abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    GPD pocket 1 a 2 - první dojmy

    10.11.2018 23:23 | Přečteno: 2659× | Hardware

    GPD Pocket asi znáte, je to taková malá hliníková krabička, která si o sobě myslí, že je skoro MacBookem. Má 7" obrazovku (1920x1080), Intelovic procesor Atom, 8 GB RAM a 128 GB eMMC disk.

    Na rozdíl od MacBooku má k ovládání myšího kurzoru trackpoint (asi si trochu myslí, že je i Thinkpad). To byl ostatně taky důvod, proč jsem si ji pořídil - už můj první notebook (Toshiba Sattelite 110CT) měl tenhle čudlík a pak jsem jsem o vlastní vůli používal jen Thinkpady - tedy ty opravdové, často ještě od IBM. Dneska mám v práci Lenovo, a to má čudlík taky, proto jsem to tak chtěl mít i na soukromém přenosném počítači,

    Jistou černou ovcí byl snad jen iBook G3, který nejen, že tuto technickou vymoženost neměl, ale byl navíc i přestříkaný na černo.

    Četl jsem řadu recenzí a většině lidí se mílí desgin (mi ne), ale nesnášejí klávesnici (mi se vcelku líbí) a vadí jim poloha trackpointu (mi ne). Taky, že má hlučný ventilátor (ve vlaku nebo MHD ho neuslyšíte), který prý hlučí pořát (nemám tuto zkušenost). No, a displej je otočený "na výšku" (pokud kromě čistého Xorg používáte i nějakou moderní nadstavbum, třeba Unity nebo GNOME, tak jeto otázka prá kliků, případně jednoho řádku v konfoguraci Xorg).
    Ono, když píšete recenzi o zařízení, které máte v ruce možná už třetí den, tak s ním prostě nemůžete být sžití. Pokud ho používáte rok, tak často prvotní výhody shedáváte největšími chybami a naopak oceňujete věci, které jste zpočátku nenáviděli nebo o kterých jste ani nevěděli, že.

    Tak tedy: ventilátor se dá ovládat, dají se vygooglovat různé distribuce Linuxu, které už jsou patřičně přiohnuté. Podobně už je to s otočením displeje do "správné polohy" naležato (příznám bez mučení, že já to řešil nastavením až v konfiguraci Unity při prvním spuštění a od této doby jsem necítil potřebu se k tomu znovu vracet). Zbytek hardware funguje jako na každém obyčejném PC, tedy předvídatelně a správně. Tedy s výhradou skutečnosti, že má display s celkem velkým rozlišením. V Gtk+/Qt aplikacích lze vyřešit nastavením velikosti písma apod., ale třeba takový Xfig je bez lupy hůře použitelný. A občas je problém s velikostí tlačítek a tak. Nic, co by jinde nebylo. Jinak to microHDMI vstup (taková maličká dírka to je), 3.5mm jack pro audio (vstup i výstup), jdno USB3 plné velikosti a jedno USB-C (Ubuntu dodávané od výrobce prý přes USB-C podporuje jen nabíjení - nemaje jinou USB-C periferii, než nabíječku, se tím necítím být příliš omezován).

    Rychlost, výkon: je tam čtyřjárdový Atom, co byste chtěli. Některé tzv. "moderní" stránky (třeba eBay) jsou trochu pomalejší, ale nic kritického. Nic rychlejšího jsem doma donedávna neměl, tak se s tím žít nejspíš dá.

    Baterka: zde moc nemůžu sloužit, funkční baterku se mi nepodařilo vybít, prostě dneska už dvanáctihodinovky nedělám. Tedy, hlásí, že by měla vydržet přes 12 hodin, a po 8 hodinách vypadala, že by to mohla být i pravda.
    Bohužel, po cca roce a čtvrt prakticky denního používání se baterka nafoukla a od té doby sháním novou (GPD baterky do ČR neposílá, ze Španělska to taky nejde, jinde po Evropě vynadané, záruku moc uplatnt nejde, bylo to pořízené v kampani na IndieGoGo.com). V tuto chvíli tedy to je tedy z mého pohledu největší (a zásadní) mínus celé té hračky.

    Klávesnice: notebook se přece kupoje hlavně podle klávesnice a ukazovacího zařízení, ne? Klávesnice je pochopitelně ještě snesitelně měkká (řekněme jako u průměrného notebooku), má nízký zdvih a normální velikost kláves. Tedy ThinkPad to není ani omylem (ani ten od Lenova ne), ale použitelné to je.
    Co se tak nějak nepovedlo, je rozložení. Ono na některé klávesy nezbylo místo na jejich obvyklých pozicích, takže třeba "ú" kdesi v horní řadě uprostřed. To se dá naučit, ale i tak to maličko zdržuje. Druhá věc jsou shluky kláves ("CapsLock+A" nebo znaky "<>?"). Taky to už chce cvik, ale v konečném výsledku třeba CapsLock mačkám omylem asi jen tak často jako na normální velké, a mnohem kvalitnější, klávesnici. Po pravdě řečeno, vzhledem k účelu zařízení je klávesnice dobrá a jsem s ní spokojený.

    Trackpoint: bez výhrad. Ano, je umístěný "blbě" (uprostřed mezerníku, který je kvůli němu rozpůlený a ještě vyříznutý), ale u tak maličkého zařízení je to docela praktické a při obsluze pohodlné. Pokud bych už si chtěl na něco stěžovat, tak na tan půlený mezerník, ale i to je drobnost.

    Shrnutí: na cesty ideální: melá, s velkou výdrží, pokud cestujete dostatečně, tak si brzy zvyklete i na tu klávesnici. Hardware vcelku kvalitní (nic nevrže, neskřípe, kloub obrazovky je tuhý). Jen ta baterka... :-( (po krátkém vyhledávání jsem zjistil, že zdaleka nejsem jediný, kdo má tento problém)

    Slíbil jsem něco o GPD Pocket 2. Tady toho moc nepovím - koupil jsem to domů jako váčnoční dárek, tak to teď moc nemůžu zkoušet. Nicméně první dojmy:

    Celkově je to subjektivně rychlejší a ventilátor jede na nižších otáčkách než u "starého" GPD.

    Přiznám se, že nevím, zda bych GPD Pocket 2 pro sebe chtěl (já jsem ho tedy pořídil, ale nikoli pro sebe). Je to sice tišší, rychlejší, ale ty změny na klávesnici (které kupodivu většinu recenzentů nadchly) mi, stejně jako absence trackpointu, docela vadí. A taky se trochu obávám, aby se za rok neopakovala příhoda s baterkou...

    P.S. Jak asi pozorní čtenáři tuší, běh událostí byl tento: pořízení GPD Pocket -> roční dobrá zkušenost -> objwdnání GPD Pocket 2 -> dodání GPD Pocket 2 -> nafouknutí baterky GPD Pocket

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Ruža Becelin avatar 11.11.2018 02:13 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPD pocket 1 a 2 - první dojmy
    Zajimava vec. Mam rad alternativni hardware, tento tyden mi dosel PINEBOOK, az budu mit trochu casu si s tim pohrat, tak sem taky ublognu...
    11.11.2018 17:31 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPD pocket 1 a 2 - první dojmy
    Ten Pinebook, to je ten s ARM procesorem?
    k3dAR avatar 11.11.2018 22:43 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPD pocket 1 a 2 - první dojmy
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    11.11.2018 18:34 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPD pocket 1 a 2 - první dojmy
    Dívám se, že je to Atom s nějakou intel GPU, ale na druhou stranu píšeš o přiohnutých distribucích linuxu. Chápu to dobře, že je tam malá zrada a nějaká hw komponenta nemá free software ovladač v upstreamu? Podle popisu na stránkách výrobce bych skoro čekal, že to bude fungovat s Ubuntu přímo od Canonicallu.
    There is no point in being so cool in a cold world.
    11.11.2018 22:28 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPD pocket 1 a 2 - první dojmy
    Na standardní Ubuntu je problém ovladač Wifi (BRMC4356), obsluha ventilátorů, případně automatické otočení displeje, nefunkční USB-C (to už snad v novějších ubuntu je OK), nefukční reproduktor.

    Až na tu WiFi jsou všechno drobnosti, ale běžný uživatel Ubuntu si je prý sám neudělá...

    Viz třeba  tady.

    Jen upozorním, že to odkazované Ubuntu MATE funguje na obou, včetně Wifi, ale třeba na původním GPD Pocket zjevně nefungovalo ovládání ventilátoru (jel na maximální otáčky).
    otasomil avatar 11.11.2018 21:36 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPD pocket 1 a 2 - první dojmy
    Zdravim
    No je to pekna a vykonna masinka.
    Osobne bych uvital neco vetsiho uz kvuli manipulaci, psani a tak. Pinebook vypada nadejne to je fakt. Neverim teda moc cene 100 dolaru no ale budiz.
    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Ruža Becelin avatar 27.11.2018 15:20 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPD pocket 1 a 2 - první dojmy
    Me to stalo 180, ale bylo to s extra 64GB eMMC a seriovym kabelem.

    Funguje to obstojne, jedu na to default Neon, Plasma je akceptovatelne rychla, na klavesnici jsem si chvilku musel zvykat.

    Nic moc to nezere, takze jako drzak pro situace, kdy potrebuju neco doresit a nechce se mi zapinat hlavni notebook, je to vic, nez vhodne.
    k3dAR avatar 11.11.2018 22:42 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPD pocket 1 a 2 - první dojmy
    Btw: nechce nekdo za rozumnou cenu Viliv N5 (verze s 32GB eMMC a 3G) ?
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    12.11.2018 01:42 pc2005
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPD pocket 1 a 2 - první dojmy
    Ne.
    12.11.2018 07:38 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPD pocket 1 a 2 - první dojmy
    Dá se na tom přes tu příšernou PowerVR grafiku rozběhat něco novějšího? :/
    k3dAR avatar 13.11.2018 00:09 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPD pocket 1 a 2 - první dojmy
    s grafikou (nevim jak hw akceleraci) neni problem, problem je s Wifi, abych tu neprasil blog, dam to do bazaru, zatim info co sem psal pred casem na rootu
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.