abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1063 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Dotaz: Jaky notebook do 15k pro linux ?

    13.4.2023 14:29 loutek
    Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Přečteno: 1275×
    Ahoj, muzete mi poradit, jaky notebook cca do 15k v roce 2023 poridit pro linux os, popr. se podelit o info jaky NB s jakou konfiguraci pouzivate Vy? Pouzivam fedoru, ale to je asi jedno. NB bude slouzit jako workstation, sledovani filmu, YT a klasicka prace v terminalu. Na poslednim stroji jsem mel core i5, 12GB RAM 500GB SSD

    diky za radu Loutek

    Odpovědi

    13.4.2023 14:46 Zdenek Henek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    HP ProBook 455 G8 nebo G9

    Je to o par tisic nad 15KKc, ale budes spokojeny. Mam Probook 455 g7, dal jsem do toho vic ram a vetsi SSD. Jedine, co mi vadi je klavesnice. Resim to pouzitim externi.

    Thinkpady maji dobrou klavesnici, ale je to plast a casto maji pajenou ram, kterou neni mozne vymenit. Pokud bys chtel ne-plastove Thinkpady, tak uz je to mimo tvuj rozpocet a zase ta pajena ram ...

    Max avatar 13.4.2023 15:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    S tou ram by to mohl být problém, čím dál více ntb má paměť napájenou na desce bez možnosti rozšíření a s 16GB ram se prodávají většinou dražší modely.
    Normálně bych doporučil Thinkpad E15 Gen2-4 AMD, ale takto netuším. Já koupil Thinkpad E15 s Ryzen 5, 8GB ram a 250GB hdd v akci (včetně Win10 Pro) za 15kkč před rokem.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.4.2023 18:56 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Ja bych poradil nasetrit si vic penez, aby jsi nedopadl hure nez pred tim..
    13.4.2023 22:14 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    S core i5 a 12 GB ram bych zůstal i u starého. Osobně používam X1 Carbon Gen 3, který má i5-5300U 8GB Ram a nyní 1TB SSD. A už asi 10 let kupuji výhradně repasované notebooky vysoké řady. Ten důvod je proto, že si myslím, že do repasované stroje jsou takové, které byly prodány jako leasing do firem, po uplynutí leasingu vráceny a tím v podstatě účetně jsou "bezcené" všechny finační transakce už byly provedeny, a prodávají s výraznou slevou. A na rozdíl od auta z leasingu počítače se nedají moc zničit, aby fungovaly jen "trochu" a cca 3-4 roky stará technologie je pořád přijatelná. Obvykle za 10-15 dostaneš něco co před cca 4 roky stálo 30-60. A notebooky s těch vyšších řad jsou totiž výrazně mechanicky lépe provedené, než levné notebooky s podobným procesorem a pamětí. Takže pokud upgrade tak třeba něco jako zde nebo pokud hledáš velký 15" s numerickou klávesnicí tak třeba zde

    Osobně, když bych teď upgradoval tak bych uvažoval X1 Carbon Gen6, mám je rád a vyhovuje mi jejich Trackpoint. možná T740S
    13.4.2023 22:25 Zdenek Henek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Lenovo ThinkPad T495 - tady už právě začínají ty pájené ramky ...
    13.4.2023 22:34 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Ty jsou fakticky všude, neuděláš tenký notebook abys tam dostal nad sebe klávesnici, sockety, motherboard a placatou baterii. Baterie obvykle má výřez v místě kde je socket na ssd a samozřejmě kde je chladič procesoru. Každý další socket je za cenu menšího prostoru a tím i kapacity baterie. Nebo za cenu zvětšení. A teď lidi chtějí tenké, lehké notebooky. Navíc baterie se za tu dobu zlepšily a nedegradují tak rychle jako před cca 10 lety, takže se nedělá jednoduchá výměna jedno zmáčknutí.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 13.4.2023 22:42 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Lidé chtějí tenké notebooky, lidé chtějí SUV ... no jestli ono to nebude spíše tím, že výrobci jim nic jiného nenabízejí?
    13.4.2023 23:55 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Ale to nemáš pravdu, alespoň ne u aut. Pořád si můžeš pořídit klasickou limuzinu, hatchback nebo kombi. Ale prodeje klesaji u Fabie, Oktávky, Superba nebo Golfa a Passata, přičemž rostou u Karoqu a Kodiaka a Tuaregu. To není že klasiky nejsou nabízeny, nejsou chtěny. Mnoho lidí mi argumentovalo, že se do SUV pohodlněji nastupuje. Pokud ostatní je vedlejší, jako stabilita na silnici (nejezdím tak rychle, aby to bylo důležité) nebo spotřeba (ten litr na stovku rozdílu mi nevadí), tak máš důvod. Když si vzpomenu, jak v dětstvi, někdy v 70 letech, jsem se rozplýval nad vizemi placatých aut budoucnosti, fakt mě nenapadlo, že populární budou krabice.

    A co se týká notebooků. Pro mnoho lidí je váha důležitý faktor a třeba i to, že jej chytiš za roh u klávesnice a přnášíš jednou rukou. Čím pohodlnějí tím lépe a tomu vyhovují tenké notebooky.

    Nicméně podstata mého výroku pro tazatele byla, ať si projde repas stroje a možná ho zaujmou.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 14.4.2023 16:12 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Je to lehké, je to tenké, brzy se to zanese a rychle se to uvaří. Víme, jak lidé pečují o svá zařízení ...

    U těch automobilů je to o něco složitější, ale víme co automobilky udělaly s MPV, že? Přitom to nastupování bylo stejné jako do SUV a i ten litr na stovku se ušetřil. O praktičnosti nemluvě ...

    Když se podívám na konstrukce notebooků před deseti lety a dnes, tak jen kroutím hlavou, jaký je ten posun. Dříve se předháněly, kdo vymyslí nejrychlejší přístup do útrob notebooků, dnes tam naflákaj šroubů, jak do železářství. Měkčené, lehčené plasty, jednou to rozebereš a hned to prdne. Klávesnice součástí vrchního krytu. A to maj být ty profesionální stroje? Kde je nějaká invence? Výkon by tu byl, ale to zpracování je k zblití.

    16.4.2023 22:21 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    No rozdíl mezi námi je, že ty si myslíš, že to je primárně rozhodutí výrobců a já si myslím že primární je rozhodnutí a zájmy zákazníků.

    U aut si stačí projít, jak padají prodeje MPV: např. Sharan vs Tiguan O tom nerozhoduje výrobce.

    U notebooků se to posunulo do spotřebáku. koupíš na Leasing na 3-4 roky, pak vrátíš a vezmeš nový. To vydrží většina. Také rozhodnutí zákazníků. Rozebírají a opravují jen nadšenci. A poznámka k pájené paměti. Jsou ještě 2 faktory pro pájenou pamět. LPDDR má nižší spotřebu a tím i výdrž notebooku. A možný benefit rychlosti např. viz a také mobily mají vyšší rychlosti do paměti, kdy ta pamět je hned vedle procesoru a každý milimetr má význam.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 16.4.2023 23:12 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    ... telefony, také kapitola sama o sobě. Umí to kde co, ale základní funkcionalita, jako je nahrávání hovorů byla zaříznutá, jistě také na žádost uživatelů, že? To, že to lidé potřebují i k jiným záležitostem, než je šmírování, to nikoho nenapadne. Telefon je chytrý, ale vem si k němu papír a tužku, ať si můžeš dělat poznámky!

    k3dAR avatar 16.4.2023 23:16 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    nevim jak ostatni, ale ma Motorola G Pro, Android (One) 12, stock Telefon app, nahravani hovoru ma...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 17.4.2023 08:36 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    No, já si tu kvůli tomu udržuji Android 7, protože co jsem měl v ruce Android 12, tak bohužel. Jeden to měl jako nahrávání hlasitého odposlechu, ale to člověk zrovna nechce. A máš normálně českou distribuci?
    k3dAR avatar 20.4.2023 21:12 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    kupoval sem v CZC a (dle modelu "XT2043-7") to ma byt evropska verze
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 21.4.2023 09:36 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Díky, ale 6,4", to je pro mne opravdu moc.
    13.4.2023 22:52 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Navíc baterie se za tu dobu zlepšily a nedegradují tak rychle jako před cca 10 lety
    Posledne sa mi nafúkla baterka po necelých troch rokoch. Notebook bol kupovaný koncom roka 2019, takže mám opačnú skúsenosť.
    14.4.2023 09:03 Zdenek Henek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Pájené ramky nejsou všude. HP Probook 455 je docela tenký a má dva sodimm sloty. To stejné Thinkpad L řada. Do Probooku i do Thinkpadu L jde nacpat až 64gb ram.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 13.4.2023 22:37 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Pájené RAMky nejsou nic nového. Ale uznávám, že to není nic moc řešení.
    k3dAR avatar 13.4.2023 23:28 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    [...] cca 3-4 roky stará technologie je pořád přijatelná [...]
    "asi" zalezi na co, resp. jak pro koho :-) pro me je prijatelna i (board, cpu, ram) cca 11 let stara technologie ;-) kterou mam v primarnim NB T430s (s mod's 7rada kbd, IPS FHD, WifiAX, WWAN-LTE, 16GB RAM, 2TB SSD, ...)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    14.4.2023 00:01 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Ale jo, rychlost pokroku se zpomaluje, jak se blížíme technologickým hranicí. (ostatně současných 5nm technologie je cca 20 atomů mědi vedle sebe, tam moc prostoru na zmenšení, aby to bylo elektricky a kvantově stabilní, není) Chtěl jsem říci, že pokud za 3-4 starý stroj, zaplatím 25-40% původní ceny, má cenu o tom uvažovat. :-)
    k3dAR avatar 13.4.2023 23:23 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Ahoj, [...] NB bude slouzit jako workstation, sledovani filmu, YT a klasicka prace v terminalu. Na poslednim stroji jsem mel core i5, 12GB RAM 500GB SSD
    pro prehled, ten posledni stroj bylo presne co a z jakeho duvodu uz ti nestaci/nevyhovuje?
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    14.4.2023 08:19 Loutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Ahoj, ne, ale notebook jsem "postoupil" manzelce a potrebuju jiny :)
    14.4.2023 09:50 Zdenek Henek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    No to jsi snad měl manželce koupit nějaký pěkný designový a neměl bys tyto problémy :)
    Fuky avatar 14.4.2023 09:21 Fuky | skóre: 52 | blog: 4u
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Příloha:

    Za 14 690 Kč s DPH máš Lenovo ThinkPad E15 Gen 3 PN: 20YG00CPCK s tříletou zárukou AMD Ryzen 5 5500U, 15.6" IPS antireflexní 1920 × 1080, RAM 8GB DDR4, AMD Radeon Graphics, SSD 512GB.

    V ThinkPad E15 Gen 4 PN: 21ED005MCK s AMD Ryzen 7 5825U jsem nedávno měnil RAM, viz foto v příloze, má 8GB připájených a 8GB osazených, tedy jsem ten osazený vyměnil za 32GB a navýšil na maximálních 40GB. Dále lze osadit druhé, větší SSD. Dovnitř se dá dostat snadno a rychle, jen se povolí šrouby a vycvakne plastový kryt. Předpokládám, že u té levnější verze to bude stejné, zvenčí vypadá úplně stejně, jen jsem jí ještě nerozdělával.

    Vzhledem k tomu jak se posunul výkon nových CPU nedává repas žádný smysl. Stejně tak nedává smysl nové CPU Intel s velkými (drahými) a pomalými (levnými) jádry, když AMD dodává lepší CPU s plnohodnotnými jádry, které mají slušný výkon a při odvádění stejné práce méně topí.

    14.4.2023 11:50 anonym4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Zaujimave ze z youtubu a recenzii na E15 gen4 sa mnohi stazuju na otvaranie thinkpadu. Udajne je lahke vylomit nejaku plastovu cast, co nasledne moze viest k strate zaruky. Inak 20YG00CPCK je jediny u nas predavany thinkpad E gen3/4 ktory ma displej so svietivostou len 250 nits. Vsetky ostatne maju 300.
    14.4.2023 12:48 Zdenek Henek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Je to problem i u Thinkpad L. Lezl jsem do toho jen dvakrat a najednou jsem viděl kus plastu a sroubek na stole. Zatím to drží ty ostatní v pohodě.

    Docela mě to překvapilo. HP Probook 455 jsem rozdělávál snad 100krát (střídám disky mezi ntb a desktopem), je to sice taky na plastech vidět, ale není nikde nic ulomeného.
    14.4.2023 13:34 anonym4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Super, cize kurvitko na skratenie trojrocnej zaruky...
    14.4.2023 13:53 Zdenek Henek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Ten Thinkpad L14 jsem koupil ve výprodeji za 11K Kč bez DPH. Tak nějak nepočítám, že vydrží 10 let jak Thinkpad X230, který jsem používal teď a ještě dál slouží novému uživateli.

    Nemyslím si, že toto může být důvod pro neuznání záruky, ale pokud by se tak stalo, tak u mě Lenovo končí. Thinkpad W530 jsem používal jako pracovní nástroj od roku 2015. Také zvládl mnoho výměn disku, ale tam byl disk dostupný bez rozmontování celého notebooku...

    Kvůli pájené ram byl HP Probook první ne-Thinkpad, který jsem si v životě koupil a kromě klávesnice mi Thinkpad nějak nescházel. Naopak HW komponenty jsou lepší. HP Probook používá paměti Samsung, SSD je taky Samsung. Wifi je Intel. V L14 jsem už měl u jedné wifi problém s připojením a určitě to bylo tím počítačem, protože mobil se připojil k té samé wifi bez problémů. Je tam nějaký Mediatek, ssh byl Micron a paměť si už nepamatuju, protože jsem tam dával 32gb ram.
    14.4.2023 14:57 anonym4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Na lenovo fore o tom pisali dost dvojzmyselne. V style, ak sa nieco pri vymene poskodi, vedie to k strate zaruky. Pouzite wifi/ssd/pamati sa casto lisi podla regionu, dostupnosti, atd.. Cital som recenziu na 455/r7 g8 a g9. Tusim nic v tom nebolo od samsungu/intelu. Na druhej strane klavesnica/touchpad maju byt lepsie. Asi aj chladenie. Ja som v podobnej situacii ako autor temy. Swift/zenbook/vostro zdrazeli. Ostal probook 455 a thinkpad E15. Thinkpad ma lepsi layout, navigacne klavesy su po ruke a up/down ma pouzitelnu velkost. Je tam aj trackpoint, hoci netusim, ako velmi ho v linuxe znehodnoti libinput. Na druhej strane ta konstrukcia posobi naozaj zle.
    14.4.2023 14:59 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?

    Já mám poslední dobou docela solidní zkušenosti s Lejnovem.

    Lejnovo se dá (1) koupit bez OS nebo s Blbuntu, což je dobré znamení, že tam jakási podpora bude a (2) kompletně spravovat a aktualizovat z Linuxu; pro většinu aktualizovatelných zařízení (včetně Lejnovo docků, touchpadů, Thunderbolt chipsetů, UEFI, některých SSD atd. atp.) je firmware snadno dostupný skrz fwupdmgr.

    Jestli tohle↑ platí i pro modely za 15k, to bohužel netuším.

    18.4.2023 11:25 Loutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Vsem dekuju za rady a navrhy, na 99% poridim https://www.pocitarna.cz/notebooky/lenovo-thinkpad-t470s-74/ Je jeste levnejsi, nez jsem mel priblizny rozpocet, ale o to ani nejde, libi se mi dana konfigurace a nb jako takovy.

    Diky vsem
    Max avatar 18.4.2023 12:28 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Jen na tom nesmíš chtít provozovat Windows, protože zachvíli to na tom ntb nebude možné.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 18.4.2023 16:33 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    ... k tomu bych dodal oficiálně ... Neoficiálně to asi pořád půjde.
    Max avatar 18.4.2023 19:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Neoficiálně to samozřejmě jde (udělat bypass kontrol není takový problém), ale co to kolegové zkoušeli na unsupported strojích, tak to bylo unstable, modrá smrt apod. Takže bych s tím prostě dopředu nepočítal.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 20.4.2023 19:40 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Ale co tak čtu, tak se to děje i na podporovaných strojích a stačí k tomu jen vydat nějakou aktualizaci. Ono je otázkou, jestli jedenáctky lze vůbec prohlásit za stabilní? Já je tu mám na jednom stroji jako testovací, a žádná sláva to tedy není.
    18.4.2023 18:13 pre-vsetkych
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    nemecke lenovo ponuka x13 s velkou zlavou: https://www.lenovo.com/de/de/laptops/thinkpad/x-series/X13-AMD-G2/p/20XHCTO1WWDEDE0/customize?qty=1&productCode=20XHCTO1WWDEDE0
    20.4.2023 11:27 Loutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Ahoj, mas prosim s nakupem v nemecku zkusenosti ? Platis jeste neco mimo vyslednou cenu prevedenou podle akt. kurzu eura na CZK ?

    Diky
    20.4.2023 15:03 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    EU má jednotný trh. Neplatíš nic, žádné clo. Jediná potíž je reklamace u prodejce. Ten thinkpad nevypadá špatně. A dá se koupit i bez OS.
    19.4.2023 11:22 Marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Já už kupuju jenom repase. Za 15 se dá sehnat s parádní konstrukcí (já používám repase lenova, mám doma tři různé thinkpady a nemůžu si ztěžovat). Předtím jsem měl nějaký nový tenký Dell co stal kolem 20 a je to o dost nižší liga)
    19.4.2023 11:24 Marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    (ten jsem chtěl nakonec vyhodit, ale zdědil ho syn)
    Max avatar 19.4.2023 11:36 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Já to tak dělal dřív, kdy nový hw neměl takový pokrok ve výkonu a funkcích. Jenomže za posledních 5 let se toho hafec změnilo a hw strašně poskočil, takže nákup bazaru pak přestal být částečně rentabilní v nějakém pomyslném poměru výkon vs cena.
    U bazaru jsem zůstal už jen v případě nákup GPU. Naposledy jsem takto koupil asi 3ks XFX 6700 XT 12G (1x pro mě, 1x pro příbuzného, 1x pro známého).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 20.4.2023 11:25 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaky notebook do 15k pro linux ?
    Včera jsem pro zákazníka koupil X230 s 16GB v i7 za 1500,- vymění se jen SSD a jede se dál. Na to, na co to bude používat je to předimenzované až, až. Uznávám, že to byla velmi neobvyklá nabídka, ale takové se občas najdou. Nesmí se jen na to spěchat. Koupě ve shonu vycházejí většinou dráž.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.