abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Čuňačíme v MediaWiki - proč?

    3.4.2015 13:34 | Přečteno: 1745× | Za vším hledej Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 3.4.2015 13:38

    I vy jste si možná položili tuto otázku. Odpověď na tuto otázku má kořeny víc jak třicet let staré. Bylo to již za vlády komančů, co jsem si umínil, že chci svobodně sdílet informace, bez toho, abych potřeboval milostivé svolení nějakého ignoranta. Ovšem mé tehdejší technické prostředky byly velice omezené - psací stroj a kopírák. Ale byl to úsvit počítačové éry, takže vše bylo jen otázkou času.

    V první polovině devadesátých let byl nahrazen kopírák xeroxem, v polovině psací stroj počítačem a na koncem devadesátých let jsem se dostal k internetu a vytvořil své první webové stránky.

    Byl to pokrok, ale vyžadovalo to jistou, netriviální, sumu znalostí. A tak se začaly objevovat první CMS systémy. I já se podílel na vývoji jednoho z nich.

    Od r. 2003 jsme s kamarádem vyvíjeli CMS systém pro Úřad Ostrava-Jih. Na svou dobu byl revoluční v tom, že aktivně využíval JavaScript a měl - mimo jiné - integrovaný WYSIWYG editor, který byl primárně navržen pro fungování v Mozille, takže fungoval bez ohledu na platformu. V té době totiž prakticky všechny WYSIWYG editory fungovaly pouze v IE, ale na ÚMOB Ostrava-Jih výrazně převažovaly linuxové desktopy.

    I když jsem se jej, jako spoluator, snažil přimět, aby náš kód uvolnil jako opensource, musel jsem respektovat jeho právo na know-how. Neboť pro něj bylo - na rozdíl ode mne - zdrojem obživy. Marně, a tak se zvolna dostaly na výsluní jiné - v té době mnohem primitivnější - systémy, jako např. Drupal, nebo Wordpress.

    Wikipedii jsem objevil v r. 2004. Od samého počátku se mi líbil její princip. Byla to ale především encyklopedie, proto mě více zaujal paralelní projekt WikiKnih, který tehdy existoval pouze v angličtině. Stránky pro Linux, byly druhou "knihou", co se tam tehdy objevila. Tou první byl manuál ke Geometrii (v češtině), který jsem přestěhoval z anglické verze Wikibooks.

    V r. 2008 jsem změnil zaměstnavatele. První věc, kterou jsem rozjel na novém působišti byla wiki pro dokumentaci IT a studentské projekty. Zmínil jsem se o ní hned v úvodním blogpostu této série. A od r. 2011 píšu svoje manuály pouze tam. Tou dobou totiž Wikibooks objevili lidé, co si ji začali plést s Wikipedií a mne, jako autora, fakt nebavilo hlídat, co se kdo chystá zkurvit.

    Moje wiki - moje pravidla

    A jak je to s tím čuňačením?

    Tak především jde o nadsázku. Běžně hovoříme o prasení kódu, tak proč ne i v této souvislosti? Vylepšování možností wiki, řešení nejrůznějších problémů aj. To vše je i u wiki záležitost spojená s programováním. Rozdíl je pouze v tom, že wiki umožňuje dělat tyhle věci jak přímo na serveru na úrovni kódu - což je ovšem skutečné prasení, pokud takové věci nejsou řešeny formou rozšíření. Tak na uživatelské úrovni přímo ve wiki kódu - a to je to, co jsem nazval čuňačením.

    MediaWiki je dnes velmi složitý a komplexní systém. Pochopit základy editace je rychlé a jednoduché. Ale dobrat se k sofistikovanějším věcem už tak snadné není.

    Současná MediaWiki prošla velkou metamorfózou a díky ohromnému množství lidí co se podílejí na jejím vývoji - ať již jako programátoři, nebo uživatelé - má do budoucnosti velký potenciál.

    Dnes ji lidé mají většinou spojenou s poněkud primitivním designem stránek. Ale to již patří k minulosti. Od verze 1.24 lze MediaWiki ostylovat tak, že by vás ani v nejmenším nenapadlo, že koukáte na wiki. Na rozdíl od jiných CMS systémů MediaWiki programově počítá s multijazyčností stránek. A s využitím dalších rozšíření lze v ní udělat prakticky cokoliv.

    MediaWiki versus ...

    Facebook, ale i Google a jiné podobné cloudové služby - to vše je pěkná zlatá klec. Je snadné do ní vstoupit, ale sbalit si svá data a jít někam jinam už pak tak snadné není.

    U MediaWiki je to jinak. Pokud se rozhodnete, že si své věci přestěhujete do jiné wiki, tak vám nic nebrání. Pokud nechcete svá data s nikým jiným sdílet, nebo si je budete chtít spravovat podle vlastních pravidel, můžete si rozjet vlastní server. MediaWiki je opensource, který si můžete stáhnout, nainstalovat a používat, jak se vám zlíbí.

    Mě se na wiki líbí, že mne aktivně neotravuje. Je to podobné jako zde. Čtu co chci, sleduji co chci a publikuji co chci. A pokud k tomu někdo něco má, tak se k tomu může vyjádřit. Rozdíl je pouze v tom, že tady si může v diskuzi otřít hubu každý anonymní obejda. U MediaWiki se můžu rozhodnout, jestli anonymní návštěvníci budou mít rovněž možnost něco někam psát, nebo ne.

    Mocným nástrojem MediaWiki je kategorizace. V Polsku a na Slovensku frčí diskuzní fóra. Nikdy jsem nepochopil proč. Kvalitní příspěvky se v nich zvolna potápí do bažiny sraček a za nějaký čas už po nich neštěkne pes. Jejich vyhledání - to je pohádka o pověstné jehle v kupce sena. A komfort pisatele také není bůhví jaký.

    U jiných CMS systémů mi pro změnu vadí, že uživatel nemá stejnou tvůrčí svobodu jako ve wiki. Je to pouze krmič obsahu. Pochopitelně jsou lidé, kterým to vyhovuje. Já jsem však v pozici, kdy se správu podobných systémů někdo pokouší hodit na můj krk a tak musím řešit nejrůznější problémy, na které někdo jiný kdosi kdysi zadělal, ale abych je byl schopen řešit, musím se zabořit hluboko do jejich střev na úrovni zdrojového kódu.

    Jako správce chci především dělat svou práci, proto mi vyhovuje, že v MediaWiki lze díky rozšíření delegovat rozhodnování o přístupu k obsahu na uživatele. Oni sami nejlépe vědí co chtějí zveřejnit a co ne.

    Dříve vyšlo..

           

    Hodnocení: 56 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.4.2015 14:08 Květináč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - proč?
    proboha. Ta wiki už mne dobíjí ...
    3.4.2015 14:12 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - proč?
    Především - nikdo tě to nenutí číst, a pak - tímhle jsem to zakončil.
    3.4.2015 16:26 Květináč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - proč?
    haleluja
    3.4.2015 14:59 balki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - proč?
    Mam si chut pomixovat oci mixerom.
    3.4.2015 21:32 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - proč?
    +2 za blogpost -1 za psani v pracovni dobe, coz by si pracovnik instituce financovane z penez danovych poplatniku nemel dovolit
    okbob avatar 4.4.2015 07:22 okbob | skóre: 30 | blog: systemakuv_blog | Benešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - proč?
    Jedním z účelů vysokých škol je osvěta, dalším pak sdílení znalostí - což je přesně to, o co v tomto blogu jde.
    4.4.2015 07:28 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - proč?
    Pokud je zminene soucasti prace dotycneho, pak je vse v poradku. Obavam se vsak, ze tomu tak neni.

    Chapu, ze akademicka puda a jeji pracovnici si narokuji jista privilegia, ale klicove je to, ze se jedna o instituci financovanou z penez danovych poplatniku. Tim padem je jakekoli plytvani lidskymi a jinymi zdroji nepripustne.
    4.4.2015 08:30 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - proč?
    Ach jo. Vy jste nepoučitelný. Stále jste nepochopil, že blog je především duševní ventilace. Způsob, jak dostat z hlavy věci, které v ní aktuálně již být nemusí. A pokud to má mít smysl i pro druhé, tak je třeba věci zapsat zčerstva, než se na to zapomene.
    okbob avatar 4.4.2015 10:40 okbob | skóre: 30 | blog: systemakuv_blog | Benešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - proč?
    Tohle je absolutní nesmysl - spíš dětinskost - nemůžete vše kolem optimalizovat na 100%. Potom věci přestávají fungovat.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.