abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: FreeNAS a problém s diakritikou v sdílení CIFS

    13.1.2013 15:00 Milkymůrka
    FreeNAS a problém s diakritikou v sdílení CIFS
    Přečteno: 709×
    Dobrý den, rozhodl jsem se doma vybudouvat storage server pomocí FreeNAS. Podařilo se ale nakonec jsem narazil na problém při sdílení pomocí Samby, resp. problém s diakritikou. FreeNAS mám nainstalovaný na starém 2GB IDE disku a přesto běží skvěle, ostatní disky jsou SATA (NTFS).

    Pokud nasdílím disk pomocí CIFS a poté ho otevřu přes sambu na jiném PC tak mi Dolphin i krusader oznámí "Soubor neexistuje: smb://freenas/FOTO/Obr_zky" a tak je to u všech sdílení, kde jsou v názvu složek nebo u souborů háčky nebo čárky. Kódování ve službě CIFS mám nastavené "DOS znaková sada: cp437, Unix znaková sada: UTF-8" jedná se o velké objemy dat a nemohu si dovolit je přejmenovávat. Věřím ale že najdeme řešení. Hledal jsem zde na abclinuxu, na root.cz, linuxsoft.cz i google ale nenašel jsem žádné řešení, znakové sady by měli být nastaveny správně, zkoušel jsem i jiné kombinace ale bez výsledku. Nevím zdali má smysl sem dávat nějaký výpis ale klidně ho sem dám. Jsem u PC a budu reagovat rychle. Děkuji za každou pomoc

    Odpovědi

    13.1.2013 15:25 Milkymůrka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeNAS a problém s diakritikou v sdílení CIFS
    Samozřejmě data jsou v pořádku, v jiných OS Win a distrubucích linuxu jdou otevřít bez problému.
    13.1.2013 16:51 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeNAS a problém s diakritikou v sdílení CIFS
    Tak za prvé si myslím, že na FreeNAS je používat NTFS je naprostý nesmysl. filesystem vůbec nesouvisí s tím, že k serveru přistupujete z Windows. Teď vlastně děláte dva překlady znakových sad, jednu mezi NTFS diskem a FreeNAS a druhou mezi FreeNAS a SMB sdílením. A tím, že nemáte nativní filesystem na tom BSD tak ztrácíte mnohé možnosti oprav filesystému.

    Za druhé: Musíte na serveru a klientu nastavit stejnou komunikační znakovou sadu. Teť vlastně děláte tři překlady znakové sady NTFS (asi CP1250) ->mount-> FreeNAS (UTF-8) ->smb_server-> SMB (cp437) ->smb_client-> Dolphin/Krusader (UTF-8). Všechny potřebuje mít správně a jednotlivě je odkontrolavat.
    13.1.2013 17:26 Milkymůrka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeNAS a problém s diakritikou v sdílení CIFS
    Děkuji za vysvětlení, bohužel nemám jinou možnost, protože disky jsou plné dat a jsou v NTFS. Nebo snad jde NTFS změnit bez ztráty dat na jiný filesystem? Ale dám na vaši radu a dále budu rozšiřovat nebo zdali, to bude možné přesunu data na disky v ext3? Bude ext3 vhodný a nasdílím ho přes sambu i do win a android (nejspíše ano, v kubuntu to tak dělám)? Tuto situaci jsem se rozhodl vyřešit odstraněním diakritiky pomocí programu "pyrenamer" Zvládne přejmenovat hromadně složky i soubory a odstranit diakritiku.
    13.1.2013 19:51 Milan Roubal | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeNAS a problém s diakritikou v sdílení CIFS
    NTFS prevod bych vubec neresil, v tom s nejvetsi pravdepodobnosti problem nebude. Ja mam server Synology (coz je linux), videa jsou pripojena pres USB disky s NTFS a s diakritikou problem nemam. Ven je to sdilene pres sambu, vsude je utf8 a vsude diakritika beha. Jak na windowsech, tak na linuxu, kde to smb sdileni mountuju klasicky mount.cifs ...
    14.1.2013 13:05 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeNAS a problém s diakritikou v sdílení CIFS
    Souhlas, nedoporučení NTFS je hlavně proto, že když se filesystem nějak "zmrví" tak v linuxu je mnohem méně síly na opravu než v případě Ext3/4 nebo XFS. A i BTRFS má již fsck.
    17.1.2013 12:58 Milan Roubal | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeNAS a problém s diakritikou v sdílení CIFS
    Zkusil bych to rozfazovat, kam az se diakritika dostane:
    1. disk s NTFS se pripoji ve windows - diakritika OK?
    2. disk s NTFS se pripoji k freenas a primountuje - diakritika OK?
    3. disk s NTFS se pripoji k freenas a primountuje a nasdili pres sambu, pripoji se pomoci mount.cifs - diakritika OK?
    4. disk s NTFS se pripoji k freenas a primountuje a nasdili pres sambu a otevre v Dolphinovi, diakritika OK?
    Podle toho zjistime ve ktere casti zacit hledat problem.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.