abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1075 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0

    5. 1. 2011 | Jan Grmela | Recenze | 6030×

    Na včerejší recenzi Palm Pre 2 navazujeme recenzí systému, který se na tomto telefonu nachází: HP webOS 2.0.

    Obsah

    Fakta a čísla

    link

    Nový systém (nyní už nazývaný HP webOS) opravuje nedostatky předchozího, přináší do něj mnoho nových vlastností (z nichž některé jsou ještě skryté a naznačují budoucí vývoj – například softwarová klávesnice nebo podpora Bluetooth klávesnic) a rozšiřuje dobře odladěnou integraci sociálních síti a všudypřítomné nabídky "Share".

    Novinek je ve dvojkové verzi opravdu mnoho. Těmi význačnými jsou následující:

    • Celé prostředí je nyní akcelerované grafickým procesorem pomocí OpenGL;
    • karty lze nyní vrstvit na sebe a vytvářet tak tématické skupiny běžících aplikací (multitasking je živý, aplikace skutečně běží současně);
    • podpora Adobe Flash 10.1 v prohlížeči;
    • počet ploch launcheru lze měnit, plochy lze pojmenovat;
    • Universal search se nyní nazývá Just type a kromě vyhledávání v datech telefonu a na webu nyní umí i vyvolávat akce jako například okamžité uložení textu jako poznámky či přidání upomínky. Taktéž lze definovat vlastní vyhledávače v menu;
    • aplikace nyní mohou mít speciální režim běhu když je telefon položen na indukční nabíječce Touchstone – například automaticky aktualizovaný souhrn novinek z RSS zdrojů a podobně;
    • všechny své účty (e-mailové, na sociální sítě, YouTube a podobně) nyní můžete spravovat na jednom místě – v aplikaci Accounts;
    • systém podporuje připojení do VPN;
    • automatické opravy textu lze nyní nastavovat a definovat vlastní slova;
    • je standardně nainstalována kancelářská aplikace Quickoffice včetně napojení na webové služby jako Google Docs, Box.net a další;
    • rozhraní Synergy je nyní přístupné vývojářům, což znamená možnost například implementaci vlastního komunikačního protokolu do aplikace Zprávy nebo synchronizace kontaktů z dalších zdrojů mimo standardně dostupný Facebook, LinkedIn, Exchange, Google a několik dalších;
    • je vylepšena podpora HTML5 a zrychlen interpret JavaScriptu;
    • jsou plně podporovány hybridní aplikace kombinující C/C++ a JavaScript;
    • …a desítky dalších drobností.

    Prostředí, prohlížeč

    link

    Nový systém je opravdu skvělý. Předchozí verze byla ve většině recenzí hodnocena velmi vysokými známkami, které srážel nedotažený hardware. S novým telefonem se obě složky značně zlepšily. Stále však platí, že software značně převyšuje hardware. Doufejme, že v roce 2011 se z dílny HP dočkáme ještě výkonnějších telefonů s větším displejem, nižší váhou a bez hardwarové klávesnice (což je jedna z věcí, po které uživatelé nejvíce volají). A taky by neškodil nějaký ten tablet, na který je systém, jak se zdá, velmi dobře připraven.

    HP webOS 2.0 HP webOS 2.0

    Celé prostředí působí ve verzi 2.0 ohromně organicky, čistě a odladěně. Za dobu testu jsem se nesetkal s tím, že by na mě někde vyskočil nějaký nedodělaný dialog, grafická chyba nebo systém prostě spadl. Zdá se mi až neuvěřitelné, kolik práce zde Palm (a později HP) udělal. Křivka učení sice může být stále o něco strmější než třeba u Apple iOS, webOS je však z mého pohledu mnohem jednodušší na zvládnutí než například Android (ač jej některé nadstavby jako HTC Sense zjednodušují) nebo Symbian^3. Jakmile si uživatel zvykne na používání gest místo tlačítek a menu, ovládání je velmi pohodlné a rychlé.

    HP webOS 2.0 HP webOS 2.0

    Do horního menu vyvolatelného tapnutím na čas nebo gestem "z oblasti nad displejem dolů" přibyla mimo už dříve dostupného přepínače WiFi sítí, zařízení Bluetooth a režimu "V letadle" i možnost připojení k VPN. Pokud se nemýlím, webOS je v současnosti jediný systém, u kterého tyto funkce lze zapínat a vypínat uvnitř jakékoli aplikace (běžící na výšku) bez toho, aby ji bylo nutné opustit nebo něco hledat launcheru/na úvodní obrazovce.

    HP webOS 2.0 HP webOS 2.0

    Oproti starší verzi jsou všechny aplikace značně zrychlené (i ten zatrolený Kalendář!) a mnohé menší nabíhají okamžitě po tapnutí na ikonu. Nejdéle si počkáte na Fotoaparát, asi 5 sekund. Z aplikací nenavázaných na hardwarovou funkci se nejdéle spouští tradičně Google Maps, které se, přes značnou nelibost uživatelů, od webOS 1.0.0 nedočkaly jediného vylepšení či aktualizace. S Mapami by tedy HP opravdu mělo něco dělat…

    Telefonní aplikace má teď místo zeleného modré téma a zvětšená tlačítka. Novinou je možnost učinit z několika kontaktů své oblíbené a mít je všechny pohromadě na jedné záložce aplikace Telefon. Stejně jako u předchozího Pre lze ručně zvolit síť 2G/3G, vypnout data a datový roaming nebo zadat ručně datová nastavení.

    Vylepšení webového prohlížeče jsou především vnitřního charakteru. Z vnějšku si uživatel všimne zejména markantního zrychlení a podpory Adobe Flash 10.1. Blokování vyskakovacích oken prohlížeč uměl nejspíš už dříve. Nově je podporována HTML5 geolokace (telefon se ptá, zda má svoji polohu předat). HTML5 video a audio systém též umí. Palm Flash sliboval snad celý rok 2010, uživatelé se však dočkali až teď. Výsledek naštěstí stojí za to. Plugin je relativně stabilní (nebyl by to Flash aby občas nespadl) a dosti rychlý díky hardwarové akceleraci obsahu grafickým jádrem.

    HP webOS 2.0 HP webOS 2.0

    Vrcholem toho, co jsem ve Flashi zkoušel, byla oblíbená hra Treasure Isle (podobná Farmville) na Facebooku. Načítání sice trvalo poměrně dlouho a hratelnost nebyla zrovna hvězdná, hra však fungovala. Video například na portálu Stream.cz se přehrávalo zcela plynule. Za naprosto zásadní považuji možnost vypnout automatické spouštění flashového obsahu a jeho nahrazení tlačítkem "přehrát", kdy teprve po jeho zmáčknutí se daný obsah načte (à la Flashblock ve Firefoxu)

    Jaký má Flash vliv na výdrž baterii jsem netestoval, ale dá se čekat, že to bude jedna z těch náročnějších aktivit, které můžete na telefonu provozovat.

    App Catalog, standardní aplikace, synchronizace

    link

    Velkých změn doznal App Catalog, tedy aplikace pro instalaci doplňujícího softwaru do telefonu. Nyní jsou na úvodní obrazovce zobrazeny dvě Palmem doporučené aplikace a o něco níže seznam populárních aplikací. Dále lze provádět třídění podle kategorií a filtrovat jen na placené/neplacené a řadit aplikace podle popularity nebo času zveřejnění.

    HP webOS 2.0 HP webOS 2.0

    Zklamalo mě, že stále platí geografická omezení, a to jak pro aktivaci, tak pro dostupnost aplikací a nákupu placeného software. Věc se má takto: telefon je natrvalo nastavený na čtení softwaru jen a pouze z App Catalogu té země, kde proběhla první aktivace telefonu po vybalení z krabice. Horší je, že pokud Pre 2 aktivujete na území nepodporované země (tj. například celá východní Evropa, Asie, Austrálie, Afrika či jižní Amerika vyjma Mexika), může se vám stát, že v Katalogu uvidíte jen několik aplikací, jejichž počet se bude jen velmi vzdáleně blížit počtu 5000 v americkém Katalogu.

    Dalším problémem je, že i když máte telefon předaktivovaný ze Spojených států či západní Evropy, tak stejně nemůžete nakupovat placené aplikace neboť vám telefon nedovolí zadat Česko (Slovensko) jako zemi při zadávání adresy k platební kartě.

    Palm o tomto problému ví a podle vyjádření na Developer Day v listopadu 2010 problém řeší a pracuje na nápravě. Doufejme, že toto zbytečné a hloupé omezení brzo zmizí a všichni si budou moci užívat a nakupovat aplikace dle libosti.

    E-mailová aplikace je též značně zrychlená. Jinak jsou vylepšení spíše kosmetická. Potěší oprava nefunkčnosti adresáře odeslané pošty při připojení přes IMAP v kombinaci s některými jazyky a službami (například Gmail v češtině). Podporu řazení zpráv do vláken ji však ještě v HP naučit nestihli. Snad toto časté přání uživatelů v průběhu dalších měsíců splní.

    HP webOS 2.0 HP webOS 2.0

    V Kalendáři přibyla možnost synchronizace s Yahoo! a výhledově s dalšími službami díky otevření rozhraní Synergy. Jinak je to v podstatě pořád ten stejný kalendář s chybějící agendou, což může některým uživatelům dost vadit. Naštěstí je v App Catalogu několik aplikací, které tento nedostatek řeší.

    Fotoaparát, Fotografie, Hudba a Videa se nijak zásadně neproměnily. Jsou však mnohokrát rychlejší, díky čemuž se lépe používají. Videa lze přímo v telefonu oříznout na potřebnou délku a uložit pod jiným názvem (nedojde k přepsání). Fotky i videa lze přímo sdílet na Facebook. Stejně jako v předchozím webOSu, i ve verzi 2.0 lze telefon propojit se zvukovými zařízeními (např. autorádio) a přes Bluetooth poslouchat hudbu. Příjemné je, že přeskakovat skladby lze též vzdáleně. Telefon tak můžete mít v kapse a hudbu si posouvat, zastavovat a zase spouštět přímo z autorádia. A když už se bavíme o autorádiích – handsfree funguje bezproblémově, přenáší sílu signálu a podporuje vzdálené čtení kontaktů a jejich přenos do handsfree. Lze procházet i seznam přijatých a zmeškaných hovorů. Dosah Bluetoothu je těch obvyklých 10 metrů.

    HP webOS 2.0 HP webOS 2.0

    Prohlížeč PDF je stále dosti omezený program s podivným kinetickým rolováním odlišným svými reakcemi od zbytku systému. Zde by se taky mělo výrazně zapracovat.

    Poklonu Palmu skládám za to, že vyslyšel hlasitá přání evropských uživatelů Pre a konečně do telefonu přidal podporu SIM Toolkitu. Aplikace je jednoduchá, jde jen o systém menu načtený ze SIM. Svůj účel však plní a pro mnoho uživatelů to bude hotová spása.

    HP webOS 2.0 HP webOS 2.0

    Všechny obvyklé další funkce jsou též stále přítomny. Automatické zálohování teď funguje spolehlivěji a není vázané na konkrétní čas. Vylepšení doznalo množství synchronizovaných dat. Nyní se přenáší i propojení kontaktů. Pokud tedy přecházíte se svým profilem mezi telefony, zůstanou kontakty propojeny jako dříve. Dodám jen, že převod profilu z Pixi Plus na Pre 2 byl záležitostí zadání asi 8 hesel k mým účtům (nezálohují se), několika minut synchronizace a setřídění ikon v launcheru. Programy na webOS 2.0 nedostupné byly automaticky vypnuty, zbytek se automaticky stáhl a nastavil.

    Shrnutí

    link

    Pre 2 je rozporuplné zařízení. Mám trochu pocit, jako byste vzali drahé šampaňské Dom Pérignon a nalili jej do skleničky z multipacku Coca-Cola. Systém je opravdu velmi, velmi dobrý. Hardware je sice také dobrý ale mimo výkonného procesoru je v podstatě o zařízení modelového roku 2009, což je v současnosti už přece jen trochu málo.

    Nové Pre nám, když nic jiného, umožňuje nahlédnout pod pokličku (doufejme) velkého hrnce novinek, které pro nás HP chystá do roku 2011. Systém je hotový, teď je na čase nejen dostat na trh nový hi-end hardware, který by mohl konkurovat nejlepším zařízením od Apple, HTC, Motoroly nebo Samsungu, ale hlavně jej všechen umět prodat a dostat k zákazníkům.

    Perlička na závěr: Spustil jsem na Pre 2 zároveň všechny aplikace, co v telefonu mám (51 kusů), aniž bych zaregistroval významné zpomalení. Telefon byl stále stejně použitelný, jen přepínání při takto velkém počtu karet bylo poněkud zdlouhavé… Opravdu jde o šampiona v multitaskingu.

    Technická poznámka k pojmenování: telefon se nazývá Palm Pre 2. Systém uvnitř je označen jako HP webOS, veškeré softwarové části (např. HP Synergy) už nesou též pojmenování nového majitele Palmu, na krabici je taktéž logo HP. Zdá se tedy, že v budoucnu mobilní produkty Hewlett-Packard ponesou sice označení "Palm", bude to však spíše odkaz na kategorii produktu než název obchodní divize.

    Plusy

    link
    • + fantastická rychlost
    • + skvěle odladěné prostředí
    • + bezkonkurenčně nejlepší multitasking
    • + skleněný dotykový displej
    • + matný povrch
    • + podpora Flashe
    • + podpora bluetoothových klávesnic
    • + podpora SIM toolkitu a VPN

    Mínusy

    link
    • - jen malé inovace hardware
    • - na dnešní dobu malé rozměry a rozlišení displeje
    • - aplikace E-mail nepodporuje řazení do vláken
    • - geografická omezení App Catalogu
    • - fotoaparát bez autofokusu
    • - velmi omezená aplikace Google Maps
    • - klávesnice by mohla být lepší
    • - velká hmotnost telefonu

    Předchozí díl recenze...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Sešívaný avatar 5.1.2011 00:21 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Dom Pérignon se pije zásadně z půllitru ;-)
    5.1.2011 00:22 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Slyšel jsem však, že praví gourmeti jej pijí rovnou z flašky ;-)
    David Watzke avatar 5.1.2011 06:39 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Dík za recenzi :-)

    Našel jsem pár překlepů: "ohromě" a
    Hardware je sice také dobrý, ale mimo výkonného procesu je v podstatě o zařízení [...]
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    5.1.2011 10:16 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    No, zdá se, že spellchecker OOo a dvě přečtení jsou trochu málo :-)
    5.1.2011 10:58 Boo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    To bude tim OOo..
    corwin78 avatar 5.1.2011 08:53 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Ale fuj, chtít zmrzačit taková pěkná zařízení odebráním HW klávesnice.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    5.1.2011 09:11 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Např. já bych si nikdy nic s HW klávesnicí nekoupil - pro mě to má jen samé nevýhody.
    5.1.2011 09:14 Joelp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Přesně. Jakmile odeberou HW klávesnici, přecházím jinam. HW je pro mě nejdůležitější ze všech funkcí a vlastností.
    Boys don't cry
    5.1.2011 10:20 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Jenže, jak se lze přesvědčit v nabídkách operátorů, klávesnice, mimo manažery, celkem nikoho nezajímá. A HP jde především o zisk, tudíž budou dělat to, co lidé chtějí a ne to, co je "tradicí Palmu".

    Já osobně sice taky preferuji HW klávesnici ale takovou změnu bych přežil. Snad nebudou v HP blbnout a uvedou aspoň jeden model s klávesnicí (Pixi 2?).
    5.1.2011 13:40 pica2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    nokia c3 (telefon pro teenagery ktery se relativne dobre prodava) < mel jsem v ruce delsi dobu, a srovnavat to s vecma jako htc desire proste nejde. pokud opravdu potrebujes neco napsat tak je to JEDINA moznost
    5.1.2011 19:55 Joelp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Nemaluj čerta na zeď :) Pixi se mi nelíbí, bo zabírá klávesnice zbytečně moc místa ;) Mám rád vysouvací.
    Boys don't cry
    5.1.2011 09:05 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Existuje pro webOS nějaká použitelná OFFLINE autonavigace?
    5.1.2011 10:21 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Ano, Navit. Přiznám se bez mučení, že jsem ji však nezkoušel, jelikož mám v autě samostatného Navigona.
    5.1.2011 10:59 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    To je škoda, že jste nezkoušel, protože z obrázků a videí to vypadá nepoužitelně. Myslel jsem něco jako Sygic. Z Navitu jsem nenašel snad žádný obrázek znázorňující navigaci za jízdy, samé pohledy na mapu z vrchu bez šipek a většinou ještě z desktop verze. Když už něco bylo, tak hrůzy jako tohle. Navíc návody na instalaci nebývají zrovna jednoduché. Nejde mi o to, aby to bylo zadarmo, ale aby to zvládl i můj táta a nenaskočila mu vyrážka při pohledu na tu "krásu" :) A hlavně aby do toho byly aktuální mapové podklady - OSM se sice velmi lepší, ale existují i dost bídně pokryté oblasti.
    5.1.2011 13:58 bartn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Navit pouzivam ca pul roku a pouzitelny i pres nedostaky je.
    5.1.2011 19:55 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Bylo by možné poslat nějaké screeny z navigování? Tzn. ten mód kdy se jede autem - nenašel jsem jediný aktuální/použitelně vypadající.
    5.1.2011 10:53 Mr. Zdeeck
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    S Palm Pre 2 jsem si docela pohrál už před měsícem a musím potvrdit autorova slova, že WebOS 2.0 je fakt neuvěřitelně svižný. Konečně jsem měl na nějakém smartphonu pocit, že nestíhám já a ne zařízení v mé ruce (jak tomu většinou je). Je smutné, že Palm se připravil o shruba 50M potencionálních zákazníků tady v Evropě svou šílenou distribuční strategií originálního Pre (tj. že byl vlastně oficiálně nesehnatelný).
    5.1.2011 11:24 Ondra H
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    O mně se ví, že jsem veliký nadšenec do webOS, ale upřímně po dvou letech stále není dořešená spousta věcí - OBEX pro bluetooth, navigace, integrace dalších IM atd. atd. Vzhledem k tomu jak vypadá konkurence (OVI maps zdarma, Google Maps na android) musím říct, že bych telefon od Palm teď doporučil jen těm největším geekům nebo velice nenáročným uživatelům (což bohužel vzhledem k ceně nového zařízení moc nepřipadá v úvahu). To ovládání, resp. celý ux je skvělé, ale těžko vynahradí absenci aplikací.

    Co se týká webOS 2.0 - pokud se nemýlím tak SDK je stále uzavřené a to i druhý měsíc po uvedení hw. A jak se zdá tak komunita (která v první verzi webOS pomocí patchů řešila spoustu věcí) je zatím vesrkze chladná.

    Jinak klávesnice je dle mého velmi dobrá a pro ty, kteří se ptali - instalace Navitu je otázkou kliknutí v preware a nahrání map na flash, ale ta navigace je opravdu otřesný bastl.

    Česká facebook fanstránka o webOS.
    5.1.2011 11:42 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    OBEX pro bluetooth, navigace, integrace dalších IM

    No, zrovna tohle bych nepovažoval za zcela zásadní věci pro BFU. Jakože posílat něco Bluetoothem je pěkné ale dnes už to dost telefonů přestalo umět takže to obvykle řeším mailem. BFU stejně používají Facebook chat, který tam už je ;-) Jinak mě trochu mrzí, že AT&T Navigator nemá mapy pro východní Evropu. Ten jediný jsem zkoušel a výsledek byl velmi slušný -- hlasová navigace ve 3D a jelo to docela spolehlivě.

    A jak se zdá tak komunita (která v první verzi webOS pomocí patchů řešila spoustu věcí) je zatím vesrkze chladná.

    Problém není v komunitě ale v dostupnosti telefonu. Američani nejsou zvyklí si kupovat telefony odblokované za plnou cenu takže se i v článcích na PreCentral dost často dočteš nesmysl typu "telefon není v U.S. dostupný" protože vůbec nikdo neuvažuje nákup přímo od HP. Navíc webOS 2.0 zatím skoro nikdo nemá takže je pochopitelné, že se komunita stále soustředí na starší verzi.

    SDK je sice uzavřené ale zajištění přístupu je otázkou několika mailů. Průser je v tom, že vývojáři čekají na Enyo (včetně mě) a nechtějí vyvíjet na něčem, co už je v podstatě označeno jako překonané.

    5.1.2011 11:57 Ondra H
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Já teda nevím na základě čeho kdo rozhodl, že OBEX je překonaný. Já ho sice nepoužívám, ale když jsem dával Pre jedné kamarádce (která rozhodně není geek ale ani bfu), tak to byla jedna z prvních věcí po kterých se sháněla. Stejně jako např. offline slovníky atd. Jinak ten facebook chat tam skutečně je? Také se domnívám, že AT&T navigátor není předinstalován v evropských telefonech a asi není snadné ho tam dostat (o tom že nejde, jak sám zmiňujete, ani nemluvím). Ostatně sám si říkám celé dva roky - když ty navigace vyvíjejí pro americké operátory proč proboha někdo z těch vývojářů nejde a nezačne prodávat vlastní aplikaci (samozřejmě mají nějaké smlouvy a museli by určitě nenulově investovat do map atd. ale i tak..). Co se týká komunity - nemůžu se zbavit dojmu, že kdo chtěl se mohl ve státech k Pre 2 dostat docela snadno a "levně" (nejednou dokonce zdarma). Pokud není problém dostat se k SDK tedy i emulátoru tak nevidím důvod proč by se neměly objevovat patche.
    5.1.2011 11:46 musa | skóre: 1 | blog: Test
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Presne tak, navic chybi treba Skype, Documents to Go atd.. :-(
    5.1.2011 11:53 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Documents to Go nebude, firmu koupil RIM a ten se zrovna nemá k tomu něco vydávat pro Palm. Místo toho je na 2.0 Quickoffice.

    Skype bude na Verizonu. Jestli však půjde přehrát i na telefony s jinou sítí, to nevím.
    gtz avatar 5.1.2011 12:00 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Jak je to s dokumenty Office? dají se otevírat tedy prohlížet i editovat na SW, který je dodán? nebo se musí něco dokupovat?

    Díky za recenzi, já osobně používám to co má HW klávesnici a bez ní to nějak není ono.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    5.1.2011 12:08 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Teď jsem to zkoušel na jednom Wordu sdíleném na Google Docs a editace chybí. Jde prohlížet všechno od Microsoftu. Ach jo, já si už začínal myslet, že Palm konečně pochopil, že enterprise zákazníci potřebují dokumenty v telefonu i editovat.

    Na stránkách Quickoffice se píše následující:
    We are working hard to deliver our full editing version, Quickoffice Connect™ Mobile Suite, which will be released in the future as a paid upgrade.
    ...což je v podstatě to stejné jako se psalo předtím na stránách DataVizu. Doufám, že to nebudou zase jen plané sliby.
    gtz avatar 5.1.2011 16:17 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Takže prozatím zůstanu u svého TREA. Sice je to 750V s upravenou romkou, ale ani nevím, že pod tím běží MS. Před nedávnem jsem zkoušel PIXI i PRE od kamaráda a stejné problémy co píšete byly i tam. 3MB soubor v DOC/DOCX byl problém otevřít, některé XLS se formátovaly dost divoce. No počkám a uvidím.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    5.1.2011 16:23 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Jo, prohlížení dokumentů nemá Palm moc zmáknutý. Půlka se neotevře vůbec a některé z té druhé půlky jsou formátovány dost podivně. Quickoffice není bůhvíjak kvalitní prohlížeč.

    Co se týče PDF, u 1/3 souborů prohlížeč vyhlásí chybu a máte smůlu. Zbytek je naštěstí zobrazený správně.

    Dokumenty v kancelářských formátech jsou jednoznačně slabina webOSu, to jsem zapomněl zmínit. Můžu být rád, že mi většinou stačí Google Docs v prohlížeči.

    Kdyby radši využili importní filtry OOo a k tomu jádro Xpdf (jako má skvělé PalmPDF)...
    gtz avatar 5.1.2011 17:27 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    nevím, kdysi někdy v 2004 jsem používal PALM Tungsteen pak Treo 600 a neměl jsem problém s dokumenty. Na dnešním problému je i MS i inovací dokumentů, starý formát DOC/XLS byl celkem na pohodu. Pamatuji si, když mi volal zákazník abych mu upravil nabídku tak tehdy jsem byl v expresu někde mezi Prahou a HB. Přes GPRS z N6310I jsem si stáhnul mail s dokumentem v Palmu jsem jej upravil a poslal zase zpět. Vše bylo v pohodě. Později jsem kvůli problémům s nekompatibilitou dokumentů přešel na 750V/HTC TyTN a prozatím zůstávám u 750V (upravená PALM ROM WM6.1, a nějak to jde). S nostalgií člověk vzpomíná na TX nebo TT3.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    5.1.2011 12:01 Ondra H
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Skype je přesně tou další věcí, která už měla dávno být. A ostatně byla v plánu.. Tohle spoléhání že někdo někde něco vydá a někdo to pak nějak hackne nemůže být pro uživatele webOS zrovna šťastnou politikou. Jinak dokážu si představit že Skype pro Verizon buď půjde jen přes Wifi nebo spíš půjde o službu se zpětným voláním, která jinde nepůjde a i u Verizonu bude účtována za lokální poplatky.
    5.1.2011 12:10 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    A ostatně byla v plánu..

    Na základě čeho soudíš, že byla v plánu? Ve Skype oficiálně o webOSu do ohlášení 2.0 nemluvili, nebo si toho aspoň nejsem vědom.

    S tím "někdo do hackne" souhlasím. Bez webOS Internals bychom dnes byli asi dost jinde...

    5.1.2011 12:32 Ondra H
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Nemyslím do webOS 2.0, ale mám dojem, že po vydání Pre- přímo lidi ze Skype něco slibovali...
    5.1.2011 11:53 noha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    - na dnešní dobu malé rozměry a rozlišení displeje

    Tohle mínus mi přijde takové pofidérní. Před nedávnem jsem si pořizoval nový telefon (ve výběru byl i Palm Pré). Nakonec jsem skončil u Xperie mini pro s hw klávesnicí a rozhodně malé rozměry jsou velmi velké plus u toho telefonu. A malé rozlišení tam vůbec nevadí.
    5.1.2011 12:05 Ondra H
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Tady bych byl spíš na straně těch, kteří preferují menší telefon. A webOS se stávajícím rozlišením funguje velmi dobře. Představa, že bych s sebou měl nosit takové Venue Pro mě rozhodně neláká. A pokud se HP rozhodne přeorientovat hlavně na softwarové klávesnice a landscape qwerty telefony, tak se domnívám, že spousta uživatelů odejde.
    Jan Šimek avatar 5.1.2011 12:52 Jan Šimek | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Ogg Vorbis?
    Stále marně čekám na ogg, a to už vypadalo tak nadějně.
    5.1.2011 17:17 Andrtalec | skóre: 15 | Trnava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0

    A čo telefonovanie? Má to vyzváňacie profily? Ak áno, koľko ich je? A sú konfigurovateľné? A sú rýchlo poruke (napr. nejakým jedným gestom)?
    A individualizácia zvonení? Pre jednotlivca... pre skupinu... vrátane SMS...
    A slovenská (česká) T9, ale tak, že neskracuje esemesky ...?

    SomaFM commercial-free internet radio
    5.1.2011 18:37 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Telefonování? No normálně, funguje :-) Profily jsem zatím nepotřeboval, stačí mi přepínač na boku telefonu (ring-silent) + v noci Airplane mode. Mám ale dojem, že je to na to nějaká komunitní aplikace, kde se to dá detailně nastavit.

    Individuální zvonění přiřadit osobě lze. Nic jako skupiny tu není. SMS individuálně ne, tedy aspoň jsem to nenašel. Možná nějaký komunitní aplikace.

    T9 na QWERTY telefonu? To nevím, jak by mělo fungovat :-)
    5.1.2011 19:05 Andrtalec | skóre: 15 | Trnava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    T9 na QWERTY telefonu? To nevím, jak by mělo fungovat :-)
    Ach, to som ale blbec :-)
    SomaFM commercial-free internet radio
    5.1.2011 20:07 Ondra H
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Řekněme si to na rovinu. Vyzváněcí profily neexistují. Jen vyzvánět a nevyzvánět (a i na to aby byl telefon při silent módu skutečně silent bylo třeba použít patch, nevím jak v 2.0). Opět něco s čím já bohatě vystačím, ale každému to vyrazí dech. Aplikace na to skutečně existuje a má takové množství nastavení, že to nemá obdoby, ale není to zrovna pohodlné. Nemluvě o tom jestli jde pod webOS 2.0. A takových věcí jsou ve webOS spousty. Nikoho třeba nenapadne, že dneska nějaký moderní mobilní OS nemá hlasové funkce. Nejvíc mě vytáčí, že se musím dívat na display když chci zjistit kdo mi volá. V symbianu jsem používal vyslovení jména volajícího snad před pěti lety. O věcech jako doručenky pro zprávy ani nemluvě. Co se snažím říct je, že recenze sice zmiňuje co se veskrze povedlo a co přibylo, ale naprosto neobjektivně nebere v potaz prostředí v jakém v roce 2011 žijeme. Spíš to je takové vychvalování nové hračky. A to se stále považuji za webOS nadšence :D
    5.1.2011 21:53 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    To je jednoznacne pravda. Uz jsem si asi natolik zvykl na chytre-hloupe telefony, ze po tech funkcich ani netouzim a v podstate mi ani nechybi (je v nejake recenzi Ajfonu kritika "nema vyzvaneci profily"?). WebOS mi plne dostacuje temer ve vsech aspektech a jsem velmi spokojen. Na Pre2 nemam zatim ani Preware a nevsiml jsem si, ze by mi neco krome lokalizace (a vad zminenych vyse) chybelo. Recenze je takova, jaky je recenzent :-)

    Jenze dnes je tezke kupovat telefon. Android s nekonzistentnim UI a 60 podmenu a podpodmenu? Ajfon, co se neda temer nijak modifikovat a kvuli kazde blbosti se musi pripojovat k iTunes? Nebo snad Symbian na smrtelne posteli se zaostalym systemem? WP7, ktera nic neumi? Vsechno je to stejna pakaz, naznacuji jen, ze z meho pohledu vychazi telefon s webOSem jeste docela dobre. Sice toho taky plno neumi ale aspon se nebrani upravam a ma pekne a konzistentni rozhrani.
    5.1.2011 22:02 Joelp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    jako bys mi psal z duše :)

    Ještě čekám jak se vytáhne MeeGo. Ty verze pro netbooky mě nadchly.
    Boys don't cry
    gtz avatar 5.1.2011 20:19 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Lze nějakým způsobem na Palma naroubovat češtinu? nebo ROM již obsahuje nějakou lokalizaci? Lze klávesnici nějakým způsobem přepnout do CZ?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    5.1.2011 20:39 Joelp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Čeština se dá doinstalovat. Není ale plná. Je to v podstatě jen kalendář a pár dalších funkcí. Buď ale umím dobře anglicky, nebo není čeština potřeba. Protože mi si nějak neuvědomuju, že bych s tím měl problém.

    Já mám na Pre první generace bohužel qwertz klávesnici (klasická česká). Asi je to proto, že je z Německa. Ale osobně mám radši qwerty.
    Boys don't cry
    5.1.2011 21:55 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Budu-li mluvit za sebe, je pro me cestina potreba hlavne kvuli ceske klavesnici. Ten zbytek potesi ale neni nutny. I kdyz do 2.0 jsem se rozhodl toho lokalizovat o trochu vic nez v predchozich verzich systemu. Kdyz budete hodni, bude i spellcheck. Jen se nemuzu rozhnodout, zda ho nechat s diakritikou nebo bez...
    5.1.2011 22:35 Joelp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    tak ta diakritika je od Tebe? A já myslel, že je to prostě díky UTF8. Ale moc ji nepoužívám. Je přece jenom pohodlnější psát bez hmatů. Za mě bych byl radši pro bez. Ještě je tu jedna možnost. Udělat 2 verze. S a bez. Jestli to ale není moc práce.
    Boys don't cry
    5.1.2011 23:33 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Jo. Původně jsem si lokalizaci dělal jen pro sebe ale pak jsem ji trochu vyladil a zabalíkoval aby to mohli používat i jiní. Na webOSu je totiž pro každé locale odlišná klávesnice aby se daly zadávat národní znaky.

    O té možnosti dvou verzí jsem taky přemýšlel. Budu si to muset nějak celé automatizovat, zatím to balím ručně (a propo, neznáte někdo pěkné klikátko -- i do konzole -- na balení IPK balíků vč. postinst a prerm skriptů?).
    6.1.2011 08:43 Joelp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    To bych taky potřeboval :) Občas mi některý patch uplně 100% nesedí a byla by to otázka úpravy 1 řádku. Já mám ale rpm based distro ...
    Boys don't cry
    7.1.2011 12:56 Joelp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Používáš kalendář z Facebooku? Všechny události se mi posunují o 9 hodin dopředu. V telefonu mám spráný čas i časovou zónu a přesto se to posunuje.

    Jestli ano, dělá ti to i ve WebOS 2?
    Boys don't cry
    8.1.2011 01:00 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Nikdy jsem si toho nevšiml ale máš pravdu, skutečně se to děje. A asi se to děje mnoha lidem, podle toho, jak se to ve fórech řeší. Problém je prý na straně Facebooku kvůli tomu, že čas událostí se zadává podle lokálního času volajícího počítače. A servery Synergy jsou v Kalifornii takže máme o 9 hodin jiný čas. Děje se to všem v jiném časovém pásmu.

    Ze svého pohledu chápu, že se na to nepřišlo (sám bych to nepostřehl) ale už méně to chápu kvůli tomu, že to řeší tolik lídí. Tohle je tedy těžce nedomyšlené!
    23.3.2011 20:28 Joelp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Kdyby měl někdo zájem, tak jsem dnes sestavil WebOS 2.1 pro Palm Pre první generace: http://joelp.cz/webos_21_pro_palm_pre_ke_stazeni__60
    Boys don't cry
    8.1.2011 17:37 Jurasch
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Ahoj pánové, jako bývalý palmista, který před pár lety emigroval k WMobile, aby přes BlackBerry skončil nyní u Androidu HTC Desire HD, stále více uvažuji o Palm Pre 2 a chci se zeptat je možné používat více gmail účtů k synchronizaci nejen emailů, ale i kontaktů a kalendáře? Pak bych se chtěl optat jak je na tom možnost vkládání českých znaků, lokalizaci celého systému nepotřebuji, ale občas je potřeba napsat email správně česky. A má poslední otázka směřuje k samotnému nákupu, kde doporučíte nakoupit Palma, případně není zde někdo kdo by se ho chtěl zbavit?
    8.1.2011 22:53 Joelp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    U obou si muzs pridavat uctu kolik chces (kaledar i gmail a kaledar). Po instalaci lokalizace ma kalendar cesky + nejaké funkce a moznost ceskych znaku. Pro WebOS2 toho ma byt vic.
    Boys don't cry
    8.1.2011 21:02 gluon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    nepozil autor nejake halucinogenni latky? bud mam uplne jine zarizeni nebo nevim. Mam palm pre 2 jelikoz delam ve firme ktera palm koupila. hodne jsem se na neho tesil, ale.... za 1.) vydrz baterie je tristni (rano druhy vanocni svatek100procent koukani na TV mezitim jeden telefonat 5minut a 17:00 mi zbyva 28 procent :-( zadne aplikace na pozadi nebezi, krome systemovych ktere se ukoncit nedaji (co je to za optimalizaci spotreby?). 2.) ikdyz to ma 1GHz, sviznosti je mezi iphone 3G a 3GS (optimalizace vykonu?). Prohlizec se spousti s prodlevou minimalne 3 sekundy, mam ho asi mesic a kazdy tyden tak 2x ho musim restartnout protoze dotykova odezva prestava fungovat uznavam ze to ma i vlastnosti, ktere se mi libi a neznal jsem je jako homescreen kdyz je na touchstonu a neokriplenej multitasking...jenze ten multitasking taky dokaze zadrhnout. S androidem nemuzu porovnavat jelikoz jsem nikdy nemel, ale iOS mi prijde lepsi (celkove, jsou nejake veci lepsi na Web OSu) Android ma kamarad na HTC desire myslim 2.2 a minimalne prohlizec fungoval svizneji. PDF aplikace taky tragedie zobrazi jenom nektere. Email je sice bez threadu ale dobrej (firemni exchange) hry me nezajimaj tak nevim
    9.1.2011 11:22 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Nepožil a pro srovnání má dvouměsíční zkušenosti jak s iPhonem 4, tak měl tu možnost si pohrát s několika Androidy od Dellu a HTC.

    Výdrž baterie rozhodně není tristní. Původní Pre na tom bylo špatně, tady se na jeden den dostanu vždy ať telefonuju jak chci a kdyby to bylo nutné, tak by mi vydržel i den a půl (nabíjím však přes noc). Možná by nebylo špatné se podívat na nastavení synchronizace kde čeho, protože intervaly mají na spotřebu telefonu dost velký vliv.

    Jak je to myšleno s těmi "systémovými aplikacemi co běží na pozadí a nedají se ukončit"? To má snad každý chytrý telefon, ne? Vždycky musí běžet telefonní služba, služba pro stahování kalendářů, mailů a sync kontaktů. Bez toho ten telefon může být vypnutý. Já mám trvale otevřené tak 3-4 karty a problémy s výdrží na baterii tedy rozhodně nemám. Kvůli původnímu Pre jsem si koupil rezervní baterku ale tady jsem ji zatím jaksi vůbec nepotřeboval.

    Spuštění prohlížeče z Just Type u mně trvá necelou sekundu a to mám spuštěných dalších 10 karet s Facebookem, Twitterem, zprávami, telefonem, kalendářem, ... Předpokládám, že autor viděl jak "rychlý" je iPhone 3G na iOS 4.2 když už srovnává ekvivalentně staré systémy. A taktéž je obeznámen s tím, jakým způsobem je multitasking (cha cha) implementován na iOSu. Totiž, že tam nic takového vlastně neexistuje mimo několika vyjímek v podobě VOIP, videokonferenčních a pár hudebních aplikací.

    HP webOS je velmi rychlý a i zapřísláhlý iphonista, který měl iPhone (původní) už v době, kdy v Česku ještě vládla smartphonům Nokia, řekl, že je rychlost naprosto v pořádku a bez problémů srovnatelná s jeho Čtyřkou. A co se týče rychlosti menu, strčí do kapsy pohodlně všechny androidy.

    Dotyková vrstva mi funguje naprosto korektně a nikdy, ani na dvou předchozích Palmech s webOSem jsem s ní neměl žádné problémy. Nespadl vám náhodou telefon někde? Náraz totiž bývá častým zdrojem potíží v této oblasti.

    S tragičností PDF (a obecně dokumentových prohlížečů) souhlasím.
    9.1.2011 14:38 gluon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0

    nastaveni synchronizace je defaultni. jaky mate SW? ja mam 2.0 mozna 2.0.1 o kterym se cetl na precentral je lepsi. Vydrz baterie mozna lepsi oproti puvodnimu palmu ale pro mne frustrujici .....ano do vecera vydrzi, ale pokud vecer jdeme na pivo tak je to problem do 23:00 to neda, a to nejsem manager, takze tolik netelefonuju.

    Ty Karty prave poctive odsoupavam nahoru (zvyk z iphonu 4, kde je sice pravda ze multitasking vetsina aplikaci jen predstira, ale bohuzel nektere ho umeli a baterku cucali slusne.)

    co se tyce iOS SW optimalizace tak ted jsem daval manzelce 4.2.1 na 3G a je to optimalizovany velice dobre...uvidime po tydnu jestli se nezadejcha. ja mel 3G, 3GS i 4.

    ok 3 sekundy se "just type" nespousti ale je to cca 1-2sec jak kdy.

    dalsi vec...jediny pouzitelny eReader je aplikace pReader, aspon nejlepsi co jsem nasel. Jenze kdyz si emailem poslu epub soubor, tak ho neulozim a pre mi tvrdi ze to neotevre ze je to neznamy format, musim zkopirovat pres usb mass storage. Na iphone 3GS/4 jsem pouzival Stanzu, pro mne 100x lepsi nez ibook jelikoz se daj nastavit okraje nulove a jednoduse prepnout inverzni color schema, po instalaci teto aplikaci mail nabidne otevrit v stanze nebo se muze presunout pres itunes kde kdyz se klikne na aplikaci Stanza tak je videt ktery dokumenty tam ma. pokud jsem to spravne pochopil byli nejaky hacky do puvodniho web os 1.0 kde se potom dali ukladat soubory a prirazovat filetypy k aplikacim. To PDF me docela trapi jelikoz hodne litam letadlem a firemni konfirmace letenky jsou jako PDF....Pre2 to na rozdil od iphonu neotevre, tak musim otevrit laptop aby sem si zkontroloval kdy to letim.

    nejakel excel me nezajima jelikoz vtom mi chodi snad jenom vyplatni paska. s androidem porovnavat nemohu bohuzel (nebo bohudik) ale v zadnym pripade nechci rikat ze je to spatny, docela si na ten webos zvikam a doufam ze palmpad bude vypusten brzo a bude minimalne tak sviznej jako ten playbook od rimu na QNX.

    7.3.2011 23:44 bn1 | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    musím souhlasit, že výdrž na baterie je zoufalá. Na druhou stranu musím dát za pravdu, že jsem si na podzim koupil (a po týdnu prodal) HTC Desire (s Androidem) tam to bylo ještě horší...když jsem si hrál, baterka vydržela sotva 6h, když jsem jej používal normálně (5-20 minut telefonování (SMS a mailů přibližně stejný počet - podle dne)), jen tak tak jsem se dostal na 10h... Dnes jsem Pre 2 poprvé zkusil (přišel mi minulý týden v úterý) v provozu a taky jsem se nestačil divit - v 6:50 ráno jsem odpojil nabíječku, v poledne už měl snad jen 60% a k večeru (19h) už mě upozorňoval, že se za chvíli vypne (5%)!

    ...2 roky staré BlackBerry mi vydrží v tomhle zápřahu bez problému 1,5 dne, když toho je míň, tak i déle - např. celý víkend bez problémů (a ani nemluvím o mailech a práci s přílohami - některé maily mi tento palm ani nezobrazí (mají špatné kódování, ale BB mail alespoň otevře a vynechá chybné znaky, stejně jako např. mailový klient v Opeře))

    co se týče UI, to jsem si zamiloval, tak váhám, jestli telefon prodat, nebo ne...
    ..::kliknutím změníte text v patičce::..
    23.3.2011 20:27 Joelp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Palm Pre 2 – software: HP webOS 2.0
    Kdyby měl někdo zájem, tak jsem dnes sestavil WebOS 2.1 pro Palm Pre první generace: http://joelp.cz/webos_21_pro_palm_pre_ke_stazeni__60
    Boys don't cry

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.