abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Jaderné noviny 48

    4. 2. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 890×

    Diskusi na téma binární přenositelnost modulů s ovládači, podpora telefonních karet, vypnutí PSN Pentií III a vážné bezpečnostní díře ve starší řadě 2.0.
    Do konference linux-kernel přišlo 1610 dopisů o celkové velikosti 6662 KB. Na prvním místě se tradičně umístil Alan Cox s 83 dopisy, následují jej Andrea Arcangeli a Ingo Molnar.

    Binární přenositelnost modulů mezi různými verzemi jádra, 2.-14.12.1999, 107 dopisů

    Alexandre Hauteques se zeptal na stav projektu portace winmodemů pod Linux (http://www.linmodems.org/). Jason Clifford napsal, že pro winmodemy od Lucentu existují binární ovládače pro jádra 2.2.5 a 2.2.12. Alan Cox chtěl vědět, jaký překládač byl použit, zda byl modul kompilován s podporou SMP a jestli byla zvolena položka highmem. Kendall Bennett napsal dlouhý dopis, v němž podporoval myšlenku binárních modulů (výrobce dodá modul bez zdrojového kódu) a dodal: "Důvodem, proč v Linuxu nejsou implementovány binárně přenositelné moduly, je, že Linus a Alan využívají síly Linuxu k tomu, aby přinutili výrobce vytvářet Open Source ovládače. Podle mého názoru je to stejně špatné, jako když Microsoft pomocí své monopolní síly nutil výrobce dodávat s jejich počítači i Windows". Obdržel spoustu nesouhlasných názorů a vznikly dvě vlákna. V první Alan a Ingo vysvětlovali, že model uzavřeného kódu znemožňuje odlaďování chyb a zhoršuje správu jádra. Navíc pevné API by brzdilo rychlý vývoj Linuxu. V druhém vláknu vznikla hádka mezi Kendallem a Alanem. Kendal tvrdil, že vytváří systém na podporu binárních modulů, ale Alan s Linusem jej odmítli s tím, že nechtějí nic, co by umožnilo vznik binárních modulů. Kendal napsal: "Skutečný operační systém nemůže přežít, pokud nevytvoří mechanismy, které zajistí budoucí kompatibilitu". Alan odvětil: "My už takové procedury máme. Říká se jim zdrojový kód." Jako důkaz uvedl, že stařičký SCSI řadič NCR 5380 je ještě stále možné použít pod nejnovějšími jádry.

    Telefonní karty pod Linuxem, 9.-16.12.1999, 4 dopisy

    Někdo se zeptal, v jakém stavu je podpora telefonních karet. Jako odpověď dostal URL na projekt Linux telephony (http://www.linuxtelephony.org/). [LL: Podpora byla přidána do 2.2.14 a 2.3.36; připravuji článek na toto téma, který si budete moci přečíst na stránkách LinuxWorldu]

    Vážná bezpečnostní díra v 2.0.x, 13.-17.12.1999, 36 dopisů

    Eduardo Cruz našel chybu v řadě 2.0, kdy pomocí pingu je možné shodit Linux. Tato chyba se ale v novějších řadách již nevyskytuje. Alan odpověděl, že nemá čas udržovat tři řady a předal správu řady 2.0 do rukou Davida Weinehalla. David začal pracovat na jádře 2.0.39 a Alan mu zaslal jako námět k přemýšlení delší seznam problémů této řady.

    Vypnutí sériových čísel Pentií III, 15.-20.12.1999, 47 dopisů

    Pawel Krawczyk se zeptal, zda by bylo možné vypnout sériová čísla Pentií III. Peter Samuelson odpověděl, že ve vývojové řadě již to bylo provedeno a totéž se chystá do jádra 2.2.15.

    glibc používá hlavičkové soubory z jádra, 16.-17.12.1999, 48 dopisů

    V dlouhé a zajímavé diskusi Linus napsal: "Proč s*kra GLIBC pokračuje ve vkládání hlaviček jádra? Přestaňte! Z historických důvodů jsme to dělali v libc5. A očekával jsem, že glibc to nebude dělat. Hlavičky knihoven mají souhlasit s knihovnou, ne s jádrem. .. Důvod, proč jsem nanáviděl libc5 byl, že se pokaždé porušilo, kdykoli bylo nutné reorganizovat jádro. Myslel jsem, že s glibc se to stane minulostí. Pokud lidé z glibc neví, jak funguje příkaz cp, někdo by jim to měl povědět. Symbolické linky jsou noční můrou pro údržbu."

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel traffic (http://kt.linuxcare.com) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2. Připravil Leoš Literák.

           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.