abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1066 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Komentáře ke GNOME 2.26

    24. 4. 2009 | Martin Picek | Recenze | 5354×

    18. března bylo oznámeno vydání GNOME 2.26. Co nabízí nového? Tento článek shrnuje nejdůležitější novinky.

    Úvod

    Vydání 2.26, to je čtrnácté vydání druhé řady GNOME. A také předposlední před třetí řadou GNOME, která přijde na jaře příštího roku.

    GNOME 2.26 přináší to, co se od vydání hlavní verze očekává – opravy chyb, nové funkce a také nové aplikace (tentokrát jsou z oblasti vypalování optických disků a sdílení souborů). Tento článek by měl uživatelům GNOME (a samozřejmě nejen jim) poskytnout pohled na všechny důležité novinky vydání 2.26.

    Multimédia

    Novinky stávajících multimediálních aplikací jasně ovládl přehrávač filmů Totem.

    První novinkou je možnost vytvářet galerie snímků obrazovek. Pokud uživatel tuto funkci vyvolá, Totem projde přehrávaný film a vytvoří z něj určitý počet snímků (počet záleží na nastavení). Tyto snímky jsou následně uloženy do jediného obrázku. Tímto způsobem lze snadno tvořit náhledy na průběh celého filmu.

    Dále Totem 2.26 nabízí nové zásuvné moduly. Ty umožňují stahování titulků z Internetu, podporují službu Jamendo, poskytují klienta serverů DLNA a UPnP Coherence a poskytují vypalování filmových disků.

    Titulky jsou stahovány ze služby OpenSubtitles a lze je stahovat k filmům na DVD nebo CD, k digitálnímu vysílání (DVB) nebo k proudovému vysílání z HTTP. Titulky jsou vyhledávány dle obsahu filmu, nikoli jen dle názvu souboru s filmem.

    Moduly týkající se služby Jamendo a serverů DLNA a UPnP mají společné to, že jejich ovládání probíhá v postranní liště aplikace.

    Jamendo je služba nabízející k poslechu a stažení hudbu šířenou za podmínek licence Creative Commons. Totem umožňuje hudbu na Jamendu vyhledávat a přehrávat. Pomocí Coherence je zase možné procházet multimediální servery DLNA a UPnP na místní síti a přehrávat (případně i spravovat, povolil-li to provozovatel serveru) materiál, který nabízejí.

    Vypalování filmových disků souvisí s aplikací Brasero, jejíž popis následuje. Tento zásuvný modul umožňuje, aby byly na disky CD nebo DVD vypáleny právě přehrávané filmy.

    Další novinky z oblasti multimediálních aplikací se týkají vypalování. Až do verze 2.24 nabízelo GNOME vypalování prostřednictvím aplikace Nautilus, která k tomuto účelu využívala modul nautilus-cd-burner. Uživatel mohl vypalovat soubory, které umístil do speciálního adresáře (poznámka: nejednalo se o adresář z pohledu souborového systému, ale uživateli se to tak jevilo). „Tvůrce CD a DVD“ případně mohl vypalovat obrazy optických disků.

    Počínaje touto verzí je do GNOME zařazena aplikace jménem Brasero. Ta sice není úplně nová, neboť je již nějakou dobu vyvíjena a používána (byla také známa pod názvem Bonfire), ale v oficiálním vydání GNOME se poprvé objevila právě v této verzi.

    Po spuštění aplikace je na první pohled jasné, v čem se liší od vypalování pomocí Nautilu – Brasero je zcela samostatná aplikace s vlastním uživatelským rozhraním. Při druhém pohledu lze ale zjisit, že i pomocí Brasera lze vypalovat úplně stejným způsobem jako dříve, což znamená z prostředí Nautilu. Jinými slovy – Brasero nahradilo původní systém a přidalo nádavkem další funkce.

    Funkce Brasera jsou tedy přístupné buď ze samostatného rozhraní aplikace, nebo z jiných aplikací, přičemž do jiných aplikací jsou funkce Brasera (většinou) distribuovány pomocí zásuvných modulů. Jedná se například o již popsaný zásuvný modul do přehrávače filmů Totem, jenž umožňuje vypalování filmových disků. Další se týkají mimo jiné správce souborů Nautilus (což je náhrada zmíněného nautilus-cd-burner) nebo různých multimediálních aplikací, jako je například Sound-Juicer.

    Samostatné rozhraní Brasera pracuje s projekty. Projektem se rozumí jeden vypalovaný disk a do projektu patří všechny soubory, které chce uživatel na ten konkrétní disk vypálit. Nicméně Brasero uživatele nenutí se projekty nějak moc zabývat. Pokud s nimi chce pracovat, je to možné, pokud ne, tak se o ně nemusí vůbec starat.

    Projekty se dělí dle typů; existují tři typy: datový, hudební a filmový. Pokud uživatel tvoří například filmový projekt, může z něj vytvořit filmové CD nebo DVD.

    Uživatelské rozhraní Brasera se při tvorbě projektů skládá ze tří hlavních částí. V první části uživatel vybírá soubory (naříklad procházením souborového systému nebo vyhledáváním), ve druhé části jsou vidět soubory přidané do projektu a ve třetí části se zobrazuje náhled multimediálních souborů (přehrávač filmů a hudby, prohlížeč obrázků).

    Kromě vypalování projektů Brasero nabízí další funkce, například vypalování obrazů disků, kopírování disků, mazání přepisovatelných disků, kontrolu integrity média, tvorbu přebalů disků a další.

    Samotné vypalování není závislé na jediné podpůrné vrstvě; lze použít technologie cdrtools, growisofs nebo libburn.

    Kromě toho, že Brasero do GNOME přináší komplexní podporu vypalování pro uživatele, přináší ji i pro vývojáře. Knihovna libbrasero-media (nahrazující libnautilus-burn) poskytuje API Brasera všem ostatním aplikacím. V tom se libbrasero-media podobá knihovnám libempathy a libempathy-gtk, které od GNOME 2.24 poskytují aplikacím přístup k rychlým komunikačním sítím.

    Modul nautilus-cd-burner již není dále vydáván.

    Brasero 2.26 (náhled) Brasero 2.26 (náhled)

    Práce se soubory

    Správě souborů vévodí Nautilus. Ve verzi 2.26 přináší vylepšení týkající se odesílání souborů a také možnost spolupráce s technologií PackageKit.

    Do funkce odesílání souborů (lze vyvolat například z kontextové nabídky vybraných souborů) nyní přibyla možnost odeslání na nové cíle. Těmi jsou adresář s vypalováním (nyní spravovaný zmíněnou aplikací Brasero), komunikátor Empathy, výměnné disky a sdílené adresáře.

    Spolupráce s technologií PackageKit umožní, aby Nautilus nabízel uživatelům doinstalování softwaru, který je nutný k otevření souborů, které nelze bez dalšího softwaru obsloužit. Podobný systém se již v minulosti objevil například u přehrávače filmů Totem, jenž nabízel instalaci kodeků (tam však konkrétní implementace závisela na distributorovi GNOME – použití PackageKit je daleko obecnější řešení závisející pouze na tom, zda budou distributoři GNOME dodávat PackageKit).

    Pokud se uživatel například pokusí otevřít obrázek, jehož formát neumí obsluhovat žádná instalovaná aplikace, Nautilus se pokusí vyhledat software (na základě typu MIME), který to dokáže…

    Další novinkou týkající se správy souborů je modul gnome-user-share, který se stal zcela novou součástí GNOME. Díky němu je umožněno elegantní a jednoduché sdílení souborů po místní síti nebo po Bluetooth.

    Nastavení sdílení je možné otevřít pomocí nabídky Systém → Volby → Sdílení osobních souborů. Ve vyvolaném okně lze nastavit, jaké sdílení bude povoleno, a případně i vlastnosti sdílení (mimo jiné třeba heslo). Sdílení po místní síti se ostatním uživatelům zobrazují například v oknech aplikace Nautilus.

    Za sdílené soubory jsou považovány takové soubory, které jsou umístěny v adresáři, který je pro tento účel zvolen. Na systémech s českojazyčným prostředím to obvykle bývá adresář ~/Veřejné/, na anglickojazyčných ~/Public/. Obecně se jedná o proměnnou XDG_PUBLICSHARE_DIR dle standardu organizace FreeDesktop.org specifikujícího „standardní“ uživatelské adresáře.

    Systém sdílení osobních souborů je spouštěn jako služba sezení. Ke sdílení po síti jsou používány technologie WebDAV a mDNS; ke sdílení po Bluetooth se používají ObexFTP a ObexPush.

    nastavení sdílení souborů (náhled)

    Web, komunikace a kancelář

    V GNOME 2.26 nepřišly zkrátka ani aplikace pro práci s webem, aplikace pro komunikaci a kancelářské aplikace. Konkrétně Epiphany, Evolution, Empathy a Evince.

    Již v minulé verzi nabídl webový prohlížeč Epiphany uživatelům novinky týkající se adresního řádku – ve verzi 2.26 v této bohulibé činnosti pokračuje.

    Změna se týká především způsobu listování položkami, které adresní řádek při různých příležitostech nabízí. Dosud byla každá položka tvořena jedním řádkem, na jehož levé straně byla adresa URL a na pravé název stránky.

    Nyní jsou všechny položky tvořeny dvěma řádky. V prvním je název stránky (ať už pochází z Historie, nebo se jedná o záložku) a ve druhém je její adresa URL. Pokud je stránka mezi záložkami, na pravé straně je tento fakt oznámen ikonkou. Zároveň je vyhledávaný text zvýrazněn tučným písmem. Tato změna by měla přinést vyšší přehlednost.

    Dále adresní řádek nově podporuje operátor „a“, který se zapisuje jen jako mezera. Pokud tedy uživatel do adresního řádku zadá například „prostředí gnome“, zobrazí se mu položky obsahující výrazy „prostředí“ a zároveň „gnome“ (ne nutně v tomto pořadí, ne nutně bezprostředně po sobě). Pokud uživatel totéž zadal v předchozích verzích Epiphany, vyhledaly se mu jen položky obsahující přesně tento výraz.

    Pokud o funkci operátoru „a“ není zájem, je třeba hledaný výraz zadat do uvozovek.

    Epiphany 2.26 (náhled)

    Poštovní klient Evolution přináší vylepšenou kompatibilitu s technologií Exchange. Nyní se lze připojovat nejen k serverům Exchange 5.5, 2000 a 2003, ale nově i k 2007. Toto je umožněno díky novému modulu evolution-mapi, jenž implementuje protokol MAPI, který je pro přístup k serverům Exchange 2007 nutný.

    Přestože je modul evolution-mapi plně k dispozici, použít lze zatím i původní modul evolution-exchange, který je stále ještě podporován – časem bude označen za zavržený (následující půlrok to ale rozhodně nebude).

    Zároveň Evolution 2.26 zvládá importování souborů typu PST (formát používaný některými poštovními klienty k ukládání dat), což stejně jako výše zmíněná nová funkce zvyšuje kompatibilitu.

    Vývojáři aplikace Empathy, která se v minulém vydání GNOME objevila poprvé, vylepšili svůj produkt v mnoha ohledech.

    Pro uživatele pravděpodobně nejzajímavějšími změnami jsou podpora přenosu souborů (zatím u protokolu XMPP) a podpora pozvánek do diskuzních místností (odesílání pozvánek i jejich přijímání a zamítání).

    Dalšími na první pohled (a poslech) zřejmými novinkami jsou změněné uživatelské rozhraní hlasových a video konverzací, nový systém oznamování událostí (využívající bubliny a zvuky, přičemž zvuky jsou brány z motivu zvuků nastaveného pro celé prostředí) nebo možnost importovat účty z jiných aplikací.

    Méně viditelnou avšak neméně důležitou změnou je integrování technologie farsight2 (pomocí knihovny libtelepathy-farsight), která nahrazuje původní knihovnu libtelepathy-stream-engine a která slouží k práci se zvukem nebo videem vysílaným po síti.

    Další aplikace začínající na písmeno E, prohlížeč dokumentů Evince, se ve verzi 2.26 může pochlubit podporou vrstev u dokumentů typu PDF (jejich správu lze nalézt v postranní liště) a také vizualizací průběhu načítání, ukládání, stahování nebo tisknutí.

    Příslušenství

    Textový editor Gedit nabízí nový režim celé obrazovky a snažší možnost změny zvýrazňování syntaxe a šířky tabulátoru.

    Při novém režimu celé obrazovky je skryto vše kromě oblasti s dokumentem a postranní lišty (je-li povolena). Pouze pokud uživatel najede kurzorem do horní části obrazovky, zobrazí se nástrojová lišta. Opět zmizí až ve chvíli, kdy je kurzor z této části obrazovky odstraněn. Z aplikace tak lze vytvořit editor pokrývající celý rozměr monitoru.

    Měnit zvýrazňování syntaxe a šířku tabulátoru lze nyní i ze stavové lišty, ve které se zobrazují nové rozbalovací seznamy.

    Gedit 2.26 (náhled)

    Zajímavou novinku přináší i Deskbar, jenž dostal nový vyhledávací modul implementující standard OpenSearch, který specifikuje přístup k vyhledávání ve webových stránkách (zjednodušeně řečeno, autoři webových stránek pomocí této specifikace říkají nejrůznějším programům, jak se dá v jejich stránkách vyhledávat – programy pak mohou tuto informaci různými způsoby předat uživatelům). OpenSearch již využívají některé webové prohlížeče a nyní se k nim připojuje i Deskbar.

    Prostředí obecně

    Novinky GNOME 2.26 se týkají i prostředí jakožto celku.

    První novinkou je možnost tvorby vlastních klávesových zkratek. Dosud GNOME umožňovalo pouze nastavení klávesových zkratek, které se týkaly prostředí samotného nebo spouštění některých typů aplikací (jako webový prohlížeč nebo poštovní klient).

    Nyní je možné vytvářet jakékoli klávesové zkratky. Stačí zadat název, příkaz a zkratku.

    Dále byla do GNOME začleněna možnost nastavení otisku prstů. Uživatelům vlastnícím snímač otisku prstů se v dialogovém okně „O mně“ objeví volba, pomocí níž si mohou nastavit otisk svého prstu. Otisk prstu je potom možné v celém prostředí využívat jako ověření totožnosti.

    Předposlední zmíněná změna se týká nastavení displeje. Příslušný dialog nabízí možnost vypnutí některého z displejů a také vyžaduje potvrzení před použitím změn nastavení – pokud do určité doby není nové nastavení potvrzeno, dojde k obnově předchozího uloženého nastavení. To se hodí zejména uživatelům s problematickými ovladači grafických karet, kteří by mohli mít s novými parametry displeje potíže.

    A konečně, poslední novinkou z oblasti celého prostředí je integrace ovládání hlasitosti se systémem PulseAudio, s čímž souvisí i zcela nové dialogové okno pro nastavení ozvučení prostředí a jeho hlasitosti.

    V novém dialogu lze nastavit zvukové efekty, vstupní zařízení, hlasitost vstupu, výstupní zařízení i hlasitost výstupu (celkovou i pro jednotlivé aplikace).

    nastavení zvuku v GNOME 2.26 (náhled) nastavení displeje v GNOME 2.26 (náhled)

    Zpřístupnění

    Aplikace Orca, která hendikepovaným uživatelům slouží ke čtení obrazovky a také jako lupa, nyní umožňuje nastavit čtení (například výšku hlasu nebo rychlost čtení) za běhu; není tedy nutné se ze sezení odhlašovat, aby se změny projevily.

    Dále je výrazně lépe podporována technologie ARIA, byl vylepšen výkon a také Orca lépe zachází s výrazy obsahujícími několik slov, ale žádné mezery (například „TotoJeNějakýVýraz“), které se používají při různých příležitostech především v prostředí webových stránek.

    Závěr

    Toto vydání GNOME nabídlo uživatelům solidní sadu novinek. Za nejvýznamnější pokrok lze považovat zařazení aplikace Brasero a knihovny libbrasero-media, modul evolution-mapi zajišťující kompatibilitu se servery Exchange 2007, možnost sdílení souborů po místní síti a lepší spolupráci s PulseAudio.

    Zároveň je však třeba podotknout, že mnoho změn uživatel nevidí, přestože jsou také důležité. Jedná se především o odstraňování závislostí na již zastaralých technologiích (například knihovny libgnome, libgnomeui a gnome-vfs), nasazování nových technologií (například GVFS a GIO) nebo pročišťování zdrojového kódu (například aplikace Prohlížeč systémových protokolů byla kompletně přepsána). Tyto změny probíhají již několik vydání a nyní se dostávají do finále.

    Třetí řada GNOME se blíží (vyjde za rok) a zatím vše nasvědčuje tomu, že se GNOME podaří evolucí úspěšně dosáhnout revolučního výsledku. GNOME nesprintuje, ale také se nezadýchává a nezakopává, a proto bude v cíli první. To je zmíněná evoluce.

    Poznámka: Článek původně vyšel na gnome-cesko.cz.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
    Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024
      všechny statistiky »

    Související články

    GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    GNOME 2.24 (nové aplikace)
    Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex
    Mandriva Linux 2009 CZ - 3 (prostředí GNOME)
    GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
    Linus versus GNOME
    Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
    Rozhovor: Miguel de Icaza - I (Mono)
    Rozhovor: Miguel de Icaza - II (Gnome)
    Rozhovor: Miguel de Icaza - III (Gnome a KDE)
    Rozhovor: Miguel de Icaza - IV (GConf)

    Odkazy a zdroje

    oficiální poznámky k vydání GNOME 2.26
    gnome-cesko.cz: Komentáře ke GNOME 2.26

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
    Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
    PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
    Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10
           

    Hodnocení: 77 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.4.2009 07:13 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Nemohl by už někdo zakázat tomuhle člověku vytvářet ty dementní poloscreenshoty? Úplně to kazí dojem z celého článku...
    24.4.2009 07:39 koetchko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    zkus na ne kliknout ty jelito

    24.4.2009 10:50 kolemjdoucí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    Dobrý tip s tím kliknutím, to by mě nenapadlo. Pokud je ten "poloscreenshot" pouze náhled, bylo by fajn nějak to graficky označit - třeba znaménko "plus" nebo lupa v rohu? Potom by to došlo i těm pomalejším z nás.

    alblaho avatar 24.4.2009 08:29 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Mně to přijde v pořádku.
    2.5.2009 17:40 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    No, mě to taky nedošlo. Je to hezký, ale je nás tu zjevně víc, co jsme to bez nápovědy nepochopili. 

    24.4.2009 09:29 nojvirt | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    souhlas
    24.4.2009 12:14 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    Nejenom, ze je to v poradku, je to naprosto vyborny napad!

    24.4.2009 13:38 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    Díky a zde je diskuze o tomtéž, která se vedla u článku o GNOME 2.24... Je to takový náš kolorit.

    Grunt avatar 24.4.2009 21:29 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    Možná by jen bylo vhod více zauvažovat o kombinaci Alt + PrintScreen. Když už se mi po desáté načítá stejná plocha, která nemá nemá vůbec žádnou relevanci, tak už to začíná být trochu otravné. Za prvé mě vždy ruší ta lišta a tak se většinou chytnu u toho, že místo abych čuměl na aplikaci čumím na lištu a za druhé, png komprese je mnohem účinnější na velkých rovných plochách s přibližně stejnou hodnotou(Tango tomu hraje přímo do not) než-li v případě přechodů. Neříkám, že to tahá dlouho, ale bohužel jsem v tomto případě nucen na screenshot kliknout a je rozdíl když screenshot naskočí hned a nebo když se dívám jak se tahá.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    24.4.2009 08:08 aR | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    Nevím jestli jsem něco neprovedl sám, nebo to byla autualizace, ale začalo mě nedávno fungovat horizontální skrolování v nautilu v kompaktním pohledu. A to mě hodně potěšilo. Už jen přidat možnost dvou kliků myši na soubor/adresář po sobě jako rozšíření F2 (přejmenování) tak jak je ve win a jsem max spokojen :-) .

    Kamil Páral avatar 24.4.2009 09:59 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
     

     

    Už jen přidat možnost dvou kliků myši na soubor/adresář po sobě jako rozšíření F2 (přejmenování) tak jak je ve win a jsem max spokojen :-) .

     

    Z mého pohledu nejdementnější funkce, kterou znám. Zvlášť v Open File dialozích.

     

    24.4.2009 13:30 Tomáš Heger (geckon) | skóre: 62 | Praha/Valašsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Přesně tak. Doufám, že se nedožiju jejího zavedení;-)
    xsubway avatar 24.4.2009 15:19 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    jj ... brrrr :-| ... no to je hrozná představa :-D

    24.4.2009 19:54 aR | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    Proč hrozná představa? Je hodně uživatelů, kteří přešli z win a kterým to chybí. Proč by to nemohla bejt alespoň zaškrtávací nevýchozí volba? Schválně by mě pak zajímala statistika, kolik uživatelů si to zapne.

    xsubway avatar 25.4.2009 14:44 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše hrozná protože:

    jsem si za poslední roky tak zvyknul na linux, že ve windows (a taky v java-swingových aplikacích) pořád jen přejmenovávám soubory místo jejich otevírání.

    Ale ano: klidně, ať je tato featura implemetovaná, ale hlavně, ať je defaultně vypnutá. Pro budou i začátečníci, kteří jsou rádi, že se jim ten dvojklik občas podaří ... A vůbec: ať v GUI existuje jen jedna defaultní operace nad souborem nabo adresařem, no ne? ... ;-)

    25.4.2009 19:36 aR | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hrozná protože:

    Pro defaultní bych asi hlasoval taky F2, ale možnost si zapnout dva kliky pro přejmenování bych uvítal. Ani ne tak kvůli sobě, jako kvůli lidem co nejsou ochotni pracovat v "commanderu" a musí fungovat v "průzkumníku". Ukaž někomu že za stejnou dobu to může udělat rychlejc (dva kliky) a už nebude chtít jinak. Proto bych byl za tuto featuru moc rád.

    26.4.2009 22:54 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Taky doufám. Sice chápu že z důvodů nemuset se nic učit všechno při starým by se mnoha woknařům hodila, ale přecejenom... je to linux, nemuselo by se to zaplevelit úplně vším bahnem.
    24.4.2009 10:31 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Já nechápu, proč se pořád cpe do názvu přeložených Desktop adresářů diakritika. Používat diakritiku v názvech souborů a adresářů považuju za naprostý paskvil.
    24.4.2009 10:46 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    1) Diakritika se tam necpe pořád, ale už (nějakou dobu).

    2) V čem je problém? Máme tady rok cca 2009 a doby, kdy se texty z technických důvodů psaly bez diakritiky, jsou pravděpodobně nenávratně pryč.

    alblaho avatar 24.4.2009 12:36 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Bohužel, pořád jsou technické důvody, které použití diakritiky komplikují. Třeba když se diakritické soubory zazipují a pošlou na Windows. Nebo naopak, když jsem vedl cvičení a nějaké jelito mi poslalo semestrálku z windows v zipu obsahujícím soubory s diakritikou, tak jsem si jako v roce 2007 (nebo kdy to bylo) nepřipadal.

    Lokálně to ale na Linuxu žádný problém není a moje maminka si zaslouží, aby tam diakritiku měla.

    Já to řeším tak, že mám vše anglicky. (Nesnáším pomršenou češtinu a nekonzistentní lokalizace.)
    zoul avatar 24.4.2009 17:36 zoul | skóre: 43 | blog: | Boskovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    2) V čem je problém? Máme tady rok cca 2009 a doby, kdy se texty z technických důvodů psaly bez diakritiky, jsou pravděpodobně nenávratně pryč.
    Též píšu radši s diakritikou, ale v názvech souborů ještě pořád bývají problémy, například s normalizací Unicode. A přinejmenším u mě na Macku ještě některé unixové programy s diakritikou moc nepočítají, například doplňování jmen souborů s diakritikou nějak trojčí.
    Nicky726 avatar 24.4.2009 12:07 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Svým způsobem to chápu, protože to do dnes může přinášet některé obtíže. Na druhou stranu za pohled uživatele nechci, aby se mi věci v homu psaly bez diakritiky.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    Fluttershy, yay! avatar 24.4.2009 12:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Verze 2.26 je první verzí GNOME, v níž si lze definovat vlastní klávesové zkratky na všechno, řekněte: "WOW!!!" Ale zřejmě je to také poslední verze, která toto umožňuje, neboť by to mohlo plést (úplně blbé) uživatele.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.4.2009 12:24 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    Ona to není zcela pravda. Až nyní to lze nastavit prostřednictvím dialogu Klávesové zkratky, ale už asi milion verzí to šlo nastavit přes Metacity (správce oken).

    Fluttershy, yay! avatar 24.4.2009 16:46 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Jak si nastavím v GNOME 2.22 inteligentnější přepínání (Ctrl + Tab) tabů v geditu než je to debilní výchozí (Ctrl + Alt + PgUp/PgDown)? A ty GNOME registry opravdu moc nechci.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.4.2009 18:59 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    Jako jakoukoli jinou zkratku tohoto typu:

    1) V dialogu Systém / Volby / Vzhled / karta Rozhraní zaškrtneš volbu Upravitelné klávesové zkratky v nabídce. Tím budeš moci upravovat jakékoli zkratky tohoto typu po celém GNOME.

    2) Otevřeš Gedit, najedeš (myší, klávesnicí, ...) na požadovanou položku, zmáčkneš zkratku a voila!

    GNOME žádné registry nemá, má systém GConf (který je unixovější než cokoli jiného: je to démon pracující s textovými konfiguráky), ale tohle se stejně, pokud vím, do GConfu neukládá.

    Fluttershy, yay! avatar 24.4.2009 19:12 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    1) V dialogu Systém / Volby / Vzhled / karta Rozhraní zaškrtneš volbu Upravitelné klávesové zkratky v nabídce. Tím budeš moci upravovat jakékoli zkratky tohoto typu po celém GNOME.

    Díííky, Freshmousi, díííky. (Tam bych to fakt nehledal.)

    2) Otevřeš Gedit, najedeš (myší, klávesnicí, ...) na požadovanou položku, zmáčkneš zkratku a voila!

    To jsem nepochopil, nebo mi to tak nefunguje...

    GNOME žádné registry nemá, má systém GConf (který je unixovější než cokoli jiného: je to démon pracující s textovými konfiguráky), ale tohle se stejně, pokud vím, do GConfu neukládá.

    GConf vypadá jako wokenní registry a pracuje se s ním podobně. Že to ve skutečnosti funguje jinak, to vím, nicméně to rýpnutí jsem si nemohl odpustit.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 24.4.2009 19:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    To jsem nepochopil, nebo mi to tak nefunguje...

    Aha, ono to prostě nejde přenastavit na Ctrl + Tab (zkratka, na kterou jsem zvyklý z webových prohlížečů), na něco jiného ano. Blésmrt.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.4.2009 19:35 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    Pravděpodobně máš Ctrl+Tab nastaven již pro nějakou jinou (buď v Geditu nebo globální) zkratku. Já jsem si Ctrl+Tab teď normálně nastavil...

    Fluttershy, yay! avatar 24.4.2009 19:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Je to nějaká globální (ale zdá se mi, že nezměnitelná) klávesová zkratka pro zaměření nějakého prvku GUI (typicky ikony) a jejich následné přepínání.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.4.2009 20:09 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    Na druhou stranu... Kdyby byla globální, tak by se kryla třeba s Epiphany, Nautilem a dalšími aplikacemi, které ji mají...

    (Mimochodem, abys zkratku mohl nastavit, nesmí být položka neaktivní!)

    Fluttershy, yay! avatar 24.4.2009 22:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Na druhou stranu... Kdyby byla globální, tak by se kryla třeba s Epiphany, Nautilem a dalšími aplikacemi, které ji mají...

    No nevím, funguje mi ve více aplikacích.

    (Mimochodem, abys zkratku mohl nastavit, nesmí být položka neaktivní!)

    Vím.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.4.2009 21:58 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

     

    ... na Ctrl + Tab (zkratka, na kterou jsem zvyklý z webových prohlížečů)

    Seš zvyklej na divný prohlížeče. Všechny slušné programy mimo Operu a Safari přepínají taby na Ctrl+PgUp/Ctrl+PgDn. Včetně takových věcí, jako tabulkové procesory. Ten shift navíc tam má gnome-terminal, aby nekolidoval se zkratkami v něm běžících programů.

     

    Fluttershy, yay! avatar 26.4.2009 11:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Hmmm, tak Opera je divná... A ve Firefoxu taky Ctrl + Tab funguje...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    26.4.2009 11:56 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    Ups... Teď mi došlo, že jsem mu radil, jak tam nastavit Ctrl+Pg, ne Ctrl+Tab... Zmátlo mě, jak tam napsal ty prohlížeče, které mívají právě Ctrl+Pg... V tom přpadě se tedy omlouvám; Ctrl+Tab mi taky nejde nastavit...

    Tomáš Bžatek avatar 24.4.2009 21:02 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Jestli "GConf vypadá jako wokenní registry", tak kazda integrovana hierarchie tak bude vypadat taky. Schvalne se mrkni na zoubek dbusu (treba pres d-feet)... no nejsou to nahodou dablovy registry?
    Koupim litajiciho tucnaka
    24.4.2009 12:28 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    Ono se de facto jedná jen o zkratky pro spouštění aplikací, protože zkratku pro jakoukoli činnost, která je v nabídkové liště, šlo nastavit snad vždy. Stejně tak zkratky pro ovládání prostředí nebo spouštění vybraných aplikací.

    25.4.2009 12:25 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    přes gconf to šlo už předtím.
    24.4.2009 14:12 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Exchange
    Trochu jsem to s tim Exchange nepochopil, myslel jsem, ze bude podpora bez nutnosti pouziti OWA, ale pri zvoleni Exchange serveru je zadani OWA adresy stale nutne. Jak to tedy je?
    24.4.2009 16:23 motyq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange

    Je tam volba (pri vytvareni uctu) "Exchange Mapi" (to je ta nova pro 2007exchange) a pak "Microsoft Exchange" (to je ten stary plugin pouzivajici owu).

    Povedlo se mi rozfungovat cteni/odesilani mailu pres mapi (sice zmrsena cestina), ale to na co jsem se tesil - kalendar - jsem zaboha nerozbehal.
    Pokud se to nekomu povede, tak at napise jak docilit funkcniho kalendare :(

     

    26.4.2009 22:33 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange
    Muzes prosim poslat screenshot? Ja to pri zakladani uctu nemam. Krome ostatnich jako POP nebo IMAP tam mam typ serveru - Microsoft Exchange, ktery chce tu OWA adresu.
    30.4.2009 16:25 krtek007 | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Exchange

    musíš si doinstalovat balíček evolution-mapi

    Grunt avatar 24.4.2009 21:13 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    A už je to tady. GNOME nám začíná Windowsovatět.(Pamatuju dny, kdy můj nejoblíbenější přehrávač multimédií totem měl čtyři tlačítka a jeden progress bar ) Na druhou stranu, pokud to bude stále tím GNOMím stylem, tak budu jen rád.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 24.4.2009 21:55 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Příloha:

    A ať svoji teorii také něčím podpořím. Schválně, na co se díváte? Na Windows nebo na GNOME?

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    24.4.2009 21:58 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    Když si tam nastavíš styl Windows Vysrat, tak se nediv, že to tak i vypadá. Jsi holka magor! :-)

    Grunt avatar 24.4.2009 22:26 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Když si tam nastavíš styl Windows Vysrat, tak se nediv, že to tak i vypadá.

    To je ze seriálu Prison Break. Asi Microsoft Windows 8.

    holka magor!

    Ježiš.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    25.4.2009 14:31 Murry | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Má zde někdo zkušenosti na pomalejším stroji?
    Tak nějak Athon 1200MHz, 512MB, NV5M64 [RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro]. Nevím, co mám rodičům tam dát.
    IceWM a atd jim nechci dát. Přemýšlím o tom novém Ubuntu. Sám používám KDE, ale to asi ne-e. Jelo by to pomalu. Ta 4ka je ještě pořád řekl bych nenažranější (můj názor).
    Fluttershy, yay! avatar 25.4.2009 14:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Xfce? LXDE?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.4.2009 15:07 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    možná KDE 3.5 ?
    25.4.2009 16:39 Murry | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Tento případ by se mi líbil nejvíce. Kdesi jsem viděl, že jde nainstalovat i Kubuntu 8.10 v KDE3, ale moc tomu nevěřím. Co na "BFU" distribuce má ještě KDE3?
    26.4.2009 00:44 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    archlinux i ked nie je typicka pre BFU

    *** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
    Vojtěch Trefný avatar 26.4.2009 08:00 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Kubuntu 9.04 bude mít takovou "polooficiální" verzi s KDE3.

    https://wiki.kubuntu.org/Kubuntu/Kde3/Jaunty
    26.4.2009 10:28 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    PCLinuxOS, openSUSE (v 11.1 mezi dalšími prostředími), Kolieskobuntu (od tvůrce Greenie, nezkoušel jsem).

    25.4.2009 15:43 asdfasdfasdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    mám skúsenosť s Xubuntu 8.04 na 256 RAM bez vačších problémov. Teraz ten stroj majú teraz rodičia na pozeranie webu a internet telelevíziezie s Xubuntu 9.04 už je to trocha cítiť, ale im to postačuje.

    Istý čas tam bolo aj Ubuntu s Gnome, ale bolo to cítiť trocha viac, takže možno pre tvoj stroj s dvojnásobkom RAM by mohlo byť aj Ubuntu... i keď Xubuntu by bolo jednoznačne vhodnejšie

    25.4.2009 16:37 Murry | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Když jim odinstaluji všechny indexátory, mono, java aplikace, tak možná by to postačovalo.
    25.4.2009 16:58 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    Klidně jim tam Ubuntu s novým GNOME dej. Sám teď píšu ze stroje s menší pamětí (256 MB) a rychlejším procesorem (P4 1,7 GHz). Procesor ale není třeba nějak extra rychlý, tvůj je v pohodě. Zpomalení způsobuje hl. nedostatek paměti, té máš ale taky dost... Ve tvém počítači nevidím žádný problém.

    25.4.2009 17:25 Murry | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    V tomto taky problem nevidim, nicmene grafika dava 140FPS ...a podle me to vazne na ni. Je uz dost stara no.
    RAMky a CPU by meli vyhovolat, dokonce jsem nasel nakonec na strankach gnome a chtel 700MHz a 256MB jako minimum a 512MB a 1Ghz jako doporucene ci co.
    25.4.2009 20:12 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26

    > V tomto taky problem nevidim, nicmene grafika dava 140FPS

    Já jsem spustil glxgears (snad je to správná aplikace pro měření... já téhle oblasti vůbec nerozumím) a grafárna mi dává nějakých 220 až 230 FPS. Nevím, jestli je to dost nebo málo...

    > dokonce jsem nasel nakonec na strankach gnome a chtel 700MHz a 256MB jako minimum a 512MB a 1Ghz jako doporucene ci co.

    Haha, tohle je jenom takový hrubý výstřel od boku sestavený z názorů uživatelů... Ve skutečnosti mi nikdo z vývojářů nebyl schopen podat jasnou informaci (ono je to docela obtížné vypočítat, protože každý distributor GNOME může spouštět jiné služby, jinak to nastavit atd.).

    26.4.2009 20:31 mArCus_777
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Rozhodne pouzij xfce(xubuntu). Procesor i pamet mas dostatecny.Problem bych videl v grafice.Sam mam v jednom pc MX2 400 a s gnome i KDE to bylo utrpeni. Nejhorsi to bylo ve scrolovani stranky v prohlizeci. Dokonce i jinak velmi rychla opera byla temer nepouzitelna. S xfce to bylo o hodne lepsi,ale presto. Neni problem, za par korun, sehnat novejsi serii nvidie. Na vyse zminene sestave mam aktualne FX5700(koupenou od kamarada za flasku vodky:-)) a xubuntu 9.04. S rychlosti jsem maximalne spokojen a nove xfce 4.6. vypada hezky(obzvlaste se zapnutym kompozitorem) a funkcne je slusny rozsirene.
    26.4.2009 10:02 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komentáře ke GNOME 2.26
    Umi to sdilet info s telefonem pres BT? clovek si na to docela zvykne kdyz ma jinej system, a je otrava to nemit, zejo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.