abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)

    30.10.2006 20:05 | Přečteno: 2503× | Ostatní | poslední úprava: 31.10.2006 11:00

    Tak se mi zase jednou podařilo být v nesprávný čas na nesprávném místě - včera do mě narazil nedělní a ještě k tomu dušičkový (dobou i věkem) řidič. Nikomu se nic nestalo, což je nejdůležitější, odneslo to "jen" moje služební 3 týdny staré auto (nová Octávka) :-(

    Po odpočinkovém víkendu v jižních Čechách jsem se vracel do Prahy a na výpadovce z Písku jsem v místě zúžení čtyřproudovky do 2 jednosměrných pruhů najednou před sebou spatřil Favorita, který se řítil přímo na mě - pud sebezáchovy mi poradil strhnout to doprava, takže mě favorit netrefil čelně, ale do boku. Vystoupil jsem a šel se podívat na Favorita, který byl někde pár metrů za mnou v naváděcích značkách - vystoupil z něj šedivý dědula (výstižnější výraz jsem fakt nenašel), nic mu nebylo, u spolujezdce se klepala babička, vzadu slintal pes - všichni v pořádku, takže jsem šel pro svůj trojúhelník a po cestě volal policii. Nahlásil jsem místo a další potřebné informace. Potom jsem šel poprosit dědulu, jestli by mohl vytáhnout svůj trojúhelník a dát ho na druhou stranu - co dělal do té doby opravdu netuším..

    Policie přijela po asi půl hodině, což jsem považoval za "celkem dobrý time" - takže jsem měl dost času obvolat svou leasingovku a pojišťovnu abych zjistil, jak mám postupovat, co budu potřebovat za údaje, asistenční službu atd.

    Z policejního auta se vyřítila policistka, omrkla situaci, zeptala se mě, co a jak se stalo, pak se ještě na to samé zeptala děduly a pak jsme ji oba následovali do policejního auta k sepsání protokolu apod.. Policistka ihned po negativních dechových zkouškách jednoznačně určila jako viníka dědulu (nepřizpůsobení rychlosti, nezvládnutí řízení ..), její kolega mezitím dělal fotodokumentaci, přeměřování drah, zakreslení a hlavně zjistil, že jim dědula poškodil naváděcí značky, což byla rázem nejdůležitější věc - hodinu řešili, jaká je škoda na značkách.. Potom policistka sdělila dědulovi, že mu bude muset dát pokutu do maximální výše 2000Kč. Cituji policistku: "jelikož jste nám poškodil naváděcí značky, musím vám udělit nejvyšší možnou pokutu, tedy 2000Kč."

    K dědulovi jen doplním pár údajů, které jsem se dozvěděl při sepisování protokolu - ročník 1931 (o povinné zdravotní prohlídce zde raději pomlčím), jel 3km ze hřbitova domů, neměl v době nehody na očích brýle, které měl v ŘP napsané - měl je v autě, ale "nabonzoval" na sebe, že je neměl na očích, stejně jako na sebe "nabonzoval", že nebyl připoutaný - tohle jen dokládá věk a smýšlení děduly..

    Nehoda tedy byla vyšetřena a uzavřena na místě, měl jsem všechny potřebné papíry - moje auto putovalo rovnou do servisu do autosalónu v Praze, kde bylo pořízeno - tam ho jen přijali s tím, že vše vyřešíme ráno (nehoda se stala v cca 15:00, auto v servisu v Praze bylo po 20hod.)

    Ráno jsem tedy jel MHDčkem rovnou do servisu, kde se mě ujal technik - udělal orientační odhad nákladů na opravu, aby mohl posoudit, jestli musí volat na určení výše pojistné události likvidátora pojišťovny. Odhad byl šestimístný (a zdaleka ne těsně), takže pojišťovna nutná - údajně mají mezi sebou (servis vs. pojišťovna) smlouvu, že škody do 100 tisíc Kč můžou vyřizovat bez nutnosti posouzení pojišťovnou - resp. že jim to sami nafotí a pošlou.. V tomto případě to takto jednoduše nešlo, protože je to slovy technika: "fakt blbě trefené".

    Takže jsem začal telefonovat. Škodu v tomto případě hradí z povinného ručení pojišťovna viníka - dědula má Generali. Vytočil jsem jejich linku, po 15ti minutovém poslouchání hudby a reklam se konečně ozvala operátorka - vysvětlil jsem jí, co se stalo, co potřebuju a nadiktoval jsem jí potřebné údaje (z papírů od policie) - všechno se zdálo být v pořádku. Od technika v servisu jsem věděl, že pro další postup potřebuju od Generali získat číslo pojistné události. Zeptal jsem se tedy operátorky, jaké mi bylo přiděleno číslo pojistné události - první infarktový stav - Generali generuje čísla pojistných události až v noci - prostě den zpoždění jen kvůli číslu pro Generali evidentně není problém. Já jsem se s tím nehodlal smířit a po x přepojeních mi bylo sděleno, že teda můžeme použít místo čísla pojistné události číslo dokladu o pojištění viníka. Takže jsem postupoval dál a objednal likvidátora Generali na posouzení - naštěstí má do tohoto servisu namířeno k jinému případu hned zítra, takže žádná velká prodleva doufám nebude.

    Vrátil jsem se zpět k technikovi, zeptat se na dobu trvání opravy - technik rovnou odhadl 3 až 4 týdny - druhý infarktový stav. Takže jsem začal řešit náhradní vůz. Technik mi pohotově nabídl náhradní vůz přímo od nich, který uhradí rovněž Generali z povinného ručení, ale že to má jeden háček. Pojišťovna sice hradí plné částky za pronájem náhradního vozu, jenže české zákony jí umožňují účtovat si 3,80Kč/km jako amortizaci nehledě na vyúčtování pronajímatele vozu - sečteno podtrženo, i když si seženu autopůjčovnu, která si neúčtuje nad paušál ujeté km, pojišťovna si je ode mě nechá zaplatit. Když to převedu do své situace, měsíčně služebně ujedu min. 5 tisíc km, bez auta nemůžu svou práci vykonávat. Budu platit běžnou měsíční splátku leasingu za auto, které je v servisu a nemůžu s ním jezdit + bych měl navíc zaplatit pojišťovně cca 5 000*3,80 Kč za ujeté km s náhradním vozem. S tím jsem se taky nehodlal smířít, takže jsem zase začal telefonovat - na Generali samozřejmě.

    Tento "háček" mi byl operátorkou potvrzen, jenže jsem se s tím fakt nehodlal smířít a začal záměrně nahlas uvažovat, jestli nebude "lepší" si na měsíc dát nohy na stůl a vymáhat ušlé zisky (samozřejmě, že s českými soudy naprosto nemyslitelná záležitost..) - v tomto okamžiku mě operátorka sama od sebe přepojila na šéfa oddělení, který ma toto na starost. Znovu jsem mu vysvětlil situaci, on mi zopakoval ten nesmysl s ujetými km a já jemu myšlenku s nohama na stole. Potom mi sdělil, že to několik lidí přede mnou zkoušelo vymáhat, ale že je to naprosto "neprůstřelné" a to jak vymáhání po pojišťovně, tak po viníkovi, který to kdyžtak stejně přehodí na pojišťovnu. Chvíli jsem mlčel a člověk z Generali začal - zcela narovinu jen mezi náma, je tady ještě jedna možnost - ujeté km totiž pojišťovně vykazuje pronajímatel. Došlo mi, kam tím míří, ale nechal jsem ho mluvit. Sežeňte si vstřícného pronajímatele a máte po problému. Bohužel, autosalón mi sice náhradní vůz nabízí, nicméně podle člověka z Generali není na seznamu vstřícných :-( Tím jsem to pro dnešek v 17:30 uzavřel a úkolem zítřejšího dne bude sehnat náhradní vůz od vstřícného pronajímatele :-)

    Není co dodat, hlavně, že se nikomu nic nestalo - zatím..

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.10.2006 21:10 r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    Teda pane, měl byste se stydět... nechat dědulovi rozbít si auto, to je fakt ostuda. Nechcete zaplatit i jeho škody, když jste měl, dotýkám měl tak pevný vůz, že jeho tvrdý favorit se o něj jistě taky trošku poškodil? Zamyslete se a Generali je Vaše nadosmrti....Váš Scifi přítel Scifi Generali řešení.
    30.10.2006 21:13 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    jen takovej dodatek ty 3,80 nejdou pojišťovně, ale tomu kdo auto půjčuje, to je ta amortizace (opotřebení vozu). Navíc tento poplatek vůbec neni povinnej a je jen na pronajímateli jestli ti to naúčtuje nebo ne. Zkus se dohodnout a vyhrožuj, že to auto daš opravit do jinýho servisu, kde ti ten poplatek nebudou účtovat. Pracoval jsem jako technik v servisu a vim jak dokáže na šéfa zapůsobyt výhružka zákazníka, že auto si dá jinam=ušlej zisk pro servis a jestli je to fakt blbě trefený tak tim víc práce a taky tim víc "jako práce" (víc naúčtovaných hodin pojišťovně) pro pojišťovnu.
    hmm
    30.10.2006 23:20 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    31.10.2006 07:33 ext3fs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    Stalo se mi něco podobného. Rozdíl byl v tom, že auto bylo Renault a servis odpovídající značce. Pojištění jsem měl u UNIQA. Doba opravy i částka byla stejná jako ve Vašem případě. Taktéž jsem si půjčil náhradní vozidlo přímo od servisu. Nakonec vše dopadlo tak, že pojišťovna náhradní vozidlo nechtěla i při stálém naléhání zaplatit. Nájem vozidla mne stál cca 20 000kč. Nakonec jsem to zaplatit musel,jelikož mi servis vyhrožoval, že mi nepředají opravené auto.

    Rada: až dostanete listinu, kde bude vše spočítané (nákup dílů, práce, ...) řádně si vše přečtěte a ptejte se. Aby jste pak nemusel jako já platit zlomený vrták a sadu klíčů:) Protože když jde nějaká oprava přes pojišťovnu, hodně servisů se na tom snaží vydělat.
    31.10.2006 08:07 tezkatlipoka | skóre: 35
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    K dědulovi jen doplním pár údajů, které jsem se dozvěděl při sepisování protokolu - ročník 1931 (o povinné zdravotní prohlídce zde raději pomlčím), jel 3km ze hřbitova domů, neměl v době nehody na očích brýle, které měl v ŘP napsané - měl je v autě, ale "nabonzoval" na sebe, že je neměl na očích, stejně jako na sebe "nabonzoval", že nebyl připoutaný - tohle jen dokládá věk a smýšlení děduly..

    mam tomu rozumet ze deda byl starej a blbej a proto mluvil pravdu, zatimco my mladi jsme chytri tak lzeme?
    Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
    31.10.2006 08:09 tezkatlipoka | skóre: 35
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    Slava dedovi kterej mluvil pravdu ackoliv pro nej byla neprijmena. Zatraceni hlupakum kteri maji pojistene auto, a nevedi o pojisteni vubec nic, jsou pak prekvapeni co podepsali a koukaji jako suva z nudli a jedine reseni ktere znaji je podvod nebo soud.
    Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
    31.10.2006 09:53 kolemjdoucí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    dobrý příspěvek k věci ...
    31.10.2006 10:00 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    Děda bezva, někdo ta auta rozbije za nás.. Mimochodem, nemáte zkušenosti se zapalováním aut? Stačí molotov rozbít o náboj zadního kola a zapálit pneumatiku, nebo je nutné rozbít sklo a házet to na sedačky? Je lepší přední nebo zadní sedačka? Která část auta nejlépe hoří? Stačí na parkovišti zapálit to auto nejvíc proti větru a počkat až se to samo rozfouká, nebo je třeba oběhnout všechny? Kam chodíte pro vyjetej olej? Jak se maskujete a jak zdrháte? Co surveilance camera- vyplatí se hledat a štípat kabely, nebo je jednodušší nízká kšiltovka a nevýrazné oblečení? Řídili jste tramvaj?
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    31.10.2006 12:38 vlasta neubauer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    nejlepší je vypáčit víčko od nádrže, strčit dovnitř benzínem navlhčený hadr a zapálit. pak už to jde samo :)
    31.10.2006 13:24 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    vcetne uteku. Tedy vlastne odletu...
    31.10.2006 14:34 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    Nebo taky ne..
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    31.10.2006 14:07 Ladislav Jancik | skóre: 16 | Červený Kostelec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    LOL
    Bolest je jen jiné území a strach, strach je neřest.
    1.11.2006 21:19 <Luda> | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    A co na to Jan Tleskač ?
    Ondrej avatar 3.11.2006 18:38 Ondrej | skóre: 20 | blog: darkblair_server | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    No, podle me nejlip bude horet nadrz, resp. jeji obsah, pak by nemusely bejt k zahozeni kabely a vnitrni potahy. Rozhodne bych auto nezapaloval od strechy, ta hori blbe. Kdyz to bude velky auto s plnou nadrzi a auta budou blizko u sebe (predstav si na narvanym parkovisti pred hypermarketem zaparkovanej kamion s plnejma nadrzema) tak bude stacit zapalit to auto a ono uz se to rozsiri. Zdrhat se doporucuje na kole. Co se tyce kamery, nejjistejsi mas cernej sprej na auta a trochu striknout na cocku (samozrejme tak, aby kamera nevidela kdo ji shotnul). Ne, tramvaj sem neridil :)
    Nikdo neni nikdy lepsi nez ty! Pouze ty jsi obcas horsi nez ostatni.
    28.9.2007 13:57 SPECZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    Na "likvidaci" kamery doporucuju nejakej olej ve spreji nebo v injekcni strikacce opatrene jehlou nacakat na cocku.Strikacka je mene napadna a s trochou cviku se lze strefit i na nekolik metru. Kamera pak nedokaze zaostrit a to nepritahuje pozornost obsluhy tolik jako cerna obrazovka (funguje i na stabilne umistene radary - zmeri vas ale nevyfoti). Pokud mate stesti a povede se vam najit vhodne cilove vozidlo s otevrenym okenkem opet lze pouzit strikacky s jehlou, tentokrat ovsem naplnenou benzinem. Tenky praminek benzinu vystrikujici z jehly chvili nechte zasahovat sedacku, kdyz usoudite ze uz je dost nasakla zapalte benzin tesne za koncem jehly, plamen se "sveze" po strikajicim benzinu a je vymalovano. Jinak zapalovani auta jde dobre hozenim zapalne lahve mezi predni kola (pod motor).Na parkovisti je nejlepsi najit si auto ktere je co nejvice obklopene dalsimi vozidly.Vyjetej olej nepouzivam. Po akci nezdrham, podejdu jen kousek a pak se primicham do davu cumilu. Moje nejuspesnejsi akce byla benzinka Agip na Kladne. (http://www.novinky.cz/krimi/v-kladne-horela-po-vybuchu-cerpaci-stanice_112507_6ibnf.html). Nakonec to hodili na ty dva typky co kalibrovali stojan, ze prej u toho kourili :-) Tramvaj sem neridil.
    1.11.2006 21:09 ssil | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    Taky mám několik setkání s pojišťovnou. Proto jsem se třeba rozešel s Českou, protože v podobné situaci po mě chtěli o naježděných kilometrech ještě podrobnější údaje než finančáci. Stálo mě to 45 tis a oni si museli nechat opravit dveře. V jiném případě Kooperativa protahovala proplacení a přitom jsem měl štěstí, že servis se nesměle ozval až po čtyřech měsících. Tu pracovnici pojišťovny jsem obvinil z podvodu, protože po tak dlouhé době si naše předchozí jednání vybavovala úplně jinak než já. A protože už nevěděla jak dál tak mi z plnění strhla cca 300 Kč za vyčištění vnitřku auta. Ty bylo rozbité sklo. Ale musím říct, že za ty tři stovky mi to rozčílení opravdu stálo. Jsem totiž normálně velký kliďas. A tak mám pojištěné jen to co musím a vyžívám se v tom, že různým pojišťovacím agentům, kteří ve mě vidí potenciálního klienta, vysvětlím pro jaké podvodníky pracují.
    2.11.2006 11:34 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    Já se strašně těším, až si budu kupovat nové auto. Zcela jistě bude mít masivní trubkový čelní nárazník. V přihrádce spolujezdce budu mít tlusté svazky kartiček od pojišťovny, u které mám povinné ručení. Zaparkuju naprosto všude, různé experty co mi budou bránit v průjezdu jednoduše odstrčím a za stěrač jim dám svou kartičku. To že pojišťovny nabízejí směšné bonusy, a povinné ručení je spíše výpalným naž pojistným má i své výhody- v tom že směšně neškodné jsou i malusy- tak proč toho nevyužít? Pojišťovnu si samozřejmě vyberu Českou, ať si to ten tunelář Kelner hezky vyžere..
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    Max avatar 2.11.2006 13:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    Máš k tomu opravdu pěný přístup ... :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Luk avatar 2.11.2006 16:30 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    Má. A jestli mi to někdy udělá, půjčím si od známého BVP-2 a zachovám se podobně :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    3.11.2006 08:40 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    To by bylo super! Musel bych tě pak trumfnout, akorát nevím od kterého rabiho bych si ho půjčil :-)
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    5.5.2007 21:32 Dáda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rada od pojišťovny - podveďte nás :-)
    Precetla jsem Vas clanek a pekne vsechno zvelicujete. Nechci se zastavat pojistovny, ani pracovniku v ni, ale co se tyce poplatku 3,80 Kc, tak ten je opravdu dany zakonem o cestovnich nahradach. Za normalnich okolnosti byste opotrebovaval sve vozidlo. Nebo usly zisk, ten take neni problemem, jen jej musite radne dolozit a castku, kterou byste obdrzel, byste pravdepodobne musel nahlasit na financnim urade - podle vyse samozrejme. Narokovani odectenych nakladu na km po vinikovi by Vam take nepomohlo, jelikoz na ne nemate narok. Proste to chce jen znat sva prava a povinnosti. Je mi lito.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.