abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Terraformace Marsu

    11. 4. 2017 | Redakce | Různé | 2510×

    Finanční výpočty v prostředí Matlab. Matematika a kvantová fyzika ve Futuramě. Počátky autorského práva. Umělá inteligence vytváří z obrazu fotku. Hvězdy vznikající u černých děr. Osobnost pavouků. Planety s více slunci. Pravěký kanibalismus.

    Jak rychlá může být terraformace Marsu?

    V první fázi by se vytvořila hustá atmosféra oxidu uhličitého a teplota se ze současných v průměru -60 °C zvedla nad nulu. Tento proces prý může být docela rychlý, i se současnými technologiemi bychom ho zvládli třeba do 100 let. Atmosferický tlak lze zvýšit i tím, že bychom produkovali dusík z dusičnanů na povrchu Rudé planety. Větší problém je dostat do atmosféry dost kyslíku, aby zde lidé mohli dýchat bez přístrojů.

    Finanční výpočty v prostředí MATLAB

    Finanční výpočty jsou založeny na práci s vektory a maticemi, ať už se bavíme o statistice, datové analytice či optimalizaci. Programovací jazyk prostředí MATLAB je na práci s maticemi postaven. Příslušné výpočty jsou z toho důvodu velmi rychlé.

    Z hmoty vypuzené černou dírou se rodí nové hvězdy

    Dalekohled ESO/VLT pozoroval zcela nový proces vedoucí k formování hvězd. Jakmile černá díra pohltí nějakou hmotu, tak při tomto procesu zároveň ohřívá okolní plyn a vypudí ho z mateřské galaxie v podobě mohutného hustého proudu.

    Matematika a kvantová fyzika ve Futuramě

    Schrödinger a jeho kočka účinkují v dílu Fryority Report (2011). Dopravní policisté na motocyklech pronásledují Schrödingera za překročení rychlosti světla a „porušení Lorentzovy invariance“ a honička končí fyzikovou bouračkou. Když se Schrödinger vysouká z vraku svého auta, policisté se ho ptají na krabici s kočkou…

    Počátky autorského práva, cechy a rejstříky

    Pojetí copyrightu se zřejmě poprvé objevilo spolu s tzv. Rejstříkem – v Anglii a dalších evropských zemích vznikaly tyto seznamy od 16. století v souvislosti s rozšířením knihtisku a možnostmi relativně levného kopírování. Vydavatelé/tiskaři byli sdruženi do jakéhosi cechu a když zamýšleli vydat určitý titul, zanesli ho do společného seznamu. Následně pak byl tento titul po určitý čas blokován…

    Umělá inteligence vytváří z obrazu realistické foto

    Možnosti softwaru CycleGAN byly demonstrovány na příkladu Monetových obrazů. Za předpokladu, že byly malovány podle konkrétní předlohy, dokázal program oddělit „uměleckou vrstvu“ (impresionismus jako styl) a z obrazu rekonstruovat (spíše „rekonstruovat“) realisticky vyhlížející fotografii – tedy úplný opak toho, co dělá např. aplikace Prisma.

    Člověk jako zdroj jídla za moc nestojí

    Téma kuriózní a současně morbidní: příspěvek k dějinám pravěkého kanibalismu. Otázka, jak byl rozšířený (dle prezentovaných názorů značně). Jedli lidé jiné lidi spíše z rituálních důvodů nebo prostě pro obživu? Jak s tím souvisejí priony? Kalorické tabulky, které v knihách o zdravé výživě nenajdete.

    Krátce

    Osobnost mají prý i pavouci. Má se to projevovat tím, jak si jednotlivé páry „sednou“, tj. zda samička po kopulaci svého druha sežere. A jaký závěr si z toho nesežraný pavouk udělá pro příště.

    Původce spavé nemoci by mohlo jít likvidovat glukózou. Prvoci rodu Trypanosoma způsobují zvířatům i lidem řadu závažných onemocnění, mezi něž patří spavá nemoc nebo Chagasova choroba.

    Jak fungují profesionální drony. K dispozici jsou různé pracovní postupy pro poskytování a správu snímků získaných během operací bezpilotních prostředků.

    Arabský poloostrov jako genetická křižovatka. Arábie byla pravděpodobně první oblastí, kudy putoval anatomicky moderní člověk, když opustil Afriku a vydal se směrem do Eurasie.

    Mléčná dráha pod lupou. Astrofotografie měsíce, plus trocha mytologie: co si o Mléčná dráze mysleli Řekové, Indové, Inkové…

    Mohou planety podobné Zemi mít dvě slunce? Existují dva scénáře, kdy může mít planeta dvě slunce: V prvním případě obíhá okolo hvězdy, která je součástí vícenásobného systému, druhou možností je cirkumbinární planeta, která obíhá okolo dvou hvězd současně.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.4.2017 03:13 azerbajždanská jurta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Terraformace Marsu
    Načim ten mars frišky terraformovať a zlegalizovať tam marihuanu.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.