abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    ČEPS dohlíží na přenosovou soustavu pomocí desktopu Raydesk

    7. 12. 2007 | Reklama | Tiskové zprávy | 4626×

    Společnost ČEPS, a. s., řídí provoz a rozvoj elektrizační soustavy ČR. Cílem řešení dodaného firmou Stickfish bylo implementovat koncovým uživatelům grafické uživatelské rozhraní, ve kterém by mohli spouštět aplikace jednoduše z pracovní plochy přes odkazy, a omezit povolený počet používaných nástrojů. Požadavkem bylo umožnit touto cestou spouštění vzdálených aplikací běžících na vzdálených serverech QNX.
    ČEPS

    Společnost ČEPS, a. s., řídí provoz a rozvoj elektrizační soustavy ČR. Zajišťuje mezinárodní spolupráci prostřednictvím propojovacích vedení s elektrizačními soustavami sousedních zemí podle pravidel UCTE. Zásady své působnosti jako provozovatele přenosové soustavy, která představuje přirozený monopol, zakotvila společnost ČEPS, a. s., v souladu s Direktivou EU 96/92/EC.

    Společnost ČEPS, a. s., splňuje všechny náležitosti stanovené zákonem 458/2000 Sb. pro udělení licence provozovatele přenosové soustavy ČR. Povinností společnosti ČEPS, a. s., je zajistit bezpečný a spolehlivý přenos elektřiny pro uživatele přenosové soustavy ČR i v rámci mezinárodní spolupráce.

    Obchodní potřeba

    • Výměna a rozšíření stávajících terminálů Sun Ray pro přístup do LAN se stroji na platformě OS Solaris 2.5 o přístup do LAN s OS QNX 6.3.
    • Zpřístupnit nový realtimový dispečerský řídící systém na platformě OS QNX uživatelům ČEPS bez dopadu na jeho funkčnost, spolehlivost a bezpečnost.
    • Stabilita a vysoká dostupnost aplikací QNX přes tenké klienty.
    • Zajištění bezpečnosti a úplného fyzického oddělení realtimového provozu od obecné LAN ČEPS.

    Navržené řešení

    • Tenké klienty Sun Ray 2FS a Sun Ray 2 pro pracovníky technických odborů ČEPS, kteří ke své práci potřebují přístup do dispečerského řídícího systému.
    • 5 pracovišť s dual-head monitory EIZO a Xinerama pro vývojové pracovníky SCADA.
    • 20 standardních pracovišť s LCD monitory pro ostatní uživatele.
    • Optimalizované nasazení Phinx konektoru pro X11R6 zobrazení aplikací QNX.
    • Oddělení LAN s terminály Sun Ray od ostatního provozu obecné IT infrastruktury.
    • Fail-over zapojení serverů Sun Fire X2200 s operačním systémem Red Hat Linux.
    • Poslední verze Sun Ray Server 4.0 a Stickfish Raydesk 2.1.
    • Přínosy řešení
    • Zpřístupnění aplikací dispečerského řídícího systému pomocí tenkých klientů vnitřním uživatelům a zákazníkům ČEPS bez nutnosti budování nové síťové kabeláže.
    • Bezpečný desktop Stickfish Raydesk s pevně definovanými nástroji.
    • Možnost využívání dalších aplikací (MS Windows) v rámci jednoho desktopového pracoviště.
    • Hardwarové řešení dvoumonitorového zapojení Xinerama.
    • Vysoká dostupnost a životní cyklus terminálů bez nutnosti upgradu.

    Výchozí stav

    Společnost ČEPS, a. s.,, od roku 2000 využívala tenké klienty Sun Ray pro přístup k dispečerskému řídícímu systému XA/21 na platformě OS SOLARIS 2.5. V roce 2007 došlo k výměně řídícího systému a k vybudování plnohodnotného záložního pracoviště v Ostravě v souladu s doporučeními UCTE obsaženými v Policy 5 Operation Handbook. Dodavatel nového dispečerského řídícího systému společnost ELEKTROSYSTEM a.s. dodala řídící systém pracovně nazývaný SDŘS (sdružený dispečerský řídící systém) na platformě realtimového operačního systému QNX 6.3. V důsledku požadavku na oddělení infrastruktury dispečerského řídícího systému od obecné IT infrastruktury by bylo nutné pro přístup do sítě QNX instalovat velký počet nativních stanic a serverů s OS QNX dedikovaných pouze pro grafické zobrazování a terminálový přístup do SDŘS.

    Řešení

    Cílem řešení bylo implementovat koncovým uživatelům grafické uživatelské rozhraní, ve kterém by mohli spouštět aplikace jednoduše z pracovní plochy přes odkazy, a omezit povolený počet používaných nástrojů. Požadavkem bylo umožnit touto cestou spouštění vzdálených aplikací běžících na vzdálených serverech QNX. Pro tyto účely byla modifikována instalovaná verze QNX programu PHINX, který umožňuje zobrazovat grafické uživatelské rozhraní QNX a výstupy programů v něm běžících na systémech s podporou X Window. Součástí dodávky je i speciální konektor SFKRE, který disponuje možností aktivovat aplikace na vzdálených systémech.

    Po zapnutí řídicích serverů je automaticky nastartován SunRay Server Software a servery jeho prostřednictvím vytvoří tzv. failover skupinu (na úrovni aplikačního softwaru). Součástí Sun Ray Server Software jsou dvě klíčové komponenty: Authentication Manager (dále jen AM) a Session Manager (dále jen SM). Během startu serverů se dále spustí služba datového skladu (OpenLDAP), která běží na obou serverech v režimu realtimové replikace (ldapsync), a DHCP server.

    Spouštění lokálních nebo nativních aplikací na vzdálených serverech se stejným operačním systémem je možno realizovat mnoha způsoby. Komunikace a zobrazování je založeno na X protokolu. Preferovaný způsob je přes SF Raydesk Remote Executor, což je agent běžící na vzdáleném systému jako služba nebo spouštěný v režimu on-demand sítovým superdémonem inetd. Při spuštění tohoto typu aplikací se aktivuje klientská část SF Raydesk Remote Executoru, která kontaktuje agenta a ten jednoduše spustí aplikaci a její grafický výstup přesměruje do sítě.

    Raydesk v ČEPS

    Díky Sun Ray Server SW a zabudovanému failoveru na aplikační úrovni obsluhy terminálů je správa virtuálních desktopů jednoduše realizovatelná bez potřeby clusteru. Výhoda kombinace terminálů a desktopového řešení Stickfish Raydesk, resp. virtuálních zobrazovacích jednotek, je v tom, že se jedná o naprosto bezobslužná zařízení bez účasti RAM, CPU a HD. Nároky na správu a údržbu uživatelů a jejich rolí jsou minimalizovány a náklady na inventář a HW počítačů doposud zajišťujících dispečerská stanoviště klesly o stovky procent.

    Hodnocení klienta

    Při zavádění nového dispečerského řídícího systému na platformě OS QNX 6.3. jsme byli postaveni před problém, jak zajistit přístup do řídícího systému bez ohrožení realtimového provozu SDŘS při dodržení přísných bezpečnostních standardů ČEPS. Kromě útvarů zajišťujících správu a rozvoj SDŘS potřebují přístup do systému i ostatní technické útvary ČEPS, jako jsou např. Příprava provozu přenosových a systémových služeb, Hodnocení a analýzy, Zúčtování zahraničních výměn apod. Bylo požadováno striktní oddělení od obecné IT infrastruktury. Instalace nativní pracovní stanice s OS QNX u každého pracovníka by byla finančně náročná; jak z hlediska pořizovacích nákladů spojených s novým HW, tak kvůli nákladům na vybudování nové vnitřní QNX sítě u každého uživatele.

    Rozhodnutí sáhnout k osvědčenému provozování Sun Ray sítě pro terminálové připojení, které bylo provozováno již ve starém dispečerském řídícím systému, narazilo na nekompatibilitu s novým OS QNX 6.3. Na základě referencí na dodávky Stickfish Raydesk Enterprise Desktop řešení byla oslovena firma Stickfish, která pro nás navrhla řešení na míru a ve spolupráci s dodavatelem SDŘS zrealizovala dodávku celé sítě na klíč, včetně softwarových úprav PHINX konektoru, kterou nám nebyla žádná jiná známá firma schopna zajistit, a včetně dodávky požadovaných vícemonitorových pracovišť pro vývojové pracovníky. Dodané řešení plně odpovídá našim požadavkům pro práci se vzdáleným grafickým připojením a splňuje naše bezpečnostní požadavky při využití stávající infrastruktury IT.

    Ing. Bohuslav Podroužek
    Projektový manager SDŘS

    Kontakt

    Stickfish, s.r.o.
    Koněvova 2660/141
    130 83 Praha 3
    +420 267 108 381
    info@stickfish.cz

    O Stickfish

    Stickfish je ICT firma specializující se na technologie enterprise Linux a UNIX. Její strategií je dodávat ucelená řešení: od analýzy požadavků, nalezení nejvhodnější varianty, až po školení, následnou technickou podporu nebo outsourcing správy. Stickfish poskytuje řešení předních výrobců, jako jsou Sun, IBM, Red Hat, Oracle či VMware, vyspělé síťové prvky Juniper a Cisco a dále vlastní vysoce bezpečné a rychlé řešení enterprise desktopu Raydesk. Stickfish provozuje známé elektronické obchody 64bit.cz a AbcHost.cz, stejně jako populární technicky orientované internetové portály AbcLinuxu.cz a ITBiz.cz.

    Použité ochranné známky jsou majetkem svých vlastníků.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.12.2007 09:20 Peto_MiG
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ČEPS dohlíží na přenosovou soustavu pomocí desktopu Raydesk
    Pekne.
    7.12.2007 15:10 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ČEPS dohlíží na přenosovou soustavu pomocí desktopu Raydesk

    Vlákno bylo pod tímto článkem off-topic, a proto bylo přesunuto do samostatné diskuze. Máte-li chuť pokračovat v debatě na téma, jestli je nebo není správné zakazovat komentáře pod reklamními články, použijte prosím osamostatněnou diskuzi.

    9.12.2007 20:44 chsajarsa | skóre: 16 | blog: V_hlouby_destneho_pralesa | Lovosice(Praha)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ČEPS dohlíží na přenosovou soustavu pomocí desktopu Raydesk
    Zajimave je ze tam delam a jeste jsem ani jeden nevidel.Docela by me zajimalo kde je mame.
    ~ QED ~
    10.12.2007 00:08 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ČEPS dohlíží na přenosovou soustavu pomocí desktopu Raydesk
    terminaly jsou rozdany dispecerum v ramci SCADA. nejsem si jisty, jestli jsme opravneni takto verejne uvadet konkretni osobu nebo mistnost. pripadovou studii musel schvalit tiskovy odbor CEPS. naroky na bezpecnost a pripojeni ke QNX byly docela vysoke. muzeme se zitra spojit emailem a predam kontakt na vaseho kolegu, ktery ma distribuci terminalu v ramci CEPS na povel. kazdopadne, tam, kde je to velke Barco, nejake najdete. snad jsem vas nezklamal s odpovedi :-]
    27.12.2007 20:24 B. Podroužek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ČEPS dohlíží na přenosovou soustavu pomocí desktopu Raydesk
    Jestli opravdu děláte na Čepsu, kontaktujte mne, já vám to rád předvedu.

    Zdravím

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.