abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Jak tisknout opakovaně a bez toneru

    22. 5. 2017 | Redakce | Různé | 2814×

    Magnetické zobrazování. Pro hračičky: Přehazujeme míčky v krabicích. Nové způsoby syntézy antibiotik. Opravdu kdysi existovaly živé jíly? Meteor s rodokmenem. Paradoxy dobročinnosti. Málem anaerobní savec. Proč Hubblův dalekohled nenacházel exoplanety.

    Magnetic Particle Imaging a další nové zobrazovací metody v medicíně

    Pomocí MPI lze například magneticky navádět katetr do cévního řečiště, aby se správně dostal k místu určení. Tímto způsobem je možné zavést kapsli s radioaktivním izotopem cévním řečištěm k nádoru, tam kapsli rozšroubovat, ozářit lokálně nádor, kapsli opět zašroubovat a spolu s radioizotopem zase vytáhnout z těla ven. Postup funguje bez rizika radiace či rentgenového záření.

    Úloha: Nekonečná loterie

    V nekonečné loterii máme nekonečně mnoho pytlíků: jeden s číslem 1, druhý s číslem 2, třetí s číslem 3, čtvrtý s číslem 4 atd. V každém pytlíku je nekonečně mnoho losovacích míčků s příslušným číslem… Úloha je kupodivu složitější, než to na první pohled vypadá, a na jejím řešení se podílel i známý hádankář Raymond Smullyan.

    Tisk světlem – s barvivem a oxidem titaničitým

    Vícekrát použitelný papír, z něhož se předcházející potisk dá odstranit teplem – takových projektů zde už bylo několik. Nový nápad předpokládá, že by se proces obešel zcela bez inkoustu či toneru, postačilo by UV záření. Mají podobné přístupy šanci se uplatnit? Kromě popisu technologie i několik pochybností.

    Naučíme mikroorganismy vyrábět účinnější antibiotika?

    Mikrobiologové z výzkumného centra BIOCEV byli úspěšní. Inspirací pro originální recept na přípravu nových antibiotik bylo „molekulární lego“ – stavebnicový princip, kterým půdní mikroorganismy provádějí své syntézy. Podstata přípravy nových antibiotik, nazvaných CELIN a ODCELIN, spočívá v kombinaci CELesticetinu a LINkomycinu.

    Jílový život opět v centru zájmu

    S teorií, že život organické látky „převzaly“ od jílů, přišel již dávno Graham Cairns-Smith. Nyní celá představa získala další podpůrné argumenty. Představení hypotézy a trocha diskuse, souvislosti se světem RNA, něco o „prebiotické fotosyntéze“ a sulfidu zinečnatém.

    Krátce

    Sýkorky: Kořist a jídlo není totéž. Srovnání sýkor koňader, modřinek a uhelníčků. Neofobie a potravní konzervatismus. Barvy hmyzu a trocha etologických experimentů, kdy ptáci loví, ale nejedí.

    Meteorit Hradec Králové nalezen v předpovězené oblasti. Velmi vzácný nález, tzv. meteorit s rodokmenem – tedy meteorit, jehož průlet atmosférou byl přístrojově zaznamenán. Situace po roce.

    Argument „Kdyby lidé skutečně viděli“ zpochybněn. Kdyby lidé skutečně viděli, jak žijí ostatní, chtěli by jim pomáhat? Experiment podal kuriózní výsledky.

    Mozek rypoše lysého přežije i bez kyslíku. Rypoš údajně v mozku využívá mechanismy anaerobní přeměny fruktózy, což je reakce známá jinak pouze u rostlin. Mohli bychom to naučit i lidský mozek, pro případ infarktů a mrtvic?

    Proč Hubble nenašel exoplanety před 20 lety? V červenci 1999 pozorovat Hubblův dalekohled po dobu více než 8 dní hvězdokupu 47 Tucanae. Výsledek? Nula, neobjevil vůbec nic. Podle nové simulace měl přitom tehdy najít Hubble přibližně 4 exoplanety.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.