abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Rozcestník

    Dotaz: Mail server - zjištění mailů a připojených domén, přesměrování

    8.8.2019 14:59 Petr Lanštejn
    Mail server - zjištění mailů a připojených domén, přesměrování
    Přečteno: 553×

    Zdravím,

     

    dostal jsem na starost server na linuxu, kde se nachází mail server. Konkrétně - Linux mail 2.6.38-2-amd64. Jsem totální linuxový začátečník, tak se předem omlouvám za neodbornost. Není zde nainstalován žádný panel pro ovládání mailů s postmasterem (roundcube atd..).Jak prosím zjistit seznam uživatelů? Vidím uživatele ve složce /home/ jejich obsah, ale nevidím pro kterou doménu jsou definování / vytvoření. Máme více uživatelů a více připojených domén.

     

    1.) Jak vyjet seznam uživatelů (s doménou) ? Např. pepavomacka@seznam.cz, pepavomacka2@centrum.cz

     

    2.) Jak zjistit, která schránka je kam přesměrována?

    Předem děkuji.


    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    8.8.2019 15:13 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail server - zjištění mailů a připojených domén, přesměrování
    "Linux mail" neznamena nic. Jen kernel 2.6.38-2-amd64 mas postarsi. Mozna /etc/issue prozradi vice. Uzivatele systemu nemusi mit nutne neco spolecneho s postovnim serverem. Asi by bylo dobre nejprve zjistit jaky postovni server provozujes napriklad z vypisu procesu, nebo sitove statistiky. Zbytek najdes v jeho konfiguraci.
    8.8.2019 15:24 debian+
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail server - zjištění mailů a připojených domén, přesměrování
    1) najprv musis zistit, aky mail server (rozumej program) sa pouziva a potom v nom zistit zoznam. Zacni 4 Ways to Find Out What Ports Are Listening in Linux. A nasledne kazdy proces skontroluj v google, co je zac, alebo v man pages, ak meno Ti nic nehovori. Resp. pripadne sem hod vypis z prveho prikazu v tom linku.

    2) vid. bod 1.
    8.8.2019 15:34 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail server - zjištění mailů a připojených domén, přesměrování
    panove prede mnou maji pravdu, ale asi bych na to šel systematicky, zjistit jakou mas distribuci, tam ma nejaky balickovaci system a tim zjistit jaky mail server mas nainstalovany a z jeho configu pak jak se pracuje s účty, jestli jsou lokalni nebo v DB, co se pouziva pro ukladani emailu a kam, je toho pak spousta.
    8.8.2019 15:56 Petr Lanštejn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail server - zjištění mailů a připojených domén, přesměrování
    Příloha:
    Mockrát děkuji za odpovědi.

    Používám: Debian GNU/Linux wheezy/

    Toto bylo v /etc/issue/ --

    1.) Vidím v netstatu, že tam běží a naslouchá dovecot.

    2.) Co konkrétně běží viz. příloha.

    3.) Dle tohoto příkazu - lsof -i (běží dovecot, mysql)

    Předem děkuji za trpělivost.
    8.8.2019 16:18 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail server - zjištění mailů a připojených domén, přesměrování
    Je to kombinace Exim4 + Dovecot + Roundcube. Exim je teda pro zacatecnika za trest. Zajimavejsi je port 3563/perl a 8215/esets_wwwi ;).
    Řešení 1× (Petr Lanštejn (tazatel))
    Jendа avatar 8.8.2019 16:59 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail server - zjištění mailů a připojených domén, přesměrování
    Vlezeš do /etc/dovecot a ze souborů tam musíš pochopit, jestli se uživatelé ověřují pomocí systémové databáze (tj. máš ty uživatele co vidíš v /home, resp. v /etc/passwd), mysql, souborem s virtuálními uživateli, nebo nějak jinak. Já mám například v /etc/dovecot/conf.d/auth-sql.conf napsáno
    userdb {
      driver = sql
      args = /etc/dovecot/dovecot-sql.conf.ext
    }
    
    a v uvedeném souboru jsou přístupové údaje k MySQL databázi a zapsány SQL dotazy kterými poštovní server zjistí jak uživatele z databáze vybrat.

    Osobně si ale vzhledem k použití eximu, který bohužel detailně neznám, myslím, že to bude používat systémové uživatele. Pomohlo by alespoň vědět, jestli se uživatelé přihlašují k pop3/imap serveru jen jménem, nebo jako uživatel@doména. V tom prvním případě to bude systémový uživatel, v tom druhém databáze/virtuální soubory.

    Mimochodem kernel 2.6.38 je na Debianu nestandardní a dost starý a Debian Wheezy už není rok a půl podporovaný a tato verze obsahuje neopravenou bezpečnostní díru. Bylo by opravdu vhodné to upgradovat a obecně sehnat někoho kdo se na to podívá (pokud je to server, o který se několik let nikdo nestaral, budou tam kostlivci ve skříni).
    9.8.2019 09:27 Petr Lanštejn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail server - zjištění mailů a připojených domén, přesměrování
    Dobrý den,

    vše vyřešeno. Nakonec jsou to systémový uživatelé s návazností na MySQL, kde se to dá vyčíst. Server nakonec budeme přesouvat a rušit.

    Mockrát děkuji za rady a trpělivost linuxáci.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.