abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Kontejnerové sendviče

    18.5. 18:19 | Přečteno: 1011× | Za vším hledej Linux | poslední úprava: 18.5. 18:24

    Čeká mne aktualizace MediaWiki z LTS verze 1.39.x na novější a rád bych si předtím ověřil, co bude a nebude fungovat. Od novějších verzí byl totiž implementován nový parser a tím se mění i docela dost věcí, takže nechci riskovat, že se pak zaseknu na nějaké ptákovině. Nejdřív si chci všechno v klidu otestovat, v izolovaném prostředí a případné problémy vyřešit předem. Je to i vhodná příležitosti k separaci jednotlivých služeb do samostatných kontejnerů. A tak je otázkou jen to, jakou technologii využít.

    Když jsem si hrál s kontejnery před 10 lety, bylo v nabídce jen LXC. Vyzkoušel jsem to, ale neměl jsem pro ně praktické využití jelikož pro disklessovou infrastrukturu je výhodnější plná virtualizace, která umožňuje téměř cokoliv. Po nějakém čase jsem začal, místo klasické kombinace nabindovaných adresářů a chrootu, využívat systemd-nspawn při aktualizaci systémových vrstev disklessu. Ale to je tak banální využití, že snad ani nestojí za řeč.

    Při výuce na katedře kybernetiky se využívá Singularity, takže ho máme jako standardní součástí našeho disklessu. Vyučující si dělají svůj kontejner na míru a pak záleží jak a kde s ním chtějí pracovat. Kupř. turtleboti si po startu jednoduchým způsobem otestují, zda-li je vše při starém a pokud ne, pokusí se o stažení aktuální verze kontejneru na lokální úložiště. Stejně jako kešování i tohle se využívá k tomu aby byla komunikace turtlebotů přes WiFi co nejefektivnější. Stačí totiž jen málo k tomu, abyste si vyrvali zoufalstvím své kučery, máte-li připojen adresář sdílený přes NFS ve kterém je milion malých souborů, na stroji, který může komunikovat jen přes WiFi. U strojů na rychlé ethernetové síti to až problém není a pokud se používá overlay je dokonce výhodnější mít kontejner vybalený, protože se dají dělat a rovnou testovat úpravy kódu přímo ve vrstvě co je součástí sendviče. Protože singularity pracuje s kontejnerem, který je ve stavu read-only, takže nevzniká problém "Stale file handle".

    To je docela záludný problém, který vzniká pokud se takový kontejner nabootuje přes systemd-nspawn. Původně jsem chtěl využít, podobně jako u singularity, disklessový sendvič. Jenže systemd sáhne na některé soubory takovým způsobem, že je dostane do stavu "Stale file handle" a zřejmě je pak někde drží, protože obvyklá finta s remountem nefunguje. To byla věc, které jsem se zrovna snažil přijít na kloub, když jsem se zmínil o tom že smolím něco o kontejnerech v diskuzi karkarovi. Projevovalo se to tak, že apt nedokázal vyresolvovat doménové jméno, ale ping na doménu při tom fungoval.

    Jenže Singularity zatím v distribuci Debianu není. I když chvíli bylo, ale pak ho z nějakého důvodu zase vyřadili. Možná proto, že ho nahradí jeho fork Apptainer. Samozřejmě že jsou i jiné alternativy. Docker, Podman, nebo Incus, fork LXD, který pracuje s již zmíněnými LXC kontejnery.

    Nakonec je to vcelku jedno. Na Apptaineru (Singularity) se mi líbí, to že pokud ho pustím nad sendvičem, mohu hrabat do libovolné vrstvy a podle potřeby tak modifikovat obsah kontejneru. Kontejnerový sendvič totiž není v podstatě nic jiného, než vybalený kontejner, překrytý pomocí fuse-overlayfs jinými adresáři. Takto lze do něj velice jednoduše propašovat libovolná data, s nimiž chci pracovat, aniž by hrozilo jejich poškození. A záleží jen na tom, jestli bude horní vrstva, do které se ukládají změny v adresáři umístěná nad tmpfs, který se při restartu zahodí, nebo někde jinde. A taky nic nebrání tomu, prolinkovat adresáře a zabalit hotový kontejner do squashovaného read-only .simg kontejneru, který mohu zkopírovat i jinam.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.5. 10:23 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Alesi, ty kontejnerove sendvice jsi taky vymyslel? Ptam se pro kamarada…
    19.5. 11:39 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Polib mu prdel!
    19.5. 11:53 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Koukám, že si vystačíte. Jen pro forma - nikde jsem netvrdil, že jsem vymyslel diskless, ale disklessovou technologii, která umožňuje udělat jako diskless infrastrukturu, ze které běží. Což ten kapouní mozeček RealJ ne a ne pochopit.
    19.5. 13:03 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    takze dedkovi uz ani neslouzi pamet... udrzis jeste vubec moc, kdyz myslenku uz ne? ta diskuze o disklessu dopadla uplne jasne, ze tys tam dal blil neco, o cem si zas myslis, ze narovnalo vnimani o tvy debilite.. jen potvrzuje tvoji debilitu :-D
    19.5. 14:05 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Ať ti nezaskočí slina.
    19.5. 14:59 uroloh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    ani moc a jak koukam na jeho blogy ani stolici
    19.5. 15:11 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    No a vymyslel jsi ty kontejnerove sendvice nebo ne? Klidne napis ze jsi vymyslel i kontejnery samotne…
    19.5. 23:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Buď dodej odkaz na text, kde o tom píše někdo jiný, nebo kušuj. Ten blogpost není pro pitomce jako jsi ty či podtržítkoví pindalové, ale pro ty, co budou chtít někdy řešit něco podobného. Nemá smysl sem psát konkrétní řešení – dá se dohledat před odkazované stránky. Důležité je, že budou alespoň vědět, koho se můžou zeptat. Od tebe se totiž kloudné rady nedočkají.
    20.5. 07:31 _ pin.dal _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Nahodou J je expert na FE|BE reseni za 1$ a ma koule tam pouzit PHP,
    21.5. 00:58 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    ale hovno, kdyby jsi nezral ty Alesove hovna tak vis ze mam wordpress za $1 mesicne pro 5 stranek protoze nikdo jiny mi nic levnejsiho nenabidnul. Ze si tady par lidi honi triko s tim, ze umi FE/BE reseni ktere si daji na 1 VPS za $10 mesicne je jejich debilita. A ze neco bezi na PHP je mi u prdele pokud mi o to nekdo za ten $1 mesicne pecuje.
    21.5. 07:50 ShadowJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Proc te to porad triggeruje? To je nejaka uchylka nebo co? Proste jses kokot co pouziva wordprc, se s tim smir, nic jineho v tom neni :-) Ty penize tady nikoho nezajimaji, jde o princip, ze ze sebe opakovane delas kokota :-)
    21.5. 09:23 karkar | skóre: 5 | blog: Kartrolling
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    JJ joomla rulez :)
    21.5. 20:14 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    To uz snad i drupal je lepsi, ne?
    22.5. 01:37 karkar | skóre: 5 | blog: Kartrolling
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Mě přišla vždycky joomla lepší než drupal, jednodušší a tak nějak víc lehčí.
    22.5. 07:01 Kmet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Tvl jste jak duchodci v tramvaji co se bavi o svych nemocech...
    22.5. 13:38 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    klidne napis co preferuji dnesni decka... :D
    20.5. 11:07 //
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    ale hovno, zapisek je akorat, abys mohl hladit svoje ego, jak zas necemu rozumis :-D beda, jak nekdo poda nejakou namitku, to zas bude mentalni vyvrtka az do vesmiru... z nas debily neudelas, ze sebe zas neudelas nic jinyho, takze o co se tu vlastne snazis :-D diskless jsi celou dobu naprosto jednoznacne prezentoval, jako SVUJ vynalez, akorat to neproslo, co, ty maslo jedno :-D muzes to zkouset pretlacit, ale vytlacis ze sebe - naprosto evidentne - akorat o neco smradlavejsi hovno :-D
    20.5. 11:13 \\\
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    ...to musi bejt dobrej zoufalec, co neco bude delat podle Kapucy a jeste mu za ty jeho moudra bude vdecnej, takovyho chci potkat :-D to Aleska ale zrejme ani nenapadlo, tak si klidne na plny koule napise, ze to pise pro ostatni :-D totalni tragikomedie :-D Ostatni umi pouzivat Internet a nepotrebujou zadny Abclinuxu, kam uz chodi akorat takovyhle mentalni trosky, co si pripadaj tak moc vyjimecne
    20.5. 11:14 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    to musi bejt proste chlastem -- Alesi, nechlastej a po case se ti mozna prestanem tolik smat
    20.5. 14:42 Hrdobec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Toz chlast nevylucuji jako katalyzator, ale dle mne se divame na ukazkovou poruchu osobnosti zpusobenou nadmernym pouzivanim linuxoveho desktopu.
    21.5. 09:28 karkar | skóre: 5 | blog: Kartrolling
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Největší duševní poruchou trpí applovce.
    21.5. 18:43 iSteve
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Od kdy je zdravy rozum porucha? I ta AI ti rekla ze apple je volbou profesionalu a ajtaku co jsou za vodou. Nas apple ovecek je tady par pecovatelu na cely vas linuxovy abickovy cvokhaus :-)
    22.5. 01:35 karkar | skóre: 5 | blog: Kartrolling
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    :-)
    22.5. 09:03 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Stejně nejspíš rozumoval i Kozák, než dospěl k názoru, že je nutné očistit svět od holek na UK.
    20.5. 14:28 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Nemuzu souhlasit se systemem "kdo ma nejrychlejsi PXE response, toho backdoory bootuje cela ucebna", ale jako PoC masivniho overlayovani to je zajimave.
    20.5. 19:10 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Nemuzu souhlasit se systemem "kdo ma nejrychlejsi PXE response, toho backdoory bootuje cela ucebna", ale jako PoC masivniho overlayovani to je zajimave.

    A jak by sis představoval realizaci? V reálu, když se objeví jiný DHCP server totiž nebootuje nic. A k čemu by ty backdoory měly být? Aby získal uživatel přístup na roota? Proč? Ti co to potřebují na něj heslo znají. Náš zákazník je náš pán, takže co vyučující chtějí, to mají.

    21.5. 11:25 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    když se objeví jiný DHCP server totiž nebootuje nic
    Takze mas ten bootloader podepsany UEFI klicem? Nebo mas whitelist DHCP/PXE packetu na vsech routerech?
    k čemu by ty backdoory měly být?
    Treba se studenti prihlasi k nejakemu osobnimu uctu nekde... A systemove heslo vyucujiciho je jeste mnohem cennejsi (urcite bootuje stejny sitovy image)...
    Ti co to potřebují na něj heslo znají.
    Ze nemaji vlastni klic v authorized_keys, ale sdili jedno root heslo, je problem sam o sobe.
    21.5. 13:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Ze nemaji vlastni klic v authorized_keys, ale sdili jedno root heslo, je problem sam o sobe.

    To je pouze úhel pohledu.

    To heslo je otázkou určité vrstvy, která přeplácne výchozí soubor shadow. Proč bychom to měli komplikovat klíčema? Vyučující je uživatel jako každý jiný. Přihlásí na svůj účet, kde má svůj vlastní soubor authorized_keys i svoje klíče, ale ověřit se musí svým heslem, protože dokud se tím heslem nepřipojí, nemá proxy připojený jeho profil a tím pádem ani dostupný ten jeho soubor authorized_keys. A pak už heslo nepotřebuje, protože leze přes svůj klíč, který je součástí jeho uživatelského profilu.

    A kdo se dostane nějakým způsobem na lokálního roota, ten už se nemusí s nějakým heslem zdržovat. Ze souboru shadow získá jenom hash, který mu je sám o sobě k prdu. Heslo na lokálního roota se hodí jen těm, co si chtějí čas od času něco zkusmo nainstalovat a přepínají se na něj přes su. Sudo se využívá jen pro určité konkrétní aplikace.

    Nebo mas whitelist DHCP/PXE packetu na vsech routerech?

    Vzhledem k tomu, že síť a síťové prvky jsou mimo mou kompetenci, přeptal jsem se kolegy. Je to tak, že normálně se mezi jednotlivé VLAN tyhle pakety nepropouští. A když to někdy potřebuje, nahodí si DHCP relay.

    Treba se studenti prihlasi k nejakemu osobnimu uctu nekde...

    No a? Myslíš jako, že by někdo nacpal backdoor do software, který je pouze v RAM a ten by nějakým záhadným způsobem přežil restart? Ano. Čas od času se stává, že někdo odejde od kompu aniž by se obtěžoval s vypnutím, či restartem. Ovšem to je pouze jeho blbost, za kterou si může sám. Restart laboratorního stroje, to je základní předpokladem pro jeho použití. Jednak se tím dostane do výchozí konfigurace, a zároveň se při tom zahodí vše, co tam napáchal předchozí uživatel.

    A systemove heslo vyucujiciho je jeste mnohem cennejsi (urcite bootuje stejny sitovy image)...

    Žádný síťový image nikdo nebootuje. Stroje používají generický ramdisk, který si stahuje konfiguraci podle situace. Když mu podstrčíš něco jiného nenabootuješ, nebo zůstaneš na něčem viset.

    21.5. 14:54 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    který si stahuje konfiguraci podle situace
    Jak mas osetreno, ze se student MitM wiresharkem nepodiva co se deje pri bootu, a pak kolegum/cvicicimu ve vhodne chvili nepodstrci svuj fake setup (kdyz jsou ve stejne ucebne, tak i na stejne VLAN)? To je to co me zajima, k cemu konkretne to vyuzije uz je vedlejsi.
    21.5. 20:21 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Ta jeho security je navrzena pro decka z pomocne skoly ktere se poprve potkavaji s pocitacem.
    21.5. 22:05 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Na to nepotřebuje wireshark. Pokud není slepý, tak to vidí při bootu. A opravdu se zájmem bych se podíval, jak by se to někdo pokoušel nabořit. Chceš-li si to zkusit, klidně se stav. Moc dobře vím, kde to má slabá místa. Je to jen školní laboratorní systém, který má nabízet jednotné SW vybavení pokud možno v blbuvzdorném balení.
    22.5. 08:44 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Takze tu konfiguraci (grub, co ze ktereho NFS) zadnym klicem podepsanou nemas, jinak uz bys to vyklopil.
    laboratorní systém, který má nabízet jednotné SW vybavení pokud možno v blbuvzdorném balení
    Proti tomu zadna, mnozina transparentnich overlayu je jasna volba.
    22.5. 09:06 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Uveď jediný rozumný důvod proč bych si tím měl komplikovat život?
    22.5. 09:23 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Aha... nemam dalsich otazek. FTP a telnet prece staci, nac si komplikovat zivot s SSH.
    22.5. 09:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Takže žádný. OK. Nechápu co sem pleteš FTP, přes které se posílají jen soubory, ve kterých žádná citlivá informace není. Mohl by sis také uvědomit, že není smyslem komplikovat si život víc než je nezbytně nutné.
    21.5. 15:11 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Žádný síťový image nikdo nebootuje. Stroje používají generický ramdisk, který si stahuje konfiguraci podle situace. Když mu podstrčíš něco jiného nenabootuješ, nebo zůstaneš na něčem viset.

    Kde se ten ramdisk bere, když ne ze sítě? Rozumím tomu správně, že ten proslulý "Kapicův objevný diskless" je tedy stroj, který bez disku nenabootuje?!

    Každý má právo na můj názor!
    21.5. 21:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Nerozumíš tomu vůbec.
    22.5. 01:17 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    To je dost dobře možný - porozumět těm tvejm textům, kde nejsou dvě věty za sebou, co by měly hlavu a patu, je takřka nemožný. A na jednoduchou otázku, jak ty stroje bootují, jestli přes PXE nebo z lokálního disku taky nejsi schopnej odpovědět... Když to ještě vyšperkuješ tvrzením, že jsi diskless (co možná ani žádný diskless není) vymyslel, nemůžeš se divit, že z tebe tady všichni mají akorát srandu.
    Každý má právo na můj názor!
    22.5. 07:05 popcorn time
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    A jeje zacne souboj titanu. Dva nejvetsi mizantropi abicka se zas dostali do krizku :-)
    23.5. 08:55 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Nebo mas whitelist DHCP/PXE packetu na vsech routerech?
    Whitelist? Ta technika se jmenuje DHCP snooping. Právě ses propálil, že o tom nic nevíš a jen nám tu předhazuješ zvýrazněný slova z letáčku o průmyslu 4.0.
    23.5. 11:10 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Jak udelas snooping kdyz ti router zahodi packet (nemas spravnou adresu na spravnem portu)? Povidej, prehanej...
    23.5. 15:34 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Takovou debatu nemá cenu s tebou vést, protože je evidentní, že ani nevíš co se stará o kterou vrstvu, ani neznáš charakteristiku DHCP trafficu.

    Můžeme jen doufat, že pro nikoho "tu bezpečnost na síti" neděláš, protože je akorát chudákem, který evidentně slepě ve tvé schopnosti důvěřuje a ty ho jen taháš za nos.
    24.5. 13:10 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Az jednou dostanes do ruky nejaky aktivni prvek, tak mozna v nastaveni pod magickym sluvkem "Advanced" najdes filtrovani provozu podle protokolu, DHCP nevyjimaje. Kdyztak popros tatinka, at ti s tim pomuze...
    24.5. 13:35 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    :-D :-D
    20.5. 18:53 anketář
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Myslíte si že je Kapica coomer? Podle mne jo.
    21.5. 07:46 loomer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Ne. Nestoji mu.
    22.5. 08:27 dal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    +1, zcela evidentní
    22.5. 13:40 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    a ma mu vubec co stat?
    22.5. 19:08 bardus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    mozna vlasy na hlave? aaa, taky ne :((((
    21.5. 10:07 _ __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    ževraj Lenka Králová je programátor_ka:-)

    tak mi napadlo, či nebude linuxáč_ka
    22.5. 07:08 v tranzu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kontejnerové sendviče
    Jestli ma na to koule tak jo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.