Portál AbcLinuxu, 31. května 2024 14:19

Týden na ITBiz: Umělá inteligence v informační válce

9. 7. 2018 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: Umělá inteligence v informační válce  

Vývoj malwaru těžícího kryptoměny. Výzkum vesmíru a start-upy. HTC propouští. Test sítě 5G v ČR.

Ředitel výzkumu NASA podpořil v Praze startupy

ESA BIC Prague, kterou provozuje CzechInvest, představila při příležitosti Czech Space Year Peta Wordena, bývalého ředitele NASA a předsedu a výkonného ředitele nadace Breakthrough Initiatives, která rozdává ceny za vědu dokonce třikrát větší, než Nobelovy ceny. Do nadace Breakthrough Initiatives přispívá řada soukromých subjektů. Jeden ze zakladatelů je Rus a vložil do ní tři miliony dolarů.

Hudebně-vědecký festival FELFEST ČVUT podeváté

Už devátý ročník festivalu FELFEST se uskutečnil v polovině června v Praze na „Kulaťáku“ – Vítězném náměstí. Návštěvníci mohli shlédnout zajímavé exponáty v TechParku i bohatou hudební produkci. Mezi vystupujícími skupinami byly i letos studentské kapely.

Veeam o pár kroků dále

Na VeeamON Forum 2018 přijel Michael Cade, Product Strategy Technologist společnosti Veeam, kterého jsme se zeptali na několik věcí souvisejících s technologiemi Veeam.

2D materiály: Ladění výroby a magický úhel

2D materiály už zdaleka neznamenají jenom samotný grafen. Rovněž množství jejich aplikací i dalších vlastností je velmi široké, najdeme mezi nimi vodiče, polovodiče, topologické izolátory i látky feromagnetické. Na Pennsylvania State University se soustředili na problém, že připravené 2D materiály často nemají jednotné parametry. Vědci z MITu a Harvardu doložili další unikátní vlastnost grafenu.

Zprávičky

V ČR oficiálně vzniká satelitní centrum SATCEM. Centrum SATCEN po svém vybudování bude poskytovat na základě vyhodnocování leteckých či družicových snímků informace Severoatlantické alianci (NATO), Vojenskému zpravodajství, ale třeba i záchranářům.

Wedos staví na Hluboké datacentrum, kde bude servery chladit olej. V Hluboké již firma provozuje centrum s 1500 servery.

Deepfakes: Umělá inteligence v informační válce. Videa s vyobrazením reálných lidí pronášejících výroky, které ve skutečnosti nikdy nezazněly.

Praha v Karlíně testuje pilotní projekt chytrých lamp. Senzory dokážou měřit teplotu, hluk, prach, ozón, oxidy uhlíku a dusíku, oxid siřičitý, ale také intenzitu dopravy.

Vodafone poprvé v Česku otestoval mobilní síť 5G. Největší výhodou 5G proti LTE bude větší přenosová rychlost a také výrazně kratší doba odezvy.

V USA nechtějí čínského operátora China Mobile. Akcie China Mobile se v reakci propadly na nejnižší hodnotu za poslední více než čtyři roky.

Nelegální těžba kryptoměn meziročně stoupla o 44 %. Pro kyberzločince je ransomware příliš nápadný a riskantní způsob získávání peněz. Proto nastupují minery.

HTC propouští čtvrtinu zaměstnanců. HTC v posledních letech jen těžce bojuje s konkurencí. Tržby firmy v dubnu meziročně klesly o 55,5 %.

ZTE může v USA částečně obnovit činnost. Povolení umožňuje ZTE pokračovat v provozování stávajících sítí a zařízení a poskytovat zákaznickou podporu.

Italská Wikipedie blokuje obsah kvůli směrnici o autorském právu. Proti vystupuje např. „vynálezce webu“, britský fyzik Tim Berners-Lee, a zakladatel Wikipedie Jimmy Wales.

Podíl minerů v ČR prý klesá. Nejčastěji zachyceným škodlivým kódem zůstává JS/CoinMiner, jeho podíl na kybernetických hrozbách se ale snižuje.

Novozélandský soud: Kim Dotcom může být vydán do USA. Žalobci viní Dotcoma z porušování autorských práv, praní špinavých peněz, vydírání a podvodu.

Europoslanci nepodpořili spornou směrnici o copyrightu. K podporovatelům směrnice patří i česká Unie vydavatelů. Naopak např. Seznam.cz je proti.

Hamás se prý přes aplikace v Google Play chtěl nabourat do mobilů izraelských vojáků. Aplikace Golden Cup umožňovala průběžně sledovat dění na fotbalovém mistrovství světa.

Twitter zablokoval za 2 měsíce 70 mil. účtů. Je těžké věřit, že bylo zasaženo 70 milionů účtů, když Twitter má jen 336 milionů aktivních uživatelů.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Výkonný elektromagnet z 3D tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.