Portál AbcLinuxu, 1. června 2024 12:41

Monkey Island 2 v českém dabingu

20. 11. 2009 |
Skupiny - Emulátory - Články - Monkey Island 2 v českém dabingu  

Dlouho sme čekali, ale již se to stalo skutečností. Česká skupina Perla Group dokončila nadabování legendární hry Monkey Island 2 a nutno říct, povedlo se jim to! Ukážem si, jak tento dabing zprovoznit.

O české daberské skupině říkající si Perla Group , jste možná už někdy slyšeli, možná taky ne. Je to skupina lidí, kteří dobrovolně a zadarmo dabují různé anglické seriály, filmy a hry, které ať už byly nebo nebyly již profesionálně nadabovány. Přidat se k nim může kdokoliv, takže jestli máte dostatek času (a to je pro tenhle koníček důležité) a dobrý mikrofon, můžete to zkusit.

Nyní už ale k samotnému zprovoznění dabingu v této hře. Tak zaprvé budete potřebovat mít nainstalovanou aplikaci ScummVM jenž slouží k zprovoznění starých adventur od firmy LucasArt. Tato aplikace je dostupná na většině Linuxových distrubucí, takže by v tom problém neměl být. Dále samozřejmě DOS verzi hry Monkey Island 2. Pokud vlastníte disketovou verzi, smažte v jejím adresáři všechny soubory, kromě souborů MONKEY2.000 a MONKEY2.001, pokud to neuděláte ScummVM bude hrát pouze hudbu. Dále budete potřebovat soubor s českým dabingem. Soubor MONSTER.SOG jenž rozbalíte ze stáhnutého rar souboru s dabingem nakopírujte do adresáře se soubory MONKEY2.000 a MONKEY2.001. Dále by jistě neuškodily české titulky.

Teď už jenom stačí spustit ScummVM, tam vyberete přidat hru, kde zadáte cestu k adresáři s hrou. Progam už sám rozpozná o jakou hru se jedná. Pak na ni klikněte, dejte Edit game, nastavte na kartě Game platformu DOS a na kartě Paths nastavte cestu k adresáři s hrou. Pak už jenom stačí dát OK, vybrat hru, stisknout tlačítko Start a hrajem :-). Kdykoliv stlačíte klávesu F5, tak si můžete nastavit buď jen titulky nebo titulky s dabingem a nebo jenom samotný dabing. Přes mezerník se hra pauzuje.

Ukázka dabingu

video

Guybrush Threepwood - Martin
Wally - Mulder
Mama Guybrushe - Treta
Tata Guybrushe - Mephisto
LeChuck - Patrik
Kate - Lady House
Kostymer - Patrik
Vedouci souteze - Lubas
Bratr Guybrushe - Patrik
8mi lety Guybrush - Martin

Odkazy a zdroje

Perla Group
České titulky
Český dabing do hry Monkey Island 2

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.