abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Výměna krytu u Nokia 6131

    14.10.2012 20:46 | Přečteno: 3208× | Nezařaditelné | poslední úprava: 14.10.2012 20:46

    Takže tady je slibované pokračování mého minulého zápisku. Blog jsem původně chtěl napsat mnohem dříve, ale nějak jsem na to zapomněl. Přišel mi náhradní kryt na Nokii 6131, takže se vrhněme na jeho výměnu.

    Předmluva

    Ti, co četli můj minulý zápisek mohou přeskočit. Bylo nebylo, jednoho dne se mi po pádu rozbila moje Nokia 6131, která mi věrně sloužila už šestým rokem.

    Samotnému pádu jsem příliš pozornosti nevěnoval, už mi několikrát dříve upadla a přežila bez problémů. A teď to bylo jen z malé výšky a na koberec… Dokonce přežila i kompletní vytopení, kdy jsem si v kempu nabíjel mobil na poličce v umývárně, a nějaký blbec poličku kompletně naplnil vodou a mýdlem – telefon byl ve vodě zhruba z poloviny potopený po blíže neurčenou dobu. To sice způsobilo dočasné problémy, ale po pozdějším rozebrání a vymytí lihem se vše vrátilo k normálu.

    Tentokrát se to ale neustál zadní kryt. Začalo se to projevovat občasným nefungováním sluchátka a občasným fungováním mikrofonu (ten opravdu spíše nefungoval, než fungoval). Chvíli mi trvalo, než jsem zjistil, že je to tím, že kryt kvůli prasklině zcela nedoléhá… Protože šlo o mobil již dost starý, rozhodl jsem se pořídit nějaký smartfoun, o čemž byl můj minulý zápisek. Zároveň jsem si ale objednal kompletní náhradní kryt – telefon jsem měl docela rád a chtěl jsem ho mít jako rezervu + jsem nedávno kupoval novou baterii.

    Teď ale už k samotné výměně…

    Výměna krytu

    Nový kryt vlevo, ošoupaný mobil vpravo. Dole úlomky starého krytu. Úplně vpravo je šroubovák typu „šesticípá hvězda.“ U mobilu jsou dva rozměry tohoto typu šroubu – 2 šroubky držící zadní kryt, a jeden mírně větší šroubek držící PCB. Šroubovák je na ten větší šroubek, ale pomocí pilníku jsem ho upravil tak, že sedí na oba.

    Zajímavost na okraj – ačkoliv je mobil poškrábaný po šesti letech denního nošení v kapse spolu s klíči, na skle samotném jsou jen dvě menší rýhy (+ spousta hňápanců).

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 1

    Další fotografie, zaostřeno na ošoupaný mobil.

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 2

    Pohled z horní strany. Kromě ulomené části krytky konektoru sluchátek/datového kabelu, je vidět na pravé straně odstávající zadní část krytu.

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 3

    Odstraněný kryt baterie. V pravém horním rohu je vidět uštíplý roh krytu, kde má být za normálních okolností šroubek. Tento kousek je vidět na prvním obrázku dole.

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 18

    Mobil a nový kryt v otevřeném stavu. Je vidět odlupující se barva na černém rámečku okolo displeje. Prý poměrně častý problém tohoto modelu. To je zřejmě dáno hned několika faktory – rámeček je pružný a krom toho v zavřeném stavu se dotýká klávesnice. Možná i nějaké to ošoupání o ucho…

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 4

    Odšroubovaný zadní kryt.

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 5

    Starý (vlevo) a nový (vpravo) zadní kryt. Uprostřed je mikrofon? s reproduktorem. Většina částí, jako konektor pro nabíječku (jsou z něj vidět dva zlaté kontakty vpravo nahoře), jsou už přesunuty do nového krytu.

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 6

    Dokončení přesunu součástí zadního krytu…

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 7

    Srdce telefonu po mírném vyčištění lihem.

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 8

    Původně jsem chtěl vyměnit jen zadní kryt, ale když už mám komplet kryt… Tak zkusím, kolik práce dá rozebraní krytu telefonu… Na obrázku zatím rozebraný jen nový kryt.

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 9

    Jelikož se vše zatím dařilo dobře, pouštím se do kompletní výměny krytu. Tentokrát je tedy rozebraný už kryt displeje samotného mobilu.

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 10

    Vydloubaný displej, otočený vnějším displejem ven. Displej v krytu drží malé pacičky, které se dají vydloubnout pomocí velkého špendlíku.

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 11

    Hlavní displej po „očištění“ alkoholem. Jak se ukazuje, suchý hadřík má lepší výsledky.

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 12

    Po několikaminutovém úporném snažení vložit displej do nového krytu obráceně zjišťuji svou chybu a část s displejem úspěšně skládám. Příliš nechápu, proč rámeček okolo displeje je nalepovací, z této části krytu není nutný žádný přístup a mohl by být tedy jeho integrální součástí.

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 13

    Vše je připraveno k finální kompletaci

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 14

    Znovusložený mobil po výměně krytu. Má dokonce i nálepku přes vnější displej.

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 15

    Mobil opravdu funguje. Rámeček jsem ale musel použít z původního krytu, a je tedy s odloupanou barvou.

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 16

    A konečně mobil, kde jsem odlupující se barvu zaretušoval pomocí barvičky na modely letadel (překvapivě po více než deseti letech nebyla vyschlá). Krom toho jsem se nepříliš úspěšně pokusil zrestaurovat nápis NOKIA, i když v reálu to nevypadá tak hrozně – na nápis jsem kromě barvičky použil i fix, který se při použití blesku divně leskne.

    Výměna krytu u Nokia 6131, obrázek 17

    Závěrem

    Jak je vidět, operace se podařila. Protože mobil teď vypadá jako nový a funguje naprosto bez problémů, rozhodl jsem se koupi smarphone odložit na dobu, kdy výrobci začnou trochu přemýšlet a nové smarfony místo většího počtu CPU jader budou mít lepší výdrž. Možná do té doby vyjde i nějaký mobil od Jolla – N9 se mi dost líbila (i přes typickou smarfounovskou výdrž).

    Na základě rady z předchozí diskuse jsem se rozhodl dát TrekBuddy druhou šanci. A tentokrát nezklamal – sice občas pořád spadne na OutOfMemoryException, ale jen velmi výjimečně. Možná si dokoupím i tu externí GPS (pokukuji po Canmore GT-750FL-S) – hodí se i k notebooku a vzhledem k výdrži a možnosti ji např. v autě dát na místo s lepším výhledem by možná byla užitečná i k smartphone, který již GPS má.

    A úplně nakonec ještě malá stížnost/zajímavost. U původního krytu jsou panty kompletně z kovu, ale panty u nového krytu se zdají plastové, i když povrchová úprava může mást. Krom toho, vyndavací pant (druhý pant je přímo součástí krytu) byl u původního krytu zacvakávací a mobil z větší části tedy držel pohromadě sám od sebe. U nového krytu tomu ale tak není a mobil musí dohromady držet šroubky zadního krytu, které jsou zašroubovány právě do pantů.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jiří Němec avatar 14.10.2012 20:56 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    Na lepší výdrž myslí Motorola už dávno, sestra své defy mini dává na nabíječku tak 1x týdně. A modely jako razr maxx s 3300mAh baterkou mají tabulkovou výdrž na baterky 25 dní. A jinak obyčejný Huawei g300 taky zvládne nějaké ty 2-3 dny.
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
    15.10.2012 10:29 tuřín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    2-3 dny jsou málo a 10000 za telefon není zrovna dobrá cena (nejsem ochotný dát za telefon víc jak 2500-3000). Navíc oba telefony jsou mnohem větší než jsem schopen skousnout.
    16.10.2012 17:21 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    g300 stojí necelé 4ooo,- A na chytrácký telefon je to obstojná doba, zvlášť když má takto velký displej.
    stativ avatar 16.10.2012 18:08 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    Abych pravdu řekl, po tomhle telefonu trochu pokukuji. Ani ne tak proto, aby nahradil můj stávající telefon, ale jen jako hračku, na které bych si vyzkoušel vývoj pro Android na reálném zařízení.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    =^..^= AmigaPower® avatar 17.10.2012 07:25 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    Můžu jedině doporučit...
    Jiří Němec avatar 17.10.2012 10:46 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    Na experimenty s androidem bude výborný, aktuální ICS (937F) které vám přijde po OTA když si koupíte telefon u VF je velice čisté ICS, žádný touchwiz apod, jen lehce upravili launcher (aby šel skinovat + šlo ručně řadit aplikace), ale ten jsem stejně hned nahradil nova launcherem.
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
    pools avatar 14.10.2012 22:54 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    Tak tomuhle šrotu jsem zlomil kloub asi před dvěma roky. Bože díky za telefon s Androidem...
    Vivre libre ou mourir!
    pushkin avatar 15.10.2012 07:53 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    No, nevim jestli jsi udělal dobře. Investice do krytu plus nejistá budoucnost telefonu a klasický červík v hlavě hryzající do spoje s nápisem "no, nevypadá to nic moc, chtělo by to něco lepšího" udělají své. Mimoto véčka dodnes považuji za designovou chybu, která se na trhu nikdy neměla objevit. Radši jsi měl včas zainvestovat do nějakého klasického mobilu a počkat, až smartfounová mánie přejde.
    stativ avatar 15.10.2012 11:35 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    No vidíš, můj názor je, že véčka jsou jeden z nejgeniálnějších designů mobilů vůbec – ve složeném tvaru je malý a v rozloženém stavu při telefonování je velikost a tvar mnohem pohodlnější, než u klasického tvaru, cihly, nebo i u většiny sliderů. Krom toho – díky novému krytu červík „vypadá to nic moc“ přestal hryzat.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    15.10.2012 19:30 helb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131

    Tak nejak… Kdyz se ke me dostala Motorola V3x, rikal jsem si ze ten kloub do mesice ulomim. Pouzival jsem ji – a rozhodne nijak nesetril – skoro 7 let a stale jeste funguje. Jen z ni casem slezlo jakesi pogumovani a klice prolomily mrizku zadniho reproduktoru. Ta plechova klavesnice je uzasna… :')

    15.10.2012 10:31 tuřín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    Taky jsem měl tenhle telefon, ale zlikvidoval jsem ho asi za rok. Nejdřív jsem ztratil zadní kryt a pak jsem ulomil ten přední. Naštěstí jsem doma našel nepoužívanou nokii 6300 a ta má pro mě dostatečnou odolnost.
    Dreit avatar 15.10.2012 22:07 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131

    S jejím zadním krytem jsem na poli rozebral (a zase složil) kus fichtla, když spolužákovi jako obvykle něco upadlo :-D

    Nope
    15.10.2012 10:52 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    divny telefon :/
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    15.10.2012 11:30 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    Pekna operace :-) Ja rad vzpominam na starou 6310. Vydrz byla dobra, clovek s tim mohl zatloukat hrebiky, proste super :-)
    15.10.2012 16:23 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    No vidis, a ja porad pouzivam vesele 6210 (jiz druhou - pred dvema rokama jsem tu prvni omylem polil).
    15.10.2012 18:54 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    Byly to fajn telefony :-)
    15.10.2012 12:10 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    Je ten novy kryt originalny alebo nie? Ine prevedenie pantov naznacuje, ze nie je. V tom pripade to dlho nevydrzi.
    stativ avatar 15.10.2012 14:48 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    Abych pravdu řekl, tak nevím. Pro jistotu jsem si původní panty ponechal abych je v případě potřeby mohl vyměnit.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    =^..^= AmigaPower® avatar 15.10.2012 22:30 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    Když se vám rozjebou něco jako 6131 vašnosti, tak řeknou ňákýmu kámošovi o jinou takovou mrdku na vyhození a neonanujou tu s tim... :-D
    stativ avatar 15.10.2012 22:33 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    Ale to si to člověk tolik neužije.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    16.10.2012 15:44 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    Řikat kamarádovi o mrdku... no nevim, jestli není lepší to onanování...
    =^..^= AmigaPower® avatar 17.10.2012 07:27 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výměna krytu u Nokia 6131
    A co kdybys byl lesbička toužící po dítěti? :-D

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.