abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1063 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: V jádrech neutronových hvězd má být kvarková hmota

    7.1. | Redakce | Různé | 3685×

    Shrnutí roku 2023. Detekce kapalné vody a života na exoplanetách: schází oxid uhličitý, v atmosféře je ozon. Jak se chová voda u elektrod.

    V jádrech neutronových hvězd má být kvarková hmota

    Jádra neutronových hvězd mají obrovskou hustotu; v kouli o průměru 25 km jsou stlačeny až dvě hmotnosti Slunce. Dlouhodobě otevřeným problémem je, zda obrovský centrální tlak v neutronové hvězdě může stlačovat neutrony (i protony) do fáze tzv. studené kvarkové hmoty. V tomto exotickém stavu hmoty by již jednotlivé protony a neutrony neexistovaly.

    Další rok za námi…

    V oblasti vědy a technologií šlo jednoznačně o rok generativní umělé inteligence. Další významné trendy ve vědě? Všude bylo plno novinek, co zachytil Webbův dalekohled. Mediálnímu zájmu se těšila i supravodivost a kvantové počítače (ale to asi o nic víc než r. 2022).

    Detekce kapalné vody a života na exoplanetách: schází oxid uhličitý, v atmosféře je ozon

    Nová studie tvrdí, že při hledání života na exoplanetách by mohlo být efektivní se zaměřit primárně nikoliv na přítomnost, ale spíše na nepřítomnost něčeho – konkrétně CO2. Vědci z MITu, University of Birmingham a dalších institucí navrhují, že pokud má planeta terestrického typu v atmosféře podstatně méně oxidu uhličitého než jiné planety ve stejné soustavě, může to být známkou přítomnosti kapalné vody – a případně i života pozemského typu – na povrchu.

    Astrobiologové mají katalog systémů obsahujících současně planety podobné Zemi a Jupiteru

    Jupiter se pokládá za jednu z možných příčin vzniku života na Zemi. Během formování Sluneční soustavy totiž Jupiter vystřeloval kamenné a ledové trosky a formující se planety směrem k Zemi. Tato tělesa nasměřovaná k Zemi mohla opakovaně přinášet vodu a podpořit vznik oceánů. … Nová studie je „dodatečného“ hledání velkých planet je založena na metodě měření radiálních rychlostí.

    Krátce

    Fenylbutyrát dokázal zvrátit Alzheimerovu nemoc, zatím u myší. Jak se chová voda u elektrod, nadějná látka proti Alzheimerově chorobě, kde vznikají organické látky z asteroidů… Několik perliček, krátkých zpráviček, ať se sníží objem textů „přetékajících“ do nového roku.

    Srážky mezi asteroidy mohou vést ke vzniku kovových magnetických těles. Náznaky magnetismu mají také některé meteority dopadlé na Zem. Předpokládá se přitom, že meteority s velkým obsahem železa pocházejí z kovových jader asteroidů, nicméně tato jádra by neměla být schopna vytvářet magnetismus.

    Nejčtenější články roku 2023. Podle Google Analytics. Jasně převládá astronomie a astrofyzika, do žebříčku se tu a tam vloudí jiné téma z fyziky (supravodivost), kvantové počítače, matematika apod.

    K přípravě solvatovaných elektronů lze využít plazmony. Volné, respektive rozpouštědlem obalené (solvatované) elektrony v kapalině mohou iniciovat další chemické reakce. Výhodou přitom je, že po elektronech na rozdíl od jiných činidel nezůstane žádný odpad.

    Robotické operace srdce zcela bez otevření hrudníku. Vlastní operaci uvnitř srdce provedli lékaři kompletně s použitím robotických nástrojů, které jsou chirurgem ovládány na dálku.

    Funkční potraviny vyrobené s pomocí bakterií. Selektované kmene produkujú bakteriocíny, naturálne bioaktívne látky s antimikrobálnym účinkom, čo znamená, že majú charakter postbiotík so širokým využitím vo výžive ľudí a zvierat.

    Třetina území světa v posledních dekádách citelně vyschla. Pouze na pěti procentech pevniny se míra vlhkosti dlouhodobě a významně zvyšovala.

    Tři jasné bolidy nad střední Evropou. Ve středu 27. prosince večer byly vidět především z těch míst našeho území, kde byla jasná obloha, tři jasné bolidy, které i přes velkou záři Měsíce krátce po úplňku upoutaly pozornost mnoha náhodných svědků.

    Membránová údolí buňky zdrojem nového objevu. Specifický typ malých bílkovin je schopen rozpoznávat membránová údolí, která jsou spojena s „negativním“ (vnořeným) zakřivením membrány. Dosud se vědělo pouze o jiných malých bílkovinách, které jsou citlivé na „pozitivní“ (vypouklé) zakřivení membrány.

    Optimalizovali zeleninový salát určený speciálně pro astronauty. Astronauti ve vesmíru spalují více kalorií než lidé na Zemi a potřebují ve větším množství některé mikroživiny, jako je vápník, aby si udrželi zdraví během dlouhodobého pobytu ve stavu beztíže či mikrogravitaci.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.