abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: hardware na newin os

    1.3.2014 07:54 pavel
    hardware na newin os
    Přečteno: 428×
    ahoj.odesel mi macbook tak bych chtel koupit naky maly barbeone pc ale chtel bych aby se tam dal nahrat linux ale zaroven osx.mate nekdo zkusenost s novejsimi osx na barbeonech intel nuc?od naky 10.6 vyse.linux bych tam chtel taky ale jakodualboot

    Odpovědi

    1.3.2014 09:18 Jix0 | skóre: 24 | blog: Not only for humans
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hardware na newin os
    Pokud tam chces nacpat linux tak s jakoukoliv kombinaci Intel nebo AMD + Nvidia bych nevidel problem. Pokud tam chces provozovat i OSX tak tam se divej jedine po sestavach s Intel procesory a nejlepe taky nVidia kartami. Co se tyce podpory HW tak v podstate to co je podporovano v linuxu by z velke casti melo fungovat i v OSX pokud se nejedna o nejaky exoticky nebo nepodporovany HW (takze zadne Broadcom wifi ani LAN - lepe Atheros nebo Realtek, osazuji se i do macu totiz... No a na zbytku uz tak moc nezalezi, ten z 99% bude fungovat). A pokud bude na zakladni desce UEFI misto klasickeho BIOSu tak mas celkem o starost mene a vse by melo jet hned po instalaci bez nutnosti nejakych uprav.

    Jinak na osx86project.org ziskas vice info co se tyka kompatability HW...

    Ja provozuju nyni OSX 10.8.5 na mem 5 let starem ntb Acer Aspire 5730ZG a bezi nadherne. Jak kdybych zde mel opravdovy Macbook

    Takze jak pak budes instalovat system do dualbootu tak nejprv bude nutne pustit instalaci OSX, naformatovat disk - jako tabulku oddilu zvolit GPT a pripravit si oddily. Pak reboot a nainstalovat linux, nenechat si smazat rozdeleni disku a po instalaci linuxu nainstalovat OSX a nechat ho i nainstalovat bootloader.Nebo mas este moznost nainstalovat pouze OSX a linux mit ve virtualu

    V pripade problemu pomuze i strejda google. Ohledne "hackintosh" sestav je toho tam plno
    If you will not cooperate, you are to be executed! | Starting as a DJ
    1.3.2014 20:17 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hardware na newin os
    A muzes mi rict jaktoze ti ren 10.8 OSX jde? Ja mam notebook tosbiba tecra potom i lenovo x61,plus dalsi stolni lenovo smal SSR PC a jedinej osx jde 10.4 od jasu...dalsi mi nejedou ani nahodou... Nevim cim to bude...Proto uvazuji o INTEL NUC malem pc(je opravdu malinkej)..
    3.3.2014 15:53 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hardware na newin os
    Ok vcera sem to udelal.mam disk rozdelen na 3 partitions,tak by me zajimalo, co se musi nainstalovat jako prvni??Muzete mi rict jakej OSX pouzivate?Me totiz u jednoho notebooku i stolniho pocitace porad pise,ze to nejde nainstalovat protoze prej neni 64bit procesor..pritom ti pocitace maji intelcore duo 2,2 a 2,33??
    3.3.2014 17:10 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hardware na newin os
    sic nevim, co je 'intelcore duo 2,2 a 2,33' ale 'Intel Core' neni 64bit - to az 'Intel Core 2' - http://cs.wikipedia.org/wiki/Intel_Core
    3.3.2014 23:02 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hardware na newin os
    jiste lenovo ma intel core2,je to x61
    3.3.2014 22:08 Jix0 | skóre: 24 | blog: Not only for humans
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hardware na newin os
    mas moznost bud si vytvorit USB instalator z retail DVD media, nebo AppStore. Pripadne se podivej po nejakych "distribucich". Nejznamejsi je asi tak iAtkos.

    Potrebujes samozrejme mit pocitac s 64 bit CPU a nejlepe 2 jadrem kvuli podpore SSE3 a dalsich dulezitich CPU instrukci (vetsina OSX softwaru na tom trva a hlavne samotny system od verze 10.8)
    If you will not cooperate, you are to be executed! | Starting as a DJ
    3.3.2014 23:07 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hardware na newin os
    a myslis,ze lenovo x61 nema 64bit? je to T7200 jestli se nemylim.Kdyby aspon na tom jelo 10.7.iATKOS to je tedko MAC JAS??
    5.3.2014 06:41 pavel2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hardware na newin os
    Ale jakej dnes clovek musi mit hardware na OSX,virtualizace to je velkej problem,to nema smysl vubec s 2GB se do toho poustet...
    5.3.2014 20:10 Jix0 | skóre: 24 | blog: Not only for humans
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hardware na newin os
    Pokud chces system provozovat na masine s 2GB RAM tak to zas problem nebude, system i tak bude docela rychly (je to prece jen taky *nix).

    Proste ti staci jakekoliv Intel CPU co bude mit aspon 2 jadra, 64 bit, nejlepe 4 GB RAM a pokud mozno tak Nvidia grafiku (ATI jsou taky podporovane ale s Intel GPU byvaji problemy, hlavne rada HD Graphics). Co se tyce LAN a WLAN, tak cokoliv s chipsety Realtek a Atheros (vetsina z nich funguje).

    Kazdopadne bude potreba se mozna trochu porozhlidnout na google hlavne co se tyka podpory zakladnich desek, ale s vetsinou z roku 2011+ nebyva problem, hlavne pokud maji UEFI.

    Vic k tomu asi neni co dodat. Proste to musis zkusit a system si osahat, pripadne pak doladit nektere mouchy, vetsinou z rady chybejich ovladacu, ktere nekdy muzou chybet pro dany kus HW a je potreba pak hledat. Na osx86.net pak najdes nejen prave potrebne ovladace (kext moduly), ale i dalsi veci jako ruzne utility pro osx a take je tam i forum.
    If you will not cooperate, you are to be executed! | Starting as a DJ
    5.3.2014 20:11 Jix0 | skóre: 24 | blog: Not only for humans
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hardware na newin os
    jo zapomnel jsem dodat.. pokud CPU neumi HW virutalizaci tak na virtualizaci s 2 GB RAM opravdu zapomen :)
    If you will not cooperate, you are to be executed! | Starting as a DJ
    3.3.2014 16:02 panCHrz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hardware na newin os
    Mrkni na http://www.kakewalk.se/ Pro me nejsnadnejsi zpusob provozovani MacOSX na "obyc hardware".

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.