek.
    Na úvod začněme s trochou statistiky. Přišlo 888 dopisů od 348 různých vývojářů. Pomyslnou hitparádu nebo spíše žebříček nejaktivnějších vyhrál Alan Cox. Dále se umístili Andrea Arcangeli, Tigran Aivazian, Alexander Viro, Ingo Molnar, Chris Wing a Pavel Machek.

    Hledání chyby v Google, 17.-30.11.1999, 10 dopisů

    David desJardins oznámil chybu, která se objevuje na clusteru Google složeném z více než dvou tisíc procesorů intel. Na deseti počítačích se často objevuje oops, vždy na stejném místě. Tyto počítače mají obecně špatný výkon. Stephen C. Tweedie analyzoval zaslaný report a objevil, že jádro padá kvůli ukazateli ve vyrovnávací paměti o hodnotě 0x40000000. Tato hodnota se liší o jediný bit od NULL. Proto se Stephen domníval, že chyba je na straně hardwaru. Zvláště když ostatní stejné počítače tyto problémy nemají.

    SMP jádro na jednoprocesorovém počítači Dell PowerEdge 1300, 25.-30.11.1999, 10 dopisů

    Brad Larden vlastní Dell PowerEdge 1300 s dvouprocesorovou základní deskou, která je ale osazena jen jedním procesorem. Chtěl vědět, jestli může použít jednoporocesorové jádro nebo má zůstat u jádra s podporou SMP. Victor Khimenko odpověděl, že má podobnou konfiguraci (Dell PowerEdge 2300) a musí používat SMP. Důvodem je architektura APIC, kdy některá externí PCI zařízení mohou používat nestandardní přerušení. Později Brad napsal, že zkusil obyčejný kernel a vše funguje.

    Oprava chyby ničící souborový systém, 25.11-1.12.1999, 9 dopisů

    Andrea Arcangeli zaslal patch na chybu, která způsobovala poškození systému souborů. Tato chyba se objevovala, pokud bylo zapisováno do systému souborů, na jehož zařízení bylo aplikováno ioctl BLKFLSBUF. Jason T Collins odpověděl, že tento patch opravil většinu chyb, jedna ale zůstala. Pokud dva procesy najednou vytvoří soubor, smažou jej a použijí ioctl BLKFLSBUF na dva soubory v jednom adresáři, za několik sekund se poškodí souborový systém. Andrea si prošel svůj patch a našel v něm chybu, kterou odstranil. Záplata byla začleněna do 2.2.14pre10.

    IRQ timeout a VESA framebuffer, 26.11.-2.12.1999, 29 dopisů

    Ian Ehrenwald zaznamenal vypršelá přerušení při skrolování velkých textových souborů na framebuffer konzoli, pokud zároveň přehrával mp3 soubory. Protože nenašel žádný hardwarový problém, požádal o radu. Alan Cox odpověděl, že VESA frambuffer používá funkce BIOSu, které mohou uzamknout přerušení na dlouhou dobu. Pavel Machek jej opravil: "i když nepoužíváš žádné funkce BIOSu (obvykle za běhu je vůbec nepotřebuješ), prostě strávíš příliš mnoho času v jádře a mp3 přehrávač to nestihne." Diskuse pokračovala implementačními problémy, jak podobným problémům zamezit.

           

    Hodnocení: 13 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.