Portál AbcLinuxu, 6. června 2024 19:03

Týden na ITBiz: Ripple 20 představuje nebezpečí pro stovky tisíc zařízení

8. 11. 2020 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: Ripple 20 představuje nebezpečí pro stovky tisíc zařízení  

IT předpovědi pro 2021 a následující léta. Veřejný cloud: vedoucí pětka zvyšuje svůj podíl. Ripple 20 představuje nebezpečí pro stovky tisíc zařízení.

IT předpovědi pro 2021 a následující léta

Analytici společnosti Gartner zveřejnili své hlavní předpovědi pro rok 2021 a následující léta. Nové předpovědi reflektují měnící se situaci ve světě technologií. Dvacátá léta se prý z pohledu CIO ponesou ve jménu radikálních inovací, v nichž budou hrát vedoucí roli netradiční přístupy k technologiím. Budoucí technologie, jež povedou ‚restart všeho‘, mají tři společné aspekty: podporují vyšší míru inovací a efektivity v podnicích, jsou samy efektivnější než technologie, které nahrazují, a mají transformační dopad na celou společnost.

Veřejný cloud: vedoucí pětka zvyšuje svůj podíl

Loni dosáhl trh služeb služeb veřejného cloudu objemu 233,4 miliard dolarů. Tuto hodnotu alespoň uvádí studie IDC (Worldwide Semiannual Public Cloud Services Tracker) a má odpovídat meziročnímu růstu 26 %. Klíčové v této souvislosti je, že pětice největších hráčů vzrostla celkem o 35 % a na trhu tedy dochází ke koncentraci do rukou největších dodavatelů. Pěticí největších poskytovatelů veřejných cloudových služeb je Amazon (AWS), Microsoft (IDC počítá nejen Azure, ale např. i cloudový Office 365), Salesforce.com, Google a Oracle.

Ripple 20 představuje nebezpečí pro stovky tisíc zařízení

Velké množství důležitých průmyslových systémů může čelit rozsáhlým kybernetickým útokům. Nedávno odhalená zranitelnost infrastruktury podniků prostřednictvím souboru chyb softwarové knihovny zvané „Ripple 20“ je kritická. Zařízení včetně tiskáren, serverů, záložních zdrojů či PLC ve výrobě, mohou být postižena ve velkém množství i v Česku a na Slovensku.

Zprávičky

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Vývojáři musí řešit problémy aplikací, místo aby vytvářeli nové
Týden na ScienceMag.cz: Postoupili ve snaze najít kvantovou povahu gravitace
Týden na ITBiz: Výkonný elektromagnet z 3D tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.