abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Jaderné noviny 58

    4. 2. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 913×

    V dnešním čísle Jaderných novin se dočtete o další diskusi nad směrováním devfs, jak spustit Linux z Linuxu a proč neexistují open source WAP servery pro Linux. Celkem přišlo do konference 1473 dopisů, nejaktivnějšími autory byli Alan Cox, Jeff Garzik a Andrea Arcangeli.
    /proc vs. devfs, 92 dopisů

    Během diskuse o mikrokódu Tigran navrhnul přesun /proc/driver/rtc do /dev/cpu/rtc. Přitom v legraci poznamenal, že snad nebude vadit, že RTC není přímo na procesoru, ale o pár palců vedle. Ovšem Richard Gooch vážně odpověděl, že v devfs je nutná striktnost, jinak se tento projekt zvhrne do stejného zmatku, jako je /proc. Proto rtc nepatří do adresáře /dev/cpu. Tigran pak dodal, že lidsky čitelný soubor /proc/driver/rtc patří do devfs, ale Jeff Garzik s ním nesouhlasil. Podle něj jej devfs určen pouze pro ovládače a ne pro jejich textové výstupy. Richard nesouhlasil a zeptal se na Jeffovy důvody. Ty byly prosté - RTC je standardní ovládač, zatímco devfs je věc experimentální, kterou zatím nepodporuje žádná distribuce.

    Panika ve 2.3.47, 5 dopisů

    Yau Man NG našel zajímavou chybu. Pokud nahrál modul serial, zrušil modul serial, znovu jej nahrál a pak zase zrušil, poslední zrušení neskončilo, příkaz rmmod nebylo možné zabít a otevření souboru /dev/ttyS0 skončilo jadernou panikou. Autor ovládače v něm pak našel chybu, která způsobí nekonečnou smyčku při druhém smazání modulu. Zároveň zaslal záplatu dlouhou jeden řádek.

    Jak spustit Linux z Linuxu, 18 dopisů

    Lars Kellogg-Stedman hledal linuxový ekvivalent dosového pogramu loadlinu. Chtěl by spustit program, který místo resetu počítače by nahrál nové jádro a spustil jej. Dan Malek odpověděl, že často pracuje s embedded zařízeními. Tam tento problém vyřešil umístěním jádra do flash romu a modifikoval funkci machine_restart() tak, aby pomocí mmapu rezervoval paměť pro jádro, zkopíroval jej na tam, vypnul cache a zakázal přerušení a pak nastavil další instrukci na začátek obrazu nového jádra. Ronald G. Minnich také vyvíjí něco vzdáleně podobného. Za použití ext3 a LOBOSu z projektu LinuxBios snížil čas na přebootování jeho laptopu z 90 sekund na 43 sekund. Jeho cílem je dostat se na neuvěřitelných pět sekund.

    Návrh na změnu časovače, 26 dopisů

    Dimitris Michailidis navrhl nový typ procesu SCHED_IDLE, určený pro aplikace typu SETI@Home. Aplikace by běžela pouze, pokud by nic jiného neběželo. Jenže Linus patch zamítl. Důvodem je bezpečnost. Pokud by aplikace zabrala nějaký systémový prostředek, teoreticky by se již nemusela nikdy probudit a měli bychom typický deadlock (uváznutí). Navíc je to snadná cesta pro útoky DoS (odepření služby).

    WAP pro Linux, 3 dopisy

    Chetan Sakhardande hledal programy pro WAP. Alan i Linus zaslali nějaké URL, jenže Alan zároveň vysvětlil, že z důvodu restriktivního patentu neočekává větší rozšíření WAPu pod Linuxem. Každý WAP server totiž musí platit poplatek deset tisíc dolarů ročně.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.linuxcare.com) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2. Přeložil Leoš Literák (literakl@seznam.cz).

           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.