Portál AbcLinuxu, 6. června 2024 01:02


Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře.

Vložit další komentář
9.6.2014 05:33 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Super, už se těším, až to vyzkouším. Manža si čvachtal?
9.6.2014 09:21 Rimmer
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dílo dokonáno, změna na abcchleba.cz kompletní
Václav 9.6.2014 09:45 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vypadá to úžasně. Hned jak se vrátím z práce začnu s výrobou kvásku :) Příprava těsta vypadá jako dobrý relax k seriálu.
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
9.6.2014 10:46 ---- | skóre: 33 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Jestli budeš dělat vlastní, tak bych to nechal tak 3 týdny fermentovat, ať to trochu zkysne, protože budeš mít hodně mladý kvásek... i tak je dost možné, že budeš muset přidat trochu aktivovaného droždí (v tom případě by se cukr s droždím rozpustil v trošce vody, nechalo by se to aktivovat a to tam pak dát místo cukru samotného), aby to správně vykynulo (jinak z toho bude "těžký" chleba), i když to nemusí nutně být pravda - je možné, že 3 týdny tomu stačí, v každém případě je lepší droždí nepoužít... Jsem viděl, že na předchozím článku někdo dal do komentářů kváskovou mapu, tak by možná stálo za to se podívat, jestli nemá někdo v okolí už starší vyvinutý kvásek, který bys mohl použít. Jinak v každém případě kvásek držet ve vzduchotěsně uzavíratelné nádobě a správně se o to starat, ať se tam nedostane něco zvenku, co by to celé úsilí zkazilo...
Václav 9.6.2014 16:50 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Mám pár vzduchotěsných dóz, takže rozjedu několik najednou a mezitím začnu zkoušet péct normálně s droždím, než se kvásek „dodělá“. Tvoje zápisky byly dobrou motivací :)
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
9.6.2014 19:19 ---- | skóre: 33 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
osobně používám klipfresh dózy z Tesca a docela se to na to osvědčilo - takové. nic to nepropustí. Měly by fungovat i skleněné dózy, ale plast je lečí a to víko je praktičtější (4x zacvaknu a je to)... hlavně, by to bylo inertní - protože kvásek je mírně kyselý, kovové nádoby se použít nedají, protože by to reagovalo; navíc je to stejně nejlepší, když je to průhledné...
Václav 14.6.2014 00:39 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Tak konečně jsem se k tomu dostal. Nakonec jsem použil velkou sklenici a včera ráno jsem ho založil. Jmenuje se Adolf a už teď je to držka kyselá (a je ho tak o 50% víc než ráno). Momentální teploty mu zjevně svědčí :-)

(Základ – celozrnná ječná mouka)
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
Grunt avatar 9.6.2014 21:27 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Mně bylo doporučeno akvaristické topné tělísko. Dá se na tom nastavit stálá teplota při které máš jistotu, že pokud ti vykrmuješ, bude ti to kvasit. I když si nemyslím že v současných vlnách by byla teplota nějakou překážkou.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Grunt avatar 9.6.2014 21:30 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Na chleba se vyprdni. To dovede kdejaká lama. Radši mi hilfnni s udonama, sobama a ramenama.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Bystroushaak avatar 9.6.2014 22:48 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Ramen bych rád ochutnal od doby co jsem viděl Ramen girl.
Grunt avatar 9.6.2014 23:11 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Není problém. Ramen je v podstatě to co se prodává v pytlících po všelijakých Vietnamcích. Jestli myslíš to co čím se ládujou v Narutu, tak to GL protože už od pohledu je to práce tak cca na celý den s přípravou na den předchozí. A jestli myslíš opravdový Ramen tak to přeju ještě víc štěstí, protože na výrobu už ti nestačí jen YouTube, ale potřebuješ i nějaký ten skill (já zatím skončil jen s popálenýma prstama a pěknou sr***, takže ramen si nechávám nakonec). Mimochodem je to původem čínské.

Za tip dík. Možná na to někdy mrknu.

Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Bystroushaak avatar 9.6.2014 23:40 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Není problém. Ramen je v podstatě to co se prodává v pytlících po všelijakých Vietnamcích.
To co je v instantních polívkách je humus. Vietnamci mají nějaké svoje vlastní polívky (myslím co vaří), ale nic moc mi to nepřišlo. Spousta vody, troška masa, trochu mono-zeleniny (asi dva druhy jen) a nudle bez nějaké speciální chuti. Oproti tomu za stejnou stovku uvařím doma celý hrnec bramboračky na tři dny a bude hustá skoro jak kaše.

Já jinak u Vietnamců jím docela rád (k těm kde kupuju teď stačí jen přijít, kývnout, podat stravenky a už se mi to automaticky chystá a ještě mají hroznou radost, že jim nechám 5kč navíc aby mi nemuseli vracet :D), kuře po sečuánsku si tam dávám skoro obden.
Jestli myslíš to co čím se ládujou v Narutu, tak to GL protože už od pohledu je to práce tak cca na celý den s přípravou na den předchozí.
Na Naruta jsem nikdy nekoukal. Nějak si mě to nedokázalo získat.
A jestli myslíš opravdový Ramen tak to přeju ještě víc štěstí, protože na výrobu už ti nestačí jen YouTube
Myslím opravdový Ramen, o tom je tak nějak skoro celý ten film :) Nechci ho dělat doma, dal bych si ho klidně někde v restauraci, pokud to bude s cenou do dvou stovek, nebo někde okolo.
Za tip dík. Možná na to někdy mrknu.
Osobně se mi ten film dost líbil, i díky tomu, že nekončí klišovitě. Je to taková lehce smutná, milá komedie o vaření Ramenu, která člověku zvedne náladu.
Grunt avatar 9.6.2014 23:54 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Myslel jsem ty žluté instantní nudle. Tu žlutost nezpůsobují vajíčka nýbrž zásaditost… Řekl bych že to bude nejblíže tomu co by se dalo nazývat Ramenovými nudlemi a je u nás běžně dostupné.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
10.6.2014 09:09 Michal Kašpar | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
http://www.cuketka.cz/?p=10268
Není problém. Ramen je v podstatě to co se prodává v pytlících po všelijakých Vietnamcích.
To co je v instantních polívkách je humus. Vietnamci mají nějaké svoje vlastní polívky (myslím co vaří), ale nic moc mi to nepřišlo. Spousta vody, troška masa, trochu mono-zeleniny (asi dva druhy jen) a nudle bez nějaké speciální chuti. Oproti tomu za stejnou stovku uvařím doma celý hrnec bramboračky na tři dny a bude hustá skoro jak kaše.

Já jinak u Vietnamců jím docela rád (k těm kde kupuju teď stačí jen přijít, kývnout, podat stravenky a už se mi to automaticky chystá a ještě mají hroznou radost, že jim nechám 5kč navíc aby mi nemuseli vracet :D), kuře po sečuánsku si tam dávám skoro obden.
No ono na Pho to chce zajít někam, kde ho umí udělat (Praha Jiřák, jeden stánek v Holešovicích, slušný dělají i v Modrém Zubu). Proti bramboračce samozřejmě vodové bude, ale to je stejné, jako si stěžovat na hovězí vývar. Podstatný je u něj právě ten vývar a jeho ochucení.
Myslím opravdový Ramen, o tom je tak nějak skoro celý ten film :) Nechci ho dělat doma, dal bych si ho klidně někde v restauraci, pokud to bude s cenou do dvou stovek, nebo někde okolo.
No já bych ho doma někdy klidně zkusil. Jinak jediný ramen bar v Praze je asi Kitchen, ale vlastní zkušenost nemám.
Grunt avatar 10.6.2014 09:20 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
No já bych ho doma někdy klidně zkusil.
+1. Nevím jak komu ale mě tohle exotické jídlo přijde šíleně předražené (a to i v domvině), přitom co do ingrediencí je téměř zdarma a ještě docela trvanlivé. Jedině doma…
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
10.6.2014 09:28 Michal Kašpar | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
+1. Nevím jak komu ale mě tohle exotické jídlo přijde šíleně předražené (a to i v domvině), přitom co do ingrediencí je téměř zdarma a ještě docela trvanlivé. Jedině doma…
No já je měl posledně v Düsseldorfu a nijak předražený (samozřejmě vzhledem k německým cenám) mi nepřišly. Takže dá se i mimo domov. I když uznávám, že konkrétně tohle je trochu z ruky...
Grunt avatar 10.6.2014 18:10 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
samozřejmě vzhledem k německým cenám
No spíš se dívám, že ono to stojí po světě ± stejně a je jedno jestli v € nebo v ¥.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Bystroushaak avatar 10.6.2014 20:42 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
+1. Nevím jak komu ale mě tohle exotické jídlo přijde šíleně předražené (a to i v domvině), přitom co do ingrediencí je téměř zdarma a ještě docela trvanlivé
A tak to zas ne že by nebylo. Ale zase to nechci jíst každý den, když ani nevím, jestli mi to bude chutnat.
9.6.2014 11:56 pard | skóre: 17
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Když už abcchleba, mám ocr pořádné pekařské příručky:
ČESTMÍR VAVŘENA
VÝROBA ŽITNÉHO CHLEBA
Poznámky o žitné mouce, jejím skladováni, vedeni kvasů, zpracování těsta, pečení a hodnocení chleba
Praha 1951
9.6.2014 14:10 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Měl bych zájem, pokud to nechceš dát veřejně, můžeš mi to poslat na svirga@gmail.com? Díky :).

PS: od Myriam čekám, že mi na ten e-mail pošle mYlostný dopis <3...
Baník pyčo!
9.6.2014 15:54 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
pošlu, pusiniko :-)
Grunt avatar 9.6.2014 21:31 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Pod jakou licencí to je? Pokud by to bylo dobré, klidně bych si to vytiskl a nechal zalaminovat a svázat. Též se přimlouvám.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
9.6.2014 19:18 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
neříká se kváskový ale kvasový
never use rm after eight
9.6.2014 19:19 ---- | skóre: 33 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
může se říkat oboje...
10.6.2014 16:59 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Háček je v tom, že kvas != kvásek. Takže nikoliv.
10.6.2014 17:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Kromě toho ani argument že "u nás nejsme v Rusku", by neobstál, protože kvasem se tady odjaktěživa rozumí ovocná zkvašenina, připravená k výrobě destilátů.
PepaSFI avatar 10.6.2014 19:11 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
když je řeč o tom kvasu, o tom ruském nápoji, dá se to koupit v prodejnách s biopotravinami ale některé jsou jen limonády dělané z kvasového koncentrátu jak píšou na té wiki. Ale dá se sehnat i opravdu kvašený, chutná trošku jinak, to kvašení tam je znát. Chuť zvláštní ale osvěžující. Trošku se to podobá kvašené limonádě z bezových květů a zřejmě podobné bude i takzvané zázvorové pivo. Zkoušel jsem to udělat, recepty se dají najít a taky to jde.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
11.6.2014 00:53 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Zázvorové pivo produkuji ( momentálně mám založeno ;-) ) a chuťově se to pochopitelně liší. Bohužel to co se prodává pod názvem kvas, nebo zázvorová limonáda je v podstatě jen voda sycená kysličníkem uhličitým. Výjimkou jsou (nealkoholické) výrobky od fy. Fentimans, jenže na těch jde poznat chuťově že to kvasí neloupané (má to takový zvláštní ocas). A pochopitelně Crabbies - to má volume jako vícestupňové pivo, nebo cider. Jinak největší zvrhlost co jsem viděl bylo zázvorové pivo - normální pivo a to toho vyždímaný zázvor (Vyrábí Nová paka). To byl takový hnus velebnosti, že to ihned putovalo do záchoda.

K výrobě klasického kvasu jsem se zatím nedostal. Jinak se dělává kvas také z mléka a vůbec nechutná špatně - cukr + droždí šup do mlíka a nechat prokvasit.
Grunt avatar 9.6.2014 21:22 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Přílohy:
Jak se tak dívám na tvar, určitě doporučuju investovat ještě do nějakých ošatek ve kterých to necháš nakynout. Nerozleje se ti to tak moc do stran a naopak to v nich nakyne pěkně do výšky. V tvém případě bych možná uvažoval o nějakém vysoustruženém ocelovém logu které by si při kynutí nechal do chleba obtisknout. Pak to zamašličkuješ a klidně to můžeš začít prodávat jako echt český chleba.

Bohužel, jak už jsem řekl minule, pečení v troubě není nic moc. Spotřebuje to spoustu času, spoustu energie a stejně za víkend o moc víc než dva bochníky neuděláš (to v baráku většinou když je to ještě voňavé nevydrží ani do pondělka). Taky na to mám řešení. Viz příloha. Nechal jsem si nacenit materiál na stavbu a vyjde to na něco málo přes 20k,-Kč i s DPH. Bohužel to nemám kde mít, jinak už by to dávno stálo. V tom by se dali dělat věci.

Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
9.6.2014 21:44 ---- | skóre: 33 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
testoval jsem to a vydrží to dobré asi 4 dny. Sice to není na konci úplně měkké, ale chutná furt dobře a jíst se dá... třeba k leču úplně v pohodě.

Co se týče pece, žiju v bytě, takže to nepřichází v úvahu; ale troubu mám celkem slušnou (i drží správně teplotu), tak to jde.
Grunt avatar 9.6.2014 22:00 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
BTW: Nosíš i do práce?
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
9.6.2014 22:15 ---- | skóre: 33 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
zatím jsem nezkoušel, ale přemýšlel jsem o tom...asi příště
Grunt avatar 9.6.2014 22:16 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
A jak to plánuješ dotáhnout čerstvé? Jestli jsem to počítal dobře, musel bych vstávat tak v jednu hodinu v noci a abych zadělal na chleba.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.