abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1058 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 6/2008

    11. 2. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4054×

    Dění okolo OOXML bude vyšetřováno EU. Canonical nabízí komerční software přes repozitář. Linspire nabídne svým partnerům vlastní Build Service. LiMo Foundation začíná ukazovat výsledky. NimbleX 2008 Beta. Fedora 9 Alpha. openSUSE 11.0 Alpha 2. Distribuční rada: Zaznamenáváme činnost v konzoli se script.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vyšel Yellow Dog Linux 6.0 pro počítače na architektuře PowerPC - je postavený na Red Hat Enterprise Linuxu a nabízí prostředí GNOME, Enlightenment 17 a KDE, open source náhradu Flashe Gnash, instalátor kodeků Fluendo a další novinky. Bluewhite64 Linux 12.0r1 aktualizuje jádro na verzi 2.6.24 (beztikový systém, virtualizace, více bezdrátových ovladačů atd.), dále obsahuje KDE 3.5.8, MPlayer 1.0rc2 a konfigurační systém ALICE se šesti GUI správci. Pioneer Linux 3.1 nabízí jako novinku nástroj Electricity - program založený na Wine-doors (umožňuje snazší instalaci mnohých programů pro Windows).

    Dění okolo OOXML bude vyšetřováno EU

    link

    Evropská unie zahájí už třetí prošetřování aktivit Microsoftu. Dvě předchozí se týkají integrace softwaru do operačního systému (konkrétně Internet Exploreru) a toho, zda je OOXML dostatečně otevřené. Tentokrát půjde o možné porušování antimonopolního zákona ovlivňováním schvalovacího procesu zmiňovaného kancelářského souborového formátu OOXML. Jak jste se mohli dočíst už minulý rok v září, partneři Microsoftu si v některých zemích hromadně kupovali možnost hlasovat, aby měl Microsoft zajištěn průchod. V jiných zemích zase byly použity pochybné taktiky, kdy bylo odpůrcům OOXML (často značně absurdně) znemožňováno hlasovat. Dle tiskového mluvčí Microsoftu bude firma plně spolupracovat s regulátorem EU a je rozhodnuta řídit se zákony EU.

    Canonical nabízí komerční software přes repozitář

    link

    Canonical začal ve čtvrtek nabízet přes repozitář Ubuntu Partner Repository komerční software (už nějakou dobu je tam software proprietární). Uživatelé si tak snadno mohou stáhnout demo nebo zkušební verze programů a pokud jim produkt vyhovuje, přes e-shop mohou zakoupit plnou verzi. Prvním takto zpřístupněným programem je Parallels Workstation - virtualizační software. Aby mohli uživatelé dříve Parallels Workstation nainstalovat, museli například pracovat s konzolí, což nyní odpadá. Tímto krokem chce Canonical k Ubuntu přilákat ještě více uživatelů. Tiskový mluvčí přislíbil, že projekt nezůstane jen u jediného produktu a výčet dostupného komerčního softwaru se bude dále rozšiřovat.

    Linspire nabídne svým partnerům vlastní Build Service

    link

    Společnost Linspire, která také stojí za komunitní distribucí Freespire, začala svým partnerům (kterých je celosvětově více než 7000) nabízet vlastní službu Build Service. Build Service usnadňuje tvůrcům balíčků vytvářet vlastní balíčky v předpřipraveném čistém prostředí. Cílem tedy je, aby partneři měli možnost levně a bez velkého rizika chyb sestavovat upravené verze distribucí Linspire i Freespire. S tím také souvisí úspora času. Služba poskytne funkce pro automatické patchování a aktualizaci balíčků, aby distributoři vždy nabízeli aktuální software. Linspire je stavěna spíše jako produkt pro resellery (pro další úpravy a prodej) než jako systém přímo prodávaný koncovým uživatelům, takže tento krok je jistě oceňován.

    LiMo Foundation začíná ukazovat výsledky

    link

    LiMo Foundation, která se dostává do konkurenčního tlaku například ze strany Google a jeho platformy Android, začala ukazovat výsledky své práce. Vývojářům byla zpřístupněna API, která umožní vývoj softwaru pro tuto modulární, na pluginech založenou a hardwarově nezávislou architekturu se zabezpečeným prostředím pro běh stažených aplikací. Většina technologií této platformy už byla komerčně nasazena firmami, které jsou členy této skupiny - jedná se konkrétně o Motorolu, NEC, NTT DoCoMo, Panasonic Mobile Communications, Samsung Electronics a Vodafone. Bližší informace budou zveřejněny tento týden na Mobile World Congress, kde se veřejnost dozví také více o SDK a kompletní platformě, která vyjde v březnu.

    NimbleX 2008 Beta

    link

    NimbleX je malé živé CD založené na Slackwaru - může bootovat také z USB disku nebo ze sítě. Pochází z Rumunska a jeho předností je různorodý obsah softwaru a dobrá podpora hardwaru. Nová betaverze distribuce má několik hlavních novinek. První je experimentální Bezpečný instalátor: ten umožňuje uživatelům Windows XP (a v budoucnosti i Linuxu) provést jednoduchou instalaci na pevný disk, aniž by byly provedeny úpravy diskových oddílů. Dále byla nasazena komprese LZMA a distribuce byla rozdělena do pěti kousků, takže uživatelé, kteří nepotřebují GUI, mohou vměstnat systém do 50 MB. Distribuce nyní nabízí devět desktopových prostředí: KDE, Enlightenment 17 a 16, Xfce, IceWM, EDE, Fluxbox, Openbox a TWM. Dále byly přidány programy GIMP, Mozilla Firefox, GParted, podpora balíčků RPM a DEB a další věci, včetně KOffice.

    nimblex nimblex nimblex

    Fedora 9 Alpha

    link

    Fedora 9 Alpha umožňuje širší veřejnosti podívat se na to, co se kuchtí v dílnách vývojářů a bude hotové už na konci dubna. Najdete tam GNOME 2.21, které používá GVFS a GIO jako náhradu za GNOME VFS - to znamená lepší výkon, zařazování přenosů do fronty a bezpečnostní výhody díky PolicyKitu. Sympatickou drobností je pěkný aplet se světovými hodinami. Pro milovníky KDE je tu pak KDE 4. Byl vylepšen instalátor Anaconda - podporuje změnu velikosti oddílů ext2/3 a NTFS, zvládá vytváření a instalaci do šifrovaných oddílů, má vylepšený záchranný režim (FirstAidKit) a během druhé fáze instalace umožňuje nastavení instalačního zdroje. Dále si můžete všimnout PackageKitu - správce balíčků zamýšleného jako distribučně nezávislé řešení; ve Fedoře má kompletní backend pro yum. PackageKit je k nalezení v repozitářích (není výchozí volbou). Na závěr vývojáři pracují na změnách v architektuře X serveru tak, aby už za sekundu byl X server schopen přijímat spojení. X server je totiž značnou brzdou při spouštění, odhlašování nebo přepínání uživatelů. Podrobnosti najdete v poznámkách k vydání.

    openSUSE 11.0 Alpha 2

    link

    Taktéž openSUSE postupuje rychle vpřed. V openSUSE 11.0 Alpha 2 najdeme na pozici výchozího KDE verzi 4.0.1 místo původního KDE 3.5.8 a uživatelé GNOME mohou používat GNOME 2.21.90. V tomto vydání vyšla živá CD jak s GNOME, tak s KDE, na DVD najdete pouze open source software. Systém běží na jádře 2.6.24, ALSA je přítomna ve verzi 1.0.16rc2. Nakonec bylo zařazeno OpenOffice.org 2.4 Beta a pokračuje se v pracích na novém instalátoru. V časovém plánu je uvedeno, že konečná verze vyjde 19. června.

    Distribuční rada: Zaznamenáváme činnost v konzoli se script

    link

    Za na první pohled matoucím názvem script se skrývá zajímavý program, se kterým můžeme nahrát naši činnost v konzoli, včetně veškerého výstupu. Začneme jednoduchým příkladem - spustíme

    script zaznam

    Na první pohled to bude vypadat, že se nic nestalo, ale vše, co se objevuje na obrazovce, se ukládá do souboru zaznam. Zaznemanávání přerušíme stiskem Ctrl+D a uvidíme, že se do souboru opravdu něco zapsalo. Pokud teď spustíme

    cat zaznam

    zobrazí se nám na obrazovce přesně to, co jsme zaznamenali - ve všech barvách. Příkaz script má nějaké zajímavé argumenty - argumentem -a určíme, že se cílový soubor nemá přepsat, ale informace se mají přidávat na konec. Další možností je argument -c xxx, za který dáme místo xxx příkaz, který se má spustit namísto výchozího shellu.

           

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Milhouse avatar 11.2.2008 19:08 Milhouse | skóre: 15 | blog: MilhouseLand
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2008
    Čichám čichám souvislost... Na takovouto funkci se někdo ptal na forum.ubuntu.cz :-)
    "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"
    Milhouse avatar 11.2.2008 19:09 Milhouse | skóre: 15 | blog: MilhouseLand
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2008
    Tím jsem myslel "distribuční radu". ;)
    "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"
    11.2.2008 20:01 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2008
    Tak to bude prozřetelnost a ne souvislost :-). Včera jsme na to téma s Lubošem náhodou narazili při soukromém rozhovoru.
    andree avatar 11.2.2008 23:31 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2008
    odkial na tie rady chodite? co rada to perla, skoro by som az uvital vlastny serial pre rady :-) ale to by bolo asi dost narocne spravit...
    mkoubik avatar 12.2.2008 12:49 mkoubik | skóre: 5 | blog: lorem_ipsum | Praha 8 - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2008
    nepouzival se na tohle odjakziva prikaz tee?
    12.2.2008 21:30 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6/2008
    Jenze tee nerozumi terminalovym escape sekvencim echo on a echo off - takze kdyz napr. logujes pres tee prihlaseni na vzdaleneho hosta pres telnet/ssh/rlogin apod., budes mit v logu zaznamenane i heslo. Pokud si takhle zaznamenavas session pri praci u zakaznika (na svem notasu, pres seriovy kabel se pripojis ke konzoli serveru) a chces po zakaznikovi, aby zadal rootovske heslo, neni to pro nej bezpecne.

    script tyhle sekvence respektuje a pri prijmu exho off prestane logovat stdin do te doby, nez na stdoutu prijde echo off.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.