abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: FreeIPA + sdílení home přes Sambu

    1.8.2022 22:31 alfa
    FreeIPA + sdílení home přes Sambu
    Přečteno: 381×
    Ahoj, prosím o radu (odkaz na nějaký tutorial), jak nasdilet domovský adresář přes Sambu (aby byl dostupný z Windows), pro uživatele definované přes FreeIPA (na klientů FreeIPA s Linuxem).

    Jakým způsobem pak bude probíhat autentifikace z Windows? Pomocí kerberosu přímo na FreeIPA server, nebo přes Sambu vůči počítači, na kterém běží FreeIPA client?

    Odpovědi

    1.8.2022 23:27 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeIPA + sdílení home přes Sambu
    2.8.2022 09:43 alfa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeIPA + sdílení home přes Sambu
    Děkuji za odkaz. Ještě bych se rád zeptal na jedno...

    Je k přístupu k datům sdíleným přes Sambu (adresář home uživatele definovaného pomocí FreeIPA) z Windows potřeba Active Domain (AD)?

    Z toho návodu se zdá, je potřeba mít nainstalovanou AD a nastavení one-way důvěry FreeIPA vůči AD (One-way trust enables AD users and groups to access resources in IdM).

    Nebo je možné, aby Windows získaly přístup (ticket) bez AD?
    Max avatar 2.8.2022 10:31 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeIPA + sdílení home přes Sambu
    Obecně funguje ověření tak, že pokud souhlasí uživatel+pw na stanici s uživatel+pw na serveru, tak ověření proběhne bez problémů. Pokud je ale server jen prostředníkem (nedrží sám o sobě seznam uživatelů / neověřuješ se přímo proti, ale přes něj), tak se stanice vždy zeptá na login a heslo.
    Cestu k domovským adresářům musíš definovat v registrech u windows stanic, nebo přes GPO. Tak jako tak, mít někde Win, tak hned join do AD a spravovat centrálně přes GPO.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.8.2022 11:52 alfa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeIPA + sdílení home přes Sambu
    Zjistil jsem, že když přidám uživatele Samby pomocí

    smbpasswd -a testuser

    Tak pak mohu přistupovat k home tohoto uživatele přes Sambu bez ohledu na to, zda je definovaný v /etc/passwd nebo pomocí FreeIPA. Při tom mám v smb.conf:
    [global]
            workgroup = MY
            security = user
            passdb backend = tdbsam
    
    [homes]
            valid users = %S, %D%w%S
    
    Toto není přesně to co bych chtěl, protože heslo pro Sambu je nyní jiné než heslo uživatele centrálně spravované přes FreeIPA server. Ale je to použitelné jako workaround.

    Nevím, jestli by mi pomohlo použít jiné [global] nastavení v smb.conf, abych mohl používat centrálně spravované heslo (FreeIPA) a nemusel ho aktualizovat pomocí smbpasswd.
    2.8.2022 10:37 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeIPA + sdílení home přes Sambu
    Pokud se nepletu je to mozne pomoci Samba + LDAP. Podpora Samba AD DC ve FreeIPA by mela byt. Je to dost slozita vec. Necekej nejaky jednoduchy step-by-step navod. Budes si toho muset hodne nastudovat..
    Max avatar 2.8.2022 11:18 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeIPA + sdílení home přes Sambu
    Ještě dodám, že Samba má vlastní LDAP implementaci, nejde provozovat klasicky proti OpenLDAP s FreeIPA, protože ActiveDirectory má hodně specifický LDAP, tudíž si ho samba implementuje sama. Celý je to pak takové ošklivé, protože jeden LDAP je v rámci samby pro AD, druhý LDAP je v rámci IPA a pak je třeba řešit propojení. Nevím, jaký je aktuální stav, zjišťoval jsem si to před hafec lety, kdy jsem podrobněji sledoval vývoj samby a jeho AD implementaci.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.8.2022 11:33 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeIPA + sdílení home přes Sambu
    Celý je to pak takové ošklivé, protože jeden LDAP je v rámci samby pro AD, druhý LDAP je v rámci IPA..
    Presne tak.
    Max avatar 2.8.2022 12:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeIPA + sdílení home přes Sambu
    Ale toto platí jen v případě, že Samba dělá AD. Ten návod, co jsi linkoval výše, není samba v AD, ale ověřuje se proti externímu keytab. To je trochu jiná situace. A slouží k tomu SSSD daemon.
    Toto jsou totiž rozdílené druhy nasazení:
    1) samba jako AD
    2) samba jako join do AD, kde je několik možností (winbind+ad,rid,autorid, winbind+sssd) s tím, že idmap backend sssd (sss) od nějaké verze už asi není oficiálně podporován, ale funguje dále. SSSD má jako klient AD nějaké limit a nedoporučuje se. Ale zase, příklad není proti AD, ale proti LDAPu s FreeIPA.
    Asi by měl tazatel napsat přesnou architekturu a zamýšlený stav. Pokud má teď jen FreeIPA a chce připojit sambu, asi to nebude problém, ale pokud bude mít k tomu bokem ještě AD pro Win stanice, mohlo by se to začít komplikovat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.8.2022 12:29 alfa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeIPA + sdílení home přes Sambu
    Chtěl bych jenom FreeIPA (s několika linuxovými klienty) a připojit Sambu (vše bez AD). Samba shares by měly být přístupné i z Windows. Autentifikace uživatelským jménem a heslem při připojování sdílených složek (z Windows) mi nevadí. Jde mi primárně o to, aby se uživatelské účty (a hesla) spravovaly z jednoho místa.
    Max avatar 2.8.2022 12:32 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeIPA + sdílení home přes Sambu
    Pak by ti měl stačit ten návod, co byl linkován výše.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.8.2022 13:54 alfa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeIPA + sdílení home přes Sambu
    Zatím se mi to nepodařilo nastavit.

    Když jsem provedl odkazovaný návod a zkouším se připojit z jiného linuxu, který je členem IPA domény pomocí

    kinit myuser@MY.REALM

    smbclient -k //sambatest.my.realm/myuser

    Dostávám chybu:

    session setup failed: NT_STATUS_NO_IMPERSONATION_TOKEN

    (možná jsem byl ale málo pečlivý)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.