Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.
Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.
Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.
Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.
David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …
Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.
Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.
V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.
Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.
Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.
nadýchaný vánočkaNadychana? To jsou tak ty z Delta pekaren. Spravna vanocka je poradne hutna.
Já bych to nekritizoval. Těsto má obvykle konzistenci na svou dávku, když je větší dávka, tak to pak více rozlévá/roztéká, blbě se odhaduje.
Mimochodem, ono i to "nehezké" těsto může více chutnat, třeba prasklej chleba nebo zde vánočka. Teplé se to lépe láme, máslo se na tom lépe rozpouští. Více voní.
Dík za inspiraci, letos jsem nepek ... asi to dohonim
Dělal jsem v letech 1995-1997 taky na brigádě, bohužel jen na "slanym" (pak ještě bylo "sladký" a chleba), rohlíků a tak jsme dělali různé velikosti. Hodně dělala teplota vody, prohnětenost těsta. Praxe naučí člověka mít cit, dá mu možnost úspěšně experimentovat.
To vyhřeznutí jsem viděl občas u bábovky, když mam moc živý těsto, mam ho dlouho venku a tak. Jako když dam formu pozdě do trouby.
Tiskni Sdílej: