abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring

    13. 4. 2007 | Luboš Doležel, Robert Krátký | Rozhovory | 6423×

    Ivan Bíbr se podílí na přípravě českých verzí distribuce MandrivaLinux. V rozhovoru mluví například o 3D desktopu, změnách správce balíčků a přístupu společnosti Mandriva k vydávání nových verzí.

    1) Mandriva je známá tím, že se snaží velmi ulehčovat život začátečníkům. Jaké novinky z této oblasti bys vyzdvihl v připravované verzi?

    Ivan Bíbr Protože bych řekl, že ode mne neočekáváš opakování oficiálních PR zpráv, pokusím se k odpovědím postavit trochu jinak. Jako vždy novější verze programů, lepší podpora hardwaru, lepší možnosti nastavení a podobně. Hodně teď letí 3D desktop, takže v nové verzi si uživatelé celkem jednoduše - tzn. ala Mandriva na jedno klepnutí - mohou vyzkoušet Beryl a Compiz. Asi ještě chvíli potrvá, než se ty projekty sloučí, proto jsou tam zatím oba [pozn. redakce: snad už to přišlo]. Mandriva oficiálně podporuje také Metisse a pokud se nemýlím, je první a zatím stále jediná.

    Osobně jsem Metisse zkoušel a vypadá to zajímavě a snad se to prosadí. Není to Beryl ani Compiz, spíš se to podobá technologii Looking Glass od SUNu. Podle informací, které mám z Francie k dispozici, se Mandriva též podílí na vývoji Metisse v rámci nějakého většího projektu, zřejmě si od toho hodně slibují. Očekávám, že se podobné funkce brzy objeví i v Compizu, případně dojde zase k nějakému tomu sloučení.

    2) Mandriva se nedávno vrátila k půlročnímu vývojovému cyklu. Jaká pozitiva/negativa tato změna přinese uživatelům?

    Na to by asi měli odpovědět spíš uživatelé, protože to já vědět nemůžu. Cyklus byl navíc změněn víceméně na základě jejich požadavků. Já to dělím zhruba na tři kategorie. Normálním lidem je to podle mně zcela jedno, zkoušejí nové verze tak jednou za rok či za dva roky. Takových uživatelů, kterých máme alespoň u nás většinu, se to nijak nedotkne. Pak jsou pokročilejší - komunita - kteří chtějí co nejnovější verze hezky nachystané a připravené. Ti to určitě uvítají. Nakonec jsou lidé, kteří si se systémem dělají, co chtějí, a těm je to také celkem jedno. Například když potřebuji, přeložím si zdrojový RPM balíček novější verze aplikace a dále to neřeším.

    Podle mne je návrat k půlročnímu cyklu jasně marketingové rozhodnutí. Je to jednoduché - když ta distribuce vyjde dvakrát do roka, píše se o ní dvakrát více. Z tohoto pohledu tento krok schvaluji i když nám jako distributorům více seděl roční cyklus, kde bylo více času na osvětu, propagaci, marketing a další aktivity. Kromě toho jsme mohli připravit lepší produkty.

    Mrzí mne pouze to, že Mandriva občas prezentuje novou verzi 2007.1 jako jakousi aktualizaci verze 2007, přičemž některé vyměněné komponenty (X.org, GNOME) hovoří o něčem jiném. Na druhou stranu tam opravdu něco ponechali - původní jádro a glibc. To je podle mne sporný krok a doufám, že od něho brzy upustí. Nám to komplikuje život např. při dodávání systému k novým počítačům, musíme pak vymýšlet, jak to či ono rozchodit. Podpora nového hardwaru je pro uživatele důležitá, snad si to brzy uvědomí i v Mandrivě. I když je jádro opatchované, není to prostě nové jádro.

    3) Jak se díváš na akcelerovaný (3D) desktop? Je dobrý jen jako "eye-candy", nebo jde i o užitečného pomocníka? Používáš sám nějaký?

    No, těžko říci, to záleží na vkusu. Maximalizace okna způsobem, kdy z panelu zběsile vyjíždí klikatice, přičemž okolo vybuchuje modro-zlatý ohňostroj a všechna ostatní okna zešednou a srolují se jako koberec, to mně fakt moc nebere. Na druhou stranu si jako dlouholetý uživatel prostředí Enlightenment na nějaké to eye-candy určitě potrpím.

    Zkrátka je to věc vkusu a přístupu. Některé efekty a funkce mi připadají opravdu pěkné, užitečné a názorné, např. přepínání aplikací, jejich náhledy a podobně. Jiné jsou strašné a asi bych je nestrpěl. Nicméně my v Linuxu máme možnost nastavit si co chceme a jak chceme, takže můžeme používat jen to, co považujeme za přínosné. Tady vidím velký rozdíl oproti novým Windows Vista, které jsem zkoušel, a v nichž sice podobné efekty jsou, ale s minimální možností úprav. V tomto ohledu je na tom Linux mnohem lépe.

    4) Mandriva 2007.1 Spring bude obsahovat i software Cedega. Znamená to, že bude možné s podporou řešit i instalaci windowsových her?

    Vida, zřejmě máš lepší informace než já, protože o přítomnosti Cedegy nevím. Byla v minulé verzi, ale řekl bych, že v nové verzi už nebude. Snad se nemýlím ;-).

    Pro mně je přítomnost takového emulátoru sporná. Hodně věcí v něm nechodí a určitě bych to do nějakého kritického nasazení nepoužil. Na hry možná, ale i s těmi jsou problémy, stačí se podívat do diskuzí na MandrivaLinux.cz. A navíc každá taková aplikace snižuje tlak na výrobce softwaru, aby dělali nativní verze pro Linux. A ty potřebujeme.

    5) Mluví se o přepracování správce balíčků. V čem konkrétně spočívají hlavní změny?

    Správa balíčků byla hodně přepracována už minule, což v praxi znamená asi tolik, že je tam víc ikonek a jsou pěknější. V 2007.1 je nový aktualizační nástroj, protože ten se minule podle mého názoru moc nepovedl. Zřejmě mělo ten názor více lidí, proto ta změna, se tentokrát docela povedla. Další změnou je nový oficiální repozitář non-free, který byl doposud pouze pro členy klubu. Ty aplikace se sice daly lehce sehnat jinde, ale už to nemělo punc oficiální podpory. Takhle se můžeme těšit i na aktualizace, což v praxi znamená např. lepší podporu hardwaru, protože v repozitáři jsou ovladače pro grafické karty, modemy apod.

    Dále, pokud vím, se změnily podmínky pro používání nástroje Mandriva Online, který byl až doposud vázán na placenou služby stejného jména. Je to taková tak ikonka na liště KDE/GNOME která informuje uživatele o aktuálnosti systému. V nové verzi je udělána jinak a používat ji mohou všichni, protože není vázána na placenou službu. Jinak měl bych asi podotknout, že se bavíme o GUI aplikacích, konzolové urpmi je samozřejmě stejné a i když se vyvíjí, o radikálním přepracování asi nemůže být řeč.

    5) Kdy čekáváš uvolnění nové verze pro veřejnost?

    Do konce tohoto týdne.

    6) Chystáte nové české produkty?

    Jistě, intenzivně na nich pracujeme, opět ve spolupráci s Computer Pressem. Minule se ukázalo, že standardní DVD je opravdu málo, takže připravujeme dvouvrstvá DVD pro každou architekturu. Na ně přidáme další repozitáře a pár věci, které Mandriva do nové verze nestihla jako např. OpenOffice.org 2.2. Dále tam bude jeden ročník LinuxEXPRESu v elektronické podobě, knížka bude rozšířená, však to znáš... Už raději končím, nechci dělat skrytou reklamu.

    7) Jak se jinak máš a co děláš po odchodu z QCM?

    Mám se dobře, zabývám se i nadále Mandrivou a kromě toho jsem začal propagovat Linux, kde se jen dá. V této oblasti se pomalu začíná dařit, takže mi zbývá už jen domyslet, co mně vlastně bude živit :).

    Díky.

    Rozhovor měl být původně součástí článku Distribuční novinky 15/2007, ale protože se trochu vymkl kontrole (co se délky týče), vydáváme jej samostatně.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.4.2007 14:24 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Já jsem si na akcelerovaný desktom naopak strašně zvykl. Teď nemluvím o nějakých grafických efektech (gumové okraje atd.) ty jsem hned vypnul, ale bez možnosti např.rozprostření všech oken po ploše si už teď nedovedu představit prácí, resp. na jiných počítačích zběsile klikám do pravého horního rohu, ale nic se neděje :-) Také třeba průhlednost oken používám docela často, takže pro mne jen kladné body.

    Co se týče to staráho jádra (tuším že 2.6.17-4), tak tento krok Mandrivy také moc nechápu, pro nezkušeného uživatele to může být docela velký problém.
    13.4.2007 17:25 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Spring už je, teď se distribuuje na mirrory a seedery na torrentu, aby první nápor nepoložil Mandrivě servery :) takže předpokládám, že vyjde už brzy
    freshmouse avatar 13.4.2007 19:17 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Musím říci, že samotná Mandriva mi nikdy nebyla sympatická (čistě pocit, nic racionálního). Bohužel jsem se ani nikde pořádně nedopátral, co to vlastně je za distribuci. Třeba na mandriva.cz jsem si dal sekci O Mandrivě. Tam je asi deset tun řečí, že je jednou z nejoblíbenějších distribucí, pak tam je vyjmenovaný software, který je asi ve všech běžných distribucích (desktopové prostředí, kancelářský balík, prohlížeč WWW) a to je tak všechno. Z oficiálních stránek jsem byl v ještě větším šoku, tam jsem se nedověděl nic (popravdě jsem zas tak moc nehledal, protože očekávám, že základní informace najdu do 5 minut).

    Myslím, že Mandriva se bude v anketě o distro roku pomalu, ale jistě dále propadat. Podle mě z toho bude čerpat hlavně SuSE.
    13.4.2007 19:25 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    No, vlastně je to distribuce Linuxu
    freshmouse avatar 13.4.2007 19:37 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    A to jsou jako dobrý, nebo špatný Windows?
    13.4.2007 19:57 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Říkal jsem si, kdo opět s těmi blbými kecy o Mandrivě začne... máte bod.
    freshmouse avatar 13.4.2007 20:03 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Je mi jasné, že narážíš na hádky o Ubuntu. Tady je však jeden propastný rozdíl: já jsem jen slušně řekl, že jsem se nemohl dobrat informací. Nebo jsi viděl výrazivo typu idiotská Mandriva atd.?
    13.4.2007 20:24 skywaker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Mandriva je velice chutnučké distro a stale sa zlepšuje, ovšem kvalita je stale pozadu. dufam ze sa to postupne vyriesi. nezalezi kolko ludi hlasuje na distrowatch lebo to je len pocet ludi novych ludi po nej siahne ale dolezity su staly priaznivci mandrivi ktory ju dokazu spravne ohodnotit. za velke plus povazujem urpmi ktore je oproti yastovi a yum vo fedore na urovni a moze sa porovnavat z apt-get v debianovi ovsem jedna vec mi na mandrive moc vadi a to je priblbly graficky dezign uvital by som dve rozdielne temy pre gnome a kde. prepracovat gurpmi nech nevyzera ako hracka a aby tromfol vo funkciach synaptic.
    freshmouse avatar 13.4.2007 20:28 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Ehm, já jsem kvalitu Mandrivy nehodnotil, vždyť jsem ji ani nevyzkoušel... :-)
    13.4.2007 20:37 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Bohužel jsem se ani nikde pořádně nedopátral, co to vlastně je za distribuci. Třeba na mandriva.cz jsem si dal sekci O Mandrivě. Tam je asi deset tun řečí, že je jednou z nejoblíbenějších distribucí, pak tam je vyjmenovaný software, který je asi ve všech běžných distribucích (desktopové prostředí, kancelářský balík, prohlížeč WWW) a to je tak všechno.

    Ehm, to je zase vyjádření... Nechci Mandriva stránky moc obhajovat, protože vyspravit rozhodně potřebují, ale na stránkách "vaší" distribuce (bráno z profilu) se snad lze dopátrat toho, co je zač? Já tam vidím akorát marketingové řeči o pospolitosti a svobodném softwaru zadarmo. V čem je rozdíl? V ničem.

    Co se ankety týče, tak to už pro mne berná mince není. Loni jsme dostali 1200 hlasů, když si to spočítám, tak rok předtím (který by se do toho měl projevit) jsme prodali odhadem 15x tolik distribucí. Naši uživatelé sem nechodí, jsou to normální lidi, nainstalují a fungují, dál se nezajímají.
    freshmouse avatar 13.4.2007 20:46 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Řekl jsem něco o jiných distribucích? Ne. Jen jsem řekl, že jsem se nemohl dopátrat nějakých informací. Neporovnával jsem vůbec nic.

    Jinak, české MDV stránky se mi dost líbí. Pouze jsem zmínil, že jsem nenašel, co jsem hledal -- a ty se kvůli tomu takhle zlobíš...

    S tvým názorem na anketu souhlasím, sám jsem něco obdobného psal před asi 2 dny... Ale opět: jen jsem řekl, že se v této anketě dle mého názoru MDV propadne. Toť vše. Neřekl jsem, že ji bude používat méně lidí, řekl jsem, že v této jedné konkrétní anketě se propadne.
    David Ježek avatar 13.4.2007 21:38 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Pouze jsem zmínil, že jsem nenašel, co jsem hledal -- a ty se kvůli tomu takhle zlobíš...
    No... sice bych to nemel byt ani omylem ja, kdo prvni hodi kamenem, ale tve vyjaderni melo takovy "neprijemny" nadech (a rovnou zduraznim: z meho subjektivniho pohledu). Problemem zdejsich lidi obecne, tebe a mne nevyjimaje, je to, ze maji tendenci hodnotit stranky te ktere distribuce z pohledi inside-cloveka. Avsak stranky byvaji tvoreny pro beznou populaci, presne jak bibri uvadi, prijdou , kouknou, nainstalujou a neresi.

    Je rozdil mezi lidmi, co se hloubaji v utrobacvh a lidmi, kteri ani nevi, estli jejich FF je 1.5 nebo 2.0 protoze to zkratka nepotrebuji vedet. Nehas, co te nepali plati u software vice nez kde jinde.

    Jinak, abych byl nestranny, ver tomu, ze presne chapu tvuj postoj, jen mi zde prisel "nediplomaticky", byt do smrti budu hajit tve pravo na to, tento nazor vyslovit
    freshmouse avatar 13.4.2007 22:03 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Ano, mělo to nepříjemný nádech. Tedy, měla to být spíš taková jízlivost...

    Já to řeknu takhle: jestli má Ubuntu lepší článek "O distribuci" nebo jestli ho vůbec má, o to jsem se ani nezajímal. Ubuntu prostě používám, a tak nepotřebuju vědět, jestli to je založené na Deb, nebo RPM... Mandrivu ale nepoužívám a neznám, proto jsem se o ní chtěl něco dozvědět. Ale nenašel jsem potřebnou informaci. Jak jsem ale řekl výše, stránky MDV jsou jinak velmi pěkné a troufám si říci, že možná i nejlepší.

    Distribuci jako takovou jsem vůbec nehodnotil, takže je jedno, jestli se na to dívám z vnitřku Ubuntu, Archu, nebo třeba Gentoo...

    Zmínil jsi, že stránky jsou tvořeny pro běžnou populaci. O tom jsem nemluvil a ani nepřemýšlel. Jen bych chtěl dodat, že všechno podřizovat jakýmsi nováčkům není dobré. Jsou totiž i stálí uživatelé, o které je třeba pečovat. (Nemluvím o žádné distribuci konkrétně, jen reaguji na ten text výše.)

    A se zbytkem příspěvku souhlasím.
    David Ježek avatar 13.4.2007 22:07 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    A já jen dodám, že používám spokojeně Ubuntu, brácha zas Mandrivu
    15.4.2007 01:19 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Zmínil jsi, že stránky jsou tvořeny pro běžnou populaci. O tom jsem nemluvil a ani nepřemýšlel. Jen bych chtěl dodat, že všechno podřizovat jakýmsi nováčkům není dobré.

    Dobré to není, ale je to způsob, jak se tím uživit.

    Jsou totiž i stálí uživatelé, o které je třeba pečovat.

    Ano to vím a chtěl bych to změnit, bohužel to není tak jednoduché. Mandrivě Už jenom to, že zkušenější uživatelé odcházejí jinam a zkoušejí další distra a nám zůstávají normální lamy v praxi znamená, že máme problém vytvořit aktivní komunitu. Ne takovou, která bude kecat, ale takovou, která bude i něco užitečného dělat.

    Z tohoto pohledu mívám pifku na lidi co se vyjadřují stylem na Mandrivě jsem začínal, ale nikdy více, je to shit apod. Drtivá většina z nich nemá ani dostatečnou mozkovou kapacitu na to, aby si uvědomili, že jsme s nimi oddřeli to nejhorší, kdy oni uměli s prominutím naprosté hovno. A že základy se na museli naučit na Mandrivě a drtivá většina jejich problémů byla mezi židlí a klávesnicí (ověřeno dlouholetou praxí). Přitom neberou v úvahu ani to, že začít rovnou s hardcore distrem, tak by možná u Linuxu ani nezůstali. Tohle je hodně nevděčná pozice a myslím, že ji jinde neznají zdaleka tak dobře jako my u Mandrivy.
    15.4.2007 19:57 balda | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    No najdou se i taci co u Mandrivy zustavaji stale:-)
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 16.4.2007 09:37 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    JO, presne tak! :-)

    ale pozadavek a srozumitelne about distro, vubec neni scestny, nekde ke konci takoveto stranky by melo byt neco takoveho, treba urpmi je opravdu vyjmecne na poli rpm-based distro, velmi dobre rmps - to ze ja jako pokrocily mdv user nemusim nic kompilovat take o necem svedci... (narazil jsem jen na jeden balicek ktery bych si delal jinak - gnubiff bych kompiloval s podporou pro ukladani hesla :-)

    atd... a JE proste fakt ze mrak lidi proste zacal na MDV protoze mu tam fungovalo vsechno samo od sebe. PS: ja taky, zkusil jsem redhat, suse a pouze v mandrake mi to nabootovalo do Xek. a bylo rozhodnuto. pak se mi podarilo naklikat v MCC "sdileni internetu" a mel jsem pocit ze jsem opravdu dobrej :-) - to je naprosto podstatne pro distribuci, poslouchtat a snazit se porozumet uzivateli, ktery tomu moc nerozumi...

    z dnesniho pohledu bych mohl klidne zacinat na jakekoli distro, z meho pohledu snad jen LFS ci slack by mi asi nevyhovoval. naopak jakykoli korporatni desktop by byl prima :-) skoda ze jsou tak drahe.
    15.4.2007 01:08 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Jinak, české MDV stránky se mi dost líbí. Pouze jsem zmínil, že jsem nenašel, co jsem já hledal -- a ty se kvůli tomu takhle zlobíš...

    Mně se tedy ty stránky nelíbí resp. nejsem s nimi stále spokojen. Řekni, jaké informace tam chybí (resp. co bys tam očekával), a já se postarám o nápravu...
    14.4.2007 00:42 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Naši uživatelé sem nechodí, jsou to normální lidi, nainstalují a fungují, dál se nezajímají.
    Já myslím, že tohle není šťastná argumentace. Jednak se nedá říci, že by na abclinuxu.cz nebyly zastoupeny otázky týkající se Mandrivy (tj. sem její uživatelé chodí), ale především by se totéž dalo tvrdit i o jiných distribucích. Je jasné, že anketu o distribuci roku nelze považovat za profesionální průzkum, ale zároveň je liché se domnívat, že uživatelé jedné konkrétní distribuce se jí účastní méně než ti ostatní. Trendy uživatelských preferencí proto podle mě odráží docela věrně.
    freshmouse avatar 14.4.2007 00:51 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Podle mě anketa není průřezem reprezentativním vzorkem, protože sem nechodí tolik obyčejných uživatelů, kolik třeba systémových správců, programátorů nebo třeba i fandů (stejně jako naprostá většina uživatelů Win nechodí, cojávím, na Živě, třeba). Co si budem povídat, nejobyčejnější uživatel(ka) si asi nebude kompilovat LFS, že... V tomto ohledu právě nejvíce ztrácí Mandriva, SuSE a podobné. Ale: lepší možnost měření nemáme...
    14.4.2007 02:17 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Naši uživatelé sem nechodí, jsou to normální lidi, nainstalují a fungují, dál se nezajímají.
    Já myslím, že tohle není šťastná argumentace. Jednak se nedá říci, že by na abclinuxu.cz nebyly zastoupeny otázky týkající se Mandrivy (tj. sem její uživatelé chodí), ale především by se totéž dalo tvrdit i o jiných distribucích.
    Samozřejmě, že se tu a tam nějaká otázka najde. Ale obecně tu komerční distribuce tak odhadem zaujímají poměrně menší prostor než ty komunitní. Což dá rozum, protože zdejší portál není zaměřen na komerční (o tom také svědčí kolega ITBiz) a tím pádem ani na masovou uživatelskou sféru (protože je to tu navzdory "ABC" poměrně pro běžné lidi nechutně technoidní ;-)).

    Skutečně jen tak odhaduji bajvočko, takže se omlouvám, dá-li se to nějak změřit nebo má-li někdo lepší přehled. Ale v případě Mandrivy, kterou jsem např. instaloval a konfiguroval na objednávku lidem, kteří jen vzdáleně tuší, že počítač má něco jako operační systém a tudíž ani nebudou schopni bez dalšího pátrání sdělit, že na jejich compu běží nějaká Mandriva, a sem určitě nikdy chodit nebudou, ten postřeh I. Bíbra v tomto případě čirou náhodou sedí :-)
    Je jasné, že anketu o distribuci roku nelze považovat za profesionální průzkum, ale zároveň je liché se domnívat, že uživatelé jedné konkrétní distribuce se jí účastní méně než ti ostatní. Trendy uživatelských preferencí proto podle mě odráží docela věrně.
    Já ale myslím, že to tak je, protože jde především o anketu čtenářů ABCLinuxu a jejich známých, což není reprezentativní vzorek populace - to je vzorek populace linuxových nadšenců (a jejich okolí). Anketa tak jak byla zadaná loni se (podle mě marně) pokoušela zachycovat "reálný stav" rozšíření distribucí, tedy i těch, které používají lidi, kterým je lhostejné, jakou distribuci na svém systému mají anebo to nemohou nijak ovlivnit. Těch bude výrazná menšina z celkového vzorku respondentů, protože tito lidé sem nemají důvod chodit, ale právě ti budou pravděpodobně pracovat v nějaké komerční distribuci.

    Pokud by někdo chtěl skutečně mapovat použití linuxových distribucí, musel by vytipovat reprezentativní vzorky ve firemním, školním, úředním i domácím prostředí a tam průzkum provést.

    Tak jak je anketa zadaná letos, budou její výsledky aspoň o něčem vypovídat: totiž o preferencích čtenářů ABCLinuxu, tedy v podstatě "hobby-komunity" kolem Linuxu. Nic víc, ale taky nic míň.
    15.4.2007 01:05 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Já myslím, že tohle není šťastná argumentace. Jednak se nedá říci, že by na abclinuxu.cz nebyly zastoupeny otázky týkající se Mandrivy (tj. sem její uživatelé chodí), ale především by se totéž dalo tvrdit i o jiných distribucích.

    Myslím, že nedalo - žádná jiná distribuce se tady totiž neprodává. Čísla, která mám, jsou reálná, ne vycucaná z prstu. Otázky o Mandrivě tu opravdu jsou, ale zdá se mi jich celkem málo a hodně je duplicitních i na našem webu (sleduju je). Takže se dá říci, že sem nějací uživatelé Mandrivy (třeba já :) chodí - a bodejť by ne, když máte na hlavní stránce RSS.

    Trendy uživatelských preferencí proto podle mě odráží docela věrně.

    Podle mně ne, toto je komunitní server a anketa odráží trendy v aktivní české linuxové komunitě. My ale produkty prodáváme normálním lidem, kde je situace úplně jiná - kolik znáš uživatelů Windows, kteří chodí na komunitní servery o Windows a jak to bude v procentech?

    Říkám to pouze proto, že vidím ten vývoj a znám uživatele Mandrivy. Ten nepoměr jsem viděl už v době, kdy Mandriva vyhrávala a říkal jsem to i tehdy. Prodeje nám stále stoupají, ale v anketě zde klesáme. Tohle se tam neodráží i když by mělo, protože my ty uživatele nenutíme kupovat si produkty, to dělají z vlastní vůle, že jo?

    Bráno tvojí logikou bychom také mohli tvrdit, že stagnuje počet uživatelů Linuxu a je jich v republice jen pět tisíc. To proto, jaké jsou každoroční výsledky. Protože to tak zcela jistě není, vidím v tom další a poměrně pádný argument pro tvrzení, které jsem uvedl výše - anketa odráží trendy v aktivní české linuxové komunitě, neodráží reálný stav uživatelů Linuxu.

    Většinu normálních lidí tohle opravdu nezajímá, třeba já mám v mém okolí desítky lidí, kterým jsem Linux nainstaloval a používají ho. Ale a na Abíčko (ale i k nám, mají samozřejmě Mandrivu :) jich chodí tak maximálně 5 % a to si dovolím prohlásit za hodně optimistický odhad.
    13.4.2007 21:15 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Je to pokračovatel poměrně úspěšnýho Mandrake Linuxu (jméno Mandriva vzniklo po akvizici firmy Conectiva Mandrakesoftem), je to francouzská distribuce a vychází z Redhatu, od kterýho se principem fungování dokonce ani výrazně neodlišuje (nebo to tak aspoň bylo v době Mandraku).
    14.4.2007 12:31 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    A co konkrétně tě zajímalo?

    Osobně považuji za docela dobrý zdroj informací o distribucích Wikipedii - Mandriva Linux.
    14.4.2007 12:50 eStar | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Hezká distribuce, v nějaké další verzi s novým jádrem jí možná zkusím v 2.6.17 mi nefunguje klávesnice.
    15.4.2007 04:35 Smazáno | skóre: 21 | blog: tezkorict
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Jestli MDK dokáže, aby mi v cedeze běžela cíva (tohoto času čtyřka) na x86_64, tak dokáže víc něž různá *buntu. Skoušel to někdo, nebo mám začít stahovat a skočit do vody první? (OpenSuSE už mi nebaví :)
    16.4.2007 08:05 hroch | skóre: 14 | Kladno, Lidicka 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Vypadá to, že Mandriva se stále více přibližuje Suse, při instalaci 2007.1 Spring to defaultně nainstaluje zaváděč Grub, ještě 2007 instalovala defaultně lilo. Objevil se i adresář media, takže se cd mechaniky již nepřipojují do mnt ale do media, jako Suse. Beru to spíš jako plus, kdyby ještě zmizel rozdíl mezi balíčky pro Suse a Mandrivu, byl by to zase krok vpřed.
    16.4.2007 08:21 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    /media a grub je i v Ubuntu, to není výsada SUSE ;-)

    /media je podle FHS http://www.pathname.com/fhs/pub/fhs-2.3.html#MEDIAMOUNTPOINT
    16.4.2007 08:49 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring

    IMHO distribuce upřednostňují GRUB jako defaultní bootloader především proto, že je menší riziko, že si uživatel znefunkční systém tím, že zapomene spustit příkaz lilo. GRUB jsem jako default viděl třeba i v CentOSu, takže to tak bude nejspíš i v RHEL, a tedy asi i ve Fedoře.

    Co se týká /media, to je skutečně záležitost FHS a toho, že současné verze mainstreamových distribucí ve své většině FHS respektují. Navíc při dynamické správě mounting pointů pro výměnná média je praktické mít pro ně vyhrazený samostatný adresář.

    16.4.2007 08:58 hroch | skóre: 14 | Kladno, Lidicka 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Do lilo jsem přidával password=něco, takže to chtělo při bootu heslo, jde to také u grubu ?
    16.4.2007 14:42 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Určitě. Ale já používám LILO, takže vám z hlavy neřeknu jak.
    16.4.2007 09:02 DabelS | skóre: 7 | Bučovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Ach jo, každý rok (resp. každý půlrok) se pořád učit něco nového. V tomhle vidím výhodu u Windows XP. Uživatel se 5 let nemusel nic nového učit a mohl se soustředit na svou práci. U Mandrivy (ostatní distra nepoužívám, takže nevím) se pořád něco mění.

    Např. defaultní prohlížeč videí. V posledních asi třech vydáních nebyl nikdy stejný (Totem, MPlayer, Kaffeine). Desktopový vyhledávač byl jednou Kate, teď Beagle (jsem zvědav, jestli Beagle bude i ve Springu, nebo tam bude zase něco nového).

    Roční cyklus jsem viděl jako pěkný kompromis. No ale máme tu zpět půlroční.
    16.4.2007 10:07 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Ani nemluv ....
    multi avatar 18.4.2007 10:25 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    doinstalovat to jde vzdy
    jinak si muzes nastavit, co mas jako defautni
    a pokud upgradujes, nemas resit :-)
    16.4.2007 13:13 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    To chce pevnou vůli neupgradovat při každé nové verzi. Ale kde ji vzít, to vám neporadím. Jediná verze SuSE, kterou jsem od 7.3 vynechal, byla 8.0…
    16.4.2007 11:54 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    to s lilo mě teda netěší :-( teď si budu připadat divně, když všichni ostatní budou používat grub, přitom nemám pocit, že by mi grub přinášel něco navíc, zůstanu u klasiky
    16.4.2007 11:58 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Samozrejme je tam i lilo, v ovladacim centru nebo pri instalaci to jde nastavit, jaky bootloader pouzit.

    Take nevim, proc pouzivaji grub - co se tyce zavadeni, moc moznosti navic jsem u nej nenasel. Mozna je to proto, by bylo hezci so spousteni a melo i napovedu.
    16.4.2007 13:11 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    IMHO je to proto, aby si uživatelé nemuseli pamatovat, že mají po každé změně spustit příkaz lilo.
    16.4.2007 13:17 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    To asi ne - lamy to nastavuji pomoci klikatka, ktere to udela za ne, a pokrocili to vedi (ja mam treba alias).
    16.4.2007 14:40 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Nevím jak v Mandrivě, ale třeba v SuSE YaST při updatu jádra automaticky lilo nespouští, pouze upozorní uživatele, že používá-li LILO, má to udělat. IMHO je to proto, že není schopen (a vlastně ani nemůže) dostatečně spolehlivě poznat, jestli se používá LILO nebo GRUB.
    16.4.2007 15:37 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Mandriva LILO/GRUB zařídí.
    16.4.2007 17:57 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    V tom případě by mne docela zajímalo, jestli používá nějakou prefíkanou heuristiku, aby poznal, jestli to lilo má spustit nebo ne, nebo prostě spoléhá na to, že uživatel do toho nebude zasahovat ručně. Nejdřív jsem taky nadával, že to YaST neudělá automaticky, ale když jsem se nad tím zamyslel, došel jsem poměrně rychle k závěru, že je to tak asi opravdu nejlepší. Bohatě mi stačilo, jak mi poslední (vlastně jediný) update jádra v OpenSuSE 10.2 zprasil lilo.conf, kdyby mi navíc nenápadně přepsal mé pečlivě vyladěné LILO GRUBem podle konfigurace od instalátoru, bylo by asi těch neslušných výrazů řádově víc.
    16.4.2007 13:09 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    A kvůli tomu, že "všichni ostatní" používají Windows, si divně nepřipadáte? :-)
    16.4.2007 17:08 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Ne, ale s grubem je to jiné, tam mám pocit, že grubisté jsou ty progresivní a já ten jeden poslední, kdo se ještě neobrátil na správnou víru.
    Shadow avatar 16.4.2007 17:36 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Také jsem preferoval LILO. Jenomže pak jsem se naučil zacházet s GRUBem a možnost upravit konfiguraci zavaděče za běhu mi už mnohokrát zachránila kůži (resp. usnadnila práci). Čili, já bych řekl, že v rámci "LILO vs GRUB" nejde ani tak o víru, jako spíše o vlastnosti a o to, co kdo potřebuje.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    multi avatar 18.4.2007 10:22 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    prestne
    a upravovat nastaveni bootloaderu bez jeho zapisu je jedna z hlavnich vyhod
    protoze kdyz to clovek dava dohromady z liveCD usetrisi spoutu prace
    a uprava pri bootu je taky vyhoda

    jinak ja zacal pouzivat grub protoze jeho konfigurak je intuitivni-nemusel jsem si o nem nic studovat
    19.4.2007 09:22 Jan Krch
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring
    Pročítal jsem tuhle diskuzi a chtěl bych se zeptat na jednu maličkost. Pokud má Mandriva nové ovladače, je možné, že mi rovnou při nastavení KPPP bude podporovat můj proradný modem od T-Mobile přes USB? Na Mandrivě 2006 mi bez problému běží,ale pokud ho chci rozchodit na 2007, tak nemám šanci. :-( Ptám se kvuli tomu, jestli má pro mne smysl stahovat celé distro nebo jestli mám rovnou zůstat u Mandriva 2006. Díky

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.