abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: V AV ČR patentovali novou nabíjecí baterii, která nehoří

    4. 2. 2022 | Redakce | Různé | 2362×

    Měsíc a desková tektonika Země. Grafen a jeho vodivost. Led na rozpálené plotně. Nový typ supernovy. Z uhlíkové nanotrubičky vytvořili jednovrstevný tranzistor. Oceán v miniměsíci. Psi jednoho plemene jsou si příbuzní jako nevlastní sourozenci.

    V AV ČR patentovali novou nabíjecí baterii, která nehoří

    Vodné baterie byly představeny již dříve, ale jejich rozmachu bránila relativně nízká kapacita a napětí. … Dosažené napětí je srovnatelné s napětím, kterého dosahují organické elektrolyty v komerčních lithiových bateriích. Nespornou výhodou našeho elektrolytu je vysoká vodivost, která na rozdíl od organických elektrolytů významně neklesá ani za nízkých teplot.

    Našli nový typ supernovy. Vzniká z velmi hmotných hvězd

    Astronomové dosud předpokládali, že alespoň jeden typ obřích hvězd neskončí jako supernova. Tzv. Wolfovy-Rayetovy hvězdy se měly na konci svého života tiše zhroutit rovnou do černé díry. Nová studie ale ukazuje, že fáze supernovy nejspíš nastává i zde.

    Tanec kapek vody na rozpálené plotně známe. S ledem je to ještě zajímavější

    Pokud dáme kapičku vody na rozžhavenou vodorovnou desku o teplotě nad 150 °C, voda se kupodivu tak lehce nevypaří. Na páru se totiž přemění jen tenká vrstvička při styku s horkým povrchem a zbytek kapaliny po ní bude klouzat. Kapky zde levitují nebo až tančí. Jonathan Boreyko a Mojtaba Edalatpour z Virginia Tech nyní zkusili, jak by to celé mohlo fungovat s ledem. Bude led také levitovat?

    Za deskovou tektoniku prý může nestabilita Země vzhledem k Měsíci a Slunci

    Nerovnovážné síly a momenty hybnosti v systému Země s Měsícem a Sluncem mají způsobovat celkové pohyby v zemském plášti a spolu s tím i pohyb tektonických desek. Dost nečekaná je myšlenka, s níž přichází studie vedená geofyzičkou Anne M. Hofmeisterovou z Washington University in St. Louis. A je desková tektonika na Plutu?

    Zjistilo se, jak defekty v grafenu souvisejí s vodivostí

    Grafen má velmi unikátní vlastnosti a mohl by vylepšit mnoho součástek a přístrojů. Pro úspěšné využití tohoto 2D materiálu v praxi je podstatné detailní pochopení jeho fyzikálně-chemických vlastností. Vědci pomocí tzv. mikrokapkové elektrochemie přenesli na bazální rovinu vzorku grafenu elektrický náboj a pomocí Ramanské spektroskopie změřili spektrální posun. Všimli si, že očekávané vychýlení ve spektrálním posunu se v závislosti na vloženém náboji rozdělilo a vykazovalo dva vrcholy.

    Krátce

    Standardní model není uspokojivý, ale lepší nemáme. Způsob, jímž rovnice standardního modelu činí předpovědi o reálném světě, je absurdně komplikovaný. Když rovnice aplikujeme přímo, udávají zcela nesmyslné předpovědi… (úryvek z knihy Carlo Rovelli: Sedm krátkých přednášek z fyziky)

    Oceán by mohl mít i Saturnův miniměsíc Mimas. Pokud se zmrzlý oceán skrývá v nitru Pluta, pak už může být ve Sluneční soustavě skoro všude, alespoň ve světech s dostatkem vody, chtělo by se říct.

    Vytvořili molekulu spojující DNA a proteiny. Vědci dokázali vytvořit nukleopeptid nikoliv z RNA, ale i z podstatně méně reaktivní DNA. Navíc má jít o „klasickou molekulu“, nikoliv chumel.

    Objevili nejstarší brčka na pití piva. Trubice nalezené na Kavkaze byly ze zlata a stříbra, jsou delší než metr a některé z nich byly navíc zdobené figurkami býků. Tehdejší pivo obsahovalo obilky a další nefiltrované příměsi.

    Z uhlíkové nanotrubičky vytvořili jednovrstevný tranzistor. Vědci vytvořili malý tranzistor současným působením mechanické síly a nízkého napětí, které zahřívaly uhlíkovou nanotrubičku složenou z několika vrstev. Vnější vrstvy se přitom postupně oddělily a zůstala pouze jednovrstvá trubička.

    Psi jednoho plemene jsou si příbuzní jako nevlastní sourozenci. Většina současných psích plemen je vysoce imbredních, tj. jedinci spadající do jednoho plemene jsou si v průměru blízce příbuzní. U některých plemen to víme, nový výzkum ale ukazuje, že taková situace je spíše pravidlem než výjimkou…

    Vědci umí zachytit koronavirus v učebnách speciálním filtrem. Filtrační systém využívá princip pomalého proudění vzduchu přes filtrační tkaninu, díky kterému je možné zachytit s vysokou účinností aerosolové částice už od velikosti desítek nanometrů.

    Bobrům chutná vrba. Škody na hospodářských porostech jako je dub se v případě bobrů dají eliminovat budováním nárazníkových pásem…

    Klimatická změna ohrožuje pěstování lanýžů. Světové oblasti pro pěstování lanýžů budou vysychat až o 50 % rychleji než zbytek světa.

    Objevili a popsali unikátního brouka uloženého v maďarském jantaru z doby dinosaurů. Nejenže se jedná o vůbec prvního brouka popsaného z ajkaitu, ale také o prvního popsaného fosilního brouka z území dnešního Maďarska a zároveň o prvního popsaného druhohorního kovaříka z pevninské Evropy…

    Starověká mosaz z Česka odhaluje intenzivní vztahy mezi Římany a Germány. Mosaz – slitina mědi a zinku – byla ve starověku ceněným materiálem, zejména kvůli vzhledu podobnému zlatu. Velmi rychle se rozšířila i do zaalpské Evropy, dosud však nebylo jasné odkud.

    Nová laboratoř přináší pro nanoelektroniku přináší přístroje, které dosud v ČR chyběly. Fakulta elektrotechnická ČVUT otevřela NANOLAB, laboratoř pro výzkum a výuku nanoelektrických technologií. Má přispět k tomu, aby byla naplněna poptávka českých firem po vysoce specializovaných odbornících, kteří budou navrhovat polovodiče včetně mikročipů.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.