abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1066 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Dotaz: boot Ubuntu 11.04 z CD

    26.9.2011 13:04 vbvbvb
    boot Ubuntu 11.04 z CD
    Přečteno: 438×
    Chci si orientačně vyzkoušet Ubuntu z CD vypáleného z URL http://releases.ubuntu.cz/releases/11.04/ubuntu-11.04-desktop-i386.iso
    Boot se zastaví na hlášení:
    BusyBox V.1.17.1 (Ubuntu 1:1.17.1-10) built-in shell (ash)
    Enter help for a list of built-in commands
    (initramfs) Unable to find a medium containing a line file system
    Výzva (initramfs) je aktivní, ale nevím, jak (jakým příkazem ze seznamu helpu) mám pokračovat nebo co mám ještě zjistit. Čekal jsem asi 5 minut, zda boot nebude pokračovat.
    Jsem začátečník, prosím o radu pro vyzkoušení. Nevím zatím, zda budu Ubuntu používat, takže bych potřeboval jednoduché řešení bez instalace na HD a bez dlouhých výzkumů, nejlépe úpravu .iso pro CD.
    Na webu
    http://pc.poradna.net/q/view/189880-nespusti-se-cd-live-distribuce-ubuntu-7-10-na-starsim-notebooku
    jsem o tom něco našel: "dostat se pomocí ďábelských kombinací funkčních kláves do promptu s nápisem boot:, napsat install acpi=off vga=771 noapic nolapic",
    o funkčních klávesách pro dosažení promptu boot jsem však už nenanašel nic použitelného.
    Děkuji.
    vbvbvb

    Odpovědi

    26.9.2011 14:43 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: boot Ubuntu 11.04 z CD
    Zdar,

    1] chtelo by to vic informaci o HW [MB, chipset, atd...]

    2] zda se, ze to nekdo vyresil prepnutim IDE->AHCI v BIOSU - pokud mas novejsi desku tak to zkus, jestli to pomuze [asi v initrd chybi modul pro IDE - myslim ze ata_piix nebo jak to bylo...] - https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/casper/+bug/543875

    26.9.2011 19:05 vbvbvb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: boot Ubuntu 11.04 z CD
    Příloha:
    Dík, konfiguraci posílám v příloze. Mezitím jsem to zkusil na dalším PC - bez problémů. Samozřejmě pro rozhodnutí, zda budu Ubuntu používat, je pro mne důležité, bude-li chodit, a to na PC, který mám nebo budu mít, a aspoň nějakou dobu a aspoň zatím bez studií. Kvůli operačním systémům PC nemám (to bych si mohl hrát s nastavením stále "lepších" W. ...). Vystačím si s WXP, která jsem také moc nestudoval, ale není to úplně ono. Nejsem momentálně v situaci, abych často inovoval PC. Zkusím ještě BIOS a napíšu. vbvbvb
    28.9.2011 21:23 vbvbvb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: boot Ubuntu 11.04 z CD
    V BIOSU nastaveno, nepomohlo, Ubuntu beze změny.
    V nast. AHCI ve WXP nelze použít druhý (nesyst., datový) HD se soub. systémem FAT32 (používán z důvodu zkoušení na dalším PC pod RedHat a PCLinuxOS, první jsem nerozchodil s aplikacemi, druhý jsem zatím odložil kvůli různým mouchám). Trochu už historie, ale nechce se mi to měnit.
    Tedy použít lze, ale jen přes W. funkci Připojení do složky na disk NTFS ...
    pepe_ avatar 26.9.2011 16:04 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: boot Ubuntu 11.04 z CD

    Asi máš šlupku PC , raději zůstaň u toho co máš nebo kontaktuj nějakého linuxáka ve tvém okolí ať k tobě přijde a mrkne se na to.

    To je jako slečně z pošty říkat že někde ve větvy v registru na náhodném místě bude síťový adaptér a tam přidáš pár řádek aby ti přibyla volba na změnu mac adresy.

    Jo najivita lidí co si koupí nejlevnější komponenty a snaží se na nich rozject vše dopadá přesně takto a když je to obohaceno totální neznalostí tak to bude stejně zbytečně vynaložená energie lidí co budou radit.

     

    Zkus youtube a tam možná bude jak upravit prompt při bootu na tvoje CD ...   bejvá to   esc tabulator   "e" ,   pak po úpravě ctrl+x nebo enter.  Jo je mnoho variant.

    26.9.2011 19:27 vbvbvb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: boot Ubuntu 11.04 z CD
    Dík za radu. PC jsem nekupoval za účelem, aby na něm chodil boot Ubuntu z CD za každou cenu ani abych na něm řešil vlastnosti operačních systémů. Chci to jenom zkusit, když už je Ubuntu k dispozici. WXP na něm chodí celkem použitelně, ale není to o.s., z něhož bych byl "vodvázanej". Na jiném PC boot funguje. Variant je asi opravdu mnoho už podle četnosti podobných problémů na internetu a dosti mála použitelných řešení. Zkoušku nedělám z naivity, ale právě proto, abych věděl, co a jak funguje, a nakolik to bude či nebude pro mne vhodné a použitelné a na čem a za jakou vynaloženou energii. vbvbvb

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.