abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1068 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Dotaz: Debian - nevyuziva pamet

    18.12.2020 07:26 dobraczek | skóre: 6
    Debian - nevyuziva pamet
    Přečteno: 441×
    Příloha:
    Netusite prosim nekdo, proc Debian (virtualizace VMware) vyuziva maximalne cca 3.5 GB pameti i kdyz mam aktualne prirazeno 64 GB? Jedna se o verzi HW wmware 14. Jde mi primarne o Apache2, ktery dost casto vraci odpoved 503. Spolu s debianem mam nainstalovan ISPConfig a zkousel jsem nastavovat vyssi limit (pm.max_children, pm.start_servers, pm.min_spare_servers, pm.max_spare_servers...) nic z toho nevedlo k nicemu dobramu, ba naopak castejsi zobrazovani 503.

    Zkousel jsem i navysovat pamet napr. "memory_limit = 51200M" a to take nepomohlo + nastavil jsem ve vmware "Reserve all guest memory (All locked)" a to take nic....

    Dekuji za jakoukoliv radu, ktera povede k vyreseni meho problemu.

    Verze debianu:
    Distributor ID: Debian
    Description:    Debian GNU/Linux 9.9 (stretch)
    Release:        9.9
    Codename:       stretch
    (Linux ssd 4.9.0-9-amd64 #1 SMP Debian 4.9.168-1+deb9u2 (2019-05-13) x86_64)
    Verze vmware:
    VMware vSphere 6 Essentials

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    18.12.2020 08:52 majales | skóre: 29 | blog: Majales
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - nevyuziva pamet
    A co tam je za obsah? Ty 503 může způsobovat něco jiného než nedostatek prostředků. Je tam php jako modul nebo php-fpm? Zkoušel jsem nějaký load test? Asi by měli růst data v diskové cache, pokud je jich servírováno hodně. Nebo tahá něco z nějaké databáze z jiné virtuálky?
    18.12.2020 09:00 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - nevyuziva pamet
    Hele a na co se vlastne ptas? Horkotezko dedukuju, ze ti jde o apache, nikoli o debian. System jako takovej nijak zvlast moc ramky nepotrebuje, a pokud mu das, tak se ji pokusi vuzit jako diskovou cache - samozrejme pokud to dava smysl = probihaji nejaky diskovy operace.

    Mno a apache ... ten taky nijak zvlast moc ramky nepotrebuje, takze neni duvod proc by si ji bral Protoze podle toho prdu co pises se da usoudit, ze tam mas tak maximalne jednu html stranku.

    Zato je z toho tvyho oprazku videt, ze ses slepej. Bezi si tam JEDEN thread, kterej dava CPU totalne naprdel, a tudiz nestiha.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Max avatar 18.12.2020 09:17 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - nevyuziva pamet
    Podle mně řešíš problém tam, kde žádný není. Jednak nejde o to, že by Debian nevyužíval paměť naplno, jde o to, že tu paměť si ty aplikace nealokují, protože asi víc nepotřebují (nebo nemají více povoleno).
    Pokud máš problémy, že ti Apache vyhazuje 503, tak bude problém s tou aplikací, u které ti to dělá. Pokud je to něco v php, tak si musíš poladit nastavení php. Pokud má aplikace pomalé odezvy, tak musíš zjistit proč, zda je limit na databázi, nebo zda máš moc souborů v cache a vstup do takového adresáře generuje neúměrné zatížení disku, nebo zda php nemá moc nízký limit na paměť apod.
    Zdar Max
    PS: v tom obrázku je vidět, že ti něco zatěžuje jedno jádro na 100%, buď náhoda při focení, nebo něco nedobrého
    Měl jsem sen ... :(
    18.12.2020 09:47 dobraczek | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - nevyuziva pamet
    Zatizeni jednoho jadra byla spise nahoda pri foceni. Zatizeni je rozlozene. Zkousel jsem ruzna nastaveni jak PHP, tak Apache2. Na databaze jsem jeste nekoukal. Tam by mohl byt problem. Stejna aplikace jede na jinych serverech a problem tam neni. Jen zde je vyssi navstevnost. Odpadne vzdy pouze jeden virtualhost. Ostatni jednou.
    18.12.2020 10:10 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - nevyuziva pamet

    Jaký přesně problém řešíš?

    Zamrzá to a vidíš v dmesg OOM Killer?

    Jestli ne, pak nechápu, kde je problém.

    Popiš raději, co přesně nefunguje (stran výkonu nebo spolehlivosti), nikoliv pokusy o diagnostiku, které jdou leckdy od začátku špatným směrem.

    18.12.2020 10:54 dobraczek | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - nevyuziva pamet
    Resil jsem hlavne chybu 503 pri vysoke navstevnosti a zdalo se mi hodne divne, ze pamet ani procesor nic nevykazoval. Odhaduji, ze jsem asi problem vyresil, poznam to, ale az se navstevnost opet navysi.

    Hadam, ze mohl byt problem MariaDB/MySQL v defaultni hodnote "max_connections", ktera udava pocet soucasnych povolenych klientu a je v defaultu na 151. Coz je hodne malo pri rozsahlejsim aplikaci.
    Řešení 1× (Вherzet)
    18.12.2020 17:25 z_sk | skóre: 34 | blog: analyzy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - nevyuziva pamet
    Ak je v tom, tak pripadne este povol HTTP2.
    debian.plus@protonmail.com
    Řešení 1× (Вherzet)
    18.12.2020 11:46 z_sk | skóre: 34 | blog: analyzy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - nevyuziva pamet
    Pozrel si sa na apache error.log?
    debian.plus@protonmail.com
    18.12.2020 15:14 ehmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian - nevyuziva pamet
    A ja mam naopak pocit, ze Debian tu volnou pamet (kterou nechce Apache) docela vyuziva a ze to je ten zluty pruh v htop. Neco podobneho ukazuje i "free -h".

    Taky bych spis prozkoumal toho Apache + PHP + DB. U apache je dobry access.log+error.log. U MySQL ti neporadim, ale ke kazde normalni DB existuje nejaky nastroj pro sledovani, co dela a jak efektivne provadi dotazy.

    A potom jeste primo v systemu je v "top" drobna vyhoda proti "htop", ze u polozky "wa" u jednoho zakaznika bylo videt, jak se ceka na uloziste. A v "iotop" bylo videt, kolik toho po tom ulozisti DB chce. Taky to bylo videt v grafech VMwaru.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.