abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Roccat Lua a Zowie FK

    23. 7. 2014 | David Kolibáč | Hardware | 3030×

    Kolik je herních myší 100% podporovaných na GNU/Linuxu? Málo, vlastně prakticky jen ty od firem Roccat a Zowie Gear. Kolik z nich pasuje do levé ruky? Spočítal bych je na prstech. Více o Roccat Lua a Zowie FK dále…

    Obsah

    Výběr myší

    link

    Proč právě značky Roccat a Zowie Gear? Jednak patří mezi to lepší na trhu, co se kvality týče, jednak vybočují velmi dobrou podporou GNU/Linuxu, byť v obou případech je to spíše mimochodem. Zowie se chlubí tím, že jejich myši nepotřebují speciální ovladače – rozlišení senzoru apod. se nastavuje přímo na myši. Vstupní zařízení od Roccatu naopak obsahují interní paměť pro konfiguraci včetně přiřazení funkcí tlačítkům, k čemuž je nějaký specializovaný software takřka nezbytný. Přímo Roccat sice GNU/Linux nepodporuje, nicméně umožňuje Stefanu Achatzovi pracovat na open-source linuxových ovladačích.

    A proč zrovna symetrické myši? Na trhu je celá řada myší tvarovaných pro pravou ruku a naopak těch do ruky levé je jako šafránu. Pominu-li vertikální a jinak nezvykle tvarované myši (Evoluent, Handshoe mouse aj.) se spíše horšími senzory, zbydou toliko dvě: Razer DeathAdder a Razer Naga 2014. S těmi se ovšem pojí neblahá pověst značky Razer zahrnující nekonzistentní kontrolu kvality, agresivní marketing, který hraničí s lhaním, a konečně bloatware Synapse 2.0. Zbývá tedy zlatá střední cesta: symetrické myši, a to přestože tím přicházíme o větší úhel mezi dlaní a podložkou, opěrku malíčku nebo palce, snazší zvedání myši nebo více postranních tlačítek.

    Proč ale vlastně používat myš v levé ruce? V případě dominantní levé ruky je to zřejmé. Dále, ruce není špatné střídat, rozložit tak zátěž a předejít zdravotním potížím (RSI, mouse elbow, tj. obdoba tenisového lokte, aj.) – nebo jejich důsledky alespoň zmírnit. Polohovací zařízení v levé ruce ovšem dává smysl především s ohledem na tvar běžné klávesnice. Průměrná šířka ramen je kolem 45 cm, což je shodou okolností také obvyklá šířka klávesnice s editační sekcí a numerickým blokem. Když před sebe položíme běžnou ~105klávesovou klávesnici tak, aby byl její alfanumerický blok přímo proti nám (pro pohodlné psaní), úchop myši vpravo od klávesnice bude obvykle vyžadovat (a) paži dále od těla nebo (b) úhel přes 90° mezi tělem a předloktím. Alfanumerická sekce klávesnice je navíc obvykle asymetrická, vyšší řádky jsou vůči těm nižším posunuté doleva, což usnadňuje ovládání pravou rukou. Myš v levé ruce je tedy při psaní víc při ruce a podporuje držení těla v neutrální poloze.

    Roccat Lua

    link

    Lua je nejmenší, nejlevnější (~30 EUR) a také jediná symetrická myš v nabídce Roccatu. Nahrazuje starší modely pyra a kova, které trpěly diskutabilní kvalitou zpracování, ale současně také postrádá některé vymoženosti jako postranní tlačítka – to můžeme chápat také jako výhodu.

    Roccat Lua Roccat Lua Roccat Lua Roccat Lua Roccat Lua Roccat Lua Roccat Lua

    Tvar, zpracování, tlačítka

    link

    Roccat Lua je typická drobná myš vhodná pro fingertip/claw grip – jako např. Zowie MiCO, Razer Abyssus nebo CM Storm Xornet/Spawn. Při pohledu na rozměry (cca 11,5×6,4×3,8 cm) se ale vůbec nezdá, vždyť podle papírových specifikací je výrazně větší než mico, ale zároveň o pouhý centimetr kratší než Mionix Avior 7000 nebo Zowie FK, tedy myši doporučované pro claw/palm grip. Proto je vhodné brát velikost s rezervou; podstatný je tvar. Lua má větší zadek, byť ne tak vejcovitý jako mico, a užší boky kolem středu, což usnadňuje opření přední části dlaně typické pro claw grip. Ačkoliv se s ohledem na oblý hřeben na zádech myši počítá spíše se dvě prsty nahoře, tlačítka s kolečkem jsou dostatečně široká pro tři prsty (nejsou-li medvědí). Hlavní dvě tlačítka sahají těsně za okraj těla a jde je mačkat kdekoliv mezi hranami a mezerou mezi kolečkem a extra tlačítkem za ním.

    Lua se v řadě ohledů podobá vyššímu modelu savu. Kluzné plošky jsou identické (velké a dobře umístěné), pogumování střední části myši je také prakticky stejné, a sice docela hladké a kvalitně působící. Liší se hrubší plast po stranách. Zatímco u savu nezvykle připomíná vcelku hrubý smirkový papír, lua ho má poměrně hladký. To bohužel poněkud znesnadňuje zvedání myši, přestože nízká hmotnost (70 g) k tomu i svádí.

    Na zadní straně myši je kýčovité modře svítící logo výrobce. Podsvícení lze ovšem vypnout (viz část o konfiguraci) – oproti konkurenci jako Razer Abyssus.

    Další věc, která je prakticky stejná jako u Roccat Savu, jsou tlačítka a kolečko. Tedy hlavně běžné spínače Omron D2FC-F-7N pod hlavními tlačítky, ovšem vzhledem ke konstrukci těla myši poněkud tužší oproti xornetu nebo starší Roccat Pyra. Nicméně stále s lehkým stiskem ve srovnání se spínači Huano u myší Zowie Gear. Postranní tlačítka chybí, naopak přibylo jedno za kolečkem. Jak toto tlačítko, tak kolečko používají běžné, byť levnější spínače TTC. Přijde mi, že kolečko má mírně měkčí stisk než u savu.

    Vůbec kolečko u moderních myší Roccat jako Lua, Savu nebo Kone Pure patří jasně mezi to nejlepší na trhu. Je široké a pogumované, má zřetelně vymezené kroky a neviklá se. Zvuky vydává jako součást odezvy při otáčení, je tedy relativně hlučné při rychlém točení hlavně vpřed.

    USB kabel není opletený (chválím), příliš tenký nebo naopak tlustý (chválím), ale není tak měkký jako u některých myší Zowie či Logitech. Měří 1,8 m.

    Srovnání Roccat Lua a CM Storm Xornet Srovnání Roccat Lua a CM Storm Xornet Srovnání Roccat Lua a CM Storm Xornet Srovnání Roccat Lua a Zowie MiCO Srovnání Roccat Lua a Zowie MiCO Srovnání Roccat Lua a Zowie MiCO Srovnání Roccat Lua a Roccat Savu Srovnání Roccat Lua a Roccat Savu

    Konfigurace

    link

    U levnějších myší je běžné, že umožňují přinejlepším změnu rozlišení senzoru nebo polling rate. To není případ Roccat Lua, ač má vlastně jen čtyři tlačítka včetně kolečka. Podobně jako u dalších myší tohoto výrobce nechybí interní paměť pro nastavení tlačítek, polling rate, rozlišení senzoru a aktivity diody v myši. Podobně není problém ani s podporou v neoficiálním open-source linuxovém ovladači, který vyvíjí Stefan Achatz aka erazor_de. O něm jsem psal v recenzi Roccat Savu, nicméně od té doby doznal páru významných změn.

    Dříve se ovladač skládal ze dvou částí: jaderného modulu a nástavby roccat-tools, která obsahovala mj. konfigurační dialogy (napsané v Pythonu a GTK+) savuconfig, luaconfig atp. To stále platí, nicméně část obecné funkcionality byla odtržena do knihovny libgaminggear, aby ji případně mohli používat i další výrobci.

    Druhou novinkou je uhlazenější uživatelské rozhraní na základě zpětné vazby od uživatelů. Autor je aktivní na Redditu a posléze otevřel fórum na SourceForge pro uživatelskou podporu a náměty.

    Zpět přímo k Roccat Lua. K jejímu nastavení budeme potřebovat nainstalovaný ovladač (pro běžné distribuce existují repozitáře třetích stran, viz dokumentaci) včetně nástroje luaconfig (např. v případě Fedory je v samostatném balíčku roccat-lua) a našeho uživatele systému ve skupině roccat. Pak stačí zapojit myš a spustit luaconfig. Umožňuje

    • zálohovat nastavení nebo obnovit to tovární;
    • změnit podsvícení loga (vypnuté, zapnuté nebo pulzující);
    • (de)aktivovat některé kroky rozlišení senzoru a přímo nastavit aktivní rozlišení;
    • změnit polling rate;
    • přiřadit funkce tlačítkům a kolečku.

    U posledního bodu musím bohužel doplnit, že výběr je jen z primárních tří tlačítek, posouvání kolečkem, zpět/vpřed v historii a přepnutí rozlišení senzoru. Na perzistentní nastavení pro levou ruku to stačí, ovšem vychytávky jako EasyShift nebo makra z ostatních myší Roccat se nekonají.

    luaconfig

    Senzor

    link

    Avago A3050 je běžný levný optický senzor. Najdeme ho v myších jako CM Storm Xornet, právě Roccat Lua a u některých výrobků méně známých značek. Charakteristické jsou pro něj rozlišení 250 až 2000 cpi, mírná predikce (angle snapping) a poměrně vysoké maximální rychlosti snímání, stejně jako vysoká LOD (lift-off distance, maximální výška nad povrchem, ve které senzor ještě snímá pohyb).

    To vše se u myši Roccat Lua potvrdilo. K dispozici jsou všechny kroky nastavení rozlišení, totiž 250, 500, 1000, 1250, 1500, 1750 a 2000 cpi (oproti např. xornetu, který nabízí pouze 500, 1000 a 2000 cpi). LOD se pohybuje kolem tří CD (tj. cca 3,5 mm) podle použité podložky. Maximální rychlost snímání mi v aplikaci Enotus vyšla kolem 4 m/s při nízké citlivosti, tedy pod specifikacemi senzoru, ale stále velmi uspokojivá. Při vyšším rozlišení (už kolem 1500 cpi) klesla až k 1 m/s, leč za těchto okolností už byl pohyb kurzoru při vyšším polling rate roztřesený (jitter), a proto bych se takovému nastavení tak jako tak vyhýbal při náročnějších činnostech. Navíc se potvrdila i přítomnost predikce, přestože nebyla extrémní.

    Mnoho podobných nebo obecně levnějších myší disponuje senzorem A3060 nebo 3305DK-H (příp. jen 3305DK). Jejich parametry jsou v zásadě obdobné, a to včetně roztřesení při vyšším rozlišení nebo predikce. Opět vypíchnu Zowie MiCO implementující právě 3305DK-H, ovšem s pro Zowie typickou optikou pro nízkou LOD (2 mm). Snímá srovnatelně, ale trpí následující chybou: při prudké změně směru pohybu (o necelých 180°) někdy kurzor poskočí až o několik desítek bodů do strany.

    Hodnocení

    link

    Dokud se neobjeví senzor bez predikce nasazovaný do levných myší, troufám si tvrdit, že Roccat Lua je jedna z nejlepších cenově dostupných myší pro claw/fingertip grip. Razer Abyssus se senzorem S3888 by mohl být lepší, ale chronicky se u něj objevuje jitter jako závada a podsvícení loga Razer se jde zbavit jen zásahem do hardwaru. Ty kompromisy!

    Zowie FK

    link

    Zowie Gear se specializuje na herní periferie “bez nesmyslů”. Odstraněním nesmyslů sice obvykle také mizí důvod nazývat příslušná zařízení „herními“, leč u myší je to trošku jinak. Přesný, konzistentně snímající senzor u některých žánrů her dává smysl. Když se k tomu přidá promyšlený tvar a kvalitní zpracování, proč ne? Myši zowie jsou nakonec v hráčské komunitě docela oblíbené právě díky tomuto přístupu.

    Zowie FK Zowie FK Zowie FK Zowie FK Zowie FK Zowie FK Zowie FK Zowie FK Zowie FK Zowie FK

    Tvar, povrch a tlačítka

    link

    Zowie FK je středně velká symetrická myš, zamýšlená pro claw grip, ale použitelná i pro palm grip v případě malé ruky nebo naopak fingertip grip s velkou rukou. Nahrazuje starší model AM, který byl vyšší a měl masivnější zadní část – více připomínal slavnou Microsoft WMO 1.1A. FK je velmi nízká, nejvyšší bod je prakticky uprostřed. Je otázka, jak to komu vyhovuje; totiž třeba mně takový tvar vadí, protože svádí mít ruku horizontálně. Zvedání usnadňují výrazněji prohnuté boky a nízká hmotnost (85 g). Nahoru se vejdou dva i tři prsty. Tlačítka jsou příjemně mírně prohnutá, takže prsty na ně padnou velmi přesně; stisknout je jde už prakticky od poloviny myši až po přední hranu myši. Dvojice postranních tlačítek vychází přesně nad palec. Postranní tlačítka jsou sice celkem čtyři, ale aktivní může být vždy jen pár na jedné straně, aby se nestalo něco nečekaného, když tlačítko na druhé straně stisknete omylem. Ocenil bych možnost používat všechna tlačítka.

    Čerstvě uvedený model FK1 je o kousek větší (v každém směru o několik milimetrů) a těžší (o 5 g, tedy 90 g), měl by být tedy vhodnější pro palm grip nebo větší ruce.

    Zowie obvykle nabízí myši ve více variantách povrchu. Např. AM byla dostupná s pogumovaným nebo lesklým povrchem a totéž se týká řady eVo. FK se to ovšem netýká, povrch je matný, ale poměrně hladký. Současná revize FK 2014 měla problémy s kvalitou – nátěr se loupal, pokud se s tím tedy setkáte, máte nárok na reklamaci.

    Pro značku Zowie jsou typické spínače Huano pod hlavními tlačítky. Oproti běžným omronům se vyznačují tužším stiskem, poněkud výraznější odezvou, a to i zvukovou, a přijde mi, že mají o něco kratší dráhu. Pod kolečkem a postranními tlačítky (po dvou na každé straně) jsou levnější spínače TTC s měkčím stiskem, ale stále slušnou odezvou. Pokud byste cokoliv z toho chtěli vyměnit, budete muset odstranit veliké kluzné plošky, není to tedy jako u Zowie MiCO, kterou svírá jediný “obnažený” šroubek.

    Kolečko je gumové, relativně široké a má 16 kroků, mezi kterými přechází poměrně plynule, ale s docela hlasitým zvukem “mechanického” cvakání. Troufám si tvrdit, že je velmi dobré, ač se mírně viklá ve srovnání s tím u roccatů. Naštěstí také netrpí táhlými problémy jako kolečka u myší Zowie eVo, která sice mají více kroků, leč stává se, že otáčení není registrováno.

    Na spodní straně myši je tlačítko pro změnu rozlišení senzoru (a další nastavení, viz dále). Vedle něj je dioda signalizující aktivní režim.

    2m USB kabel je sice tlustý, ovšem také měkký, snadno ohebný.

    Srovnání Zowie FK a Roccat Lua Srovnání Zowie FK a Roccat Lua Srovnání Zowie FK a Roccat Lua Srovnání Zowie FK a Roccat Savu Srovnání Zowie FK a Roccat Savu Srovnání Zowie FK a Roccat Savu Srovnání Zowie FK a Roccat Savu Srovnání Zowie FK a Zowie MiCO Srovnání Zowie FK a Zowie MiCO Srovnání Zowie FK a Zowie MiCO

    Konfigurace

    link

    Zowie se chlubí tím, že pro nastavení jejich myší nepotřebujete žádné speciální ovladače. To je pravda. Konfigurace modelu FK se ale také omezuje na výběr rozlišení senzoru, polling rate a výběr tlačítek pro pravou či levou ruku. Kdybych tedy zatoužil po něčem jako EasyShift u Roccatu (modifikátor pro více vrstev tlačítek) nebo přemapování obecně, musel bych to řešit čistě na straně operačního systému.

    Změna rozlišení senzoru je ještě triviální, provedete ji prostým stiskem tlačítka na spodní straně, ovšem zbývající dvě nastavení jsou značně neintuitivní. Pro výběr polling rate musíte držet jedno nebo obě postranní tlačítka při zapojení myši do USB portu. Přední tlačítko pro 500 Hz, zadní pro 1000 Hz nebo obě současně pro 125 Hz. Pro nastavení preferované ruky je potřeba při zapojení myši do USB portu počítače současně kolečko a levé, nebo pravé velké tlačítko podle toho, na které straně chcete mít primární tlačítko a funkční postranní tlačítka.

    Senzor

    link

    Zowie se chlubí jedním z nejpřesnějších (resp. konzistentně snímajících) senzorů na trhu – Avago A3090, a to se speciální optikou, díky které by LOD (lift-off distance, maximální výška nad povrchem, ve které senzor ještě snímá pohyb) měla být pouze 1,5 až 1,8 mm, tedy asi poloviční oproti běžné konfiguraci jako u např. Roccat Savu. Vedlejším efektem je pak netradiční rozlišení s kroky 450, 1150 a 2300 cpi.

    Na plastové podložce SteelSeries 4HD jsem dokonce pozoroval LOD menší než 1 CD (cca 1,2 mm). To mi při praktickém používání přišlo až příliš málo. Na látkové QcK ovšem tento parametr odpovídá specifikacím. LOD se zpravidla minimalizuje na úkor maximální rychlosti snímání, leč na FK se to nijak zvláště nepodepsalo. V aplikaci Enotus jsem naměřil maximální rychlost v rozmezí 3,15 m/s (při 2300 cpi) až 3,72 m/s (při 450 cpi). Polling rate byl přitom nastavený na 1000 Hz, resp. reálně většinou kolísal kolem 990 Hz. Jak predikce (angle snapping), tak akcelerace by měla by být vypnutá ve firmwaru senzoru – skutečně jsem nezaznamenal přítomnost ani jednoho. Neregistroval jsem ani výraznější roztřesení (jitter) kurzoru při nejvyšším rozlišení. Zato někteří uživatelé si stěžují na agresivní vyhlazování (smoothing) při 450 cpi a mírně i 1150 cpi (kvůli interpolaci), což se mi však nepodařilo reprodukovat; obvyklé řešení je používat vyšší rozlišení senzoru a snížit rychlost pohybu kurzoru na straně operačního systému.

    Ve srovnání s výchozí konfigurací A3090 s 4000cpi ROM (nebo ekvivalentní variantou u Logitechu) si troufám tvrdit, že řešení od Zowie je výrazně lepší, pokud preferujete co nejnižší LOD a neprovedete tape fix (prosté přelepení senzoru průhlednou lepící páskou); maximální rozlišení třeba u savu nebo G400 stejně prakticky není použitelné. V budoucnu se ale bude lepší soustředit na myši vybavené senzorem PMW3310H – už dnes ho mají Zowie FK1, Roccat Kone Pure Military, Mionix Naos/Avior 7000 nebo SteelSeries Rival.

    Hodnocení

    link

    Zowie FK je dobrá myš. Je otázka, zda je za doporučenou cenu (60 EUR) ideální. Mionix Avior 7000 je dražší, má lepší senzor (oproti obyčejné FK), připadá mi ještě o něco kvalitnější, ale s ohledem na to, že jsme na linuxovém webu – nemá 100% podporu na GNU/Linuxu. Stejná výtka se týká i SteelSeries Kana v2, která je oproti FK naopak levnější, má běžnou implementaci Avago A3090 a spínače omron. Obávám se, že kvalita/spolehlivost je dnes sázka do loterie tak jako tak.

    Závěr

    link

    Steam Machines jsou sice odložené, ale stále za dveřmi. Roccat např. ohlásil bezdrátovou 70% mechanickou klávesnici sova spojenou s podložkou pod myš – pro hraní z gauče. Nebylo by od věci, kdyby se přidali další výrobci a aspoň využili libgaminggear nebo podporovali komunitu. Určitou důvěru vkládám v CM Storm, protože jejich zástupci aktivní na komunitních fórech a s návrhem výrobků vycházejí nadšencům vstříc (např. klávesnice CM Storm NovaTouch). Výběr periferií s podporou GNU/Linuxu byl příjemnější, kdyby bylo na výběr z produktů od více než dvou výrobců, přestože ani jeden rozhodně není špatný.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.7.2014 00:43 erino72 | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Ja mam hernu mys logitech mx518 (7 rokov?)a nemam ziadny problem na linuxe, neviem si vynachvalit :)
    Fluttershy, yay! avatar 23.7.2014 01:08 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    "Žádný" problém s podporou se týká většiny¹ myší, pokud člověk náhodou nepožaduje konfiguraci, kterou příp. výrobce uvádí ve specifikacích a samozřejmě zahrnuje do ceny.

    MX518 má neoficiální podporu v projektu locomo, který je tři roky mrtvý, a v proprietárním HIDPointu, který byl naposledy aktualizován také před více než dvěma lety. Nástupce MX518, tj. G400 z roku 2011 a současná G400s, už ani takovou podporu nemá.

    MX518 je nějaké ty tři roky EOL a přestože to byl ještě solidně dělaný hardware, hodně štěstí se sháněním zachovalého kusu ze správné série (různé revize měly různé specifikace senzoru, místy s predikcí). Nová G400[s] má pořád šmejdské kolečko a příšerná extra tlačítka. Také laskavého čtenáře varuji před tvarem: mně G400 vydržela toliko jedno odpoledne, tak strašné bolesti malíčku mi způsoboval ten výstupek na pravém boku.

    ¹ Některé myši s makro klávesami, které se hlásí jako klávesnice, mohou mít problém – týkalo se to toho času třeba Logitechu G300. Nevím, jak jsou na tom ty hrůzy jako RAT 7, ale stejně bych se jim vyhýbal kvůli senzoru a nekonzistentní kontrole kvality.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    23.7.2014 12:10 DnF
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    RAT7 funguje dobre, hruzu bych si vyprosoval :) Da se vygooglit rozumne nastaveni xconf, tzn linux vidi tlacitka, samozrejme co nejde je prepinani predkonfigurovanych modu tlacitkem. Mozna by slo nejak simulovat pres xset a/nebo nejake jine tooly, (nepotrebuju takze jsem nezkousel), ale zmena barvy diodky podle profilu nepojede...

    IMHO je nastaveni v linuxu lepsi nez ve widlich pomoci origo softu: 124M instalace(!) a neumi to nic nez ty profily, ani nemuzes konfigurovat akceleraci, polling rate .. proste hruza.
    Fluttershy, yay! avatar 23.7.2014 20:17 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Kdyby to nemělo šílený senzor a konzistentnější kontrolu kvality, neřeknu popel. Teda ještě to gůglení mi právě připadá suboptimální.

    Velikost instalátoru bych neřešil. Stejně jsou půlka bitmapy a druhá půlka sdílený kód pro všechna možná zařízení, jako je to u Logitech Gaming Software.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Solitary avatar 24.7.2014 11:12 Solitary
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Vidis a prave serie MX500 a G400 je popularni prave kvuli jednoduchemu kolecku, postranim tlacitkum a ergonomii. Ja pouzivam MX510 uz 10 let (v cervnu to bylo presne 10let co jsem ji koupil) a stale drzi.
    Fluttershy, yay! avatar 24.7.2014 11:47 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Ten tvar chápu, jenom upozorňuju, že to je věc ryze osobních preferencí. Ohledně kolečka a tlačítek nahoře zásadně ale nesouhlasím.

    Ta tlačítka pro změnu cpi apod. jsou membránová (proto mají špatnou odezvu a tak) a AFAIK prakticky nevyměnitelná. Stejný problém jako u G9x.

    U kolečka závisí na tom, s čím ho srovnáváš. Pokud s hyperscroll kolečkem z ostatních lepších logitechů, souhlasím. To plynule se točící kolečko je totiž obrovské (proto ty myši mají senzor mimo střed), často má pod sebou mizerný spínač (typicky ta tuhá membrána u G9x) a chápu, že pohyb do stran nemusí přijít vhod. Jenže ono je taky skoro stejné jako u levné OEM RX-250, a to nemyslím v pozitivním slova smyslu. Když ho srovnám s kolečkem u moderních roccatů, příp. i zowie, a obecně věcí s kodérem Alps, je špatné. Hlučné při točení nahoru (od sebe), úzké, s divnými kroky a levně působícím, nepohodlným stiskem.

    Nepřu se o zpracování MX*. Jenže ty už jsou hezkých několik let EOL. Nemyslím si, že G400[s] je na tom srovnatelně a už vůbec na tom není srovnatelně se současnou konkurencí (Roccat, Zowie, CM Storm, možná už i Corsair nebo Mionix). Když vedle sebe položím savu a G400, logitech působí až neuvěřitelně ošizeně.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Solitary avatar 24.7.2014 12:13 Solitary
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Samozrejme, ze ergonomie je ciste subjektivni :)

    Je pravda, ze jsem G400(s) v ruce nemel, mel jsem za to, ze to je prakticky to same, co stara rada MX500. Jak jsem uz psal, pouzivam 10let MX510, kde jsou prakticky vyuzitelna jen 2 hlavni tlacitka/2 postranni a kolecko. Tlacitka okolo kolecka jsou v podstate jen scrolling na tlacitkach = nepouzivam a pomocne funkcni tlacitko, ktere je trosku hur dostupne a to jsem si namapoval na jednu funkci, co pouzivam v systemu. Mys dostavala jednu dobu dost zahul a dokonce jsem si asi pres 5-6lety myslel, ze jsem vyklikal prave tlacitko (ale po procisteni bylo zas v poradku).

    Na druhou stranu, jak casto menis cpi, ze resis odezvu a vymenitelnost? Co se tyce kolecek s pohybem do stran a setrvacnikem, tak to fakt ne... vzdy kdyz takovou mys drzim, tak jsem z toho kolecka celej nestastnej.
    Fluttershy, yay! avatar 24.7.2014 13:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Tvar je stejný. Materiály apod. jiné.

    Když se podíváš na recenze, docela častá kritika je, že to kolečko je u všech generací téhle myši stejné. Ono vypadá a chová se stejně jako kolečko u jiných myší a palcových trackballů od Logitechu. Jsou s ním problémy, když vyschne lubrikant nebo se zahnojí.

    Ale hlavně, problém je ten tvar spínač – já jsem na to citlivý, mám tenké bříško na pravém prostředníčku. Zvlášť když používám to linuxové kopírování textu právě prostředním tlačítkem myši. Proto si nastavuju jedno postranní tlačítko na klik kolečkem (jenže MX518/G400 nemá integrovanou paměť a řešit to softwarově a s HID je PITA). Abych nepřišel o zpět/vpřed, nastavím si extra tlačítka nahoře, resp. u Roccatu používám EasyShift (jedno tlačítko jako modifikátor, u mě to druhé na palci, a ostatní pak můžou mít vrstvu navíc). Jenže ta horní tlačítka u MX518/G400 jsou strašná.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Solitary avatar 24.7.2014 14:40 Solitary
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Mas pravdu, horni tlacitka opravdu pusobi docela levne... ja to jedno tlacitko ale zas tak casto nepouzivam a realny problem jsem s nim nikdy nemel. Jinak opet, zopakuju, ze ono kolecko je zkratka vlastnost, ktere nekomu vyhovuje. Jestli tvrdis, ze se nezmenilo, tak je to podle me jen dobre. Moje kolecko uz ma sice neco nabehano a naklikano, takze neni uz dokonale, ale stale se na nej da spolehnout. To, ze recenzenti na to nadavaji jeste moc neznamena. Recenzenti maji casto jiny pohled na vec a jejich priority byvaji mnohdy uplne jinde. To plati obecne pro recenzenty cehokoliv.
    Fluttershy, yay! avatar 24.7.2014 14:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Já čtu prakticky jenom uživatelské recenze na fórech nebo od lidí, kteří jsou na těch fórech aktivní.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Drom avatar 23.7.2014 03:38 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Zowie FK je myš pro mě, hurá hurá, že někdo vyrábí něco normálního. Škoda té ceny, rozhodně se mi nechce teď vyhazovat 60 EUR za novou myšku, zvlášť když jsem si zrovna včera zprasil páječkou ze dvou rozbitých jednu funkční. Ale doufám, že ji budou ještě chvíli vyrábět, mohl bych si udělat radost, až domlátim všechny ty mý oživlý zombie...
    tsLnox avatar 24.7.2014 14:47 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Já se o víkendu chystám oživit starou Logitech MX518 (vyměnit přelámanej kabel)... na stole mi teď sedí Logitech G300 a větší s prominutím sráč jsem dlouho v ruce neměl. Necelý dva roky a už je v prdeli levý tlačítko (když dýl držím, tak dělá, jak kdybych ho mačkal a pouštěl, a jindy když jen jednou kliknu tak hned udělá dvojklik)... :-(
    Drom avatar 26.7.2014 11:30 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    To mi teď dělá jedna myš, ty šmejdy vyrábí už vopravdu šmejdsky.
    28.7.2014 10:12 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Rozobrat mikrospinac a vycistit kontakty.
    Fluttershy, yay! avatar 28.7.2014 10:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    To je (a) moc práce, vyměnit spínač za slušný je jednodušší, nebo (b) zbytečné, protože je vyhlodaná díra do toho měkkého plastu tlačítka, které ten spínač mačká.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    23.7.2014 12:47 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Kdyz musite pomlovat razer a kdyz to redakce pusti a vyda, odzdrojujte prosim sva tvrzeni. Jak prosim Razer kdy lhal? Celkova uroven clanku tohoto autor ma bohuzel sestupnou tendenci imho. Tento clanek by se spise hodil jako blogpost, kde by vsemozne autorovy vypady a neodzdrojovane nazory nevadily, ale v clanku to pusobi dosti amatersky. Inu, co take chtit po vecnych studentech statnich skol, ze?
    23.7.2014 14:29 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    A aký zdroj by bol presvedčivý?
    Fluttershy, yay! avatar 23.7.2014 15:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Kdyz musite pomlovat razer a kdyz to redakce pusti a vyda, odzdrojujte prosim sva tvrzeni. Jak prosim Razer kdy lhal?

    Např. kampaň propagující Razer BlackWidow 2014.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    23.7.2014 16:52 Daret
    Rozbalit Rozbalit vše A4tech X7
    Ja mam velmi dobre skusenosti s A4tech X7 (XL-750..). Velmi presna myska, spolahliva, prepinanie DPI na mysi, laserovy senzor. Je vcelku "symetricka" :) - nie som lavak, neviem posudit, len tak vypada :)

    Super je tam tlacitko na 3-klik, ktore skor ako v hrach vyuzijem na oznacenie celeho riadku textu.

    Pod Linuxom bez problemov.

    Cena je super (XL-750BH podla heureky od ca. 15€)
    Fluttershy, yay! avatar 23.7.2014 17:10 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A4tech X7
    Symetrické nejsou (mají bouli na pravé straně) a ty senzory mají k dokonalosti daleko: A6010 je starý laserový senzor, který má predikci a problémy s vyššími rychlostmi (relevantní, pokud někdo používá nízkou citlivost), a co jsem naposledy testoval nějaké alternativy s optickým senzorem, predikce tam byla a jitter při vyšším rozlišení taky.

    OTOH zpracování je za ty prachy velmi dobré, pokud se člověk hezky stará o kabel a nevadí mu ten hrubý povrch.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    23.7.2014 18:45 ebik | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Spočítal bych je na prstech.

    Každý správný ajťák na prstech obou rukou napočítá do 1023. To není špatné číslo.
    Fluttershy, yay! avatar 23.7.2014 20:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Zdravý člověk má prsty i na nohou, když bychom chtěli rýpat.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    David Ježek avatar 24.7.2014 08:14 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Davide, nevím cos použil za objektiv (nějaký ten tele-seťák?), ale clonit na f/16 - f/19 je příliš. To už se pomalu blížiš difrakci i na 10M APS-C, navíc na takhle vysoký přiclonění už objektivy taky jdou do kopru a současně ti na tak dlouhejch expozicích jako 15 s vylejzá šum snímače. Výsledkem jsou pak takovýhle neostrý fotky.

    Konec OT ;-)...
    Fluttershy, yay! avatar 24.7.2014 11:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Jsem si toho vědom. Fotil jsem to za západu slunce, když vypli proud. Kratší časy z nějakého důvodu vycházely hrozně.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.7.2014 09:30 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    V praci pouzivam OEM Logitech M-S48a :D
    24.7.2014 13:46 696
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Na ZOWIE nedám dopoustit. Po otestování hromady myší (Roccat, Razer, SS, A4tech, Gigabyte atd.) jednoznačně nejlepší ergonomie pro mojí ruku. Navíc mám ruku malou, takže model EC2 EVO ideál. Buď jsem exot a mám malou ruku nebo je zbytek světa chycenej černobylem s pazourama jak lžíce od bagru a výrobci chrlí jednu obří myš za druhou. Ad. přesnost senzoru mám přímé srovnání s MS Sidewinder X3 která mi tu leží a opět nebe a dudy. OpenArena razantní zlepšení výsledků, nulová bolest ruky při dlouhodobém používání a končně výrobce, co chápe, že palec neměří 20 cm a postraní tlačítka jsou blíže k zadní části myší, takže jsou použitelná, což se o jiných výrobcích říct nedá. Ve spojení s TF Speed podložkou lahůdka.
    Fluttershy, yay! avatar 24.7.2014 14:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Co kolečko?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.7.2014 14:13 696
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Bezproblémové. Pevné, přijemný povrch (neorzdíl od X3 se nešpiní, protože nemá vertikální drážky které nemají smysl a jen se zanášejí), podle mě tichý chod. Pohyby registruje všechny, je to 16 krokové, 24 krokové mají tuším až ty nové Evo CL modely.
    Fluttershy, yay! avatar 24.7.2014 14:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Pohyby registruje všechny, je to 16 krokové, 24 krokové mají tuším až ty nové Evo CL modely.

    Tak to pak jo.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.7.2014 14:38 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roccat Lua a Zowie FK
    Nikdy mi nenapadlo pocitat, kolko krokov ma koliesko na mysi. Tak som pre zaujimavost zistil, ze ten stary Logitech M-S48a ma 24 krokov. A pekne hlucny chod :D

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.