Portál AbcLinuxu, 18. května 2024 09:30

Linuxový minipočítač od Endless Computers bude stát 4000 Kč

11. 5. 2015 | Martin Stančík
Články - Linuxový minipočítač od Endless Computers bude stát 4000 Kč  

Americký startup Endless Computers před nedávnem spustil na Kickstarteru kampaň, která má sloužit k financování jeho nového linuxového počítače s názvem Endless Computer. Ten je zaměřen na rozvojové trhy a prodávat se bude hned v několika konfiguracích, přičemž za základní verzi uživatelé zaplatí pouhých 169 dolarů (cca 4000 Kč).

Kromě základního modelu s 32 GB paměti budou dostupné i dvě další verze. Model s Wi-Fi a Bluetooth bude možné pořídit za 189 dolarů a za verzi s 500GB pevným diskem, Wi-Fi a Bluetooth si Endless Computer naúčtuje 229 dolarů. V době psaní tohoto textu vybral Endless Computers na Kickstarteru téměř 150 000 dolarů, přičemž kampaň končí až 15. května.

Endless Computer má velmi zajímavý kulatý design ve tvaru „vajíčka“, jinak však jde po hardwarové stránce o ne příliš zajímavý low-endový počítač. Čím se však Endless Computers od konkurence opravdu odlišuje, je nová distribuce Linuxu s názvem Endless OS, která je podle výrobce navrhnuta tak, aby uspokojila "běžné uživatele" na rozvojových trzích.

HW novinky HW novinky

Na počítači jsou předinstalovány desítky aplikací, z nichž velká řada funguje i bez připojení k internetu - zmínit lze třeba ořezanou verzi Wikipedie nebo webový prohlížeč Chromium. Endless OS je navíc vybaven automatickým systémem aktualizací optimalizovaným pro „slabé připojení k internetu“.

Endess Computer tedy zvolil podobný přístup, jako tvůrci jiných technologických projektů zaměřených na rozvojové trhy. Například smartphone Googlu s názvem Android One, který byl vydán v některých asijských zemích, obsahuje speciální verzi aplikace YouTube, jež běží i offline. Podobné aplikace pak najdeme i na řadě netbooků s Ubuntu, které jsou určeny pro rozvojové země.

Jak uvádí portál VentureBeat, projekt Endless Computers vznikl po tříletém výzkumu poptávky na trzích v různých rozvojových zemích. Jak pro VentureBeat uvedl šéf Endless Computers Matt Dalio, při výzkumu bylo zjištěno, že velké množství „chudých domácností“ překvapivě nepostrádá HDTV, tudíž si uživatelé nového mini počítače v řadě případů nebudou muset dokupovat nezbytný monitor. Myš a klávesnici pak lze v rozvojových zemích pořídit pod deset dolarů. Jak dodal Dalio, na vývoji počítače spolupracoval i zakladatel organizace One Laptop Per Child (OLPC) Nicholas Negroponte. OLPC již několik let pracuje na vývoji levných laptopů a tabletů pro rozvojové země.


Hardwarové specifikace Endless Computer

Odkazy a zdroje

Endless Computers

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.